Test: SikkertHjem – Ett riktigt prisvärt GSM-larm

SikkertHjem är som namnet antyder ett Danskt företag, men man är redan väletablerade även i Sverige och Norge. Produkterna finna att köpa från stora kedjor som Elkedjan och Byggmax, men naturligtvis även på nätet. 



 

Vi har fått låna ett litet testpaket från SikkertHjem, men ordet ”litet” gäller bara själva paketet. Att packa upp kartongen från SikkertHjem är något av en upplevelse; i en låda som ser ut att rymma max ett par liter har man lyckats packa in ett av de mest omfattande larmpaketen vi testat här på Smarto.se.

sik2

Nu är det förstås kvaliteten på innehållet som räknas, men det första intrycket är inte negativt i någon bemärkelse. Larmpaketet – som i vårt fall heter Villapaketet och är betydligt större än Lägenhetspaketet men bara marginellt dyrare – innehåller en hel del:

Specifikationer/Innehåll:

  • Larmpanel/Centralenhet med inbyggd GSM-modul
  • 2 st. fjärrkontroller
  • 2 st. larmbrickor
  • 2 st. trådlösa magnetkontakter
  • 2 st. trådlösa rörelsedetektorer (PIR)
  • Adapter, larmdekaler och larmskylt

Utöver Villapaketet fick vi även möjlighet att testa SikkertHjems övervakningskamera (tillval), en högupplöst IP-kamera i litet format. Kameran kopplas upp på nätverket och kan skicka liveströmmar till Android- och iOS-appen.

sik3

SikkertHjem Priser

Med tanke på det jämförelsevis omfattande innehållet i Villapaketet känns prislappen på 2 199 kr inte det minsta orimlig, särskilt eftersom du inte låser upp dig på några abonnemangskostnader. Däremot krävs ett SIM-kort, som du står för själv eller köper via SikkertHjem. Tillvalskomponenterna håller också riktigt bra priser jämfört med de allra flesta av konkurrenterna. Extra magnetkontakter och rörelsedetektorer kostar 229 kr st. (husdjursanpassade 289 kr).

En utomhussiren med blinkande ljus kostar 449 kr och en översvämningsdetektor 189 kr. Kanske viktigast av allt är att du kan komplettera med brandvarnare för 189 kr st. Alla komponenter kopplas upp trådlöst mot centralenheten. Dyrast är övervakningskameran för 1499 kr, men inte heller det är ett överpris för en högupplöst IP-kamera.

Installation

Den medföljande instruktionsboken är på engelska, men manualer på svenska och andra nordiska språk kan laddas ned från webben. Steg ett är att sätta in SIM-kortet i centralenheten. SikkertHjem säljer SIM-kort till larmet som kostar 349 kr/år. Det går även att göra som oss och använda ett SIM-kort från annan källa, men det blir förmodligen dyrare. I det senare fallet måste man se till att avaktivera PIN-koden först – förslagsvis med hjälp av en mobil – eftersom larmet inte hanterar PIN-koder.

sik4

Det här innebär förstås att larmet inte är helt fritt från löpande kostnader. Å andra sidan är GSM-uppkoppling generellt mer säkert än rena Internetlarm, eftersom de som regel avaktiveras vid strömavbrott. Larmpanelen är även försedd med batteribackup och sabotageskydd. Med SIM-kortet på plats sätter vi strömbrytaren i ON-läge. Det aktiverar panelen omedelbart med hjälp av batterierna, men man sätter lämpligen i nätadaptern omgående.

De medföljande komponenterna ansluts enkelt i taget genom att slå in larmpanelens standardkod plus knappen som parar ihop enheterna. Det enda du behöver göra med komponenterna är att dra bort den plastremsa som blockerar batteriet/batterierna (som medföljer och är förinstallerade).

sik5

Komponenterna kan delas upp i grupperna Hemma-grupp, Normal-grupp, Enhetsförsenings-grupp och 24-timmarsgrupp. Larmets hemmagrupp innebär att larmet inte löser ut även om du befinner dig i hemmet, men löser ut vid åverkan på de yttre detektorerna (magnetkontakterna) som tillhör normalgruppen. En form av skalskydd med andra ord.

sik6

Enheter i ”förseningsgruppen” löser som namnet antyder ut med viss försening, så att du har tid på dig att slå av larmet innan det löser ut. Till 24-timmarsgruppen hör enheter som är aktiva dygnet runt, d.v.s. rökdetektor och läckageskydd (som vi inte testar här). Du kan själv bestämma vilka enheter som tillhör vilken grupp genom att förflytta små klossar i den enskilda detektorn.

Vidare inställning av larmet sker via SMS eller appen för Android/iOS, varav det sistnämnda förstås är enklast. Även appen kommunicerar via SMS, men gör det via ett betydligt smidigare gränssnitt. Appen heter S5 Touch och att komma igång med den är inte svårare än att namnge larmet och ange telefonnumret till ditt SIM-kort.

sik7

Inget separat abonnemang hos SikkertHjem behöver skapas – appen tar kontakt med larmet omedelbart, men du bör omedelbart ställa in vilket eller vilka nummer som ska kontaktas när larmet går. Här kan du välja mellan SMS eller röstmeddelande. Det är också smart att spara larmets nummer som en kontakt i mobilen, så att du inte riskerar att missa när larmet går.

I de flesta smartphones kan du ju dessutom ställa in individuella ringtoner, så varför inte lägga till en riktigt enerverande larmsignal för larmets nummer? Passa också på att byta ut larmets standardkod mot något lite svårare än ”1234”. Larmpanelens högra lysdiod blinkar rött för att bekräfta när den tar emot signaler via SMS/app.

sik8

Det finns i övrigt ganska omfattande inställningsmöjligheter i appen. Här kan du exempelvis även namnge zoner och nyckelbrickor, välja ingångs/utgångsfördröjning, ställa in sirenens volym/varaktighet och en hel del annat. Genom att namnge nyckelbrickorna kan du t.ex. få SMS som berättar vem som larmat av/på. En annan liten bonusfunktion är att det går att lämna röstmeddelanden i larmpanelen.

sik9

Naturligtvis kan du även själv larma av och på via appen, eller sätta larmet i ”Hemma-läge”, men fjärrkontroller och nyckelbrickor är att föredra eftersom det är viss fördröjning med app/SMS. Du kan även hämta aktuell status genom att klicka på ikonen överst till höger i appen.

sik10

Vi gissar att en försvinnande liten andel användare kommer att ställa in larmet med SMS-koder, så vi nöjer oss med att konstatera att möjligheten finns och är utförligt beskriven i manualen.

Montering

Alla relevanta monteringsdetaljer ingår i paketet, inklusive skruvar för larmpanel och rörelsedetektorer, men även praktisk, självhäftande 3M-tejp till magnetkontakterna så att du slipper göra permanent åverkan på dörr- och fönsterkarmar.

sik11

Som vanligt gäller det att tänka till lite innan man plockar fram skruvdragaren för att få så bra säkerhet som möjligt med befintliga komponenter, och för att slippa göra om om något blir tokigt. Det är något som förenklas i det här fallet eftersom SikkertHjem skickar med dubbelt så många detektorer som standard i sitt Villalarm som merparten av konkurrenterna.

I vårt fall kan vi enkelt täcka in alla väsentliga delar av huset, inklusive entréplanet (sutteräng) och första våningen som också till största delen är i markplan. Inklusive den kamera som medföljde har vi detektorer så att det räcker och blir över – i alla fall för ett fullgott inbrottslarm. Larmet har kapacitet för att ansluta upp till 50 komponenter, så i teorin bör det gå att larma allt upp till ett medelstort slott med det här larmsystemet. Om räckvidden blir ett problem finns signalförstärkare att köpa till.



 

HD-kameran från SikkertHjem

Kameran är en ganska ordinär IP-kamera i bemärkelsen att den kräver konstant strömtillförsel och Internetanslutning för att fungera. Den medföljande installationsmanualen är på lättläst danska och förklaras med bilder och steg-för-steg-instruktioner. För att ansluta den måste den först nollställas genom att du placerar en nål i ett mikroskopiskt hål på sidan av kameran.

sik13

Sedan använder du den smartphone där larmappen är installerad för att koppla upp dig mot kamerans WiFi-modul, för att i nästa steg ansluta till S5-appen. Det fungerar problemfritt, men kameran är intressant nog inte en del av själva larmet, utan en helt separat funktion i appen. Bildkvalitet och funktionalitet är det i övrigt inget fel på. Kameran har en microSD-kortplats (max 32 GB) för att spara inspelningar. Den har även inbyggd mikrofon/högtalare.

sik14

Sammanfattning SikkertHjem

Villapaketet från SikkertHjem är redan i utgångsläget tillräckligt stort för att inbrottsskydda även villor or radhus, vilket hör till ovanligheterna. Vanligtvis behöver du komplettera med extrakomponenter för att komma i närheten av ett komplett skydd. Dessutom är tillvalen riktigt billiga jämfört med konkurrenternas motsvarigheter. Trots det kan vi inte upptäcka några funktionsmässiga eller kvalitetsmässiga skillnader gentemot utmanarnas betydligt dyrare komponenter. Det är bra – lite prispress är välbehövligt i branschen.

Samtidigt får man göra avkall på viss funktionalitet för att komma så här billigt undan, framförallt uppkopplingen mot larmcentral och väktarutryckningar. Däremot kan du koppla larmet till flera nummer, så att exempelvis även grannen får ett meddelande om att larmet gått. Naturligtvis har du även möjlighet att larma polisen på egen hand om du är övertygad om att någon brutit sig in.

Vi ställer oss däremot lite frågande till IP-kameran. Inte för att den på något sätt är dålig, men det är lite märkligt att den i princip är helt separerad från resten av larmet (bortsett från att den använder samma app). En vettig funktion, som finns i vissa andra larm, hade varit att inspelningsfunktionen startas automatiskt av en rörelsedetektor.

Det vi definitivt skulle komplettera med – kanske istället för IP-kameran – är rökdetektorer för alla våningsplan att koppla till larmet, vilket ger ett mycket viktigt extra skydd. Med tanke på de tilltalande priserna kunde det även vara intressant att larma alla fönster i markplan med magnetkontakter för att få ett helt komplett skalskydd i ”Hemma”-läget, till marknadens kanske lägsta pris.

Fördelar Nackdelar
Riktigt prisvärt Ingen uppkoppling mot larmcentral
Enkelt att installera och använda Tveksam nytta från IP-kameran
Problemfri smartphone-app Rökdetektor ingår ej
Billiga tillvalskomponenter

Vilket hemlarm passar dig? Jämför med Larmkollen.seProva gratis