Test: Svenska Minut Point upptäcker inkräktare – men låter dig förbli osynlig

Enkelhet tycks ha stått överst på listan när svenska Minut utvecklade hemlarmet Point, som inte är mycket större än ett ordinärt brandlarm. Dessvärre har detta fått begränsa dess förmåga att skapa trygghet.

Minut Point – En översikt

Point innehåller sensorer som känner av rörelse, ljudnivå, temperatur och luftfuktighet. Den ersätter knappast ett fullstort hemlarm i en ordinär bostad. Däremot kan den fungera som fullgott skydd för mindre hem eller rum. Appen fungerar både som ”larmcentral” och som övervakningscentral. Även om just begreppet övervakning måhända riktar tanken fel. Point saknar nämligen kamera just för att minimera risken för att användaren ska känna sig övervakad. Point jobbar enbart med en rörelsedetektor för att upptäcka inkräktare. Enheten innehåller även ytterligare sensorer för att upptäcka situationer som kan leda till fara, som brand eller ovälkomna gäster genom ett öppet fönster.

Minut Point levereras med såväl skruvar som självhäftande tejp för montering av sensorn. Dessutom får du en liten dekal som talar om att bostaden är larmad.


Point är en allt-i-ett-produkt och tar bara några få minuter att installera. Det gör att enheten mycket enkelt kan flyttas mellan olika ställen. Om du exempelvis hyr rum eller boende på semester eller under arbetsvistelser på annan ort kan Point hjälpa dig att skapa trygghet i ditt tillfälliga boende. Så resonerar i alla fall tillverkaren. Men Point handlar mer om ”koll på läget” än verklig trygghet.

Specifikationer Minut Point

Sensorer:rörelse – temperatur – luftfuktighet – lufttryck
Sirén:inbyggd – 90 dB
Appstyrning:ja
Röststyrning:via Google Home och Amazon Alexa
Batteritid:upp till 6 mån – laddas via USB
Funktioner:Varnar för rörelse samt onormal temperatur och luftfuktighet
Pris:1 499 kr (Webhallen), 1 499 kr (Kjell & Company)

Installera på under 15 minuter

Att installera Minut Point är ungefär lika enkelt och går nästan lika snabbt som att sätta upp en brandvarnare. Enhetens magnetfäste skruvas eller tejpas i taket och därefter klickas själva Point-enheten fast. För att den ska göra någon nytta krävs att du även installerar en app i din mobil och registrerar namn och e-postadress. När enheten ansluts till det trådlösa nätverket behöver den hjälp med lösenordet till detta. En normalhändig person lär vara igång med Point inom en kvart från dess att kartongen öppnas.

Under installationen blinkar Minut Point röd i väntan på kontakt med det trådlösa nätverket. Lampan med det blygsamma skenet kan också aktiveras som nattlampa, som tänds när någon passerar under enheten mellan givna klockslag.

Point i vardagen

Ivrigt svajpar och duttar jag i Point-appen i min telefon. Jag gillar den där lilla pucken som sitter i halltaket, men kan inte riktigt komma på hur jag ska få nytta av den. Visst, det är väl framför allt när jag inte är hemma som Point ska fylla sin huvudsakliga funktion, som hemlarm. Men här finns ju så mycket mer. Jag kan följa temperaturutvecklingen i rummet och hur lufttrycket har varierat över tiden. Och inte minst hur högljudd jag och mina barn har varit, tack vare grafen som visar ljudnivån.

Point-appen är lätt att förstå och använda. Under installationen får du tydliga instruktioner. Här syns också vyerna där du kan styra hur Alexa respektive Google Home ska fungera med Point. Dessvärre fungerar enheten ännu inte med Apple Home. De två vyerna till höger visar hur du anger om appen ska tala om när temperatur, ljud och luftfuktighet går utanför angivna värden, respektive samlingsvyn för graferna som visar hur dessa har varierat över tiden.

Lätt att glömma

När nyhetens behag lägger sig efter några dagar glömmer jag bort Point. Jag glömmer bort den så till den grad att jag inte längre aktiverar den när jag går hemifrån. Därmed är dess huvudsakliga funktion omintetgjord och en av de största bristerna blottad.

Point beskrivs som ”Smart Home Alarm”. Men uppenbarligen klarar den inte ens av att förstå om jag är hemma eller borta.

Kanske är det bara beskrivningen som är fel. Kanske är tanken att Point inte ska vara mer än en ”dum” enhet som skvallrar och väsnas om någon rör sig i din bostad. Om ribban ligger på den nivån klarar sig Point utmärkt, med några få anmärkningar.

Vad händer när larmet går?

För att testa förmågan att upptäcka och avskräcka oinbjudna gäster aktiverar jag Point och passerar under den. Fem sekunder senare börjar enheten pipa. Detta pågår i 45 sekunder varpå sirénen går igång. Det är knappast något öronbedövande ljud men förvisso gravt störande.Samtidigt visas en notis i min telefon som talar om att ”larmet har gått”. Men detta alltså först nästan en minut efter att Point upptäckte rörelsen. Om jag hade bjudit in fler användare till systemet – familjemedlemmar, grannar och vänner – hade även de fått notisen. Tanken är att ens egna sociala nätverk ska fungera som en slags larmcentral och väktare.

Men frågan är vad du i praktiken kan göra när larmet går. Om du inte kompletterar med en separat kamera har du ingen aning om vad som händer. Skulle det vara ett pågående inbrott vill du knappast skicka in grannen i huset, eller för den delen gå in själv. Kriminella som befinner sig i pressade situationer bör inte konfronteras av andra än väktare eller polis. För övrigt lär knappast larmdekalen skrämma någon inbrottstjuv och inte heller sirenen.

Går larmet och du är långt hemifrån ställs du alltså inför en obekväm situation där du inte vet vad som har hänt i ditt hem.

Varnar även för mögel

Uppgifterna om temperatur, lufttryck och luftfuktighet ger mig en känsla av kontroll. Men jag vet inte riktigt vad jag ska använda dem till. Appen kan tydligen varna för mögelrisk utifrån de här faktorerna, men hur relevant en sådan varning är vet jag inte. Om det är så varmt och fuktigt att mögel börjar trivas lär jag känna det innan Point varnar mig.Utöver den snygga och lätthanterliga appen uppskattar jag själva Point-enheten. Den var synnerligen enkel att installera och eftersom den sitter på ett magnetfäste är den också enkel att flytta. Så länge det finns en wifi-uppkoppling till internet kan den användas var som helst. Chansen är nog rätt stor att Point skulle få följa med på nästa resa eller rentav till båten. Inte för att jag är särskilt orolig för intrång i hotellrum eller i salongen i min franska, guppande och mastförsedda plastbalja (med trådlöst internet förstås), men en diskret dörrvakt tackar jag aldrig nej till.

Batterierna i Point ska enligt uppgift räcka i upp till ett halvår och appen talar om när det är dags att USB-ladda den.

Ersätter inte ett uppkopplat hemlarm

Trots en problemfri samvaro med Point kommer jag inte att sakna den när det är dags att lämna tillbaka enheten. Jag kommer inte heller att skaffa en egen. Vill jag skydda mitt hem mot inbrott krävs ett larm som är anslutet till larmcentral eller möjligen ett larm i stil med Point, men med kamera.

Sammanfattning – Minut Point når inte ända fram

Point från svenska tillverkaren Minut är förvisso en god idé, och i flera avseenden är den också tämligen bra. Bland annat uppskattar vi enkelheten som gör det möjligt att utan större besvär använda Point för tillfälliga bevakningsuppdrag, som på hotellrum eller i en bostads eventuella uthyrningsdelar. Tyvärr skänker den inte riktigt den trygghet som benämningen ”Smart Home Alarm” signalerar. Bland annat är tiden mellan upptäckten av en rörelse och larmaktivering för lång och enheten måste aktiveras manuellt när bostaden lämnas. Dessutom är sirenen för ljudsvag.

Köp Minut Point: 1 499 kr (Webhallen), 1 499 kr (Kjell & Company)

Test av Minut Point Smart Home Alarm
  • Helhetsskydd
  • Användande
  • Installation
  • Pris
  • Design
3.4

Sammanfattning

Minut Point fungerar skapligt som ett enkelt larm för en liten lägenhet eller enstaka rum. Den ersätter inte ett uppkopplat larm, men flexibiliteten gör att den också kan fungera som ett ”reselarm”. Avsaknaden av kamera innebär dock att du aldrig vet vad som verkligen händer i det larmade utrymmet när larmet går.

Vilket hemlarm passar dig? Jämför med Larmkollen.seProva gratis