Test: Bsafe365 robust hemlarm som krigar med lågt pris

Med ett lågt pris är Bsafe365 ett av de mer intressanta alternativen för hemlarm idag. Det ger nära nog samma trygghet och säkerhet som motsvarande tjänst från någon av de dominerande aktörerna, men till ett pris som är avsevärt lägre. Dessutom kan du säga upp larmet när som helst.

Specifikationer grundpaket Lägenhet

Centralenhet väggmonterad
Rökdetektor 1 st med rörelsedetektor
Kameradetektor 1 st med rörelsedetektor
Siren nej
Magnetkontakt 1 st
Fjärrkontroll 1 st
Manöverpanel för väggmontering
Pris från 169 kr / mån


 

Tillval, kostnad per månad

Siren inomhus 26 kr
Siren utomhus 34 kr
Fjärrstyrt eluttag 19 kr
Vattendetektor 18 kr
Överfallslarm 14 kr
Fjärrkontroll 14 kr
Kameradetektor 61 kr
Rökdetektor 36 kr
Magnetkontakt 14 kr

Översikt

Bsafe365 är det moderna hemlarmet, där enkelhet och lågt pris står i fokus – utan att säkerheten blir lidande. Så skulle en reklamtext för BSafe365 kunna lyda. Och den skulle förmodligen vara sann. Åtminstone delvis.

Hemlarmet från nya aktören Bsafe365 ger förvisso en modern och solid känsla i allt från komponenter till upplägg. Det är ett gör-det-själv-larm i den meningen att du installerar det på egen hand. I tjänsten, som kostar från 169 kronor per månad, ingår såväl uppkoppling till larmcentral och väktarutryckningar. Värt att notera är att systemet levereras med ett inbyggt sim-kort för mobilanslutning, som en reserv om ordinarie anslutning via internet skulle fallera.

Deras enklaste paket innehåller förvisso bara en magnetkontakt och en rökdetektor/rörelsedetektor. Vi har testat det näst minsta paketet som även innehåller en kamera/rörelsedetektor. Sammantaget ger det ett enkelt men robust hemlarm till en mindre bostad. Larmet finns också i en större variant, med två dörrkontakter och två rörelsedetektorer/kameror, och går att bygga ut ytterligare.
Bsafe365 hanteras antingen via en app i din mobil eller från en knappsats.

Det moderna består främst i att larmet, som ansluts till Nokas larmcentral, inte har någon startavgift och att tjänsten kan avslutas med bara en månads uppsägningstid. Larmanläggningen hyrs/avbetalas och efter 48 månader övergår den i din ägo. Appen som kan användas för att styra larmet känns däremot inte så modern.

Installation

Bsafe365 levereras i en anonym, vit kartong. Utöver komponenterna finns ett antal mindre, självhäftande larmskyltar i ett kraftigt material och en större som kan skruvas fast på fasaden. I kartongen saknas helt installationsanvisning. I stället hänvisas du till installationsfilmen på leverantörens webbplats.

Filmen är synnerligen välgjord och förklarar på ett närmast övertydligt sätt alla steg som krävs för att installera larmet. Om det trots allt skulle vara något du inte förstår finns en chatt tillgänglig.

I korthet går installationen ut på att montera komponenterna, ansluta centralenheten till din internetrouter, skapa ett konto hos Bsafe365 och ladda ned appen till din mobil. Det hela kan gå på under en kvart. Allt installationsmaterial följer med, som skruvar, plugg och ett fäste för kameradetektorn.



 

Men det finns några irriterande brister. När mitt larm var aktiverat och klart att använda meddelade kontrollpanelen via webbtjänsten att kameran inte fungerade. “Kontrollfel”, stod det. Ingenting om vilken typ av fel det rörde sig om, än mindre hur jag skulle åtgärda det. Efter en stund hittade jag felet, som förvisso inte berodde på tekniken utan på mig själv.

Så fungerar Bsafe365 i vardagen

Det är lätt att glömma larmet när du är klar med installationen. Det gör under normala förhållanden liksom inget väsen av sig. Och den vardagliga hanteringen flyter på, som man säger. När jag lämnar lägenheten slår jag på larmet i appen. Där får jag också koll på de olika detektorernas status. För en ännu enklare hantering går det att istället använda knappsatsen som jag monterat i hallen, för av- och påslagning – eller den lilla fjärrkontrollen.

Efter att larmet slås på har jag 30 sekunder på mig att lämna lägenheten. Denna tid, liksom en rad andra parametrar, kan för all del ändras genom att logga in på Mitt hemlarm via webbläsaren. Där kan du också lägga till användare som kan få egna koder till larmet. På så sätt går det att se vem som manövrerat larmet vid en viss tidpunkt.

Svag app

Om jag behöver se vad som sker i lägenheten när jag inte är där kan jag ta en bild med hjälp av den kombinerade rörelse- och kameradetektorn.

Kamera- och rörelsedetektor. Bildkvaliteten är bara hygglig, och appen gör det omständligt att fånga bilder genom den.

Visserligen är just den hanteringen inte alldeles intuitiv. För att ta en bild duttar du på kamerasymbolen längst ned. Sedan behöver du välja IR Kam/Video. Därefter duttar du på kamerasymbolen, varpå appen svarar med en väntesnurra under 5-6 sekunder. Sedan händer ingenting under nästan en minut. Då dyker ett meddelande om “Ny händelse” upp. När du klickar på OK-knappen i meddelandet händer ingenting annat än att fönstret försvinner. Du kommer inte till den aktuella händelsen, alltså bilden du nyss tog.

För att se bilden behöver du byta vy i appen, till den som innehåller en logg över alla händelser i larmanläggningen. För att se bilden klickar du på händelsen “Ta bild”. Det känns yxigt och ofärdigt, men fungerar.
Bilden är hygglig, inte mer.

Appen till Bsafe365 ser modern ut men behöver poleras lite. Bortsett från att den innehåller tydliga spår av rent språkligt slarv är den inte särskilt intuitiv.

Grundpaketet innehåller ingen extern sirén, utan du får förlita dig på den inbyggda sirénen i centralenheten. Den är inte särskilt ljudstark utan tjänar mest som en signal till omgivningen om att larmet är aktiverat.

Lågt pris mest utmärkande

Bsafe365 utmärker sig inte speciellt i fråga om själva anläggningen, möjligen genom att den känns ovanligt robust med tanke på priset, och att den faktiskt inger förtroende. Men det som främst gör att hemlarmet sticker ut från mängden är att du inte behöver betala någon startavgift, samt att väktarutryckningar ingår utan särskilda begränsningar.

Däremot går det inte att fullt ut jämföra med exempelvis Verisures larmtjänst, som bland annat kan ge röst- och bildkontakt med larmcentralen vid larm, och har ett mer avancerat system för rökdetektorer.

När en detektor hos Bsafe365 löser ut ett larm skickas ett meddelande om detta till din mobiltelefon, och eventuellt även till andra mobiler om du angett detta. Dessutom ringer larmcentralen för att kontrollera om larmet är skarpt eller har lösts ut av misstag.Om de inte får svar eller den som svara inte har rätt lösenord, skickas väktare till bostaden.

Appen är tillräckligt enkel för vardagshanteringen av larmet, men den innehåller en hel del märkligheter som stör helhetsintrycket. Det är alldeles uppenbart att det rör sig som en anpassning av en befintlig lösning, och du lär hitta spår av slarv som översättningen av ”Contact” som blivit “Kontact”.

Framtida smarta hem-funktioner förvirrar

Systemet har kapacitet för smarta hem-funktioner och appen innehåller delar för detta, som alltså inte är relevanta idag. Dessa borde kanske ha tagits bort för att inte förvirra. Nu kan du istället gå in på “Automation” och få upp menyval som “Scenario”, “Automatiseringsenhet” och “Regel”. Dessa fyller alltså i dagsläget ingen funktion, men enligt företaget kommer smarta hem-funktioner att lanseras efter sommaren och framåt. Standarden som stöds är Zigbee. Redan nu går det förvisso att komplettera med ett eluttag från Besafe365 som kan styras från appen.

Stort urval av extrakomponenter

Det grundpaket vi har testat fungerar utmärkt för en mindre eller medelstor bostad. Men det finns stora möjligheter att bygga ut anläggningen, då urvalet av komponenter som går att välja till är stort. Som med själva anläggningen hyr du även dessa. Exempelvis kostar en utomhussirén 34 kronor per månad och en vattendetektor/läckagedetektor 18 kronor.

Slutsats

Bsafe365 är utan tvekan ett intressant hemlarm, trots en del brister. Själva utrustningen är förtroendeingivande och fungerar stabilt. Anslutningen till Nokas larmcentral är förstås värdefull. Användningen är tillräckligt enkel, men gränssnittet i appen borde slipas en aning då det inte är alldeles intuitivt i alla lägen.

Det är den låga kostnaden som gör att Bsafe365 verkligen står ut från mängden. Det enda som skapar frågetecken, utöver den lite omständliga appen, är det faktum att aktören är liten och ny på marknaden.

Bsafe365
  • Funktion
  • Användarvänlighet
  • Säkerhet
  • Flexibilitet
3

Slutsats

Bsafe365 är ett intressant alternativ till de etablerade leverantörernas hemlarm. Det ger ett robust intryck, även om appen ibland förvirrar och upplevs omständlig.

Vilket hemlarm passar dig? Jämför med Larmkollen.seProva gratis