Test: Hyggligt hemlarm från Very Safe Alarm

Hemlarmet Very Safe Alarm är en nykomling på marknaden för fristående hemlarm. Intrycket är övervägande positivt, men några betydande brister gör att det får nöja sig med medelbetyg.



 

Sammanfattning

Very Safe Alarm är ett hemlarm som kunden själv äger. Det finns inget krav på anslutning till larmcentral, men möjligheten finns. Däremot kräver larmsystemet ett abonnemang hos Very Safe Alarm för 219 kronor i månaden. Den långa uppsägningstiden på tre månader tillsammans med ett allmänt ”billigt” intryck i app och på webb, gör att betyget inte blir mer än godkänt. Detta trots att själva larmanläggningen är tämligen generös i förhållande till priset.

Specifikationer Very Safe Alarm Villalarm

Centralenhet för placering på horisontell yta
Kommunikation LAN – GSM (2G)
Kommunikation tillbehör Ingen uppgift
App för iOS och Android
Siren Ja – extern för inomhusbruk
Rörelsedetektor Tillval (klarar husdjur under 20 kg)
Dörrkontakt 2 st
Fjärrkontroll 1 st
Manöverpanel Nej
Övrigt visst urval av tillbehör

Översikt

Hemlarm har varit krångligt, dyrt och inte alltid begripligt för den som inte är tekniskt insatt. Så är det inte längre. Flera leverantörer erbjuder fristående hemlarm med och utan koppling till larmcentral, och som du som användare själv installerar. Tanken är givetvis att förenkla och förbilliga. Nå, i vart fall ge användare valmöjlighet utan att säkerheten blir lidande.



 

Very Safe Alarm är en av dessa leverantörer. Deras larmpaket kostar från 2995 kronor. Men deras erbjudande haltar en aning. Samtidigt som de hävdar att de ”vänder sig till den medvetna kunden, som söker ett […] hemlarm […] utan onödiga kostnader. Våra kunder […vill] inte tvingas in i avtal mm”, framgår det inte alldeles tydligt att larmanläggningens inköpspris bara utgör en del av kostnaden. För att hemlarmet ska fungera krävs att man just ingår ett avtal med Very Safe Alarm. Det kostar 219 kronor i månaden och ska täcka kostnader för molntjänsten och SIM-kortet som är en del av larmlösningen.

Det kan förvisso handla om en okunnig kommunikation från deras sida. Men om leverantören verkligen hade menat allvar med tanken att inte låsa in kunder i ”onödiga avtal” hade uppsägningstiden rimligen varit kortare än tre månader.

Däremot behöver du som kund inte ansluta larmet till en larmcentral, men kan välja att göra det för 75 kronor i månaden.

Utan abonnemanget hos Verysafe Alarm får du inga aviseringar från larmet i din mobil, det går inte att styra via mobilen och du kan inte heller spela in eller se bilder och filmsekvenser från kamerasensorer. Det enda som händer vid utlöst larm är att sirenen ljuder.

Du kan inte heller ansluta larmet till en larmcentral utan att betala abonnemanget hos Very Safe Alarm.

Själva larmanläggningen är tämligen generös redan i det minsta paketet, med kameradetektor, separat sirén och en fjärrkontroll. Den senare behövs egentligen inte, eftersom anläggningen kan styras via en app. Funktionen är klanderfri och användningen så enkel som man har rätt att förvänta sig av ett modernt hemlarm.

Busenkel installation av Very Safe Alarm

Appen leder dig på ett föredömligt sätt genom installationsprocessen, och ger också en snabbguide till larmanläggningens funktioner.

Allt är redan klart när jag packar upp hemlarmet. Alla enheter är inprogrammerade, inställda och aktiverade. Rörelsedetektorn, kameradetektorn, fönster- och dörrkontakten, fjärrkontrollen, rökdetektorn – de dyker alla upp i appen några ögonblick efter att jag anslutit centralenheten till bredbandet och registrerat mig. Det senare är nödvändigt eftersom Very Safe Alarm använder en molntjänst för kommunikation mellan larm och användare, och för att spara inspelade videosekvenser.

Till och med sim-kortet sitter på plats i centralenheten. Normalt används den trådade nätverksanslutningen av systemet, men om denna skulle fallera växlar det över till mobilnätet. Det är för övrigt knappast något att yvas över utan snarare en hygienfaktor hos ett modernt hemlarm.

Själva den fysiska installationen av detektorer är om möjligt ännu enklare. Alla enheter utom rökdetektorn är försedda med kraftig tejp, som gör att du inte ens behöver borra och skruva i väggar, fönster och dörrar för att montera dem. Däremot går det givetvis att använda den mer traditionella, och långsiktigt mer hållbara lösningen med plugg och skruv. Medan rörelse- och kameradetektorerna ser ut ungefär som övriga modeller på marknaden sticker fönster- och dörrkontakten ut en aning. Den är allt annat än diskret, förefaller snarast klumpig. Rökdetektorn är inte heller särskilt elegant.

Märkligt klumpig dörr- och fönsterkontakt.
Rökdetektorn är av en större modell, och bygger cirka 5 centimeter ned från taket.

Centralenheten går inte att montera på en vägg. Den behöver en horisontell yta att stå på. Å andra sidan behöver den inte någon särskilt stor yta.

I vardagen

Den lilla fjärrkontrollen åker upp, jag trycker på hänglåset och anläggningen börjar pipa. Jag har 30 sekunder på mig att lämna lägenheten innan larmet aktiveras. Det kan inte bli mycket enklare än så. Möjligen saknar jag en nyckelbricka. Å andra sida slipper jag kontaminera hallväggen med en kontrollpanel. Och om saknaden skulle bli för stor går det att köpa till en läsare och nyckelbrickor.

Fjärrkontrollen är lätt att använda. Genom att trycka på de två nedersta knapparna samtidigt aktiveras överfallslarmet.

Förberedd för smarta hem

Den vardagliga hanteringen av Very Safe Alarm-larmet är nästan sömnframkallande enkel. Inget alls att skriva hem om, alltså. Men det går att använda Very Safe Alarm-anläggningen till mer än bara inbrotts- och brandlarm. Det är nämligen möjligt att bygga in viss smarthet i systemet.

Exempelvis har jag ställt in systemet så att kameran startar när barnen kommer hem. Inte för att jag har något behov av att se dem i hallen även när jag inte är hemma, utan enkom för att testa funktionen. Kameran sänder alltså en videoström till min telefon när ytterdörren öppnas. Så skulle förmodligen leverantören formulera det. I själva verket rör det sig snarare om en serie stillbilder med en frekvens på strax över en bild i sekunden. Inte mycket till film alltså.

Dålig bildkvalitet och hackig video

Dessutom är bildkvaliteten förvånansvärt dåligt. Upplösningen är låg, liksom kontrasten och det är ofta svårt att se exempelvis ansiktsdrag. Det är naturligtvis tråkigt då en av poängerna med en övervakningskamera är att kunna förse eventuella brottsutredare med bildmaterial som hjälper dem identifiera inkräktare efter ett inbrott.

Den kombinerade kamera- och rörelsedetektorn fungerar klanderfritt, men bildkvaliteten är inte särskilt bra.

Lättbegriplig app

Very Safe Alarm-appen är liksom systemet i övrigt en tämligen enkel historia. Startskärmen innehåller tre ikoner: Bortaläge på, Dagläge på och Nattläge på. Du ser också larmanläggningens aktuella status.

Under menyikonen längst upp till vänster finns allt du behöver både för att anpassa larmets funktion och få information om tidigare händelser. Under Enheter ställer du in hur olika detektorer ska fungera; ska de lösa ut direkt när de aktiveras eller ska det ske med fördröjning?

Här ställer du också in för vilka lägen, Borta, Dag respektive Natt, de ska aktiveras.
Under menyikonen hittar du också valet Smarta regler, där du kan styra en del av anläggningens funktion. Det är här jag har talat om att kameran ska aktiveras när ytterdörren öppnas. Om jag inte redan hade en dörrklocka skulle jag också kunna få anläggningens siren att fungera som en sådan.

Utbyggbar med Z-wave-enheter

Längst ned i startvyn finns en ikon som kittlar lite extra, nämligen Smart hem. Tyvärr fyller den ingen funktion i det paket vi har testat. Men Very Safe Alarm säljer ett särskilt tillbehör som gör att anläggningen kan byggas ut med valfria smart hem-tillbehör, så länge de använder protokollet Z-Wave. Utbudet av sådana är mycket omfattande, bland annat utnyttjar Ikeas smart Z-Wave.
Men notera att vi alltså inte har testat denna funktion.

Flera användare ger koll

För att ha koll på vem som hanterar larmet, och minska risken för att grundläggande inställningar ändras av misstag, går det att lägga till flera användare i systemet. Den användare som har behörighetsklass Master kommer som namnet antyder tillgång till hela systemet, och kan göra alla ändringar. Vanliga användare, med etiketten Standard, har begränsad tillgång.
När jag kommer hem åker fjärrkontrollen upp ur fickan. Jag trycker på knappen med det upplåsta hänglåset och larmet stängs av. Och varje gång måste jag hala upp telefonen för att se att larmet verkligen slagits av, eftersom jag inte får någon ljudlig signal om detta.

Nokas står för väktartjänsten

Very Safe Alarm går att använda med eller koppling till larmcentral. Om du väljer det senare innebär det en kostnad på strax under 100 kronor i månaden, och ger dig tillgång till larmcentral och väktare i Nokas regi.

Så här beskriver Very Safe Alarm vad som sker vid inbrott:
”Vid ett inbrott kan t ex. kameradetektorn lösa ut larmet. Videoinspelning startar automatiskt vid larm. Filmen överförs direkt till larmcentralen och till de användare som är registrerade i appen med exakt information om vilken kameradetektor som löst ut larmet. Med hjälp av kameradetektorns film ser larmoperatören vad som händer. Kan operatören verifiera pågående inbrott skickas väktare kostnadsfritt till larmplatsen samt att larmet förmedlas till polisen. Larmcentralen kontaktar även alla kontaktpersoner du angett på Åtgärdslistan, under mina sidor. ”

Tillbehör Very Safe Alarm

Utbudet av tillbehör från Very Safe Alarm är knappast överväldigande. Där finns utöver extra sensorer för rörelse, kamera och dörr-/fönsterkontakter och rök, även en vattendetektor. Om du föredrar att använda larmanläggningen med nyckelbrickor finns även utrustning för detta.

Med enheten för anslutning av Z-Wave-kompatibla smarta hem-produkter kan du bygga ut anläggningen väsentligt, med exempelvis smarta eluttag och belysning.

Något som borde finnas med i tillbehörslistan är en utomhussirén. Dessutom är priserna för tillbehören i högsta laget.

Sammanfattningsvis är tillbehörslistan hos Very Safe Alarm inte den mest omfattande på marknaden, men detta vägs till viss del upp av möjligheten att komplettera med Z-Wave-enheter.

Tillbehör Very Safe Alarm

Nyckelbricka 90 kr (kräver Läsare)
Läsare-manöverpanel för nyckelbricka 1150 kr
Fjärrkontroll 550 kr (1 ingår i Villapaketet)
Dörr- fönsterkontakt 625 kr
Rörelsesensor 765 kr
Vattensensor 550 kr
Röklarm 1250 kr
Inomhussiren 790 kr
Kameradetektor 1495 kr
Z-Wave plus-enhet 600 kr
Universalsändare 550 kr (för ex driftlarm)
Repeater för stora bostäder 1250 kr

Slutsats

Very Safe Alarm är ett hyggligt hemlarm. Men det finns bättre lösningar, exempelvis Sikkerthjem S6evo. Funktionen och hanteringen är klanderfri, men utformningen av delar av utrustningen tillsammans med en något begränsad tillbehörslista gör att Very Safe Alarm får nöja sig med ett medelgott betyg.

Very Safe Alarm
  • Funktion
  • App
  • Användarvänlighet
  • Säkerhet
  • Flexibilitet
  • Tillbehör
3.5

Slutsats

Very Safe Alarm är utan tvekan ett larm som är enkelt att använda. Däremot har det brister som drar ned intrycket rejält. Bland annat låg videokvalitet och ett begränsat utbud av tillbehör.

Vilket hemlarm passar dig? Jämför med Larmkollen.seProva gratis