Hemlarm: Sikkerthjem S6evo test

Hemlarmet Sikkerthjem S6evo är enklare än något vi testat tidigare. Både att installera och att använda. Det oväntat låga priset gör att vi måste ge det högsta betyg.Sammanfattning

Med S6evo har danska Sikkerthjem lyckats med det åtskilliga leverantörer av hemlarm utan koppling till larmcentral innan dem försökt men misslyckats med. Nämligen att erbjuda ett komplett larm som andas kvalitet, är enkel från det att du öppnar kartongen tills dess anläggningen aktiveras (vilket inte tar mer än max fem minuter), och inte minst ger en pålitlig funktion.

Specifikationer

Centralenhet för väggmontering eller placering på horisontell yta
Kommunikation WLAN LAN GSM (2G)
Kommunikation tillbehör Trådlöst 433 MHz
App för iOS (notiser till Apple Watch) och Android
Siren Inbyggd i centralenhet 85 dB
Rörelsedetektor 2 st husdjurssäker (under 25 kg)
Dörrkontakt 2 st
Fjärrkontroll 2 st
Manöverpanel 1 st för väggmontering
Övrigt stort urval av tillbehör
Pris 2499 kr (Villapaketet)

Översikt

Den välbekanta känslan av att man glömt något. Att det är något man missat, att man gjort något fel men inte kommer på vad det är. Den känslan infinner sig när jag stirrar ned i appen som styr hemlarmet S6evo från Sikkerthjem. Jag har följt installationsanvisningarna, uppenbarligen laddat ned appen och sitter alltså och funderar på vad jag glömt. Så slår mig en tanke: kanske är det inte mer än så här. Jag prövar att resa mig, med tvivlande blick mot rörelsedetektorn som är riktad mot min plats i rummet. Tre sekunder senare ljuder sirenen som är inbyggd i centralenheten, med 85 ilskna decibel.

Jag duttar till Avaktivera i appen och ler åt min egen fördomsfullhet. Ett hemlarm behöver inte vara krångligare än så här, tydligen.

Möjligen skulle denna min första upplevelse beskrivas längre ned i texten. Men den beskriver hur enkel Sikkerthjem S6evo är i stort.

Centralenheten är diskret till gränsen på tråkig. I praktiken innebär det avskalade utseendet dock att den passar in i olika miljöer utan att störa.

Sikkerthjem S6evo säljs i olika paket. Vi har testat det som kallas Villa och innehåller två rörelsedetektorer, två dörr- och fönsterbrytare (magnetkontakter), två fjärrkontroller, två nyckelbrickor, all nödvändig monteringsmateriel för sensorerna.

Tillbehören som följer med är fullt tillräckliga för åtminstone en mindre villa, men möjligen saknas en eller två rörelsedetektorer för att anläggningen ska ge fullgott skydd för en normalstor, tvåplansvilla.

Sikkerthjem S6evo är förvisso befriande enkel att installera och att använda. Med det sagt vill jag understryka att det är ett larm utan uppkoppling till larmcentral. Innehållet i Villa-paketet bör dessutom kompletteras med en eller flera rökdetektorer, utöver eventuellt ytterligare rörelsedetektorer alltså. Förmodligen vill du även lägga till en kamera. Dels för att snabbt och enkelt få reda på vem som rör sig hemma när larmet går, dels för att kunna säkra bildmaterial av en eventuell inkräktare – något som underlättar en förundersökning av polisen vid konstaterat inbrott.

Avsaknaden av dessa komponenter skulle möjligen kunna dra ned betyget. Men eftersom priset är så lågt, både på själva paketet och på tillbehören, låter jag det passera.Larmet kommunicerar via bredbandsuppkoppling och/eller mobilnätet. Sim-kort ingår inte, men installeras på enklast möjliga vis. Såväl centralenhet som manöverdosa har uppladdningsbara batterier. Hos centralenheten fungerar det som en backup vid avbrott i elnätet. Manöverdosan går att köra på bara batteriet, men kräver då förstås regelbundna laddningar.

Manöverdosan är släckt så länge ingen närmar sig den. Då tänds knappsats och indikatorlampa.

Enkelhet utöver det förväntade är det som främst utmärker Sikkerthjem S6evo. Det andra är faktiskt dess utseende. Framsidan på centralenheten och manöverdosan är av blank plast – som ser ut som glas – över den vita fronten. Den uppenbara Apple-imitationen är en av de mest lyckade vi har sett. Manöverpanelen har dessutom inte mekaniska knappar. Knappsatsen använder istället kapacitiv teknik, som på en smart telefon. Det är inte bara snyggt utan gör också att manöverdosan är enkelt att hålla ren.

Förbluffande enkel installation

Sikkerthjem S6evo är faktiskt nästan installerad redan innan du packat upp den ur kartongen. Givetvis sitter inte centralenhet, sensorer och manöverpanel på sina rätta platser, men alla enheter är inprogrammerade och det enda som återstår är att dra loss de små plastflikarna hos sensorerna som ser till att batterierna inte laddas ur mellan fabriken och ditt hem.

Nå, det krävs ytterligare ett steg. Nämligen att ladda ned appen till din smarta telefon och mata in uppgifter som gör att systemet kan ansluta till ditt trådlösa nätverk – eller det trådade. Det hela sker i fyra steg som förklaras utförligt och alldeles korrekt (vilket inte alltid är fallet när det gäller hemlarm i den här prisklassen).

Den funktionsmässiga installationen tar inte mer än säg fem minuter. Att montera sensorer, centralenhet och manöverpanel tar möjligen lite längre tid, men även här har Sikkerthjem gjort det enkelt för användaren.

Dörr- och fönsterkontakter.

All monteringsmateriel som skruvar och självhäftande tejpkuddar – ett alternativ för dörr- och fönsterkontakterna – följer med. Centralenheten kan antingen fästas i en vägg eller placeras på ett borde eller en hylla. Gummifötter ser till att en inte åker omkring. Detsamma gäller för manöverpanelen.
Rörelsedetektorernas fäst skruvas med två skruv i vägen och själv sensorn fäst sedan på fästets magnetiska kula. Denna gör det också enkelt att rikta in sensorn så att den täcker exakt den del av rummet du vill.

Sikkerthjem S6evo kan kommunicera både över bredbandsanslutningen och mobilnätet. För det senare krävs Sikkerthjems egna sim-kort, som kostar 359 kronor för ett år. Detta krävs även för att få notiser från larmsystemet via sms.
Sensorerna levereras som sagt med batterier, av AA-typ. Centralenhet och manöverpanel har uppladdningsbara batterier, som laddas genom att du ansluter en strömadapter. Denna kan antingen vara permanent inkopplad eller bara anslutas när batteriet behöver laddas. Vid leverans är batterierna halvfull, vilket gör att du faktiskt kan komma igång utan att först behöva ladda batterierna.

Sikkerthjem S6evo i vardagen

Jag går hemifrån. Trycker på låssymbolen på fjärrkontrollen. Systemet piper två gånger och manöverpanelens lampa övergår till rött sken. Ingen tvekan om att larmen är aktiverat. Eftersom jag har ställt in systemet så att larmet aktiveras direkt vid tillkoppling står jag redan utanför min stängda ytterdörr. Om du hellre vill aktivera larmet innan du lämnar hemmet går det att ställa in en fördröjning på upp till 90 sekunder.

Ett plus hos fjärrkontrollen är att knapparna inte sticker ut. Enheten är smidig på nyckelknippan och i fickan.

När jag kommer hem trycker jag på fjärrkontrollen upplåsningssymbol och larmet avaktiveras. Det går att ange att en viss sensor eller sektion av anläggningen ska utlösa larm med fördröjning, vilket krävs om du exempelvis vill öppna dörren och slå av larmet på manöverdosan i hallen.

Istället för att använda fjärrkontrollen hade jag alltså kunnat slå på och slå av larmet genom att ange en kod på manöverdosan i hallen. Eller genom att bara hålla nyckelbrickan framför den. Det känns onekligen lyxigt hos ett larm i den här prisklassen.

Manöverdosan går för övrigt utanpå allt annat vi sett i hemlarm, oavsett prisklass. Traditionell knappsats saknas. Istället används alltså kapacitiv teknik och ”knapparna” är bara markeringar på ”glasytan” (det är egentligen plast med ser ut som glas. Utöver att det är estetiskt tilltalande gör lösningen också att panelen är enkel att hålla ren.

En annan smart detaljer är att panelen är släckt så länge ingen är i närheten av den. Knappsatsen tänds först när du närmar dig den, liksom den smala ljusindikatorn som indikerar om larmet är frånslaget (grönt) eller tillslaget (rött).

Lyckligtvis klarade jag mig utan inbrott under testperioden, men självfallet fingerade jag ett inbrott. Sirenen i centralenheten ljuder ögonblickligen när jag öppnar dörren utan att ha larmat av, telefonen signalerar några sekunder senare och ett meddelande talar om att larmet utlösts, vilken eller vilka sensorer som har reagerat och självfallet tidpunkt för detta.

Meddelande om utlöst larm skickas till alla användare som har tillgång till systemet – detta anger du också i appen. Under förutsättning att du installerat sim-kortet kan larm även skickas som sms. Användare behöver då inte ha appen installerad, vilket underlättar om du exempelvis vill ta hjälp av grannar. Det går att ange ett obegränsat antal mobilnummer som tar emot larmmeddelanden.
Användningen av larmet är inte svårare eller mer invecklad än så. Däremot bjuder appen på fler möjligheter. När ett larm utlöses noteras det i appen, och du ser när och och vilken sensor som utlöstes.

Genomtänkt app

Sikkerthjems app till Evo6 följer samma stilrena och prydliga design som de fysiska enheterna. Den är lätt att överblicka, lätt att hitta i och reagerar snabbt på dina val. På startskärmen ser du status för centralenheten, om Wifi är aktiverat, om sim-kortet sitter i och hur mycket laddning batteriet har. Där ser du även alla händelser, som utlöste larm och av- och påaktivering.

Givetvis är det även på startsidan du aktiverar och avaktiverar larmet, eller sätter det i ett så kallat hemmaläge där bara de sensorer du angivit aktiveras.
Längst ned på startsidan finns en slags docka där du kan lägga till genvägar till de funktioner du vill ha mest lättkåtomliga. Det känns modernt och gör systemet lätt att anpassa efter ens egna behov..

Genom kugghjulsikonen når du alla inställningar, såväl för systemet som helhet som för enskilda tillbehör. Vårt testexemplar levererades med en smartplug, alltså en kontakt för 230-voltsuttag, som går att fjärrstyra. Den hanterar du under inställningar, eller genom att lägga till den i dockan på startsidan. Om du kompletterar systemet med en kamerasensor är det här du hittar även den.

Tidsstyrning av larm och lampor

SIkkerthjem S6evo ger möjlighet att automatisera till- och frånslag av larmet. Det går även att styra eventuella smartplugs utifrån ett eget schema. Tidsstyrningen är förvisso bra, men det handlar inte om att kunna bygga ett smart hem, som tillverkaren antyder i sin marknadsföring.

Smartplug är ett tillval du kan göra.

Larmar för störsignaler

Eftersom Sikkerthjem S6evo använder radiosignaler för kommunikation mellan tillbehör och centralenhet – som i princip alla hemlarm idag – går det att störa ut med en så kallad störsändare. Detta är något som blir allt vanligare – en störsändare går att köpa på nätet, även om det är olagligt att sälja sådana till privatpersoner.
Därför har Sikkerthjem byggt in en funktion i S6evo som gör att anläggningen larmar om den upptäcker störsignaler. Eftersom vi inte har tillgång till en störsändare har vi dock inte kunnat testa den här funktionen.

Alltid uppdaterat hemlarm

Även om du äger hårdvaran, själva larmanläggningen, innebär inte det nödvändigtvis att du är fast med en utrustning som blir frånsprungen av tekniken. Systemet uppdateras kontinuerlig över nätet. I hur hög grad detta på sikt utökar systemets funktionalitet låter vi vara osagt. Men upplägget som innebär att du får del av tillverkarens fortsatta teknikutveckling är en klar styrka hos Sikkerthjem S6evo.

Tillbehör

Utöver de medföljande komponenterna, rörelsesensorer och dörr- och fönsterkontakter, kan du komplettera anläggningen med ytterligare åtta tillbehör. Det finns två sirener, en för utomhusbruk och en för inomhusbruk. Det finns två kameror, också de för användning utomhus respektive inne i bostaden. Med vattensensorn kan Sikkerthjem S6evo larma om exempelvis diskmaskinen springer läck och vibrationssensorn larmar när någon spräcker ett fönster.
Det kanske viktigaste komplementet utgörs av röksensorn, alltså i praktiken en uppkopplad brandvarnare.
Slutligen finns alltså en smartplug, som gör att du kan låta larmanläggningen slå på och av lampor, en radio eller annat elutrustning enligt ett uppgjort schema – eller direkt från appen.

Sim-kort 12 mån 359 kr
Nyckelbricka 89 kr (2 ingår i Villapaketet)
Fjärrkontroll 209 kr (2 ingår i Villapaketet)
Manöverpanel 719 kr (en ingår)
Dörr- fönsterkontakt 259 kr
Rörelsesensor 329 kr
Vibrationssensor 249 kr
Vattensensor 249 kr
Röklarm 249 kr
Inomhussiren prisuppg. saknas
Utomhussiren 499 kr
HD-kamera inomhus 1099 kr
HD-kamera utomhus 1599 kr
Smartplug 399 kr

Slutsats

Sikkerthjem S6evo är just nu marknadens bästa hemlarm för dig som söker en enkel, pålitlig lösning utan att behöva betala flera tusen kronor. Notera dock att detta inte är uppkopplat till en larmcentral, varför det inte är direkt jämförbart med larm från aktörer Verisure, Sector och andra. Trots det låga priset andas såväl anläggningen som appen kvalitet. Systemet är förvisso inte fulländat, men bristerna är få och faktiskt marginella. Det stora utbudet av tillbehör, som också är lågt prissatta, bidrar ytterligare till det positiva intrycket.

Sikkerthjem S6evo
  • Funktion
  • App
  • Användarvänlighet
  • Säkerhet
  • Flexibilitet
4.2

Slutsats

Sikkerthjem S6evo är ett synnerligen genomtänkt och välkonstruerat hemlarm – dessutom till ett mycket lågt pris. Om du är ute efter ett kompetent larm utan koppling till larmcentral, och därmed utan månatliga avgifter – är detta ditt bästa val just nu.

Vilket hemlarm passar dig? Jämför med Larmkollen.seProva gratis