Test: Larmhem H600 – Flexibelt GSM-larm

Översikt

  • Uppkoppling mot larmcentral frivillig
  • Prisvärda komponenter
  • Rökdetektor ingår som standard
  • Många konfigurationsmöjligheter
  • Paketet känns inte enhetligt
  • Undermålig manual
  • Defekt knappsats i testpaketet

Helhet

3.3
2.5 utav 5
FORM
2.5 utav 5
INSTALLATION
3.5 utav 5
ANVÄNDANDE
4 utav 5
MJUKVARA
4 utav 5
PRIS
3 utav 5
HELHETSSKYDD

SLUTSATS

Larmhem säljer flera olika larmpaket och det här är ett av de enklare. Komponenterna upplevs inte som delar av en helhet - en känsla som förstärks av den mediokra dokumentationen.

OBS! Sedan testet gjordes har företagit gått i konkurrs och hunnit få ny ägare som driver vidare e-handeln. Den här recensionen är och var enbart av produkten, inte företaget.

Larmhem är än så länge inget etablerat varumärke jämfört med namnkunniga leverantörer som Verisure och Securitas. De är en liten e-handlare med ett bra utbud av olika hemlarm från enklare till mer avancerade och godkända hemlarm, så som Agility 3 som vi har testat tidigare.

Det testpaket vi fått låna bygger på enheten GSM H600, men det matchar inte något specifikt paket som Larmhem säljer idag. Samtidigt är uppenbarligen tanken att du ska kunna skräddarsy larmet så att det passar din bostad eller arbetsplats.

Som namnet antyder har förstås larmet GSM-stöd och kan kopplas upp mot Falcks larmcentral för en rimlig summa. Det är däremot inget krav – larmet kan kopplas till en eller flera mobiler alternativt inte kopplas upp mot något alls. I det senare fallet kan du med fördel hoppa över SIM-kortet. Om larmet löser ut för det en hel del oväsen, men i övrigt händer ingenting. I vårt test kopplar vi in ett SIM-kort, men ansluter inte till Falck.

Larmhem H600 Specifikationer

Typ Antal
Basenhet:  GSM H600 med separat siren
Magnetkontakt 1 st
PIR-detektor 1 st
Utomhussiren (med solcellsladdning) 1 st
Fjärrkontroller 2 st
Nyckelbrickor 2 st
Larmpanel för nyckelbrickor 1 st
Larmpanel för kodlås 1 st
IP-Kamera med IR-belysning (delvis separat funktion) 1 st

Priser och tillbehör

Om vi ska hålla oss till H600-systemet som vi testar går det att konfigurera på en mängd olika sätt. I skrivande stund säljer Larmhem sju olika paket som varierar lika mycket i omfattning som pris. Det minsta paketet kostar 1 995:- och kan vara lagom för en lägenhet, medan det största för 5 995:- bör vara fullt tillräckligt för en lite större villa. Du kan även skräddarsy paketen efter behov och lägga till fler tillbehör.

Tillvalskomponenterna ligger överlag en bit under genomsnittet prismässigt. Några exempel:

Produkt Pris
Rörelsedetektor 299 kr
Dörr/fönstermagnet 179 kr
Rök/värmedetektor 249 kr
Utomhussiren med solceller 1 295 kr
Extra fjärrkontroll 198 kr

Funktionaliteten kan dessutom utökas med exempelvis vatten/fuktdetektorer, temperatursensorer, gasdetektorer och en lång rad extra sirener.

Ingen abonnemangskostnad tillkommer utöver den för SIM-kortet, som du får införskaffa på egen hand. Du kan också välja att ansluta larmet till Falcks larmcentral för 720 kr/år första året. Ordinarie pris för efterföljande år är 960 kr.

Installation

En medföljande “Kom igång”-guide på en A4 hjälper dig att leta rätt på den app du behöver ladda ner till din iPhone eller Androidmobil. Den berättar också att en separat app krävs för att använda IP-kameran och förklarar kortfattat hur du kommer igång med båda apparna. Så långt allt väl, men övrig installationsinformation får du ta reda på själv i den ganska tjocka och inte alltid helt logiska manualen.

Ett exempel på det senare är första steget i installationsprocessen, som består av att sätta i SIM-kortet. I manualen visas centralenhetens lampor, funktioner och knappar med bilder och bildtexter, men bilden som visar baksidan av centralenheten saknas.

lh2

Det är visserligen inget större problem, eftersom det är simpelt nog att plocka bort väggfästet och den lucka som döljer SIM-kortplats, knappar för parning med detektorer och ljudinspelning, on/off-knapp och strömingång (enheten har även batteribackup). Med SIM-kortet på plats är det dags att starta centralenheten, som indikerar med en grön lampa att den hittat nätverket relativt omgående.

lh3

Nästa steg är att para ihop övriga delar med centralenheten, vilket du gör genom att trycka två gånger på ”Code”-knappen på baksidan av enheten, som för övrigt heter något annat i manualen. Fjärrkontrollerna ska paras först, men var i vårt fall redan förprogrammerade.

Övriga enheter (rörelsedetektor, magnetkontakt och utomhussiren) paras ihop genom att i förekommande fall sätta i batterierna och slå av/på detektorerna när centralenheten är i inlärningsläge. Det är viktigt att hålla koll på i vilken ordning man ansluter enheterna, eftersom du behöver veta vilken som är vilken, bl.a. för att kunna använda dig av eventuellt skalskydd.

ls5

Skalskydd, d.v.s. yttre skydd av dörrar och fönster med (företrädesvis) magnetkontakter, är en utmärkt funktion som vår testenhet har kapacitet för, men eftersom vi testar ett paket med endast en magnetkontakt är något skalskydd inte aktuelt här. Du kan däremot välja ett större paket med fler magnetkontakter eller komplettera med fler separat. En annan positiv punkt är att en eller flera rördetektorer ingår i alla larm från Larmhem. Det ger ett extra skydd som är minst lika viktigt som inbrotttsskyddet.

lh6

Brandvarnaren från Larmhem reagerar på både värme och rök och bör därför vara effektivare än en traditionell brandvarnare, även om den möjligen är mer benägen för falsklarm än en (oftast betydligt dyrare) optisk brandvarnare. En annan bra komponent ur inbrottssynpunkt är utomhussirenen, som inte bara uppmärksammar tjuvarna utan även grannarna om att ett inbrott pågår.

Här erbjuder Larmhem något unikt på svenska marknaden (?) i form av en utomhussiren med solceller. Solcellerna är förstås kopplade till ett laddningsbart batteri, men kan även anslutas till en 12-voltskälla. Att slippa regelbundna batteribyten är ett plus, även om den solcellsdrivna utomussirenen är dyrare än de enklare modellerna.

På tal om batterier använder övriga detektorer standardbatterier. Magnetkontakt och rörelsedetektor använder vanliga AA-batterier och rökdetektorn ett 9-voltsbatteri.

I vårt testpaket ingick som sagt två helt olika knappsatser med separata – och inte särskilt detaljerade – bruksanvisningar. Den i övrigt välfyllda manualen tar inte upp hur man konfigurerar någon av knappsatserna. En av dem visade sig inte fungera alls, medan knappsatsen för RFID-brickorna var förprogrammerad och gick att ansluta. Den senare verkar även ha stöd för elektroniska lås, men i övrigt är inte funktionaliteten glasklar eftersom det även medföljer fjärrkontroller till centralenheten.

lh8

Skruvar och fästen finns med till alla komponenter, så själva monteringen bör kunna vara avklarad på allt mellan en timme och en halv dag beroende på hur omfattande ditt larmpaket är.

Mjukvara

Appen som används till larmet heter Wolfguard och fungerar ungefär som motsvarigheten från Sikkerthjem som vi testade nyligen. Appen har ingen direkt dataförbindelese med larmet, utan kommunicerar via SMS. Du behöver med andra ord inte lära dig flera dussin SMS-koder för att styra larmet.

lhapp

Att installera och koppla upp appen mot larmet är mycket enkelt och inställningsmöjligheterna är många. Du kan exempelvis ställa in fördröjning, sirentid, innehåll i SMS-meddelanden och en hel del annat. Givetvis kan du också larma av/på med appen.

Sammanfattning Larmhem H600

Larmhem säljer en handfull olika larmsystem, så det här omdömet gäller endast GSM H600-larmet. Ett stort plus är att det här systemet är mycket flexibelt och kan konfigureras helt efter behov, både med och utan anslutning till larmcentral. Rökdetektor ingår som standard och det går också att komplettera med fuktdetektorer och andra komponenter som inte gör särskilt stora hål i plånboken.

Väljer du att ansluta larmet till Falck får du ett uppkopplat larm med utryckning för en av de absolut lägsta löpande kostnaderna på marknaden – 80 kr/mån exklusive kostnad för SIM-kort.

Det som är mindre bra med larmet är dokumentationen, som lämnar en hel del övrigt att önska – särskilt när man jämför med många av konkurrenterna, som har riktigt enkla installationsprocedurer. Manualen kunde exempelvis förklara närmare hur knappsatserna fungerar, istället för att hänvisa till separata manualer som också är innehållsfattiga. Säljer man färdiga larmpaket direkt till konsument bör man anstränga sig betydligt mer för att förenkla och förtydliga.

Sammanfattningsvis får du trots allt mycket för pengarna med GSM H600-systemet. Du får också full frihet att konfigurera larmet och väljer själv om du vill ansluta det till en etablerad larmcentral.

Fördelar Nackdelar
Uppkoppling mot larmcentral frivillig  Paketet känns inte enhetligt
Prisvärda komponenter  Undermålig manual
Rökdetektor ingår som standard  Defekt knappsats i testpaketet
Många konfigurationsmöjligheter

  • Uppkoppling mot larmcentral frivillig
  • Prisvärda komponenter
  • Rökdetektor ingår som standard
  • Många konfigurationsmöjligheter
  • Paketet känns inte enhetligt
  • Undermålig manual
  • Defekt knappsats i testpaketet

Om författaren

Jesper Berg

Jesper har varit mer eller mindre besatt av teknikprylar sedan den första datorn införskaffades någon gång i slutet av 80-talet. Intresset har inte avtagit med åren, utan har snarare breddats med en vision om att skapa det ultimata smarta hemmet. Han är inte i mål än (om man nu någonsin kan vara det) och missar därför aldrig en chans att läsa på om - eller ännu hellre testa - de senaste prylarna på marknaden.