Test: Verisure Home GSM Hemlarm

Verisure Home GSM är ett baspaket innehållande brand- och inbrottslarm med kameradetektor samt kontaktlarm. Installationen görs av en certifierad tekniker som också visar hur mobil-appen fungerar och hur man konfigurerar larmet via den profilsida man skapar på företagets webbplats. 

I korthet får man ett mycket kompetent larm som enkelt kan skräddarsys för det egna behovet. Gränssnittet i appen och på webben är genomtänkt och lättnavigerat. Det yttre och inre skyddet känns effektivt bl.a. genom systemets snabba återkoppling via pushmeddelanden.

Företaget som en gång var känt för sin slogan ”Vi är det vi heter” finns inte längre kvar, men Verisure skulle mycket väl kunna aspirera på samma innehåll, för med företagets larm installerat känner man sig mycket tryggare.

 

verisure-home-gsm-app

Tekniska specifikationer

Dataöverföring; cirka 10MB/månad
Enheterna kopplas trådlöst till Vbox, vilken i sin tur kopplar till larmcentral via gsm/bredband
Larmanpassning för husdjur ingår

Pris för Verisures baspaket:

Produkt Pris
Verisure Home GSM: 3 980 kr
Magnetkontakt (1 st ingår i paketet) 690 kr
Larmbricka: (1 st ingår) 200 kr
Rökdetektorer (2 st ingår) 1 290 kr
Siren (1 st ingår) 1 290 kr
IR känslig kameradetektor (1 st ingår) 1 590 Kr
Månadskostnad tjänster: 299 kr
Smart plug (ingår ej)  249 kr

OBS! Priserna förändras och för alltid uppdaterade priser och offert med rabatt hänvisar vi till Larmkollen.se

Batteribyte:
Batteribyte är besvärligt då man först måste kontakta larmcentralen för att sätta hemlarmet ”off-line”, det för att inte sabotagelarmet ska reagera. Därefter batteribyte. Efter ny kontakt med larmcentralen kollas larmkedjan och sabotagelarmet återaktiveras.

Batterierna räcker 2-5 år, beroende på hur mycket enheten används.
Batterierna kostar 39-149 kr/st beroende på enhet.

Installation – proffsig och lärorik

Installationen görs av en Verisuretekniker för att larmets olika komponenter säkert ska funka tillsammans. Samtidigt blir det en genomgång av hemmets svaga punkter där ett intrång kan tänkas ske. Teknikerns kunskaper matchas med kundens behov, och efter ett visst bollande växer en lösning fram.

Man får räkna med att det tar runt fyra timmar att få alla komponenter på plats. Ifall det enbart handlade om att borra fast de olika enheterna och sen koppla dem till centralenheten, skulle det gå fortare. Värdet i tiden ligger i att installatören även förevisar hur man använder Verisures egen mobil-app, som är viktig i sammanhanget eftersom den ger användaren kontroll över larmet och tillhörande moduler.

E38P1743-72

Han har dessutom en egen app som ser till att alla installerade enheter klarar testet att funka mot larmcentralen.

Det är faktiskt en bra service att få det mesta handgripligt förevisat. Inte bara för att man ska hitta rätt bland alla valmöjligheter, ett hemlarm kostar en del och då vill man förstås ha valuta för investeringen. Samtidigt kan det bli onödigt pinsamt ifall man klantar sig och förorsakar falsklarm (vilket dock inte Verisure debiterar för), har du en siren som tjuter med 105 dB i lägenheten kan du ge dig på att grannarna blir irriterade ganska snabbt. Sirenen larmar i 2-3 minuter för varje händelse som utlöser larm.

E38P1683a72

När teknikern Marcus Wiberg (här med centralenheten Vbox) anländer fyra timmar tidigare, gör vi tillsammans en genomgång av vad som kan vara aktuellt att installeras och inte minst var det man valt ska sättas upp.

AS7A0419a72

Lägenheten är på drygt 40 kvadratmeter, med fönster i kök, sovrum och vardagsrum. Balkongdörren finns i det sistnämnda. Marcus förslag att sätta magnetkontakter vid balkongdörren

 

E38P1704a72

samt även i sovrumsfönstret, som kan nås från balkongen. Verkar vettigt. En magnetkontakt vid ytterdörren ingår i grundpriset för det s k yttre skalskyddet.

E38P1692aa72

E38P1737a72

Alla tre rummen får dessutom rökdetektorer som sätts i taket. Med en puff från en testburk märks omgående ifall detektorn funkar. Eftersom dessa även detekterar värmeökningar ska de sättas så att luft kan cirkulera fritt och inte intill värme som stiger eller från taklampor etc. En bit ifrån alltså.

 

E38P1724a72

E38P1729a72

Sirenens värmekänslighet testas med en hårtork, sen blåser man lite och så slutar den att tjuta. Innan den sätts upp med precision. Inbyggda vattenpass garanterar att allt hamnar i våg.

AS7A0434a72

E38P1735a72

Den rörelsekänsliga kameran kan inte aktiveras från larmcentralen, den startar endast då larmet går.

IMG_7123a72

– Generellt sett tycker de flesta att det är förenat med så mycket obehag att ha en kamera installerad i hemmet, ifall den kan förmedla rörlig bild i realtid till någon som fjärrövervakar. Och det gäller oavsett om kameran sitter i vardagsrummet eller sovrummet. Ifall kunden vill ha ständig fjärrövervakning rekommenderar vi denne att hitta andra lösningar. Vi dokumenterar ett utlöst larm med tre korta stillbildssekvenser och enbart då, förklarar Marcus Wiberg, och lägger till att stillbilderna hjälper larmpersonalen att avgöra åtgärd – väktare tar hand om intrång, brinner det direktkontaktas brandkår etc.

 

AS7A0436a72

Vbox är centralenheten i larmkedjan, den håller kontakt med larmcentralen och förmedlar vad de olika enheterna rapporterar då larmet går. Den är kopplad till hemmets router/internetkoppling men har också en GSM-koppling ifall nätet går ner. Dessutom batteri ifall elen gör detsamma.

Vbox monteras på en plats så att den är osynlig från fönster. Varför sägs inte, men man kan gissa om denna slocknar så kan en inkräktare bekymra sig om annat än kameror och sirener.

E38P1751a72

Sist men inte minst, den viktiga Manöverpanelen är den man som larminnehavare är mest intresserad av att kunna hantera. Det är kontrolldosan som man fysiskt direktstyr sitt larm med och den kommunicerar smidigt med grafiska signaler mer än koder, även om man kan larma av/på med en kod man själv bestämmer. Har man en larmbricka förs den intill siffertangenterna och larmet aktiveras/avaktiveras. Dock ska man innan pålarmning trycka på symbolen med en figur som lämnar bostaden, eller en som är inomhus. Det sistnämnda är förstås om man aktiverar larmet när man går och lägger sig.

AS7A1168a72

Manöverpanelen avslöjar vid aktivering ifall man har glömt att stänga sovrumsfönstret (el. något annat ställe med magnetkontakt). En röd blinkande symbol ger dig chans att rätta till saken utan onödigt falsklarm. Man kan även larma på/av via Verisures app (finns för iOS och Android) om blomvakten behöver komma in när man är ex. på utlandssemester. Verisure erbjuder kombination med Yale Doorman (kostar extra), och då kan man skippa nycklarna helt och hållet, vilket är bra om ex. hantverkarna saknar nycklar och bara tillfälligt ska fixa något i bostaden.

MinaSidor-01

Via ”Mina sidor” eller appen kan man också koppla ur enheter. Vill man exempelvis sova med öppet fönster, kan man utesluta magnetkontakten i larmmiljön, vilket kan kännas naturligt om man bergsäkert vaknar då inkräktaren måste klampa över sängen för att komma in. Likaså kan man koppla bort magnetkontakten vid ex. balkongdörren eftersom ytan intill täcks av en rörelsekänslig kamera (som i vårt test). Skönt att få nattkyla under heta somrar.

Nycklar i retur vid uppsägning

Enligt Fredrik Ringborg, Head of Apartment segment, Verisure, så destruerar företagets konkurrenter inlämnade nycklar till larmtjänsten, utan andra alternativ. ”Rutinen hos oss är att kunden får välja”, säger han.

Det betyder i praktiken en minskad kostnad mellan 300 och 500 kr lite beroende på hur många nycklar man måste tillverka extra till utryckande väktare, en utgift som alltså annars måste adderas totalkostnaden för larminstallationen.

En reservplan är annars att ifall man har pålitliga grannar som oftast är hemma, så kan man ge dem nycklarna och ange dem som kontaktpersoner för utryckande väktarpersonal om larmet går. Det gör man enklast via inloggning på sin användarprofil och Verisures webbplats.

Hur fungerar Verisure Hemlarm?

105 decibel är ingen höjdare att befinna sig i, framförallt om man redan innan har knepig tinnitus att brottas med. Då gäller det att snabbt kunna larma av ifall man är hemma och det som larmet löser ut för är sådant man klarar att hantera själv, t.ex. röklarm för något som bränts vid på spisen.

När jag vid ett tillfälle misslyckas med att larma av direkt, men stoppar sirenen efter 3 sekunder, så plingar det i stort sett omgående i mobiltelefonen. Ett sms meddelar att larmet gått men att det omgående stängts av.

Samma sak gäller då man plockar bort en Smart plug utan att avaktivera den, så skickar Verisures system ett meddelande att man tappat kontakten med enheten och undrar varför.

Precis den snabba respons som man vill ha som kund, och känner förstås att Verisure aktivt bevakar just mitt hem.

Just rökdetektorn – som ständigt är aktiv – är kanske viktigare än man tror. Idag har många datorer påslagna hela dagarna, även om man inte jobbar hemifrån. Men en gammal FTP-server som står på golvet suger i sig mycket damm under ett år och stänger kanske inte av sig själv vid överhettning. Och hur många öppnar chassit och dammsuger?

När rökdetektorn löser ut berättar en syntetisk röst att brand utbrutit i det rum utlösningen skedde. Förstås värdefullt när man väcks mitt i natten och snabbt behöver fatta vad som händer. Larmcentralen hör inte rösten men ser av aktiverande detektors placering var larmet gick. Samma sak vilken magnetkontakt som släppt och löst ut ett larm.

MinaSidor-03

Via ”Mina sidor” på webben bestämmer man finkornigt hur de olika installerade enheterna ska bete sig. Har man en Smart plug kan man koppla den till en händelse. Går larmet kan man aktivera kontakten att sätta på en radio, tända lampa etc.

MinaSidor-04

Speciellt snygg är den användarlista man skapar, med kontaktpersoner som Verisure ringer i fallande ordning om larmansvarig inte kan nås. Där kan man dessutom mycket detaljerat fylla i hur och på vilket de olika personerna ska kontaktas vid olika typer av händelser. Och det är här man bestämmer vilka personer som ska få en larmbricka (s k Star key). Kan exempelvis vara smart att ge en till en betrodd granne som redan har husnycklarna för att enkelt larma av om det behövs.

Screenshot_2015-02-26-10-55-51

Merparten av inställningarna kan även göras via mobil-appen, som också ger en bra överblick. Alla enheter har en värmesensor installerad, och ger en ögonblicksbild av hur varmt det är i respektive rum hemma (för hög värme kan antyda att något är galet, och kan lösa ut larm).

Screenshot_2015-02-26-10-39-37

Man kan ange användare, man kan koppla på och av larmet, få pushnotis om att larmet går, samt självklart också få meddelanden om andra händelser.

AS7A1179a72

Manöverpanelen är där man fysiskt använder larmbricka och/eller kod för att aktivera/avaktivera larmet. Nedersta radens ytterknappar (SOS) kan man trycka in samtidigt för att få larmcentralen att ringa upp. Det kallas kontaktlarm och får centralen inget svar så skickar man ut väktare.

Raden ovanför har aktiveringsknappar ytterst för yttre reps. inre larm. Om man glömt att stänga ett fönster med magnetlist syns det direkt när man larmar på.

Man förstår snabbt att Verisure har gjort ett gediget jobb med att utveckla gränssnitt och funktioner som ger användaren kontroll över vad hemlarmet ska göra. 

Sammanfattning

Verisure Home är en skalbar lösning som anpassas efter kundens behov. En teknikkunnig person kan nog installera allt själv, men tvånget att en tekniker istället gör det eliminerar fel och lägger ansvaret på företaget om något inte funkar om larmet går.

Hemlarmet är lätthanterligt både i bostaden och vid konfigurering via login på Verisures webbplats. Trots att hemlarmet kostar en del, så får man stor trygghet för pengarna. För den som inte har så mycket värdefullt hemma, blir det lite dyrt. Är det tvärtom så är det däremot prisvärt, plus att man kan skala upp skyddet med tilläggsmoduler. Omdömet blir alltså: Nästan perfekt.

Fördelar Nackdelar
Vaken larmcentral ringer snabbt vid larm Lite dyrt men stort värde om man behöver stor säkerhet
Fria utryckningar Smart plugg ingår ej
Bra gränssnitt stor användarkontroll Krångligt batteribyte
Snygg design

Verisure
  • Form
  • Installation
  • Mjukvara
  • Pris
  • Helhetsskydd
4.8

Slutsats

Ett lätthanterligt och mycket gott skydd mot både intrång och olika typer av oönskade händelser hemma. En bra användarkontroll via nätet tillsammans med automatiserade pushmeddelanden gör att Verisure Home känns genomtänkt och skapar stor trygghet. Men kostar också en del.

Vilket hemlarm passar dig? Jämför med Larmkollen.seProva gratis