Test: Securitas Hemlarm – Kompetent skydd mot inbrott och brand

Översikt

  • Enkel installation
  • Bra grundfunktionalitet
  • Rökdetektor ingår
  • Högkvalitativa komponenter
  • Appen lämnar övrigt att önska

Helhet

4.5
5 utav 5
FORM
5 utav 5
INSTALLATION
5 utav 5
ANVÄNDANDE
3 utav 5
MJUKVARA
4 utav 5
PRIS
5 utav 5
Helhetsskydd

SLUTSATS

Hemlarmet från Securitas är inte bara en bra och flexibel produkt - förmodligen avskräcker den även banditer enbart med hjälp av namnet.

Företagsnamnet Securitas med tillhörande logotyp känns igen av de allra flesta – inte bara i Sverige, utan även i ett 50-tal andra länder där säkerhetsföretaget är verksamt.

 

 

Edit: Detta är ett test av Securitas tidigare hemlarm. Sedan 2019 säljer de ett nytt koncept ”SecuritasHome” läs mer om det på Larmkollen.se för uppdaterad information.

 

De tre välbekanta röda prickarna på larmskyltar och uniformer är med all sannolikhet lika kända bland tjuvar och banditer, så redan där har Securitas en fördel gentemot mindre kända varumärken. Larmdekalerna och den avskräckande effekten är som bekant en av de viktigaste delarna av ett larm.

Men varumärke och dekaler är naturligtvis inte allt. Vi har testat hur larmet ser ut och fungerar i praktiken. I grundutförandet handlar det om ett relativt enkelt larmpaket som är fullt tillräckligt för en lägenhet eller ett mindre radhus, men förmodligen otillräckligt för en större villa. Du har dock alla möjligheter att komplettera så att du får ett larm som passar din bostad. Vårt testpaket anlände med en av varje: centralenhet (förberedd med SIM-kort), manöverpanel, rörelsedetektor med kamera, magnetkontakt, och sist men inte minst en rökdetektor. Den sistnämnda är ett stort plus då rökdetektorer långt ifrån alltid ingår som standard.

sec2

Dessutom fick vi möjlighet att testa en utomhussiren, som intressant nog tog upp lika stor plats i kartongen som resten av larmet. Det är med andra ord en väl tilltagen bjässe som dessutom för oväsen som motsvarar vikten.

sec3

Just utomhussirener är intressanta eftersom många larmexperter ser dem som en av de viktigaste komponenterna. Det är inte svårt att förstå varför – en siren som drar uppmärksamheten till sig från hela kvarteret är förstås mer avskräckande än en inomhussiren, som sällan hörs några längre sträckor utanför huset.

Priser

Securitas Hemlarms baspaketet enligt ovan kostar 375 kr och månadskostnaden är 259 kr, med en bindningstid på två år. Då ingår SIM-kort och uppkoppling mot Securitas larmcentral, som i sin tur har tillgång till jourhavande väktare i nästan hela landet. Tillvalskomponenterna (som samtliga är trådlösa) är varken billiga eller överdrivet dyra.

Som exempel kostar utomhussirenen 1695 kr, vilket låter häftigt, men då bör man tänka på att det är en robust, trådlös enhet i ett utförande som definitivt inte osar budget. Andra intressanta tillbehör är en vattendetektor (1195 kr) och en glaskrossdetektor (1995 kr). Extra rörelsedetektorer och magnetkontakter kostar 1195 kr respektive 695 kr/st. Inte billigt, men fullt acceptabelt eftersom det är engångsutgifter.

Installation

Instruktionerna i kartongen är minst sagt sparsmakade – ett ensamt A5-ark förklarar att man ska besöka ”Mina sidor” på Securitas larms hemsida. Det är visserligen också allt som behövs, eftersom hela installationsproceduren förklaras i detalj när du öppnat ditt konto, vilket du gör med de uppgifter som medföljer.

Capture2

Enligt välkomstskärmen på Mina sidor är du i princip redan klar när du loggat in, men fullt så enkelt är det inte. Ett antal steg där du lägger till dina komponenter är att vänta, varav alla är enkla och tydligt förklarade. Får du ont om tid är det inga problem att ta en paus och återkomma senare – installationsprocessen återupptas i så fall exakt där du lämnade den.

Capture4

sec4 Det första steget är att ansluta centralenheten Smart Grid. Enheten har redan ett SIM-kort förinstallerat, men du måste även ansluta den till din bredbandsrouter med en nätverkskabel, och till elnätet med en liten adapter. Ett laddningsbart batteri som räcker i 8 timmar vid ett eventuellt strömavbrott är integrerat i centralenheten.

Centralenheten kopplar först upp sig mot Securitas server, där du registrerar din Smart Grid med enhetens MAC-adress som finns angiven på en etikett. Därefter testas GSM-uppkopplingen och den första delen av registreringen slutförs.

Bild 4

Nästa steg – som egentligen är flera steg – är att aktivera de medföljande komponenterna: Manöverpanel, magnetkontakt, rörelsedetektor med kamera och rökdetektor. Det är en  problemfri procedur som primärt består av att dra bort en plastflik för att aktivera batterierna, och/eller sätta i medföljande batterier.

sec5

Rörelsedetektorn och rökdetektorn använder standardbatterier typ AA (LR6) respektive trippel-A, vilket förenklar framtida batteribyten. Av ren nyfikenhet kikade vi också på batterityperna i magnetkontakten och manöverpanelen, som däremot inte var standardvarianter (1 st. 1/2 AA och en CR 2450 knappcell). Vi kunde samtidigt konstatera att samtliga detektorer är sabotageskyddade. Batterierna ska räcka i ca 2 år.

sec6-batterier

Den utomhussiren vi fått låna av Securitas hemlarm ingår inte i standardpaketet och var därför inte per automatik listad i aktiveringsmenyn. Installationen var därför lite mer invecklad, men efter att ha lossat en skruv för att komma åt switchar, på/av- och inlärningsknapparna på insidan (manual medföljer) gick det bra att aktivera även den.

sec7

Utomhussirenen är för övrigt utrustad med fyra stora D-cellbatterier som också ska räcka i ca 2 år. Något alternativ för att ansluta enheten även till elnätet finns inte. Med tanke på att enheten ska monteras utomhus är ett möjligt frågetecken hur batteriernas livslängd påverkas av utomhustemperaturen under glödheta sommardagar och smällkalla vinternätter.

Slutligen genomför Securitas Mina sidor ett test för att bekräfta att allt fungerar som det ska. Alla detektorer hittades och intressant nog aktiverades även utomhussirenen under testet. Ljudet var fullständigt öronbedövande och extremt obehagligt. Toppbetyg för skrämseleffekten alltså, men har man hjärtproblem eller bara vill förebygga tinnitus är det säkrast att slå ifrån sirenen innan testet startar. Baskomponenterna hittades utan problem, men inte utomhussirenen som tydligen skulle aktiveras först i efterhand, något som tyvärr inte framgick via Mina sidor.

Bild 7

sec8 Monteringen av de olika komponenterna tar lite mer tid i anspråk än aktiveringen, även om det är en lika logisk och okomplicerad procedur. Den här delen av installationen förklaras också utförligt via Mina sidor: Manöverpanelen ska förstås placeras i anslutning till huvudentrén, rörelsedetektorn i ett centralt rum och magnetkontakten på en ytterdörr eller ett fönster som inte täcks in av kameran/rörelsedetektorn.

Man bör tänka till innan man börjar skruva (eller testa först med kardborrefästen) för att försäkra sig om så bra täckning som möjligt med de komponenter man har. Räcker de inte till bör man komplettera larmet för att få ett fullgott skydd. Samtliga komponenter utom rökdetektorn och utomhussirenen kan praktiskt nog monteras med tejp/kardborrar om man t.ex. vill undvika skruvhål i dörrkarmen.

När installationen är klar återstår ett sista test för att garantera att alla de trådlösa komponenterna får kontakt med centralenheten, varpå larmet kopplas upp mot larmcentralen. Sammanfattningsvis behövs inga tekniska förkunskaper utöver lite datorvana för att installera larmet från Securitas hemlarm.

Mjukvara

Precis som nära nog alla larmleverantörer idag har Securitas en egen mobilapp  som du kan använda för att larma av/på och läsa loggar. Vi testade Androidversionen. Till synes har appen även en inbyggd funktion som låter dig se livevideo från den medföljande kameradetektorn, men den fungerar tyvärr inte i skrivande stund (mitten av 2015).

sec9-app

Enligt Google Play uppdaterades appen senast 2013, så Securitas verkar inte ha haft någon större brådska med att implementera kamerafunktionen, vilket också påpekas i ett stort antal användarrecensioner. Här ligger Securitas därför ett stycke efter konkurrenter med kamerafokus, som Gardio, även om all grundfunktionalitet inklusive larmloggar finns på plats.
kontroll över vad hemlarmet ska göra.

Sammanfattning Securitas Hemlarm

Vad gäller teknik, kvalitet och trovärdighet känns Securitas som ett tryggt val. Oavsett hur du bor är det enkelt att komponera ett komplett, trådlöst hemlarm, som inte bara skyddar mot inbrott, utan även mot läckage och brand. Att en rökdetektor ingår i standardutförandet är ett stort plus. Även om vi inte långtidstestat larmet verkar komponenterna hålla hög kvalitet – alla delar är genomtänkta, enkla att installera/montera och försedda med sabotageskydd.

Att hemlarmet bär namnet Securitas är också en fördel som inte ska förnekas. Larmdekaler och skyltar med Securitas-logo är respektingivande och kan mycket väl ha den där lilla extra avskräckande effekten. Men ännu viktigare är att produkten lever upp till de krav man kan ställa på en stor, väletablerad aktör – som dessutom tar ut en relativt hög månadsavgift – och det kan vi utan förbehåll konstatera att den gör.

Det enda som kan kritiseras är mobilappen och anledningen är förstås avsaknaden av livevideo, trots att Securitas haft ett bra tag på sig att implementera funktionen. Tycker man att den här funktionen är viktigast bör man titta närmare på alternativen eller invänta en ny version av mjukvaran.

Fördelar Nackdelar
Enkel installation  Appen lämnar en del övrigt att önska
Fria utryckningar
Bra grundfunktionalitet
Rökdetektor ingår

  • Enkel installation
  • Bra grundfunktionalitet
  • Rökdetektor ingår
  • Högkvalitativa komponenter
  • Appen lämnar övrigt att önska

Om författaren

Jesper Berg

Jesper har varit mer eller mindre besatt av teknikprylar sedan den första datorn införskaffades någon gång i slutet av 80-talet. Intresset har inte avtagit med åren, utan har snarare breddats med en vision om att skapa det ultimata smarta hemmet. Han är inte i mål än (om man nu någonsin kan vara det) och missar därför aldrig en chans att läsa på om - eller ännu hellre testa - de senaste prylarna på marknaden.