Test: Agility 3 – Ett kraftfullt larmsystem utan kompromisser

Artikeln är senast uppdaterad: 2018-02-21

agility2För den som är ute efter den enklaste och smidigaste larmlösningen på marknaden är inte Agility 3 det bästa alternativet, men då tillhör man heller inte målgruppen. Det riktar sig snarare till dig som ställer höga krav och vill ha full kontroll över hur ditt hemlarm utformas.

Det är visserligen lite missvisande att kalla det för ett hemlarm – Agility 3 är en i alla avseenden professionell lösning som lika gärna kan användas hemma i villan som i medelstora industrilokaler eller lite större kontorslokaler. Vi har bara testat en mindre uppsättning komponenter, men Agility har stöd för upp till 32 trådlösa sektioner (detektorer/sensorer), varav åtta kan vara kameradetektorer. Tre trådlösa sirener kan anslutas till larmet och centralenheten kan fjärrstyras från tre olika paneler.

Med andra ord finns det gott om svängrum för att bygga ett komplett larmsystem utan några som helst kompromisser. Du kan dessutom komplettera larmet med optiska rökdetektorer och läckagedetektorer för att få en mer heltäckande lösning, men det finns inget inbyggt stöd för någon etablerad ”smarta hem-standard” som ZigBee eller Z-wave.

Agility 3 är heller inte knutet till någon specifik larmcentral eller leverantör, vilket förmodligen är en fördel för målgruppen. Däremot kan användaren själv välja att koppla upp larmet mot larmcentral via GPRS och/eller använda IP-modulen för att ansluta larmet till ett kostnadsfritt webbaserat gränssnitt med tillhörande appar för Android och iOS. Modulerna säljs separat eller som del av ett paket.

 

Friheten att utforma larmet efter sina egna behov och förutsättningar är alltså total. Men smakar det så kostar det – ett enklare paket baserat på Agility 3 kostar ca 5 000 kr och extrakomponenterna är inte heller särskilt billiga.

Tekniska specifikationer

 • 32 trådlösa sektioner
 • Upp till 8 trådlösa kameradetektorer
 • Upp till 3 knappsatser, 32 användarkoder
 • Upp till 8 fjärrkontroller
 • Upp till 3 trådlösa sirener
 • 3 larmområden
 • Inbyggd siren och röstmodul
 • GSM/GPRS-modul för uppkoppling mot larmcentral och larmbesked via SMS (tillval)
 • IP-modul för uppkoppling mot RISCO Cloud webb/smartphone-app (tillval)

Pris

Agility 3 kan köpas från flera olika larmbutiker, som själva sätter priset och erbjuder olika larmpaket och extrakomponenter. Ett enklare startpaket med centralenhet, kontrollpanel, IP-modul, rörelsedetektor och magnetkontakt börjar på ca 5 000 kr. Några exempelpriser på extrakomponenter:

 • Kameradetektor 2 495:-
 • Rörelsedetektor 895;.
 • Magnetkontakt 549:-
 • GSM/GPRS-modul 2 495:-
 • Extra knappsats 1 945:-
 • Utomhussiren 2 895:-
 • Optisk rökdetektor 995:-
 • Läckage/Vattendetektor 895:-
 • Fjärrkontroll 549:-

Samtliga komponenter utöver centralenheten är trådlösa och kommunicerar på frekvensen 868 MHz. Inga kostnader tillkommer för webbtjänsten RISCO Cloud eller smartphone-apparna. Eventuell uppkoppling mot larmcentral sker på eget initiativ.

Installation

agility3Att installera Agility 3 på egen hand var inte särskilt krångligt eftersom det medföljer en kom igång-guide på svenska som beskriver hela processen steg för steg. Beroende på hur många komponenter man har att installera tar det däremot en del tid i anspråk.

agility4

Första steget kan verka lite avskräckande, eftersom det består av att plocka isär centralenheten, koppla ifrån en ansluten flatkabel, ansluta det medföljande backup-batteriet för att sedan ansluta flatkabeln och skruva ihop enheten igen. Under tiden kan man passa på att justera det enkla men effektiva sabotageskyddet.

agility5

agility6

Det här är dock det enda av stegen som är en smula omständligt – resten av installationen var en föredömligt enkel steg-för-steg-process. Vi hade dessutom fått de medföljande detektorerna förprogrammerade av leverantören, så det var i princip bara att ansluta dem. Centralenheten har en inbyggd högtalare där en speakerröst meddelar vad som händer längs vägen.

agility8

Vårt testpaket var utrustat med en (förinstallerad) IP-modul som enkelt och automatiskt kunde ansluta larmet till routern och Internet via en vanlig nätverkskabel. GSM/GPRS-modulen har vi inte testat, men en sådan modul kan köpas till separat eller ingå som del av ett paket. Det kan vara bra att känna till att det senare alternativet blir betydligt billigare, så vill man ha funktionaliteten är det klokt att köpa ett paket med förinstallerad GSM-modul.

agility7

Så fungerar Agility 3

När man som i vårt fall installerar ett larm utrustat med endast IP-modul blir den kostnadsfria tjänsten RISCO Cloud en central del av funktionaliteten. Med larmet kopplat till routern återstår bara att registrera larmet på webbtjänsten och använda webbläsaren eller smartphone-appen iRISCO för att larma av/på.

 

Webbtjänsten är enkel och smidig att använda; utöver att aktivera eller avaktivera larmet går det bland annat att knäppa stillbilder med kameran. Bildkvaliteten är allt annat än strålande men duger för ändamålet. Vår testkameras upplösning var blygsamma 640×480 (VGA), men det går som sagt även att ansluta andra kameradetektorer.

agility11

I webbgränssnittet kan du även läsa utförliga loggar och felmeddelanden – Agility 3 sparar upp till 250 händelser i minnet. Det går även att lägga till nya användare via webben och bestämma vilka funktioner respektive användare ska få tillgång till.

agility13

Smartphone-appen för iOS och Android har i stort sett samma funktionalitet som webbgränssnittet och skickar pushmeddelanden till mobilen när larmet går. Det enda som saknas i appen jämfört med webben är möjligheten att lägga till och modifiera användarkonton, men det är ändå något man enklast gör via datorn.

agility-app

Sammanfattning Agility 3

Vi stötte inte på några problem med vare sig larmet, komponenterna eller appen/webbgränssnittet under testperioden. De felmeddelanden som loggades under installationen var snarare en bekräftelse på att systemet fungerade. Tjänsterna från tillverkaren är föredömliga och har all funktionalitet man kan begära, något som bekräftas av användarbetyget på Google Play som är betydligt högre än genomsnittet i kategorin.

Om man ska invända mot något är det Agility 3:s jämförelsevis höga pris – och i synnerhet prislappen på de (lågupplösta) kameradetektorerna. Visserligen kompenseras det höga inköpspriset något av att det är en engångskostnad. Du väljer själv om du vill koppla upp larmet mot valfri larmcentral och webbtjänsten/appen kostar som sagt ingenting att använda.

Sammanfattningsvis är det ingen tvekan om att Agility 3 är ett riktigt kompetent och avancerat hemlarm. Det vänder sig framförallt till dig som vill ha maximal valfrihet utan kompromisser och är villig att betala för det.

Fördelar Nackdelar
Högkvalitativt och avancerat larmsystem Relativt högt pris
Mycket bra webbtjänst/app Lågupplösta och dyra kameradetektorer
Enkelt att installera själv

 

Svårt att välja hemlarm?Till Larmtestet