Test: Marshall Minor II Bluetooth

Vi recenserade två produkter från Marshall samtidigt och började med en liten Bluetooth högtalare (Acton II) som var bra men långt ifrån perfekta. Dessa trådlösa hörlurar (Marshall Minor II) har imponerande specifikationer med 12 timmars batteritid, stora högtalare och en relativt attraktiv prislapp på ca 1200 kr. Den senaste veckan har vi testat dessa i alla tänkbara scenarion (på kontoret, på tåget, promenader, löpning och i soffan) och låtit flera personer med olika stora öron testa dem. För 1200 kr är dessa lurarna du skall sätta högst uppe på önskelistan.Specifikationer

Anslutning Bluetooth 5.0 med AptX
Frekvensomfång 20 Hz – 20 kHz
Känslighet 117 dB SPL (179 mV @1 kHz)
Mikrofon för tel.samtal? Ja
Batteritid 12 tim
Laddning Mikro-USB
Vikt 22.5 gram
Röstassistent Ja
Vattentäta Nej

Marshall Minor II – översikt

Vi börjar med det som andra recensenter verkar ha störst problem med, nämligen komfort och passform. Även om alla är överens om att dessa lurar låter riktigt bra så har flera problem med att de inte sitter helt bra.

För oss så har upplevelsen närmare varit tvärtom, med mycket god passform, enkla att sätta in och komfortabla under många timmar.

Första gången man sätter på sig dessa känns de som de inte sitter fast ordentligt men det är bara en känsla för dessa lurar inte ska tryckas in i örat sluta tätt.

Att sitta med dessa mer eller mindre en hel arbetsdag har inte varit något problem för våra två testare. De har heller aldrig trillat ut och de som testat har normala och i ett fall små öron så möjligt att detta är ett större problem för personer med större öron. Även om dessa lurar inte är direkt lämpade för intensiv träning testade vi ett löppass med intervaller utan några som helst problem med att de skulle lossna.

Här ser det lite trångt ut men trots detta sitter lurarna fast ordentligt.

Så även om vi har upplevt dessa som väldigt sköna bör ni ha med er detta och testa gärna ordentligt innan ni bestämmer er.

Vi nämnde hastigt ljudet, de låter väldigt bra för att ligga i den här prisklassen. De har ett enormt fylligt ljud och basen övertygar med både kraft och kontroll. Mellanregister och de högsta frekvenserna låter också precis som det ska göra. Det är lätt att svepas med i musiken oavsett om det är Metallica eller Beyonce som strömmar ur lurarna.

Jämfört med dyrare hörlurar så är det dock på toppen som dessa hörlurar kompromissar mest och jämför du direkt med hörlurar i en högre prisklass då är det inte samma närvaro och detaljrikedom. Men som sagt i dess prisklass är de otroligt attraktiva.

Det är ett par hörlurar som vi kommit på oss själva plocka upp bara för att vi känner oss sugna på att lyssna ordentligt på musik. Basen är kontrollerad och djup så att det känns som ditt huvud blir ett tredje högtalarelement, utan att för den delen våra påfrestande.

Installation och komma igång

Om vi backar tillbaka några steg. När vi öppnar kartongen möts vi av dessa retro inspirerade lurar som känns tunga och av god kvalité. Det är inte mycket annat som finns i kartongen förutom lurarna är det en liten instruktionsbok och en USB-Mikro-USB sladd men ingen laddare som följer med. Så klart ett sätt att spara pengar för Marshall och dig som konsument men med andra ord se till att ni har en laddare/dator tillgänglig.

Att det  inte är USB-C är ett minus framförallt för ett par hörlurar som släpps senare delen av 2018. Nu har vi en högre förväntan på att alla produkter som kommer ut skall gå över till USB-C.

En sak som vi irriterar oss lite på med dessa hörlurar är att det tar långtid att sätta igång och stänga av lurarna, så långt att vi funderade på om de var trasiga första gången vi skulle starta dem. Man vänjer sig vid att man behöver hålla in knappen under några sekunder när man skall sätta på och stänga av. Det har dock varit flera gånger när vi tagit av oss lurarna och sedan tryckt på knappen och trott att vi stängt av dem men så har det inte varit.

I övrigt parar hörlurarna snabbt till telefonen både första gången och sedan kontinuerligt vid användning. Vi har inte tappat kopplingen en enda gång och så länge du är relativt nära telefonen fungerar det felfritt men vi upplever inte att räckvidden är fantastisk, helt ok men inte bäst i klassen.

 

Hur fungerar de en vanlig dag?

Med imponerade 12 timmars batteritid på en laddning behöver du verkligen inte oroa dig för att klara dig genom en eller till och med flera dagar på en laddning. Det finns inget laddfodral men det behövs absolut inte med en sådan batteritid. Sladdarna mellan lurarna är ordentlig tjocka och känns inte som de kommer trassla till sig.

Vi sätter på oss lurarna och beger oss mot kontoret. Att promenera med lurarna går alldeles utmärkt, de släpper in omgivningsljud men de stör inte speciellt när vi går och har tyst omkring oss. När vi dock kliver in på tunnelbanan blir det problematiskt här blir det uppenbart med bristen med den här typen av konstruktion. De blockerar i princip inget ljud från omgivningen och att lyssna på musik blir svårt och leder till att man får öka volymen till alldeles för hög nivå och trots detta störs du extremt mycket av omgivningen.

Apple AirPods är om det är någon tröst ungefär lika dåliga här eller möjligen lite sämre men helt klart är att ingen av dem fungerar i bullrig miljö till annat än att lyssna på podcast.

På kontoret fungerar de desto bättre om du är en sådan som gillar att ha lite kontakt med omgivningen dvs om någon kallar på din uppmärksamhet att du faktiskt hör dem. Så sitter du på ett relativt tyst kontor där det krävs att du är tillgänglig samtidigt som du sitter och lyssnar är dessa perfekta. Vi nämnde tidigare att de tar för långtid att stänga av dem och det blir en nackdel på ett kontor. En trevlig funktion är att du kan pausa musiken genom att ta av lurarna och lägga lurarna emot varandra med den magnetiska baksidan.

Vi testar lurarna på gymmet och givet att de inte är vattentäta bör de inte vara ditt förstahandsval om du vet med dig att du svettas mycket. Här blir de också bitvis jobbigt om det är musik på gymmet i bakgrunden då fungerar de sämre då du återigen måste höja volymen alldeles för mycket. Vi ville testa ett träningspass mest för att se om de sitter fast ordentligt och de gör de helt utan problem för oss.

Sammanfattningsvis

En mellanpris in-ear hörlur med imponerande batteritid som stödjer Bluetooth 5.0 med aptX för potentiellt bättre ljudkvalité. Som för oss passar perfekt och sitter fast trots ansträngningar till att skaka loss dem. Den absolut största minuset är att de inte blockerar något ljud från omgivningen tack vare sin öppna konstruktion.

Ljudmässigt är de en allround-hörlur som bör passa många stilar och som låter för priset mycket bra.

Själva funktionen att vara trådlösa klarar de långt bättre än de flesta andra hörlurar på marknaden. Håller alltid kopplingen, parar snabbt och felfritt. Det är hörlurar som Marshall Minor II som visar med all tydlighet att framtiden är trådlös.

Vad säger andra om Marshall Minor II?

Källa Betyg
Sound Guys  7.6/10
TechRadar 3/5

Marshall Minor II Bluetooth
  • Ljudkvalitet
  • Funktioner
  • Kvalitetskänsla
  • Hantering
4.3