Test: Marshall Acton II Bluetooth högtalare

Marshall Action II

Marshall är varumärket som anspelar hårt på rock-nostalgi och Marshall Acton II lånar vidare från de gamla utseendet och ljudet. Utseendet är något av en vattendelare, antingen gillar du det eller inte, det är ganska långt ifrån hur en Sonos högtalare ser ut. Detta är en högtalare för dig som vill att den skall både synas och höras. Acton 11 är Marshalls minsta Bluetooth högtalare och kostar ca 2500 kr vid lansering, jämfört med andra bluetooth högtalare i den ”mindre” storleken skulle man nog kunna säga att Marshall både är stor och låter stort.Specifikationer

Förstärkare 3 st klass D-förstärkare
Element Två diskanter och en subwoofer
Frekvensomfång 50Hz-20kHz

Marshall Acton II – översikt

Så vi börjar med vad dessa högtalare är respektive inte är. Kort och gott är det en Bluetooth högtalare där du strömmar ljudet via din telefon eller dator till högtalaren alternativt kopplar in via en sladd. Marshall Acton II har ingen inbyggd musikspelare likt Sonos eller Denon Heos. Du kan via Marshall Bluetooth appen ändra ljudet, byta låt eller lägga till en till högtalare så det blir en ordentlig stereobild. Den har inget stöd för multi-room t.ex.

Kvalitetskänslan när man öppnar kartongen slående, det känns som Marshall jobbat minst lika mycket på att få till kvalitén i själva produkten som ljudet. Jag kan se framför mig att det här är en högtalare som bara kommer bli vackrare med åren när den får lite patina.

Det är som brukligt nuförtiden enkelt och snabbt att komma igång. I med en sladd och sedan parar den snabbt med telefonen och sedan är de bara att köra igång. Det går som sagt att ladda ned en app men är inte på något sätt nödvändigt utan det går alldeles utmärkt att klara sig utan Marshalls app.

Appen är enkel att använda och ger dig möjlighet att finjustera ljudet manuellt via equaliser samt några förvalda alternativ (Rock, Metal, Pop, Hip-Hop, Electronic & Jazz).

Hur låter den då?

Kort och gott som den ser ut. Det är oftast behagligt att lyssna på Marshall Acton II den blir sällan kantig i ljudbilden utan ger dig hela tiden en behaglig upplevelse. För dig som gillar mycket bas så blir du mestadels nöjd med det Acton II har att erbjuda. Tyvärr är just basen akilleshälen för trots digital ljudbehandling som skall anpassa ljudbilden efter volym etc så blir basen vid mellan till hög volym ibland så överväldigande så att man tappar helheten. Det går delvis att kompensera genom att dra ned basen men det hade varit att föredra om den digitala signalprocessorn hade löst detta. Det är inte så allvarligt att vi inte tycker det är en bra eller bitvis riktigt bra högtalare men värt att ta upp.

Vi har lyssnat igenom en stor blandning av musik med varierande inspelningskvalité. Vi har lyssnat passivt med den som bakgrundsljud såväl som mycket aktivt och pressat den på hög volym. Om ni gillar utseendet och är ute efter just en blutetooth högtalare är det en av de bästa alternativen i klassen.

Marshall jämfört med Sonos?

Det är delvis som att jämföra äpplen och kiwi frukter, jag menar äpplen, men låt oss ändå göra ett försök. Sonos Play 1 är en fantastisk högtalare i samma prisnivå som inte erbjuder möjlighet till uppspelning via Bluetooth eller att koppla in en ljudkälla via sladd. Den är liten och diskret styrs uteslutande via Sonos app eller Spotify Connect. Den är inte beroende att en mobiltelefon är konstant i dess närhet för att kunna spela upp musik.

Sonos har inte en överdrivet tung bas utan låter kontrollerat över hela registret och spelar väl på låg volym såväl som högre volym. Kort och gott dessa två högtalare är varandras kompletta motsatser, båda fantastiska på helt olika sätt.

Marshall Acton II
  • Ljudkvalitet
  • Funktioner
  • Kvalitetskänsla
  • Hantering
4.3