Test: Gardio – Ett enkelt, smidigt och kompetent kameralarm

Redan vid första anblicken kan man enkelt konstatera att Gardio inte är ett larm som alla andra. Istället för magnetkontakter, rörelsesensorer och knappsatser består Gardios villalarm av en eller flera IP-kameror, en Androidbaserad surfplatta med förinstallerad specialmjukvara och en trådlös router.Den enkla utformningen innebär vissa begränsningar, men är samtidigt en av Gardios styrkor. Larmet är verkligen ”plug and play” – sätt i sladdarna och knappa in en kod på Androidplattan så är du i princip igång.

Tekniska specifikationer och priser

Även om Gardio använder standardtermerna manöverpanel och centralenhet, vilket visserligen är korrekt, består larmpaketet alltså av relativt ordinära nätverkskomponenter. Den stora skillnaden är att komponenterna samspelar problemfritt så snart de packats upp ur kartongen. I vårt testpaket ingick:

  • 1 st 7” Androidbaserad surfplatta med förinstallerad Gardio-mjukvara
  • 1 st förkonfigurerad trådlös router (uppkoppling mot primär router krävs)
  • 2 st högupplösta IP-kameror med mörkerseende (IR)

gardio1

Startpaketet med router, surfplatta och en kamera kostar 3980 kr och kompletteras med så många kameror du behöver för 1 490 kr/st. I en lägenhet klarar du dig förmodligen med en eller högst två kameror, alternativt 2-3 kameror i en medelstor villa.

Abonnemanget på Gardios tjänster inklusive uppkoppling mot larmcentral (Nokas) kostar 169 kr/mån. Priset är detsamma oavsett hur många kameror som är uppkopplade.

Utryckningarna kostar ingenting om inbrott kan konstateras. I händelse av falsklarm debiteras 990 kr, men eftersom ingen rycker ut innan du själv verifierat bilderna via dator eller mobilapp är den risken i princip obefintlig.

Priserna förändras och för alltid uppdaterade priser och offert med rabatt hänvisar vi till Larmkollen.se

Startkostnad 1979 kr med en kamera. Månadsavgift 189 kr med koppling till egen brandvarnare.

Gardio har lanserat en funktion för igenkänning av dina befintliga brandvarnare  som tillval, vilket ger ett extra skydd för merkostnaden 29 kr/mån. Fördelen blir att man kan använda vilka brandvarnare som helst vilket gör att kostnaden för ett bättre brandskydd går ned avsevärt jämfört med vanliga uppkopplade brandvarnare som brukar kosta mellan 1000-2000 kr.

Installation

Det tål att upprepas att Gardio är  föredömligt enkelt att installera. Den medföljande A3:n med en logisk steg-för-steg-beskrivning innebär att det är i princip omöjligt att misslyckas oavsett om man är tekniskt bevandrad eller inte. De flesta bör klara av hela proceduren på 1-2 timmar, inklusive den tid det tar att skruva upp kamerorna och kontrollpanelen på väl valda platser. Infästningsdetaljer medföljer.

Centralenheten (routern) kopplas upp via en vanlig LAN-utgång från din befintliga bredbandsrouter. Även om den i princip är en konventionell router är den bara till för – och förberedd för – att kommunicera med larmkomponenterna och Gardiotjänsterna.

gardio4

Larmpanelen är i grund och botten en Androidbaserad surfplatta med enkel och robust konstruktion. Plattan är utrustad med en fyrkärnig processor som verkar fungera utmärkt för ändamålet. Både Gardioappen och uppkopplingen mot routern är snabba och problemfria.

gardio5

Inom några minuter är den uppkopplad, verifierad mot Gardios tjänster och redo att ta emot signaler från kamerorna. På den tidigare nämnda manualen finns även instruktioner om hur och var i bostaden man bör placera kamerorna för bäst effekt, d.v.s. strategiska platser som en potentiell inbrottstjuv inte kan undgå att passera.

Några positiva överraskningar i kamerakartongerna är att Gardio inkluderat både fästen, skruvar och väl tilltagna förlängningssladdar till nätadaptern. Kommunikationen med routern sker däremot trådlöst, så nätsladden är den enda kabel man behöver bekymra sig över.

gardio6

Mjukvara och funktioner

Under installationsprocessen kommer man per automatik in på Gardios mjukvara – i första hand den som är förinstallerad på surfplattan och används för att ställa in kamerorna.

Kamerorna kan panoreras och ställas in manuellt, men panorerar inte med automatik när larmet är aktiverat. Däremot har de riktigt användbara filter för att maskera områden där larmet inte ska lösa ut, t.ex. när någon eller något passerar (utanför) ett fönster. Husdjursanpassningen är också smart: ställ bara in ett område som motsvarar storleken på din hund eller katt så kan även den passera obemärkt.

gardio7

Appen som du installerar på din egen mobil (Android/iOS) har mycket gemensamt med den som är förinstallerad på kontrollplattan. Du kan naturligtvis larma av och på, men även kika på loggar och bilder från kamerorna.

När samtliga kameror monterats och du kopplat upp dig mot larmet rekommenderar Gardio att man testar larmet, vilket som sagt är riskfritt eftersom du själv verifierar vilka larm som ska vidarebefordras till larmcentralen. I vårt test fungerar både rörelsedetektor och mörkerseende utan problem – även ”skumraskfiguren” som passerar i beckmörkret är väl synlig för kameran.

gardio-app

Sammanfattning Gardio Hemlarm

Några sammanfattande ord för Gardios hemlarm är annorlunda, enkelt och effektivt. Av de hemlarm vi testat så här långt är det här kanske den produkt som är allra enklast att installera och komma igång med. Du behöver inte montera något annat än panelen och kamerorna, och i båda fallen medföljer allt du behöver för en snabb och säker installation.

Det faktum att du själv måste verifiera alla larm innan de går vidare till larmcentralen har både för- och nackdelar. Risken för falsklarm är minimal, men samtidigt försvinner en del av poängen med larmcentralen: När du själv verifierat ett inbrott kan du trots allt även ringa polisen på egen hand.

En annan uppenbar svaghet är att både IP-kameror och router måste ha nätström för att fungera, vilket kan jämföras med vissa (dyra) proffslarm med inbyggda bly/syra-batterier. Bristen kompenseras till viss del av att du meddelas av den centrala servern när den tappar kontakten med larmet på grund av strömavbrott, sabotage eller andra problem.

Totalt sett fungerar konceptet minst lika bra som andra konsumentlarm och ger ett bra grundläggande skydd – som sedan November 2015 även har brandvarnarfunktion. Samtliga komponenter håller hög kvalitet och kamerorna är riktigt prisvärda jämfört med likvärdiga produkter på marknaden.

Fördelar Nackdelar
Exceptionellt enkelt att installera Saknar batteribackup
Kompetenta IP-kameror Abonnemang krävs
Många smarta inställningsmöjligheter Begränsat med tillbehör
Bra mjukvara

Gardio Hemlarm
  • FORM
  • INSTALLATION
  • ANVÄNDANDE
  • MJUKVARA
  • PRIS
4.4

Slutsats

Trots att det är en helt annorlunda lösning står sig Gardios larmlösning riktigt bra i konkurrensen – inte minst tack vare enkelt handhavande och installation, men också för att komponenterna håller ovanligt hög kvalitet.

Vilket hemlarm passar dig? Jämför med Larmkollen.seProva gratis