Polaroidkameror

Artikeln är senast uppdaterad: 2020-09-07

En polaroidkamera är ett roligt tillskott för såväl den fotointresserade som den som gillar att bevara minnen i fotoform. Den skriver ut fotot direkt och i fin, gammeldags form, perfekt att sätta i fotoalbumet, på väggen eller att ha i plånboken. I denna guide hjälper vi dig att finna den polaroidkamera som passar dig bäst. Vår favorit, och den kamera som enligt oss förtjänar titeln polaroidkamera bäst i test blev den omåttligt populära Fujifilm InstaX Mini 9. Försätt läsa för att få veta mer om den och tre andra polaroidkameror av toppkvalitet.

De bästa polaroidkamerorna 2020

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de de bästa polaroidkamerorna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Fujifilm InstaX Mini 9 – Högkvalitativ polaroidkamera som passar de flesta
Impossible I-1 – Modern retrokamera
Fujifilm Instax SQ6 – Bästa polaroidkamera för den som vill ha kvadratiska bilder
Polaroid SX-70 – Bästa polaroidkamera för den som vill få riktig retrokänsla

Toppvalet

Uppdaterade Priser

Vår favorit, och toppvalet blev den stilrena och användarvänliga Fujifilm InstaX Mini 9. Den är prisvärd, väldesignad, användarvänlig, hållbar och ger fina bilder. Senare i testet presenteras mer traditionella och klassiska polaroidkameror, men denna är en mycket bra och prisvärd standardkamera som passar för både nybörjaren och den mer erfarna. Det gör att den onekligen förtjänar titeln polaroidkamera bäst i test.

Vad är en polaroidkamera bäst i test?

Det finns många polaroidkameror på marknaden, men inte alla lever upp till de krav som ställs för att förtjäna en plats i denna polaroidkamera bäst i test-guide. Produkterna i denna guide lever alla upp till nedanstående krav:

 • Användarvänlig. Kameran ska vara enkel att förstå och använda, både vad gäller inställningar och byte av filmpapper.
 • Prisvärd.
 • Många nöjda användare.
 • Hög bildkvalitet.

Att tänka på inför köpet

För att finna den polaroidkamera som passar dig bäst så kommer här ett par punkter som kan vara bra att tänka på inför köpet.

 1. Vilken storlek och form vill du ha på bilderna? När du väl valt detta så går de inte att ändra. De vanligaste är mini, vida, kvadratiska och en del andra specifika för exempelvis Polaroid Originals.
 2. Hur mycket får den kosta? Är det viktigt med hög kvalitet eller är det bara roligt att kunna skriva ut bilder direkt?
 3. Köp inte en vintagekamera som nybörjare. Väldigt ofta krånglar vintagekameror och det kan vara mycket svårt att hitta filmpapper till dem. Då är det klokare att köpa en upprustad variant från exempelvis Impossible project.

Tips för att få till en bra bild

Till en början kan det vara svårt att få till en bra och skarp bild om man är ovan att fota med polaroidkamera. Här nedan kommer ett par tips för att få en bättre bild.

 • Ta hand om kameran. Förvara den så att linsen inte repas och rengör rullarna regelbundet för att få bort överflödig färg som kan ge streck på bilder.
 • Skaka inte polaroidbilden. Det är en myt att bilden ska skakas direkt när den skrivits ut, kemikalierna i bilden sköter sig själva och att skaka kan skada bilden.
 • Lägg bilden i fickan. Lägg bilden mörkt medan den framkallas, men se till så att den inte repas. Är det riktigt kallt ute kan bilden behöva värme för att framkallas korrekt.
 • Lär dig vilket avstånd som passar bäst. En nyckel till att få bra bilder är att lära sig måtta avstånd bra.
 • Experimentera med ljus och vinklar. Naturligt ljus kan göra mycket för bilden, likaså att anpassa vinkel efter situation.
 • Förvara bilderna rätt.Förvara bilderna så att de skyddas från sol och skador, annars bleknar de under åren och förlorar sin färg.

Polaroidkameror i test

Här nedan presenteras våra fyra polaroidkameraror som alla presterat bra i test. Vi presenterar först vår vinnare, sedan följer en modern retrokamera, sedan en smidig kamera som ger kvadratiska bilder och sist men inte minst en polaroidkamera för den som vill ha riktig retrokänsla. Fortsätt läsa för att finna din favorit.

Fujifilm Instax Mini 9 – Högkvalitativ polaroidkamera som passar de flesta

Uppdaterade Priser

Fujifilm Instax Mini 9 är en mycket omtyckt och användarvänlig polaroidkamera som presterat bra i flera test. Den kommer i många färger, har en del inställningar som underlättar användning och ger bilder av hög kvalitet utan att man behöver hålla kameran helt stilla väldigt länge. Det är en modern polaroidkamera utan krångel som passar oavsett hur mycket eller lite erfarenhet av fotografi man har.

Fujifilm Instax Mini 9 Specifikationer

Kamerans mått 11.6 x 11.8 x 6.8 cm
Vikt 307 g
Filmstorlek 54 x 86 mm (Instax Mini ISO 800)
Cirkapris för film 10 bilder 170kr
Blixt Inbyggd; inget stöd för extern blixt
Brännvidd 60 mm
Bländare Olika lägen anpassade efter väder (Inomhus f/12.7; Molnigt f/16; Sol och moln f/22; Sol f/32)
Slutartid 1/60 sek
Närgräns 60 cm; med makrolins 35-50 cm
Övrigt Finns i flera färger; selfiespegel; extralins för närbilder; Justerbar ljusstyrka fyra lägen; matar ut film automatiskt; stänger av sig efter 5 minuter; använder två AA-batterier

Mycket kamera för pengarna

Trots sitt förhållandevis låga pris är det en högkvalitativ kamera man får. Instax Mini 9 ger skarpa bilder med bra färgbalans utan att man behöver vara en proffsfotograf med stenkoll på inställningar, vinklar och ljus.

Instax Mini 9 har ett par enkla inställningar och lägen som gör det lättare att få en bra bild. Framförallt har den inställningar anpassade efter väder. När man slår på kameran kommer den ljusinställning som kameran bedömer vara passande att blinka, vill man byta gör man det enkelt. Dessutom har den en ”selfiespegel”, optisk sökare och automatisk blixt.

Snygg och bekväm

Polaroidkameran kommer i flera snygga färger och har en mycket stilren och elegant design som gör att man oavsett ålder och stil kan hitta en kamera som passar.

En stor fördel med InstaX Mini 9 är att den inte är särskilt otymplig. Med en vikt på endast 307 gram och en liten rundning på ena sidan är den bekväm att hålla i handen och enkel att ta med sig på exempelvis utflykter och resor.

Enkel att använda

En anledning till att vi tycker att Instax Mini 9 förtjänar titeln bästa polaroidkamera är att den är så väldigt användarvänlig. Det är i princip bara att slå på kameran, kolla så att ljusinställningen är rätt och sedan sikta, fokusera kameran och fota för att några sekunder senare få ut ett polaroidfotografi direkt i handen.

Att byta fotofilm är även det oerhört enkelt. Man laddar in film i en lucka bak på kameran och det är inte mer komplicerat än att ta ut det gamla paketet för att sedan sätta i det nya.

Helhetintrycket

Fujifilm Instax Mini 9 är rolig och enkel att använda. Dessutom är den prisvärd, snygg och ger högkvalitativa bilder. För den som vill ha en mer avancerad eller klassisk polaroidkamera är alltså denna kanske inte det bästa valet. Men för den som vill ha en enkel, rolig och välfungerande polaroidkamera passar denna perfekt.

Fujifilm Instax Mini 9 – plus och minus

 Mycket prisvärd.
Användarvänlig.
Smidig och praktisk med kort slutartid och enkla inställningar.

Går inte att stänga av blixten och har inga avancerade inställningar.

Impossible I-1 – Modern retrokamera

Uppdaterade Priser

Denna polaroidkamera kommer från The Impossible Project. De har fortsatt tillverkningen av Polaroid Originals men med en modern twist. Impossible I-1 är en unik kamera på många sätt. Dess unika yttre döljer ett fascinerade inre. Kameran är en kombination av klassisk fotokemi och modern fototeknik, vilket ger bilder av hög kvalitet och flera inställningsmöjligheter. Perfekt för fotofantasten som gillar modern teknik men som lockas av en förgången tid.

Impossible I-1 Specifikationer

Kamerans mått 11 x 9.9 x 14.5 cm
Vikt 440 g
Filmstorlek 108 x 88 mm (600 film + i-typ film ISO 640)
Cirkapris för film 8 bilder 160 – 200 kr
Blixt Inbyggd ringblixt med 12 LED och fyra lägen
Brännvidd 82 mm
Bländare f/14.6–f/45
Slutartid 30 – 1/250 sek
Närgräns 30 cm
Övrigt App till iPhone och Android; ringblixt; laddningsbart lithium-ion batteri; sökare; fokusering med fem lägen (20 cm – oändlighet); dubbelexponering; måla med ljus; måla med färg; stativgänga 1/4”-20

Moderna funktioner

Impossible I-1 är på många sätt både en modern och gammeldags kamera. Exempelvis vad gäller batteri och smartphonekoppling. Istället för att behöva jaga fatt på passande batterier till denna polaroidkamera kan man enkelt ladda upp den med hjälp av en micro-USB-sladd. Man kan alltså ladda via datorn, mobilladdare och dylikt.

Man kan koppla polaroidkameran till en smartphone via bluetooth och på så vis få manuell kontroll över kameran. Via appen kan man då utöver att styra inställningarna såsom bländare, slutartid, blixteffekt och fokuseringsavstånd dessutom slå på självutlösaren och sätta en timer eller se till att den tar ett foto när du gör ett ljud såsom att klappa ett ropa.

Enkel att använda

Med tanke på dess något okonventionella utseende kan det vara lätt att tro att den ska vara krånglig att använda och förstå. Men vred och knappar är logiskt placerade och det är mycket enkelt att snabbt lära sig hur kameran fungerar.

Ytterligare hjälp får man av den lilla sökaren som finns på toppen av kameran. För att ta ett foto använder man antingen appen eller trycker ner slutaren till hälften för att få kameran att fokusera, tryck sedan ner knappen helt för att ta ett foto. Sedan kan det ta allt mellan 10-30 minuter för bilden att framkallas, beroende på väder och film.

Helhetsintrycket

Med Impossible I-1 får man en retrokamera med moderna funktioner. Via appen kan man ställa in kameran på flera olika sätt, det vill säga om man inte vill använda det autofokus eller de förinställningar som finns. Samtidigt får man en kamera med unik design som ger bilder av klassisk polaroidtyp.

Impossible I-1 – plus och minus

Unik kombination av klassisk fotokonst och modern teknik.
Många valmöjligheter vad gäller inställningar.
Skön att hålla i handen.

Lång framkallningstid.

Fujifilm Instax SQ6 – Bästa polaroid kamera för den som vill ha kvadratiska bilder

Uppdaterade Priser

FujiFilm Instax SQ6 är en mycket enkel och smidig kamera som ger klara och tydliga bilder. Det är en polaroidkamera som men en mer modern touch än övriga i testet. I ungefär 300 timmar håller batteriet, den mindre Instax Mini 9 håller ungefär 100 timmar. Den passar bra för den som vill ha en mer avancerad och sofistikerad variant av vårt toppval FujiFilm Instax Mini 9, men utan att behöva göra avkall på känslan av en äkta polaroidkamera.

Specifikationer Fujifilm Instax SQ6

Kamerans mått 12.8 x 5.8 x 11.9 cm
Vikt 393 g
Filmstorlek 62 x 62 mm (Instax Square film ISO 800)
Cirkapris för film 10 bilder 150 kr
Blixt Inbyggd
Brännvidd 65.75 mm
Bländare Fixerad f/12.6
Slutartid 1.6 sek – 1/400 sek
Närgräns Makro 0.3 m – 0.5 m; Normalt 0.5 m – 2m; Landskap 2m
Övrigt LED-display; sjävutlösare; automatiskt exponeringsläge; objektiv; flera fokuslägen; hållare för stativ; nackrem; selfie-mode; dubbelexponering; Makrofunktion; blitsfilter i röd & grön & lila

Hållbar och ergonomisk

Många användare gillar SQ6 för den goda byggkvaliteten. Den är bekväm att hålla i handen tack vare den lite ruggade baksidan och att den överlag känns mycket robust och stabil. Likt vårt toppval får man alltså en mycket genomtänkt och hållbar kamera till ett bra pris. Dessutom är knappar och vred logiskt placerade och enkla att förstå och den finns i tre snygga färger.

Klara och fina bilder

Till skillnad från tidigare modeller från FujiFilm med kvadratiska bilder så är denna helt analog, vilket stämmer bättre överens med de klassiska polaroidkamerorna. Bilderna får trots det fina och klara färger med bra detaljrikedom och skärpa. En del menar att Instax SQ6 ger överlägset bäst bilder jämfört med andra analoga polaroidkameror.

En del användare har liknat bilderna med de som man kan få av en riktigt bra telefonkamera. Är man ute efter lite mer klassiska, suddiga, polaroidbilder så är detta alltså inte rätt kamera.

Helhetsintrycket

FujiFilm Instax SQ6 är en prisvärd, enkel, rolig och högkvalitativ kamera. Om man önskar kvadratiska och något större fotografier så är denna det bästa alternativet. Det är inte svårt att förstå varför såväl experter som användare gett den mycket höga betyg och framhåller den som en polaroidkamera bäst i test.

Fujifilm Instax SQ6 – plus och minus

Prisvärd.
Användarvänlig och rolig.
Högkvalitativa bilder.

Vi saknar en del manuella kontroller och möjligheten att ladda batterierna.

Polaroid SX-70 – Bästa polaroidkamera för den som vill få riktig retrokänsla

Uppdaterade Priser

Om man söker efter en klassisk polaroidkamera så är SX-70 rätt val. Det är en så kallad spegelreflexkamera, vilket innebär att bilden ska bli precis som den ser ut i sökare. Dess framkallningstid kanske inte är den snabbaste och det kan ta ett tag att lära sig den. Men att använda och äga den är en upplevelse. Den är baserad på de originalkameror som togs fram av företaget Polaroid sedan år 1973.

Polaroid SX-70 Specifikationer

Kamerans mått 10.6 x 4.3 18 cm
Vikt 600 g
Filmstorlek 107 x 88 mm (Polaroid Originals SX-70 film ISO 160)
Cirkapris för film 8 bilder 200 kr
Blixt Säljs separat
Brännvidd 116 mm
Bländare f8–f22
Slutartid 1/175 – över 10 sek
Närgräns 26 cm
Övrigt Det finns en del accessoarer att köpa till kameran; Drivs av det batteri som är inbyggt i paketet med fotopapper; kan monteras på stativ; spegelreflexkamera; exponeringskompensation med justeringsmöjligheter; manuell fokusering ner till 26 cm

Uppfräschad klassiker

Detta är inte första gången som Polaroid SX-70 finns på marknaden. Likt Impossible I-1 är denna kommen ur projektet The impossible project och är en uppfräschad, renoverad variant av originalet. Och det märks. Bara att fälla upp den för tankarna till en svunnen tid. Man kikar genom  sökaren för att se hur bilden blir och hur den är komponerad och kan sedan justera fokus och ljus med hjälp av två vred på framsidan av kameran.

Att byta film och fälla upp kameran

Kameran kan fällas platt och dras sedan upp. Det finns ett litet handtag på toppen (som man sedan ser igenom) där man tar tag och drar för att fälla upp kameran, för att få den att fällas ihop trycker man helt enkelt på en liten knapp och den fälls smidigt ihop och är skyddad och enkel att ta med sig. Att byta film är mycket enkelt och sker genom att man trycker på en knapp för att öppna luckan och sedan byta filmpaket.

Är den svår att använda?

Inte alls. Att ta ett foto med den är enkelt, man håller helt enkelt in den lilla röda knappen bredvid linsen för att fokusera och trycker in den för att ta ett foto. Man kan välja mellan automatiskt eller manuellt fokus. Det som kan vara en utmaning är att få till rätt ljus, vinkel och fokus.

Som syns i specifikationerna så är slutartiden är inte den bästa och fokuseringen sker manuellt, har man skakiga händer eller dåligt tålamod så är detta kanske inte kameran för dig. Vill man ändå ha den kan det lösas genom att skruva fast ett stativ i kameran.

Helhetsintrycket

Denna polaroidkamera passar bäst för fotofantasten eller retroälskaren. Den ger riktig retrokänsla samtidigt som den är en välfungerande och modern kamera. När man väl lärt känna kameran och dess inställningar kan man räkna med många fina polaroider i klassisk stil.

Polaroid SX-70 – plus och minus

Unik design och funktion.
Klassiska polaroidbilder.
Rolig att använda.

Det kan ta ett lite innan man får till bra bilder med kameran.

Sammanfattning av guiden

Här ovan har vi presenterat fyra riktigt bra polaroidkameror. Först kom vårt toppval, den prisvärda, användarvänliga och snygga Instax Mini 9. Sedan presenterades Impossible I-1, en modern retrokamera som har många smarta funktioner och unikt utseende. Efter denna kom hyllade Instax Square SQ6, den är enkel att använda, ger riktigt klara bilder och har bra batteritid. Sist men inte minst presenterades den klassiska Polaroid SX70, en upprustad variant av en mycket klassisk polaroidkamera, den är enkel att ta med sig och som passar perfekt för retrofantasten. Vi hoppas att du har hittat din favorit. Här nedan kommer alla polaroidkameror igen:

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Artikeln är senast uppdaterad: 2020-09-07