Test: Fujifilm Instax Mini 11 boostar fotoglädjen

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Fujifilm Instax Mini 11

Med ett utseende som en leksak inbjuder Fujifilm Instax Mini 11 till lekfull fotografi. Och det är själva huvudpoängen med kameran. Även om bildernas tekniska kvalitet inte går att jämföra med exempelvis mobiltelefonbilder har de en unik kvalitet som gör kameran till ett bra köp för kreativa bildskapare.

Min första tanke: är det en leksak eller en kamera? Snart inser jag mitt misstag. Såklart kan det vara både och. Och såklart är det själva grejen med Fujifilm Instax Mini 11. Det är en kamera. Men den är ytterst lekfull med en formgivning och enkelhet som skriker leksak lång väg.

Däremot är det ingen slit-och-släng-leksak. Fujifilm Instax mini 11 är kanske inte robust i ordets rätta bemärkelse. Men konstruktionen känns gedigen och även om jag inte har utsatt den för hårdare fysiskt våld skulle jag inte tro att den går sönder i första taget – vid normal om än lekfull användning.

Vad är Instax?

För nya kameraanvändare kan själva grundkonceptet för Instax-kamerorna verka udda och nytt. Till skillnad från vanliga kameror, alltså digitalkameror, sparas bilderna inte på något minneskort och går inte att utan vidare publicera på Insta eller i något annat flöde. Det enda sättet att dela med sig av en bild till någon är att ge bort den. Visst, du kan fotografera av den med din mobil och dela den därifrån, men då är det ju noga räknat en digital kopia som förmodligen inte motsvarar originalet särskilt väl. 

Fujifilm Instax Mini 11 är alltså en analog kamera som använder en särskild sorts självframkallande film. Bilderna blir små, bara 4,5 gånger 6 centimeter. Tekniken är inte ny – den har funnits kommersiellt sedan 50-talet – men har fått något av en renässans inte minst genom Fujifilms Instax-kameror. 

Filmen, som bara finns i en variant, köps i kassetter för tio bilder. Ett tvåpack med sådana kassetter kostar cirka 200 kronor; priset per bild blir alltså 10 kronor. Dyrt? Kanske det. Men kostnaden innebär rimligen också att du tänker efter mer innan du knäpper ett kort. Och förhoppningsvis tar du därmed färre skräpbilder och värdesätter varje foto mer. 

Att komma igång med Fujifilm Instax Mini 11

Fujifilm Instax Mini 11
Kameran levereras med allt du behöver för att börja fotografera – utom film!

Fujifilm Instax Mini 11 är en mycket enkel kamera. Både att komma igång med och att använda.

Kartongen innehåller utöver kameran även en snodd, batterier och två olika pluppar. En av de sistnämnda är tänkt att fästas på själva avtryckaren, knappen du tar kort med. Dels för att blinga kameran och dels för att ge avtryckarfingret lite mer att jobba med. Jag väljer den vita och inser omgående att den klisterlapp som följer med och som är tänkt att användas för att fästa pluppen mot avtryckaren knappast lär göra sitt jobb. I stället använder jag några droppar snabblim jag råkar ha hemma.

Snodden behövs inte, men med tanke på kamerans förvisso behagligt runda former och att plasten är aningen hal, är det en god idé att att fästa den – och att använda den – för att slippa obehagliga överraskningar. Nog för att Fujifilm Instax Mini 11 ger ett skapligt tåligt intryck, men det är inte säkert att den överlever landningen efter ett fall ner i asfalt eller för den delen ett hårt golv.

Fujifilm Instax Mini 11 film
Filmkassetterna rymmer tio bilder.

Efter att ha installerat de två AA-batterierna är kameran redo. Men innan du kan ta ditt första Instax-foto måste du förstås ladda den med Instax-film, som du för övrigt behöver köpa separat eftersom ingen film ingår när du köper kameran. Filmkassetten kan bara läggas in på ett sätt, och när du stängt luckan trycker du på avtryckaren. Kameran matar då ut en skyddskartong ur filmkassetten, som därmed är klar för första fotografiet. 

Att fotografera med Fujifilm Instax Mini 11

Fujifilm Instax Mini 11
Det är enkelt att få ett stadigt grepp om kameran. Men var noga med att inte täcka över ljussensorerna upp till höger i bild.

Det finns ett begrepp på engelska som lyder point-and-shoot och som används för enkla kameror. Det betyder ungefär att allt du behöver göra för att ta en bild är att ”sikta och skjuta”. Det här är en sådan kamera. Titta genom kamerans sökare, hitta rätt utsnitt och tryck av. Du hör klicket från slutaren och sedan surret när kortet matas upp ur springan på kamerans ovansida. Till en början syns bara en vit yta och bara det att se bilden sakta framträda under det att den framkallas är lite magiskt. Bilden är helt färdig efter ungefär två minuter i normal rumstemperatur.

Fujifilm Instax Mini 11
Bilden framkallas på ungefär två minuter. I kyla tar det längre tid.

Det går inte att påverka kamerans inställningar. Exponeringstiden justeras automatiskt och skärpan är fast. Inte ens blixten kan du styra över. Den slår nämligen varje gång. Oavsett hur mörkt eller ljust det är eller hur långt bort huvudmotivet befinner sig.

Kamerans utformning gör att det är enklast att ta stående bilder. Men det är inga problem att vrida kameran och behålla ett bra grepp för att ta liggande bilder. Däremot behöver du vara noggrann med att inte täcka för de två sensorer som sitter på framsidan, och som känner av ljuset som i sin tur påverkar exponeringen. Vid något tillfälle råkade jag göra just detta vilket resulterade i en alldeles för överexponerad (ljus) bild. 

Selfieläge – också för närbilder

Selfies blir oftast rätt exponerade och skapligt skarpa.

Det stämmer inte riktigt att du inte kan påverka inställningarna hos Fujifilm Instax Mini 11. Det finns nämligen en justering som går att göra. Genom att dra ut objektivet ett snäpp aktiverar du det så kallade selfie-läget. Det gör att du kan få skapligt skarpa bilder på närmare håll än vid normal fotografering. Det handlar inte om så kallad makrofotografering, som det kallas när man går riktigt nära för att avbilda små föremål eller insekter. I selfie-läget anpassas skärpan för ett avstånd på mellan 30 och 50 centimeter, ungefär lagom just för att ta bilder av dig själv.

Selfie-läget kan och bör givetvis användas även när du tar bilder av andra motiv på mellan 30 och 50 centimeters avstånd. Annars blir bilden onödigt oskarp.

Bildkvalitet

Blixten ger ett skapligt ljus och genom att kameran väljer en lite längre exponeringstid minskar risken att omgivningen försvinner i mörker.

Fujifilm Instax Mini 11 ger sällan skarpa bilder. Sällan rätt exponerade. Sällan rätt någonstans. Rent tekniskt, vill säga. Men ändå ofta så rätt. Den särskilda bildkvaliteten hos de små fotografierna ger dem en särskild, lekfull stil som åtminstone jag uppskattar. 

Däremot är det svårt, för att inte säga omöjligt, att förutse ett bildresultat. Du vet aldrig riktigt hur en bild kommer att se ut. Och det är faktiskt en stor del av tjusningen. Att fotografera med den här kameran är att ständigt bli överraskad. 

Bilder tagna i skymningsljus blir aningen mörka. Här syns också en tendens till oskärpa på långa avstånd, något som i dessa bilder förmodligen har förvärrats av det svaga ljuset med längre exponeringstid som följd.

Därmed inte sagt att du inte alls kan påverka resultatet i åtminstone en huvudriktning. Fujifilm Instax Mini 11 ger bäst resultat i måttliga ljusförhållanden, alltså varken skymning eller strålande sol med skarpa kontraster, och på måttliga avstånd, uppskattningsvis mellan en och ungefär tre meter. Motiv på längre avstånd blir aningen oskarpa eller ”mjuka” som en del fotografer säger. 

Blixten gör ett bra jobb på avstånd upp till ett par meter och duger gott upp till strax under tre meter. Visst blir ljuset hårt, men blixtbilder blir ofta rätt exponerade och kameran ser också till att försöka återge omgivningen hyggligt genom att välja en lite längre slutartid, så att exempelvis bakgrunden inte blir helt kolsvart.

Specifikationer

Objektiv 60 mm, motsvarande 35 mm hos kamera med fullformatssensor, bländare 12,7
Automatik Automatisk exponering med slutartider mellan 1/2 och 1/250 sek
Blixt Ja, alltid aktiverad
Batteri:  Två AA-batterier (medföljer) räcker till 100 exponeringar
Film Instax mini med storlek 62×46 mm (bildyta)/86×54 mm (hela kortet)
Övrigt: Selfie-läge (även för närbilder) 30-50 cm, bildräknare, finns i färgerna rosa, blå, mörkgrå och vit.

Test: Fujifilm Instax Mini 11 boostar fotoglädjen
  • Betyg
4

Sammanfattning

Om du tycker att det ska vara roligt att fotografera är Fujifilm Instax Mini 11 förmodligen en kamera för dig. Visst är målgruppen rimligen i första hand barn, men den lekfulla formgivningen, den enkla hanteringen och den unika bildkvaliteten gör att kameran borde locka en betydligt bredare kategori fotografer. Och i någon mån kan faktiskt kameran hjälpa dig att bli en bättre fotograf. Dels eftersom den ställer krav på ljusförhållanden för optimal bildkvalitet och dels genom den höga kostnaden för varje kort du knäpper. Den gör förmodligen att du tänker till en extra gång innan du trycker på knappen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Senaste artiklar