Test: Sony WF-1000XM3 – Ambitiösa hörlurar som prickar många boxar

Sony WF-1000XM3 är ett mycket ambitiöst försök från Sony att skapa den ultimata in-ear hörluren som både klår Apple AirPods enkelhet såväl som mer premium alternativ när det kommer till ljudkvalité. På många punkter är Sonys nya lurar en riktig fullträff men de finns ”onödiga” nackdelar. Läs hela recensionen för att ta reda på om detta är något för dig eller inte.Specifikationer

Anslutning Bluetooth (dubbla)
Frekvensomfång 20-20 000 Hz
Mikrofon för tel.samtal? Ja
Batteritid 6h per laddning fodralet ger 3 extra laddningar
Laddning USB-C
Snabbladdning 10 minuter ger 90 minuter.
Vikt 17 gram
Röstassistent Ja
ANC Ja
NFC Ja

Hur har vi testat?

Vi har tagit god tid på oss och låtit flera personer under de senaste veckorna använda dessa hörlurar i de flesta tänkbara situationer. Vi har tagit med dem på flygresor, bussresor, tågresor, tunnelbana, promenader, joggingtur, gympass, suttit hela dagar på kontor såväl som gått och handlat på ICA. I de här fallet har vi köpt hörlurarna själv för testet då Sonys PR byrå var för långsam med att skicka hörlurarna.

Sony WF-1000XM3 – översikt

Hörlurarna levereras i ett lagom stort resefodral som är både snyggt och praktiskt. Fodralet håller tre laddningar och det är enkelt att sätta i hörlurarna rätt då de fastnar med en magnet. Fodralet är märkbart större än Apple AirPods men inte så stora att de stör. De går enkelt ner i normala byxfickor och märks knappt när du lägger dem i en större jackficka.Sony WF-1000XM3 kommer även med en uppsättning olika proppar för stora såväl som små öron i två olika material. Vår rekommendation är att du verkligen testar dig fram så du får rätt för dig då skillnaden blir väldigt märkbar om man inte får perfekt passform. För våra testare var skumpropparna de som gav bäst resultat och var skönast att ha på sig under långa dagar.

Slutligen följer en kort svart USB – USB-C sladd med så om du har en modernare dator utan gammeldags USB anslutning behöver du med andra ord köpa en USB-C – USB-C sladd. Troligen har du dock en gammal laddare som du kan använda sladden till i någon byrålåda.

Värt att nämna är Sonys App som ger många inställningsmöjligheter och är föredömligt enkel att använda.

Ljudbild och komfort

Det är ingen större hemlighet vid de här laget att WF-1000XM3 låter riktigt trevligt. De bjuder på en varm och mjuk lyssning full av detaljer i bas, mellanregister och diskant. Att lyssna på Tom Waits djupa röst låter naturligt, närvarande och med djupet i hans raspiga röst fullt intakt. Basen blir aldrig lika tung och intensiv som Sonys over-ear lurar WH-1000XM3 men tillräcklig och mäkta imponerande för ett par lurar i den här storleken. Visst skulle vi föredra något mer tyngd när vi lyssnar på ”The Unforgiven” med Metallica men vi är villiga att förlåta dem.

Att flyga med

I början nämnde vi att vi testat dem i ganska många olika scenarion allt från flyg till dagar på kontor. Låt oss börja med flyg och transport. På flyget klarar de sig bra men de lyckas inte ta bort lika mycket ljud som storebror men fullt tillräckligt. De får dock kämpa ganska hårt vilket gör att själva ljudupplevelsen blir sämre än i en lugn miljö men för film och ljudböcker på flyget är de en perfekt reskamrat.

På tåget och kontoret

När du åker tåg/tunnelbana är dessa en perfekt hörlur att ha med sig och jämfört med Apple AirPods som är oanvändbara på tunnelbanan t.ex. är skillnaden flera mil. Att sedan sitta en hel dag på kontoret med hörlurarna i är mestadels smärtfritt. Här kommer det nog lite till personlig preferens såväl som hur örat ser ut. Om man får till en bra inpassning utan att hörlurarna tar i öronen på fel sätt märks de knappt att de sitter i dina öron. Här finns de möjlighet att få mycket mer komfort än du kan med ett par over-ear hörlurar. För dig som har glasögon har in-ear hörlurar också en fördel, att de spelar verkligen ingen roll att du har hörlurar. Så för vardagen med buss/tåg och kontor är det här en fem plus hörlur.

På höstpromenaden

Om vi däremot tar med oss Sony WF-1000XM3 på en höstpromenad märker vi en nackdel. Nämligen att de fångar in vinden ordentlig och de skapar en onödig irritation och försämrad upplevelse. Vindbruset är något Sony behöver jobba med till nästa iteration av den här produkten.

Vi har testat dessa på gymmet och visst sitter de kvar även på löpbandet men givet att de inte är IP klassade för att klara något alls när de kommer till vatten så rekommenderas inte dessa. Håller du dig till aktiviteter där du inte blir svettig så fungerar de godkänt men inte mer än så.

Slutsats

Det finns inte mycket annat som kommer i närheten av de här hörlurarna 2019 men det kommer självklart förändras under de närmaste året. Både Bose och Amazon kommer ut med intressanta alternativ framöver. Just nu dock är segern självklar Sony vinner en enkel match på walk-over i klassen in-ear hörlurar med aktiv brusreducering. Frågan är snarast om du vill ha just in-ear hörlurar eller over-ear hörlurar?

Låt oss bara gå igenom lite snabbt vad vi önskar oss från nästa version från Sony.

 • Volymkontroll på hörlurarna
 • Möjlighet att para med fler enheter än 1st åt gången
 • Vatten/svett tålighet
 • Inget vindbrus
Sony WF-1000XM3
 • Ljudkvalitet
 • Funktioner
4.5

Sammanfattning

Plus:

  • Ljudkvalitén
  • Mycket bra ANC
  • Kvalitétskänslan
  • Batteritid
  • Dubbel Bluetooth anslutning

Minus:

  • Vindbrus stör
  • Ej kompis med svett
  • Kan endast paras med en enhet åt gången
  • Ingen volymkontroll på hörlurarna