Test: Sennheiser Momentum Wireless 2.0 – trådlösa hörlurar som ger dig ett privat lyssningsrum

Sennheiser Momentum Wireless

Efter en vecka med Sennheiser Momentum Wireless i ett ingående test är jag såld. På lurarna förvisso, men framför allt på upplevelsen de ger. Deras sätt att ett skapa rum för musik och tv-ljud utan att isolera är svårslagbar.Specifikationer

Anslutning Bluetooth 4.0 + EDR – NFC för sammankoppling – sladd
Frekvensomfång 16-22000 Hz
Distorsion mindre än 0.5%
Mikrofon för tel.samtal? Ja
Laddningstid 3 tim
Batteritid 22 tim
Övrigt aktiv dämpning av omgivande ljud

Översikt och att komma igång

Jag har haft Sennheiser Momentum Wireless (2.0) för test i drygt en vecka. Det är en utomordentlig hörlur. Jag önskar att jag kunde hitta på någon snitsigare inledning, men det skulle inte göra hörluren rättvisa. Ljudet från dem är sällsamt välbalanserat, kraftfullt utan att skryta. På sätt och vis är det nästan osynligt. Själva hörluren och musikkällan liksom försvinner när du trycker upp volymen. Musiken, känslan, upplevelsen dominerar.

Tack vare hörlurens NFC-funktion är sammankopplingen mellan enheten och luren mycket enkel och sker av sig självt bara genom att hålla de två i närheten av varandra. Saknas NFC i den enhet du vill ansluta hörluren till går det förstås att göra en Bluetooth-koppling på sedvanligt vis.

Återskapar ursprungskänslan

Det är såvitt jag kan bedöma en hörlur som inte bara förmedlar musiken utan bidrar till att åtminstone delvis återskapa den känsla som upphovsmannen avsåg. Utan att själv göra anspråk på att vara en del av själva upplevelsen.

Det är ett gott betyg och skulle göra de flesta tillverkare nöjda. Men Sennheiser Momentum Wireless är alltså mer än så. Åtminstone för mig. Det rör sig om en trådlös hörlur som kan ta bort, eller minska, omgivande ljud. Det är där luren tar ytterligare några steg uppåt.

Det är som att den anpassar sig till mig, till mina vanor och till mitt sätt att lyssna.

Sennheiser Momentum Wireless
Sennheiser Momentum Wireless blir förhållandevis kompakta när du viker ihop dem. Men det är knappast på språng ute på stan de kommer bäst till sin rätt.

Hörlurarna förflyttar mig till en annan värld

Det är sent på kvällen. Familjen sover. Jag halvligger i soffan för att ta igen min stora brist när det gäller tv-serier: Mr Robot. Den har helt undgått mig tills helt nyligen. Jag svajpar fram HBO Nordic på tv:n, sätter lurarna över huvudet och snart fylls tv-bilden av de datorhackande aktivisterna och mitt huvud av ljudet som för mig står för mer än hälften av upplevelsen i vilken tv-serie eller film som helst.

Huvudet verkligen fylls av ljudet och jag förflyttas in i en annan värld.

Sennheiser Momentum Wireless
Reglagen är diskreta, men välplacerade. Du hittar lätt knappen för volymjustering, som du också kan använda för att pausa/starta musiken och hoppa till nästa spår med.

5 punkter där Sennheiser Momentum Wireless 2.0 briljerar

Det där är förvisso ett jobb som många lurar klarar av. Det som gör att jag skriver den här hyllande artikeln om just Sennheiser Momentum Wireless är sättet de klarar av jobbet på. Låt mig förklara det i en lista.

1. Fysisk komfort. Lurarna är inte fjäderlätta, men inte tyngre än att jag utan problem kan sitta med dem ett par timmar utan att besväras, utan att tänka på att de sitter där. Kuddarna som vilar runt örat – vi pratar om lurar som omsluter örat – är av mjukt skinn och precis lagom hårda för att sluta tätt samtidigt som de inte saknar styrsel.

2. Ljudkvalitet. Det låter perfekt. Aningen komprimerat, men det beror på att jag lyssnar på just komprimerat, strömmande ljud. Balansen i ljudet är så behagligt att jag aldrig sträcker mig efter bas- eller diskantkontroller, aldrig tänker equalizer. Oavsett vilken typ av musik jag spelar eller vilken tv-serier jag tittar på. Faktum är att jag inte riktigt förstår hur de här lurarna kan presentera en så jämn, kraftfull ljudbild som passar så många typer av musik eller för den delen filmljud. Men jag uppskattar det som jag uppskattar ett glas klart, svalt vatten direkt ur fjällbäcken.

3. Upplevelsen. Sladdar har aldrig stört mig. Åtminstone inte när de bär stort, fylligt ljud in i mitt huvud. Därför har jag inte riktigt förstått poängen med trådlösa hörlurar för egen del. Inför det här testet hade jag snarast inställningen att Bluetooth-lurar nog är praktiska, om man inte bryr sig om ljudkvalitet. När jag lämnade tillbaka lurarna hade trådlösheten hos dem öppnat en dörr hos mig. En dörr som visade en värld inte bara av komfort och enkelhet, utan också nytt ett sätt att förhålla mig till tv-tittande, musiklyssnande. Som förvisso bygger på enkelheten som Bluetooth-kopplingen ger, men också på det faktum att lurarna förmår skapa ytterligare ett rum i lägenheten, ett lyssningsrum.

De gör det till stor del tack vare funktionen som minskar omgivande ljud. Det är nu inget Sennheiser Momentum Wireless är ensamma om, men sättet de gör det på följer samma linje som deras ljudåtergivning. I ett ord: balanserat.

Så balanserat att du inte riktigt märker det. Flera gånger lättade jag på luren eftersom jag misstänkte att ljudreduceringsfunktionen inte var påslagen (även om den faktiskt inte går att stänga av …). När jag gjorde det upptäckte jag med ens den diskreta, men massiva ljudmatta som ständigt tycks ligga över min lägenhet. Diskmaskinens mullrande, takfläktens monotona sång, Barnens prasslande med läxpapper – nå, just den delen av ljudbilden är för all del rätt ovanlig.

Det som gjorde att jag då och då fick för mig att ljudreduceringen inte längre fungerade var att jag faktiskt hörde ljud. Jag hörde barnen som ropade, jag hörde om någon slog i dörren. Bara väldigt dämpat och diskret. Därför kände jag mig aldrig utestängd från omgivningen. Upplevelsen var mer som att sitta i ett eget rum i bostaden, ett skönt lyssningsrum. Som fick plats på mitt huvud.4. Smartness. Det går att ansluta två enheter via Bluetooth till Sennheiser Momentum Wireless. Exempelvis tv:n och telefonen. Ingen större affär, kanske. Men det bygger på känslan av att inte vara utestängd från omvärlden, även om du sitter i ditt högst privata lyssningsrum- eller filmrum. Om någon skulle ha mage att ringa när du befinner dig där ser tekniken till att pausa musiken eller filmen för att låta dig ta samtalet – i samma förstås.

När du gör det finns det en liten riskt att du upptäcker den enda bristen hos lurarna. Den har förvisso inte med just den här modellen att göra, utan snarare med det faktum att det känns lite avigt att prata utan att höra sin röst klart och tydligt. Det är som sagt en effekt du får oavsett vilka lurar av det här slaget du använder och förmodligen handlar det om vana. Och hur som helst är det här alldeles uppenbart inte i första hand ett headset till telefonen.

5. Kvalitetskänsla. Den läderklädda bygeln med den dekorativa sömnaden, de mjuka kuddarna av skinn som vilar mot ditt huvud, känslan när du tar i kåporna, justerar storleken. Allt andas kvalitet av den mer återhållsamma sorten. Eller kanske rentav av den sort som präglar lurar från Sennheiser sedan länge. De bidrar till upplevelsen och njutningen när du använder hörlurarna.

Sennheiser Momentum Wireless

Slutsats: en vacker hörlur för en vacker upplevelse

Sennheiser Momentum Wireless har få brister, många styrkor. Även om de naturligtvis fungerar bra när du rör dig på stan är det knappast där du får ut mest av dem. Med sin förmåga att skapa ditt egna, privata lyssningsrum är det hemma de kommer bäst till sin rätt. Där du har tid och ro att verkligen lyssna på musiken och uppskatta den välbalanserade ljudbild som är det främsta kännetecknet hos hörlurarna. Trådlösheten via Bluetooth bidrar till hela upplevelsen och möjligheten att ansluta två enheter som fungerar ihop förstärker känslan av att du inte stängs ute från omvärlden. En känsla som i grunden skapas av funktionen som på ett välbalanserat sätt dämpar omgivande ljud, tillsammans med det raka, öppna ljudet hos lurarna.

Sennheiser Momentum Wireless 2.0
  • Ljudkvalitet
  • Funktioner
  • Kvalitetskänsla
  • Hantering
4.8

Slutsats

Sennheiser Momentum Wireless främsta styrka är det öppna, raka ljudet. Det tillsammans med funktionen som dämpar omgivande ljud ger dig en resa långt in i filmens eller musikens värld, utan att glömma verkligheten runt omkring dig.