Test: WeBeHome

Översikt

  • Begripliga instruktioner
  • Snyggt gränssnitt
  • Batterier ingår
  • Rikligt stöd för olika enheter
  • Bra manualer
  • Ful larmbassenhet
  • Jobbig syntetisk röst
  • Abonnemang behövs (om än överkomligt pris)

Helhet

4
3 utav 5
Form
4 utav 5
Installation
4 utav 5
Användande
4 utav 5
Mjukvara
5 utav 5
Manual
4 utav 5
Pris

SLUTSATS

Ett hemlarm med z-wave och stöd för allehanda enheter som kan byggas ut till ett smart hem. Bra manualer, snyggt webbgränssnitt och effektiv app gör WeBeHome intressant för den som funderar på att installera utbyggbar trygghet.

Översikt WeBeHome

WeBeHome är ett hemlarm som i praktiken kräver ett abonnemang för att fungera bra. Det är lite pyssligt att installera jämfört med andra larm. Men eftersom systemet bygger på standarden z-wave, är det både mångsidigt och har framtiden för sig. WeBeHome har en bra app som funkar fint vid daglig användning som systemkoll och på/avlarmning. Vid grundinstallationen och större ändringar är dock webben bäst.

AS7A1621a2

Det tjocka paketet från distributören WeBeHome innehöll det ovan, som utan sina förpackningar såg ut så här:

AS7A1649a2

Från vänster: Larmbasenheten LS-30, lutade mot den står Home Gateway HG2. Under denna magnetlist, Vattendetektor, Temperatursensor (höger), ovan denna USB3 + telesladd (förbinder LS-30 med HG2), IP-kamera, IR-sensor och Smartplug.

 

Tekniska specifikationer

WeBeHome Hemlarm med kameraövervakning
Z-Wave Home Gateway HG2
LS-30 USB adapter för HG2 till LS-30
Larmskylt i A5-format
6 x Larmdekal
3 månaders Basic abonnemang för nya kunder, kostar därefter 49 el.99 kr/mån
IP kamera, D-Link DCS-932L: trådlös för inomhusbruk med IR ljus (kommer ersättas)
Magnetkontakt TX-3DS, för t ex dörrar och fönster
Rörelsedetektor PIR-3S
Temperaturmätare TP-3
Vattendetektor TX-3FS, för läckage
Paketet ovan kostar 4 985 kr

Extratillbehör: Smart power plug, 220V On/Off, kostar 499 kr

Totalt inklusive moms 5 559 kr
Mer info: webehome.com

Installation

I korta drag så får man räkna med att det tar 4-8 timmar att installera larmet, beroende på hur teknisk kunnig man är och hur snabbt man klarar att bläddra i dokumentationen samt också på hur många extraenheter man monterar. I vårt fall gick allt bra (inga signalproblem). Det var bara D-Linkkameran som tog tid eftersom man måste in i routern och göra en s k port forwarding samt uppföljande konfiguration i inställningarna på WeBeHome-kontot. Läser man noga så ska det inte vara så knepigt att få portar och rätt lösenord på plats.

AS7A1653a2

Man startar med att installerar basenheterna Home Gateway HG2 och Larmbasenheten LS-30. De måste kopplas ihop först. HG2 måste ha tillgång till internet via en ledig port på routern. Det betyder att en kabel måste förbinda de tu, har man en trådlös router så fungerar det alltså inte.

Intill dessa enheter måste det dessutom finnas två lediga eluttag.

AS7A1650a2

När all kontakt är etablerad med WeBeHomes server, blinkar Gatewayenheten snabbt med en vit lampa på framsidan som en markering att man måste logga in på sitt konto. Första gången är det enklare via webben än genom appen. En smartmobil erbjuder inte mycket till översikt, och det finns en hel del att kolla på.

enheter1

Så här ser det ut i appen.

larmpaborta

Och så här ser det ut i webbgränssnittet (när allt är klart), alltså en mycket bättre vy där man enkelt kan läsa guider om hur man gör. Men innan allt är klart finns det flera saker att tänka på.

Det är viktigt att ha en bra radiosignal mellan basenheten och sensorerna, måste man testa att enheterna har kontakt med varandra innan man skruvar fast dem.

Förutom kameran behöver övriga enheter ingen strömmatning från eluttag. Batterier medföljer till allt (utom 9V till LS-30). Däremot saknas skruvmallar, vilket är mindre bra då några av enheterna är svåra att gissa sig till var på baksidan skruvskallen ska passa.

magnet1

Magnetlisten har förborrade hål, som är svåra att missa. När man lägger till enheten från listan får man upp en kortbeskrivning och möjlighet att även läsa ytterligare dokumentation.

magnet3

Man namnger enheten enkelt, här i appen.

AS7A1689a2

Och sen är det bara att sätta dit den.

temp1

Samma gäller temperaturmätaren. Snabb info hur man gör och hur den fungerar.

AS7A1718a2

När väl signalen är godkänd, sätts den enkelt på plats.

IR1

Den infraröda rörelsedetektorn kräver lite mer av pill för monteringen. Därav sprängskissen:

IR2

Man behöver demontera inkråmet för att kunna skruva fast den på rätt sätt.

AS7A1692a2

AS7A1693a2

AS7A1707a2

AS7A1713a2

Räkna med att sabotagelarmet markeras i händelseloggen under monteringen, det är svårt att få dit den med mindre. Men du vet i alla fall vem som förorsakade falsklarmet.

AS7A1727a2

I paketet finns också en D-Link DCS-932L, som kräver anslutning till routern och dessutom att man kör den medföljande cd-skivas setup. Kameran kräver att man använder kabel för att konfigurera den.

Rent tekniskt hade D-Link DSC-935L varit att föredra, för den är så mycket enklare att konfigurera eftersom man där ansluter direkt till kameran via dess WiFi. Kan låta lite lyxigt, men efter flera timmars pillande vill man gärna gå i mål.

cam-2

Det är okänt ifall DSC-935L ger bättre bild, men det hade varit att föredra. DCS-932L lider av för dålig detaljupplösning, men växlar i alla fall bildläge från färg till svartvitt när ljuset blir för dåligt.

Vid detta tests slutförande kommer så uppgiften att en ny kamera med högre upplösning ska ersätta DCS-932L, vilket låter bra och förekommer synpunkterna vi har.

 

Extra tillbehör

Funktionaliteten hos hemlarmet kan liksom i andra system förädlas genom att man adderar en eller flera smartplugs. Vi fick med en sådan (PH-PAN11-1) och lyckades efter ett visst funderande installera den då den fanns i listan under annat namn. Det var antagligen bara ett förbiseende. Smartplugs gör annars skillnaden på ett dedikerat hemlarm till ett som kan göra hemmet smart genom att addera funktioner som inte går på annat sätt. Hos WeBeHome finns flera möjligheter att skapa avancerade åtgärder som utlöses då specifika omständigheter inträder – ex. då luftfuktigheten blivit för hög kan en fläkt starta.

AS7A1720a2

Men en smartplug kan göra något mycket enklare. Men sin smartmobil kan man exempelvis manuellt starta värmefläkten från sängen innan man tar frukost om det är kallt i rummet. Och strömförbrukningen ser man sen i sitt webbkonto.

kontovolt

 

Hur fungerar WeBeHome?

mobiliface

Gränssnitten och navigering är utmärkta t. Det är snabbt med appen för att kolla meddelanden och göra enklare ändringar – t.ex. lägga till behöriga personer som ska vara blomvakt etc. Dessutom behövs ingen fjärrkontroll – här funkar en smartmobil outstanding när det handlar om att larma på eller av.

mobillog

Eller om man bara vill se händelseloggen och kolla vilken inomhustemperaturen varit senaste dygnet.

larmhemmalage

Gränssnittet från en dator ger bättre överblick, och då skärmen är större har WeBeHome lagt flikar etc lättåtkomliga och ska man ex. addera en enhet blir det enklare att bläddra till rätt sak i den långa listan.

Här kan man också se var någonstans enheterna finns, man kan kolla händelselog, se/ändra larmåtgärder (vem som ska kontaktas, i vilken ordning, på vilket sätt, etc). Så en normal användning är troligen att när man väl skapat grundkonfigurationen för sitt larmsystem via webben, övergår man till en daglig hantering via appen.

Hanteringen är klart godkänd. WeBeHome har jobbat med gränssnitt och funktioner och det märks.

WeBeHome fungerar utan abonnemang, men då utan sms/pushnotiser ifall händelser inträffar. Man kan installera och fjärrstyra via appen, men går alltså miste om automatiken. För att dra praktisk nytta av larmet kostar Basic, det billigaste abonnemanget, 49 kr/mån och Premium 99 Kr/mån (det senare krävs för att lagra videosekvenser hos WeBeHome). I praktiken måste man ha ett abonnemang, annars missar man poängen med det hemlarmet erbjuder (se mer https://webehome.com/se/smart).

När det gäller produktdesign finns dock några tveksamheter. Home Gateway HG2 är snygg, minimal och borde satt standard. Det som förstör intrycket är den fula klossen Larmbasenheten. Stor, Grå och Plastig är den svår att gömma. Sirenen sitter i denna och med 110 dB får den ändå garanterat uppmärksamhet. Dessutom låter den syntetiska rösten som hämtad från en 50-tals sci-fi-film med fulla robotar. Hård och gäll. Borde ändras.

Vi tycker också att WeBeHome ska byta ut baspaketets D-Linkkamera mot en med högre upplösning, även om det fördyrar. DCS-932L saknar detaljupplösning även om den klarar att visa svartvita bilder när ljuset är dåligt. Detta verkar också vara på gång, WeBeHome ersätter denna med en HD-kamera.

Slutsatsen för hela paketet är dock att det positiva överväger.

Sammanfattning WeBeHome

WeBeHome levererar ett intressant paket på hemlarmsmarknaden. Konfigureringen av larmet och beståndsdelarna känns genomtänkt. Systemet är byggt på z-wave, en öppen standard. Redan idag stöds väldigt många enheter, och ju fler tillverkare desto mer produktomsatta idéer som kan få systemet att växa från hemlarm till smart hem. WeBeHome kräver abonnemang, men ger i gengäld mycket funktionalitet. Intressant för den som vill ha ett system att växa i.

Fördelar Nackdelar
Begripliga instruktioner  Ful larmbassenhet
Snyggt gränssnitt  Jobbig syntetisk röst
Rikligt stöd för olika enheter  Abonnemang behövs (om än överkomligt pris)
Bra manualer

  • Begripliga instruktioner
  • Snyggt gränssnitt
  • Batterier ingår
  • Rikligt stöd för olika enheter
  • Bra manualer
  • Ful larmbassenhet
  • Jobbig syntetisk röst
  • Abonnemang behövs (om än överkomligt pris)

Om författaren

Mats Lundgren

har över 35 år i yrket. Journalist och fotograf med start som rockmurvel. Stort teknikintresse ledde in i IT- och hemelektronikbranschen på 1990-talet. Har sett smarta hem- och säkerhetslösningarna förvandlas från naiva utopier till mogen praktik. Men många visioner från då återstår att förverkliga och gör området oerhört spännande att bevaka.