Test: Visonic PowerMaster-10

Översikt

  • Avancerade funktioner
  • Kan konfigureras med skalskydd
  • Brett tillbehörssortiment
  • Sabotageskydd och batteribackup
  • Inte optimalt för hemanvändare
  • Krånglig installation
  • App ej tillgänglig för gör-det-självare

Helhet

2.4
3 utav 5
FORM
2 utav 5
INSTALLATION
3 utav 5
ANVÄNDANDE
1 utav 5
MJUKVARA
3 utav 5
PRIS

SLUTSATS

Visonic PowerMaster-10 är ett avancerat larmsystem med gott om funktioner, men man bör se till att köpa det som del av en helhetslösning från tredje part.

PowerMaster-10 är ett avancerat larmsystem som säljs som paket eller i delar av ett flertal svenska återförsäljare. Vi har testat det senare alternativet, d.v.s. att konfigurera ett larm helt på egen hand – och konstaterat att det finns flera goda skäl att avstå.

Översikt

Till att börja med ska vi återigen påpeka att PowerMaster-10 (och andra varianter av Visonics larm) kan köpas i flera utföranden, inklusive som kompletta och färdigkonfigurerade larmsystem som i princip bara kräver montering och igångsättning. Beroende på vilken variant man väljer kan det därför i praktiken vara en helt annan produkt än den vi testat.

 

PowerMaster är tveklöst ett sofistikerat larmsystem med kapacitet att säkra både villor och kommersiella lokaler, under förutsättning att alla larmets funktioner kan aktiveras och användas.

Du kan också välja att göra som oss och köpa larmet i delar. I så fall medföljer en installationsmanual istället för en användarmanual. Installationsmanualen är uppenbart riktad till professionella installatörer och inte ”gör-det-självare”, något som framgår med all önskvärd tydlighet.

visonic2

Tekniska specifikationer

Trots varningen ska det vara fullt möjligt även för en lekman som undertecknad att pussla ihop larmet (även om det inte är en särskilt bra idé, vilket vi kommer till senare). I vår Visonic-kartong ingick följande komponenter:

 • PowerMaster-10 centralenhet (nätansluten med batteribackup)
 • 1 st. GSM/GPRS-modul
 • 1 st. rörelsedetektor (PIR)
 • 1 st. magnetkontakt
 • 1 st. fjärrkontroll

Ovanstående kan köpas till paketpris för ca 5 000 kr. Alla detektorer kommunicerar trådlöst med centralenheten över 868 MHz-bandet och drivs med litiumbatterier som räcker i flera år. Utöver komponenterna i vårt paket går det att komplettera med ett stort antal andra trådlösa detektorer och sensorer såsom:

 • PIR-kamera
 • Glaskrossdetektor
 • Temperaturdetektor (inomhus/utomhus)
 • Optisk rökdetektor
 • Vattendetektor
 • Vibrationsdetektor
 • Utomhussiren
 • PIR-detektor för utomhusbruk

Tillvalskomponenternas prislappar utmärker sig varken positivt eller negativt jämfört med konkurrerande system i proffsklassen. Exempelvis kostar en optisk rökdetektor ca 900 kr, en rörelsedetektor från ca 700 kr, en magnetkontakt ca 500 kr och en vattendetektor ca 800 kr. En komponent som däremot är riktigt dyr att köpa till separat är GSM/GPRS-modulen, som kostar ca 2 200 kr.

 

Installation

Har man inte omfattande erfarenhet av att installera larmsystem i allmänhet och PowerMaster i synnerhet går det inte ens att med lite god vilja kalla proceduren enkel. Om man inte stöter på oförutsedda problem tar enbart grundinställning och programmering flera timmar i anspråk, inklusive den tid man måste spendera med den relativt tjocka installationsmanualen.

visonic3

Det första steget är att pussla ihop centralenheten, d.v.s. ansluta den separata GSM-modulen, apparatsladden och backup-batteriet. SIM-kortet sätter man förslagsvis på plats först – gärna efter att ha inaktiverat PIN-koden i en mobil för att spara lite tid (även om det också kan göras via menysystemet i centralenheten).
visonic4

När centralenheten skruvats isär är det enkelt att montera GSM-modulen, eftersom den bara kan placeras på ett ställe. Detsamma gäller batteriet, men sladden till den inbyggda nätdelen är inte fullt så enkel att få på plats. Den kan monteras på olika sätt beroende på var apparaten ska placeras och var sladden därför passar bäst.

visonic5

Viktigast är förstås att den sitter säkert och inte kan slitas loss av misstag. Men bara det faktum att larmet inte är förberett med nätsladd visar ganska tydligt att målgruppen inte är slutkonsumenter. På plussidan kan vi även notera att centralenheten inte bara har batteribackup, utan även sabotageskydd. Montera isär larmet så löser det ut via en fjädermekanism.

visonic6

Med de interna delarna på plats återstår programmeringen av larmet, vilket inte är en alltför invecklad procedur – särskilt eftersom vi bara testar ett paket med ett par detektorer och en fjärrkontroll. De litiumbatterier (CR123A) som driver magnetkontakt och rörelsedetektor ska räcka för flera års trådlös kommunikation med centralenheten.

visonic8

Detektorerna paras förhållandevis enkelt ihop med basenheten med hjälp av menyn och en inlärningsknapp på detektorernas kretskort. Här tilldelas de också ett område eller en zon, så att larmet (om det varit lite mer omfattande än vårt testexemplar) ska kunna utgöra ett komplett skalskydd, d.v.s. ett yttre skydd som kan vara aktivt även när du befinner dig i huset/lokalen.

visonic9

När fjärrkontrollen också anslutits återstår bara att konfigurera GSM/GPRS-modulen, något som tyvärr inte är helt okomplicerat. Eftersom vi inte tänkt ansluta vårt testlarm till någon larmcentral nöjer vi oss med att verifiera att larmet kan nås via mobilen. Det lyckas till slut, efter en del felmeddelanden och experimenterande längs vägen.

visonic10

 

Appen Visonic2Go

Nu när vårt testlarm kan ansluta till det mobila datanätet var förhoppningen att kunna testa Visonics larmapp Visonic2Go, men här får vi ännu en bekräftelse på att gör-det-självare inte bör göra sig besvär med det här larmsystemet. Appen finns att ladda ner från både App Store och Google Play, men för att faktiskt använda den måste den kopplas upp mot en extern administrationsserver, som vi naturligtvis inte har tillgång till.

Med appen hade det annars varit möjligt att exempelvis plocka hem bilder från eventuella kameradetektorer, läsa loggar och naturligtvis larma av/på (som du visserligen också kan göra via SMS). Det kan nämnas att appen har fått en hel del negativa omdömen på Google Play. Kritiken går till stor del ut på att den är långsam, saknar funktionalitet eller inte fungerar alls för vissa användare.

Sammanfattning Visonic PowerMaster-10

Om du låter bli att installera larmsystemet på egen hand – d.v.s. tar hjälp med förprogrammering och support från en tredjepartsleverantör – är Visonic PowerMaster-10 ett kompetent larmsystem. Det har zoner, skalskydd och möjlighet att dela ut separata koder till 8 olika användare/användargrupper. Larmet har till och med två olika administratörsnivåer.

Men återigen: Om du funderar på ett PowerMaster-larm – köp det inte i delar utan från en leverantör som konfigurerar det åt dig. Även om det är fullt möjligt att montera, programmera och installera det på egen hand är det inte värt besväret, och du kommer heller inte att kunna använda mobilappen som är designad för larmet.

Fördelar Nackdelar
Avancerade funktioner  Inte optimalt för hemanvändare
Kan konfigureras med skalskydd Krånglig installation
Brett tillbehörssortiment App ej tillgänglig för gör-det-självare
Sabotageskydd och batteribackup

  • Avancerade funktioner
  • Kan konfigureras med skalskydd
  • Brett tillbehörssortiment
  • Sabotageskydd och batteribackup
  • Inte optimalt för hemanvändare
  • Krånglig installation
  • App ej tillgänglig för gör-det-självare

Om författaren

Jesper Berg

Jesper har varit mer eller mindre besatt av teknikprylar sedan den första datorn införskaffades någon gång i slutet av 80-talet. Intresset har inte avtagit med åren, utan har snarare breddats med en vision om att skapa det ultimata smarta hemmet. Han är inte i mål än (om man nu någonsin kan vara det) och missar därför aldrig en chans att läsa på om - eller ännu hellre testa - de senaste prylarna på marknaden.