Test: SafeHome Wireless Alarm Kit

Översikt

  • Billig
  • Kräver inget abonnemang
  • Kan utökas med kamera, GSM-modul, extern siren
  • Sabotagesäkring
  • För mycket danska i den svenska manualen
  • Batterier ingår inte
  • Krånglig att konfigurera utanför fabriksinställningen
  • Dyra tillbehör krävs för att fungera som fullgott larm
  • Apparna fungerar först då tillbehören installerats

Helhet

2.2
3 utav 5
Form
3 utav 5
Installation
2 utav 5
Användande
2 utav 5
Mjukvara
1 utav 5
Manual
2 utav 5
Pris

SLUTSATS

Ett hemlarm för den med mycket små krav. Utan tillbehören GSM-modul och kamera kan larmet väldigt lite. Typiskt ett larmpaket för den lilla lägenheten dit en normalstege inte når. Köparen ska dessutom vara ointresserad av att använda app till larmet.

Översikt SafeHome Wireless Alarm Kit

Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck, heter det. Danska SafeHome gör ett opålitligt direktintryck då man slarvar med den svenska översättningen av manualen. Trots att SafeHome Wireless Alarm Kit är ett ganska mångsidigt hemlarm, blir en del funktioner svåra att konfigurera då instruktionerna inte är tydliga, trots svenskan. Baspaketet är ett av de billigare på marknaden, och är riktat till dem som är tekniskt bevandrade och är villiga att lägga ner tid på att få allt att fungera.

AS7A1188a72

Man kan tända kontrollpanelen SmartPanel genom den testknapp man kan trycka på trots att utrustningen är inplastad. Visuellt smart. Det hade däremot varit förödande om man kunnat visat upp manualen på samma sätt.

 

Tekniska specifikationer

LCD-skärm med 3 olika färger (i lägena Alarm, Varning, Hemma)
Inbyggd 120 dB siren och panikfunktion
Upp till 100 m trådlös kommunikation med andra enheter (868 MHz-teknik).
Sabotagelarm vid otillåten demontering
Pappersmall för borrhålen
Kallas även Trådlöst Larmsystem WS500S
Pris baspaket 899 kr (tillbehör köps separat: Inomhus/Utomhuskamera 1 499 kr, GSM-modul 1 599 kr)

I baspaketet ingår 1 kontrollpanel, 1 trådlös rörelsesensor, 1 dörr/fönster-larm, 1 fjärrkontroll och 4 larmskyltar. Man larmar på och av via en fyrsiffrig kod eller via fjärrkontrollen.

AS7A1226a72

 

Installation – finlir inget för nybörjare

Trots att SafeHome Wireless Alarm Kit lanseras som ett larm med enkel installation, så krävs det en hel del bläddrande i manualen för att förstå hur man ska göra.

SafeHomemanuals19

Instruktionerna är inte helt lätta att ta till sig och att svenskan blandas upp med danska gör inte saken lättare. Baspaketet med rörelsedetektor, dörrfönsterlarm och kontrollenhet (SmartPanel) funkar ihop med fabriksinställningar, men bara två enheter ger inte mycket till skydd. Naturligtvis behövs fler enheter (kostar extra) för att skapa säkerhet, och då måste man in och pilla på inställningarna.

 

AS7A1231a2a

I manualen anges de inringade delarna som ”vippkontakter”, vilket är fel. Svenskt ord är ”jumperbyglar”, vilket alla som installerat äldre hårddiskar (eller moderkort) känner till. Bilden avslöjar att dessa är rätt många. De ska ställas om för att justera husets säkerhetskod och koppla ihop enheterna samt också för att etablera zonindelningar.

AS7A1249a72

Jumperbyglarna är i klar majoritet, på ett enda ställe finns vippkontakter, och det är i fjärrkontrollen. Där blir det dessutom extra knepigt att ändra till den kodkombination man valt eftersom man inte kan använda fingrarna.

Det här är förstås en orsak till att SafeHomepaketet är billigare än ett mer avancerat hemlarm där kontrollpanelen trådlöst registrerar enheterna utan manuellt pill. Men man får vad man betalar för. När det gäller hårddiskarna fanns det pinnar man kunde förvara jumperbyglar som inte användes (de försvinner annars förtvivlat lätt). Men inte ens det får man i SafeHomeenheterna.

 

Det finns flera skäl till att man måste in i manualen. Förutom att begripa hur larmet fungerar vill man självklart placera enheter i zoner som täcker egna områden och senare kan byggas ut. Systemet är faktiskt ganska impotent i basutförande, eftersom den viktiga GSM-modulen som ringer upp när larmet går måste köpas till extra liksom att åtminstone en kamera är önskvärd (även det extratillbehör).

Om man nu orkar igenom alla inställningar, så når man slutligen fram till anpassning av systemfunktionerna. Här kan man ställa in hur lång tid man ska ha på sig innan larmet aktiveras då man går ut resp. när man kommer in. Man kan välja ifall detta ska ske ljudlöst eller med en ljudande nedräkning. Även sirens tjutlängd kan justeras.

E38P1760a72

Kontrollpanelen rekommenderas placering nära ett eluttag då den behöver strömmatning (man ska även sätta in ett 9V-batteri – som dock inte medföljer – en backup ifall strömavbrott). En magnet monteras bakom kontrollpanelen och fungerar som ”lås” och säkring för panelen. Panelen kan därefter bara demonteras i standbyläge, annars går larmet. Sabotagesäkring är en bra funktion.

Lyckas man bli kompis med manualen, så erbjuder SafeHome flera smarta funktioner, en del utöver standard.

Ljudlöst larm eller överfallslarm. Om du mot din vilja tvingas knappa in din PIN-kod kan en tvångskod användas vilken enbart stänger av sirenen. SmartPanel sänder då en ljudlös larmsignal till den automatiska uppringningsenheten WS110  – om du har köpt till en sådan och anslutit den till systemet. Sirenen ljuder inte vid denna typ av aktivering.

SafeHome har förstås även några appar. Vi hittade ingen för Android, men två för iOS. Bägge dessa kräver inköp av separata tillbehör. För att SmartPanel ska kunna ringa upp din iphone krävs att den har en GSM-modul. Den för iPad hanterar bara kameror, som inte ingår i baspaketet.

Slutsatsen måste bli att SafeHome inte är något för nybörjare. Och att apparna inte gäller baspaketet.

Hur fungerar SafeHome Wireless Alarm Kit?

SafeHome Wireless Alarm Kit är alltså krångligt att konfigurera. Om det ska vara nån vits med ett larm, ska man ju kunna se var en detektor utlösts, och för det krävs att man ska kunna skapa zoner för de olika enheterna. När alla ”vippkontakter” är i rätt position ska man dessutom ställa in i vilken zon enheten ska finnas. Väljer man något zonnummer utanför standard, så måste man igenom ytterligare instruktioner för att aktivera zonen.

”Kom ihåg att aktivera zonen enligt instruktionerna i avsnitt 3.3.2C, 3.3.3C eller 3.3.4C om andra zoner än 1 och 8 ska väljas.”

Hur många orkar egentligen joxa med sånt? Följden blir att man troligen struntar i saken, vilket förtar finessen med det hela. Och är man inte teknikintresserad finns risken att man lyckas få någon inställning fel, och blir detta svårt att rätta till ger man antagligen upp hela saken.

AS7A1265a72

Vi förstår inte heller varför det ska vara så omständligt att konfigurera IR-kameran, där man måste kolla i olika vinklar för att den ska övervaka rätt område. Det måste dessutom gå tre minuter mellan varje ny vinkeltest.

Dörr/fönsterlarmet är av standardmodell, en röd blinkning visas i batteridelen då fönster/dörr öppnas. Naturligtvis vill man ha flera dörrar/fönster larmade och dessutom indelade i olika zoner om man har ett större hus. Då krävs både ytterligare inköp och ytterligare bläddrande i manualen.

Kort sagt blir man snabbt ganska snurrig när man hoppar fram och tillbaka för att kolla manualens många instruktionsanvisningar. Knapptryckningarna påminner om varandra men styr olika saker. För den som inte är speciellt intresserad, och saknar tekniktalang samt resurs i form av dotter eller son (eller hustru/man), kan det här bli rena mardrömmen.

E38P1765a72

Den som orkar igenom instruktionshäftet, märker sedan att SmartPanel fungerar som de flesta andra larm vad gäller aktivering/deaktivering av de olika larmlägena. Med kod (eller fjärrkontroll) har man 30 sekunder (standard) på sig innan larmet aktiveras när man valt ARM. Som tidigare nämnts kan tiden ändras mellan 10 till 60 sekunder. Displayen räknar ner. Samma sak när man kommer hem och ska larma av.

Även sirentiden kan justeras 1-6 minuter, vilket förstås är bra. Bäst är dock SmartPanel-knappen med en överstruken högtalare som snabbt dödar de 120 dB oljud som framkallas då ett larm utlöses. Panic-knapparna däremot, är verkningslösa som överfallslarm så länge man inte kopplar till en GSM-modul.

Sammanfattning

Trots att hemlarmet erbjuder flera grundfunktioner till ett lågt pris, så ger baspaketet ett billigt intryck. Batterier ingår inte, och för att få ett larm värt namnet måste man köpa till dyra enheter. Instruktionerna är ibland snåriga, liksom konfigurationen krånglig. Typiskt ett larm för den teknikintresserade som är villig att köpa till komponenter.

  • Billig
  • Kräver inget abonnemang
  • Kan utökas med kamera, GSM-modul, extern siren
  • Sabotagesäkring
  • För mycket danska i den svenska manualen
  • Batterier ingår inte
  • Krånglig att konfigurera utanför fabriksinställningen
  • Dyra tillbehör krävs för att fungera som fullgott larm
  • Apparna fungerar först då tillbehören installerats

Om författaren

Mats Lundgren

har över 35 år i yrket. Journalist och fotograf med start som rockmurvel. Stort teknikintresse ledde in i IT- och hemelektronikbranschen på 1990-talet. Har sett smarta hem- och säkerhetslösningarna förvandlas från naiva utopier till mogen praktik. Men många visioner från då återstår att förverkliga och gör området oerhört spännande att bevaka.