Test: D-Link Smart Home Security Kit

Översikt

    • Lågt pris, bra installationshjälp, bra bild från kameran
    • Ikonsekvent app, kameran upplevs inte som en del av helheten, för korta nätsladdar till kamera och siren

Helhet

2.8
3.5 utav 5
FORM
2.5 utav 5
INSTALLATION
2.5 utav 5
ANVÄNDANDE
2.5 utav 5
MJUKVARA
4.5 utav 5
PRIS
1.5 utav 5
HELHETSSKYDD

SLUTSATS

D-Link Home Security kit har sina uppenbara begränsningar. Både när det gäller användbarhet och handhavande. Trots D-Links tydliga ansträngningar att förenkla installationsprocesserna kan du inte räkna med en problemfri tillvaro

D-Links senaste produktserie för ett säkrare hem är lockande. Startpaketet Smart Home Security Kit har ett lågt pris och är enkel att installera –med viss reservation. Men hur bra fungerar det? Vi har testat.

D-Link vill gärna ta plats som hemmets väktare. Eller i vart fall underlätta för den som vill vara sin egen väktare hemma. Och de gör det med en rad produkter som ip-kameror, rörelse- och vattensensorer och magnetbrytare för dörr och fönster.

Nyligen släppte D-Link en ny serie produkter och lanserar en del av dessa i ett startpaket, Smart Home Security Kit, med en prislapp på cirka 2 300 kronor. Det är innehållsmässigt ett tämligen blygsamt paket och innehåller utöver själva navet som kopplar samman de olika komponenterna en kamera, en dörr-/fönstersensor, och en siren.

d-link-home-security-0188

Här är delarna som ingår i Home Security Kit fotograferade som när de köps en och en, då Kit-förpackningen inte fanns tillgänglig vid testtillfället.

En uppenbar användning för dessa är förstås som ett enkelt hemlarm. Montera dörrsensorn vid ytterdörren, kameran så att den har god överblick mot dörren och sirenen på ett ställe där den hörs men inte syns i första taget.

Tyvärr blir det ett högst mediokert larm och kanske är det en bättre idé att betrakta utrustningen som ett enkelt övervakningssystem för att hålla koll på husdjur, andra familjemedlemmar (eller inte) och gäster.

Vad innehåller Smart Home Security Kit?

Kameran, med beteckningen DCS-935L, är HD-upplöst och har både infraröd belysning för mörkerseende och förmåga att upptäcka rörelser. Dessutom är den utrustad med mikrofon och kommunicerar med resten av världen via wifi. Däremot saknar den minneskort för lagring av filmsekvenser.

Formatet gör den lättplacerad och den kan antingen ställas på exempelvis en hylla eller monteras på väggen. Förpackningen innehåller föredömligt nog både skruvar och en mall så att skruvhålen hamnar rätt när du borrar.

Kameran levereras med utförliga installationsinstruktioner. På ett litet kort finns en QR-kod som underlättar ytterligare vid installation.

Kameran levereras med utförliga installationsinstruktioner. På ett litet kort finns en QR-kod som underlättar ytterligare vid installation.

Den kombinerade dörr-/fönstersensorn känner också av ljus och mörker. Den är batteridriven och går dels att fästa med den medföljande självhäftande tejpen, dels med skruvmontering. Den lilla magneten som fästs på själva dörren eller fönsterramen är försedd med skruvhål.

d-link-home-security-0172

d-link-home-security-0173

Sirenen är något mindre än en portabel cd-spelare, om nu någon minns dem. Den drivs av nätström men innehåller en batteribackup. Sirenen är avsedd att skruvmonteras på vägg men uppenbarligen har D-Link inte tänkt att den ska sitta särskilt högt upp – vilket vore vore den mest naturliga placeringen – eftersom sladden bara är cirka 1,5 meter lång. Samma brist gäller för övrigt för kameran.

d-link-home-security-0182

d-link-home-security-0183

Den fjärde prylen i paketet är själva hjärtat, eller kanske hjärnan, som kopplar ihop alla enheter och gör dem åtkomliga över det lokala nätverket och internet via appen som hör till systemet. Det är en rund burk med en enstaka lysdiod som glimmar genom den vita plasten och på så sätt skvallrar om att enheten är ansluten till elnätet och till en router. I botten finns fästen om du skulle vilja väggmontera burken.

Specifikationer Smart Home Security Kit DCH-107KT

Upplösning: 320×240 till 1280×720 punkter.
Bildvinkel: 78 grader horisontellt & 48 grader vertikalt
Bildprestanda: ”Ser” fem meter i totalt mörker med hjälp av ir-belysning & 4x digital zoom
Anslutningar: 802.11b/g/n/ac (WLAN)
Övriga funktioner: rörelsestyrning & ljudstyrning
Strömförbrukning: 3.5 W
Mått: 60 x 92 x 24mm (kamera) 85 x 58 x 40mm (fäste)
Övriga komponenter i paketet: DCH-G020 Gateway & DCH-Z110 dörr-/fönstersensor & DCH-Z510 siren

Installation

Det blir snart uppenbart att det här med att få enheter att kommunicera med varandra över ett trådlöst, lokalt nätverk inte är det enklaste. Visserligen har D-Link ansträngt sig för att göra hela processen att installera enheterna så enkel som möjligt. Bland annat sitter en QR-kod på baksidan av varje enhet, som gör att din smarta telefon enkelt kan identifiera respektive produkt och på så sätt förenkla installationsproceduren.

QR-koden och alla uppgifter för wlan-nätverket finns också på ett litet kort som följer med i förpackningarna.

Själva installationen är sedan mycket enkel. I teorin. Du ansluter den runda burken, själva gateway-enheten, till nätström och router och laddar sedan ner appen My Dlink Home till din smarta telefon eller platta. Därifrån väljer du ”lägg till ny enhet” och följer sedan instruktionerna. Det är visserligen mycket i stil med ”tryck på den knappen på routern, vänta 3 sekunder, tryck på en annan knapp till någon lysdiod blir grön och tryck Nästa i appen och … ” Omständligt, men inte svårt.

Dessvärre kan du inte räkna med att det stöd du får i appen räcker. I mitt fall ville inte kameran först riktigt komma med i matchen. Efter tre försök lyckades jag, men efter någon vecka fick jag ett meddelande i appen om att kameran kopplats från. Och jag lyckades inte få in den i systemet igen förrän efter otaliga försök.

Appen

Appen som gör din telefon till din kontrollcentral har vad som till en början verkar vara ett tydligt upplägg. Det är från appen du lägger till nya enheter, ger dem egna namn så att du enkelt kan hålla reda på dem, du styr dem och du bestämmer hur de ska fungera ihop genom att skapa så kallade Åtgärder.
Exempelvis kan en aktiverad rörelsesensor sätta igång sirenen och skicka en notis till din telefon.
Det är också där du ”ser och hör” det kameran ser och hör.

I appen ser du alla enheter i ditt system. Dessvärre också, som i det här fallet, enheter som inte finns där. MoveSpy är en rest från en tidigare installation och fanns inte i verkliga livet när den här skärmdumpen togs.

I appen ser du alla enheter i ditt system. Dessvärre eventuellt också, som i det här fallet, enheter som inte finns där. MoveSpy är en rest från en tidigare installation och fanns inte i verkliga livet när den här skärmdumpen togs.

Men skenet från appen bedrar en aning. Det som till en början verkade klart och tydligt framstår efter en stund som aningen dunkelt. I öppningsvyn visas de enheter du har installerat. Om du trycker på ikonen uppe till höger växlar vyn till Mina åtgärder och ikonen byter utseende. Nu leder den vidare till något som kallas Mina platser, och som i själva verket är grupperingar av dina enheter.

Om du trycker på tillbaka-knappen på din Android-enhet kommer du inte tillbaka till föregående vy, utan till telefonens eller plattans startskärm. För att komma tillbaka till den första vyn ska du istället trycka en gång till på ikonen uppe till höger.

Det är förvisso ingen dealbreaker. Men väl lätt irriterande.

Allvarligare är att appen inte alltid ger rätt bild av hur ditt system mår. Trots att jag tog ur batteriet ur en rörelsesensor som jag hade haft inkopplad fortsatte appen att visa den som aktiv.

Funktion

Även om D-Link själva marknadsför det här som ett larm utan rörliga kostnader eftersom det inte är kopplat till någon larmcentral är det inget larm att räkna med. Det kan inte ersätta ett hyggligt hemlarm.
Det här handlar om enklare övervakning, förvisso med lite oklart syfte.

Kameran

Kameran är som sagt högupplöst, har en mikrofon och ser med hjälp av infraröd belysning fem meter i mörker. Bilden är mycket skarp och återger interiören väl även i svag belysning.

Screenshot_2015-11-27-13-44-36

Genom appen ser du bilden och hör ljudet som mikrofonen tar upp. Här kan du också ta stillbilder som sparas i din mobilenhet. Däremot går det inte att spara filmsekvenser i kameran eller i appen.

Det går däremot via webbläsaren i datorn, om du väljer att ansluta till kameran den vägen. Genom det till synes antika, av-tekniker-för-tekniker-designade webbläsargränssnittet kan du också ställa in kameran så att den skickar filmsekvenser eller stillbilder till din e-post eller till en FTP-server. Antingen när den upptäcker rörelser eller ljud, eller – när det gäller video – kontinuerligt.

D-Link kamera setup page email video

Så här ser det ut i webbgränssnittet där du ställer in systemet för att ta emot videosekvenser och stillbilder till din mejl när kameran reagerar på rörelse eller ljud. Strax efter att jag tog dumpen ringde 00-talet och ville ha tillbaka sitt gränssnitt.

 

Åtminstone i teorin. Jag lyckades inte få någon filmsekvens eller länk till en filmsekvens till min mejl. Jag betvivlar inte att det går, men jag drar slutsatsen att det här är en funktion som D-Link inte har tänkt att man ska använda eftersom den snarast är dold i ett annat, förlegat gränssnitt som helt bryter mot leverantörens ambitioner att förenkla handhavandet i övrigt.

Från webbtjänsten kan du i vart fall också zooma in i bilden, men det är en digital zoom vilket gör att bildkvaliteten inte blir särskilt bra i inzoomat läge. Dessutom går ju inte kameran att styra, så du kan inte välja vad i bilden du ska zooma in på.

I såväl appen som webbtjänsten styr du också om kameran ska reagera på ljud och/eller rörelse. När du aktiverar de funktionerna får du en notis i din telefon. Däremot kan kameran inte trigga andra enheter, som sirenen, i nätverket. Kameran verkar så att säga hänga lite bredvid de övriga enheterna.

Siren

Sirenen låter rent gräsligt. Vilket i de flesta fall får anses vara en styrka. Ljudet är starkt, om än inte starkt som hos en ”riktig” siren avsedd att stressa inkräktare, och du kan välja bland sex olika typer av ljud. Ett av dem är avsett att låta som en dörrklocka, men här handlar det inte om någon särskilt behaglig klang. Den låter snarare som den siren den är, men i ett försök att lägga band på sig.

Screenshot_2015-11-27-13-56-03

I appen väljer du dels typ av ljud, dels hur länge den ska låta. För att få den att ljuda skapar du en åtgärd och anger att exempelvis dörrsensorn ska aktivera sirenen.

Dörr- och fönstersensorn

Paketets minsta enhet är dörr- och fönstersensorn. Sensorn består dels av en magnetkontakt, dels av ljuskänslig sensor som talar om huruvida det är mörkt eller ljust. Enheten är batteridriven och därmed ytterst enkel att placera och montera.

Liksom för övriga produkter i paketet märks det att D-Link har ansträngt sig för att förenkla för sina kunder. Du får såväl självhäftande tejp som skruvar i förpackningen.

För att vara en dörrsensor är det en tämligen kompetent liten manick. Den talar alltså inte bara om huruvida dörren eller fönstret är öppet eller stängt. Den visar också temperatur och anger om det är mörkt eller ljust. Dessutom går det att schemalägga när sensorn ska vara aktiv.

För vem passar D-Link Home Security Kit?

D-Link Home Security Kit ger inte särskilt mycket säkerhet. Möjligen en falsk känsla av säkerhet. En av de främsta bristerna i det perspektivet är att det är krångligt att få kameran att spela in videosekvenser eller ta stillbilder vid ”larm”, och att du inte direkt kan få dem till din telefon eller platta.

Däremot ger den en hygglig grund för dig som vill komma igång med byggandet av ett smart hem, eller i vart fall ett hem där du kan fjärrstyra och automatisera belysning och annan elansluten utrustning. Fast då måste du förstås komplettera med de eluttag som ingår i produktserien. Eller från början välja ett paket där detta ingår, som D-Link Smart Home HD Starter Kit.

Så målgruppen är något oklar. Möjligen handlar det om dig som gillar att leka med ny teknik. Det är enklare att formulera vem produkterna inte passar särskilt väl för. Nämligen den som är ute efter ett hemlarm. Det här handlar om enklare övervakning.

Slutsats

D-Link Home Security kit har sina uppenbara begränsningar. Både när det gäller användbarhet och handhavande. Trots D-Links tydliga ansträngningar att förenkla installationsprocesserna kan du inte räkna med en problemfri tillvaro. Jag råkade vid ett par tillfällen ut för att kameran kopplades ifrån för att sedan inte gå att ansluta igen – tills den plötsligt var med i leken igen.

Nästa gång D-Link lanserar en ny serie hoppas jag att de inte bara fixat skakigheten, utan också tagit bort alla D-Link-logotyper som sitter mitt på alla enheter. Lite stil skulle inte skada.

    • Lågt pris, bra installationshjälp, bra bild från kameran
    • Ikonsekvent app, kameran upplevs inte som en del av helheten, för korta nätsladdar till kamera och siren

Om författaren

Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Han byter regelbundet mellan Android och Ios, mellan Windows och OS X och är närmast besatt av att hitta det optimala ljudet i stereon, få den bästa bilden ur kameran.