Privatleasing bäst i test

Du vill ha en bil men du saknar finanser att köpa en. Eller så kanske du bara söker efter ett lättare sätt att ha en bil på, ett som inte innefattar att du konstant håller koll på ett andrahandsvärde? Alternativt vill du ha en biltyp nu men vet att du kommer att vilja ha en annan inom tre år eller så. Privatleasing är ett bilägande som ökar i popularitet för varje dag. Dels för att du kan byta bil efter att avtalstiden är slut, helt utan problem, men även delvis för att det är ett enkelt bilägande. Här har vi samlat fyra privatleasing-bilar bäst i test – allt från en liten familjebil till ett stilfullt vrålåk. Häng med!Bästa privatleasing just nu

Här kan du snabbt jämföra våra fyra toppval av privatleasing bäst i test i år. Klicka på länkarna längst ner i tabellen för att komma ned till våra omdömen direkt och en mer detaljerad genomgång av varje privatleasing-bil eller fortsätt läsa hela köpguiden för mer information.

Ford Fiesta Volvo XC60 Mini Cooper Mercedes CLA
Biltyp Halvkombi SUV Halvkombi Sedan
Kostnad 2 597 kr/mån 5 354 kr/mån 2 595 kr/mån 4 450 kr/mån
Avtalslängd 36 mån 36 mån 36 mån 36 mån
Mil per år 1 000 1 500 1 500 1 000
Kostnad vid övermil 12 kr/mil 10 kr/mil 12.50 kr/mil 12 kr/mil
Motorstyrka 100 hk 250 hk 136 hk 122 hk
Växellåda Manuell Automat Manuell Manuell
Drivmedel Bensin Bensin Bensin Bensin
Bränsleekonomi (blandad körning) 0.46 l/mil 0.74 l/mil 0.45 l/mil 0.57 l/mil
Bagageutrymme 290L 505L 211L 470L
Vinterhjul Ingår Tillkommer Ingår Ingår
Få en offert Ford Fiesta Volvo XC60 Mini Cooper Mercedes CLA
Få mer information om bilen Ford Fiesta Volvo XC60 Mini Cooper Mercedes CLA
Direkt till test:Ford Fiesta Volvo XC60 Mini CooperMercedes CLA

Guide till privatleasing

Det här med privatleasing reser många frågor och funderingar. Därför har vi samlat några av de vanligaste frågorna och försökt besvara dem så utförligt som möjligt.

Vad är privatleasing?

Privatleasing är rätt och slätt när en privatperson leasar, alltså hyr, en bil för en månadskostnad. Det är, med andra ord, ett bilägande som inte innebär att du äger bilen för evigt utan att du hyr den under en längre period. De flesta leasingkontrakt ligger på runt 36 månader, men det skiljer sig åt från bil till bil. Vissa avtal är inte längre än 12–24 månader.

Privatleasing har ökat med drygt 600% de senaste åren i Sverige och vi förstår varför! Det är ett bekvämt och enkelt sätt att äga en bil på.

Vem får leasa bil?

För att få privatleasa en bil krävs följande saker:

  • Att du är över 18 år.
  • Att du har ett svenskt personnummer.
  • Att du som minst har en tillsvidareanställning.
  • (Ofta men inte alltid) att du har ett giltigt körkort.
  • Att du inte har några skulder eller anmärkningar hos kronofogden.

Vad är skillnaden på privat- och företagsleasing?

Företagsleasing är när man hyr en bil via ett företag medan privatleasing alltså går genom privatpersonen. Vissa företag erbjuder sina anställda att leasa bil via dem vilket, beroende på avtal, kan ge vissa fördelar, såsom exempelvis bensinersättning om du reser mycket i tjänsten.

Privatleasing är dock ett mycket uppskattat bilägande och ungefär var åttonde bil på svenska vägar idag är leasad.

Vad är nackdelarna och fördelarna med privatleasing?

Det finns förstås en hel del nackdelar med privatleasing men också en hel del fördelar. Nedan listar vi några av dem.

Fördelar Nackdelar
Fast månadskostnad Dyrt att säga upp avtal
Inga oförutsedda avgifter Bil kan inte säljas vidare
Garanterat restvärde Behöva hålla koll på avtalat miltal
Ingen kontantinsats Kan ej dra av räntan i deklarationen (som med ett billån)

Jämför gärna med att köpa bilen och ta ett billån via Lendo t.ex. 

5 Saker att tänka på

Det finns några saker värda att tänka på när det gäller att leasa bil, förutom det vi redan nämnt ovan.

  1. Du som leasar är egentligen inte ägare till bilen, du är endast brukaren.
  2. Saker som inte ingår i leasingavgiften är bland annat: fordonsskatt, drivmedel, trängselskatter, p-böter.
  3. När du väl tecknat ett avtal är det svårt (om inte omöjligt) att bryta ett leasingkontrakt innan avtalstiden är slut.
  4. Körsträckans medellängd för privatpersoner per år sträcker sig oftast till 1 500 mil – därför är också detta sträckan i de flesta avtal. Vet man med sig att man kör längre kan man behöva kontakta leasingföretaget för att förhandla om körsträckan som ingår.
  5. Om en bil inte finns, eller om den som finns tillgänglig inte riktigt uppfyller dina önskemål, går det oftast att kontakta leasingföretaget för att få ett personligt erbjudande.

Privatleasing bäst i test

Vi har valt ut de fyra bästa privatleasingbilarna för 2019. Nedan listar vi dem alla med våra omdömen och expertkommentarer. Glöm inte att gå in på Bilbetyg.se för att få tillgång till ännu mer information och videogenomgångar av alla bilar.

Ford Fiesta – För den lilla familjen

Ford Fiesta är hyllad av experter världen över för att vara den bästa småbilen 2018. Den är komfortabel, har goda köregenskaper och är rymlig. Samtidigt är den förstås inte den största bilen på marknaden, vare sig vad gäller bagageutrymme eller säten, och den är inte heller den mest tekniskt avancerade eller den starkaste. Därför rekommenderar vi denna bästa privatleasing-bil till den lilla familjen.

Övergripande specifikationer av Ford Fiesta

Kostnad 2 597 kr/mån
Avtalslängd 36 mån
Försäkring Ingår
Biltyp Halvkombi
Drivmedel Bensin
Motorstyrka 100 hk
Bränsleekonomi (blandad körning) 0.46 l/mil
Bränsleekonomi (landsväg) 0.37 l/mil
CO2-utsläpp 105 g/km
Drivning Tvåhjulsdrift

Detaljerade specifikationer av Ford Fiesta

Bagageutrymme 290L
Mobilanslutning Mirrorlink
ABS-bromsar? Ja
Växellåda Manuell
Mil per år 1 000 mil
Kostnad vid övermil 12 kr/mil
Bluetooth? Ja
Vinterhjul Ingår

Var? Hur?

Mer information om bilen Bilbetyg.se
Få en offert Biloffert.se
Jämför billån Lendo.se
Jämför bilförsäkring Compricer

Körupplevelse

Ford Fiesta är förstås ingen sportbil men den är förvånansvärt rolig att köra ändå. På Bilbetyg.se blir det tydligt att den till och med ofta blir rankad som roligast att köra i sin klass.

Bilen är lätt att manövrera, ligger fint i kurvor och har ett riktigt bra väggrepp. Ford Fiesta har dessutom den fördelen att den fungerar lika bra i stadskörning som på landsvägar och andra större vägar.

Utrymmen

I sin klass har Ford Fiesta det bästa bagageutrymmet på marknaden. Med så mycket som 290 liter slår den bilar som både Volkswagen och Toyota tillverkar i samma klass. Dessutom är bagageutrymmet av praktisk, fyrkantig form, vilket gör att det är lättare att lasta både in och ur.

Komforten i Ford Fiesta är bra. Sätena är stora nog, bekväma och är lätta att sätta in en bilbarnstol i. Den sjunde, senaste, generationens Ford Fiesta är dessutom än rymligare än tidigare modeller.

Säkerhet

Överlag rankas Ford Fiesta högt för sin säkerhet. Bland annat har den en hel del moderna säkerhetssystem och förarassistanssystem, exempelvis döda-vinkel-varning, vingelvarning, autobromssystem, SYNC 3 och fler.

Tekniska detaljer

Med denna privatleasing-bil kommer ett någorlunda avancerat infotainmentsystem. Pekskärmen är ljus med krispiga detaljer och god grafik. Den är även följsam och reagerar snabbt. Hyllade blir även de stora symbolerna på skärmen och de tydliga genvägsknapparna.

Experter menar att detta system är riktigt användarvänligt. Samtidigt är det förstås viktigt att komma ihåg att Ford inte är en av de tillverkare som ligger i framkant vad gäller infotainmentsystem. Där är istället bilar såsom Audi och BMW bra mycket bättre.

Ford Fiesta – plus och minus

Rymlig
God komfort
Säker

Inte den mest tekniskt avancerade
Inte särskilt stark

Volvo XC60 – För den större familjen

Som det står skrivet på Bilbetyg.se, Volvo XC60 är en lyxig och säker vardagsbil. Den har allt: utrymmet, interiören och körupplevelsen. Samtidigt är den förstås också dyrare i drift än vad exempelvis småbilen Ford Fiesta är, någonting som kan vara värt att överväga.

Den här bilens säkerhet, styrka och funktionalitet är vad som får oss att rekommendera Volvo XC60 till den större familjen.

Övergripande specifikationer av Volvo XC60

Kostnad 5 354 kr/mån
Avtalslängd 36 mån
Försäkring Tillkommer
Biltyp SUV
Drivmedel Bensin
Motorstyrka 250 hk
Bränsleekonomi (blandad körning) 0.74 l/mil
Bränsleekonomi (landsväg) 0.62 l/mil
CO2-utsläpp 168 g/km
Drivning Tvåhjulsdrift

Detaljerade specifikationer av Volvo XC60

Bagageutrymme 505L
Mobilanslutning Ja
ABS-bromsar? Ja
Växellåda Automat
Mil per år 1 500 mil
Kostnad vid övermil 10 kr/mil
Bluetooth? Ja
Vinterhjul Tillkommer

Var? Hur?

Mer information om bilen Bilbetyg.se
Få en offert Biloffert.se
Jämför billån Lendo.se
Jämför bilförsäkring Compricer

Körupplevelse

Volvo XC60 är en imponerande bil men den är inte den sportigaste att köra. Däremot har den någonting som kanske är ännu mer attraktivt än sportighet för familjen: den känns trygg, riktigt trygg.

Den är bekväm att köra och reagerar snabbt. Styrningen är därtill bättre än i den tidigare modellen och bilen är rapp i sina rörelser. Även väggreppet är hyllat. Att köra i skarpa kurvor eller på rak väg fungerar egentligen lika bra.

Utrymmen

Varför vi skulle vilja rekommendera Volvo XC60 till den större familjen har bland annat med denna detalj att göra: utrymmet. Som en mellan-SUV har den rejält tilltaget utrymme både för säten och bagage. Samtidigt har bagageutrymmet minskats sedan tidigare modeller, någonting experter risar.

Att slänga in hockeytrunken eller golfklubborna är dock inget problem och särskilt för familjen som har sportande barn är XC60 ett självklart val att överväga med sina 505 liter.

Säkerhet

Om det är någonting som Volvo är kända för så är det väl ändå för att skapa säkra bilar – och XC60 är inget undantag. Den har exempelvis hyllade säkerhetsfunktioner såsom filstyrning, vilket innebär att bilen automatiskt styr undan för hinder eller om någon kommer ut på vägbanan, såsom en fotgängare. Dessutom anpassar bilen automatiskt farten efter fordon som kör bakom dig, vilket gör XC60 till Volvos absolut säkraste bil just nu.

Tekniska detaljer

Utrustad med en följsam, skarp pekskärm och ett riktigt bra infotainmentsystem, är det egentligen ingenting som saknas i Volvo XC60. Den är förstås inte fullt lika avancerad som storebror XC90 – men å andra sidan känner vi inte att någonting saknas i XC60.

Volvo XC60 – plus och minus

Säker
Stort utrymme
Lyxig

Dyr i driftMini Cooper – För det yngre paret

För det yngre paret kanske stil, karaktär och rolig körning är något viktigare än att ha en bekväm körning och stora, praktiska utrymmen. Om detta stämmer in på dig är Mini Cooper utan tvekan ett val att överväga.

Mini Cooper är fylld av karaktär. Det är en häftig bil för den som vill uttrycka sin stil inte bara i kläder utan också på vägarna. Minis tema går igen genom hela bilen, allt från snygga detaljer, som påminner dig om vilken bil du sitter i, till den runda infotainmentskärmen och de klassiska, klotformade lysena.

Övergripande specifikationer av Mini Cooper

Kostnad 2 219 kr/mån
Avtalslängd 36 mån
Försäkring Tillkommer
Biltyp Halvkombi
Drivmedel Bensin
Motorstyrka 136 hk
Bränsleekonomi (blandad körning) 0.45 l/mil
Bränsleekonomi (landsväg) 0.38 l/mil
CO2-utsläpp 106 g/km
Drivning Tvåhjulsdrift

Detaljerade specifikationer av Mini Cooper

Bagageutrymme 211L
Mobilanslutning Ja
ABS-bromsar? Ingen uppgift
Växellåda Manuell
Mil per år 1 500 mil
Kostnad vid övermil 12.50 kr/mil
Bluetooth? Ja
Vinterhjul Ingår

Var? Hur?

Mer information om bilen Bilbetyg.se
Få en offert Biloffert.se
Jämför billån Lendo.se
Jämför bilförsäkring Compricer

Körupplevelse

Lite skumpigt och lite ryckigt – men så väljer du i och för sig inte en Mini Cooper för dess köregenskaper heller. Även om denna bil inte är bekväm så är den rejält rolig att köra. Testförare vittnar om en styv fjädring som får Mini Cooper att kännas sportig och rapp. Det är, förstås, även samma sak som gör att gupp och gropar känns igenom in till kupén.

Överlag är Mini Cooper rapp och följsam. Den ligger fint i kurvorna, har ett gott väggrepp och reagerar snabbt på dina rattjusteringar.

Utrymmen

Bagageutrymmet är inte stort, det är inget att hymla med. På 211 liter är det ungefär 80 liter mindre än Ford Fiesta, som vi redan gått igenom ovan. Baksätet följer på samma tema och är förhållandevis tight. Framsätena, däremot, är både bekväma och rymliga.

Säkerhet

Populära säkerhetsdetaljer såsom autobromsar och fotgängardetektion är Mini Cooper utrustad med. Dessutom höjer sig huven under en mikrosekund, vid kraftig inbromsning, för att undvika huvudskador. En liten detalj som gör stor skillnad på vägarna.

Tekniska detaljer

Om det är under någon rubrik som Mini Cooper ska glänsa, så är det under tekniska detaljer. Via Mini Connected går Spotify att få direkt i bilen utan att behöva gå genom telefonen, vilket gör att kopplingen blir både stabilare och enklare.

Infotainmentskärmen, som är rund enligt Mini Coopers klassiska karaktär, byter färg beroende på ytterringen beroende på vilken meny du är inne på och styrs via en ratt på mittkonsolen. Infotainmentsystemet hos Mini Cooper är ett av de mest hyllade på marknaden idag.

Mini Cooper – plus och minus

Massor av karaktär
Rolig körning
Tekniska detaljer

Skumpig
Förhållandevis små utrymmen
Opraktisk

Mercedes CLA 200 Coupé

Det här med barn är överspelat och det är dags att föra sig med klass: Mercedes CLA till er tjänst. Det kanske inte är en bil du kan stoppa in fem personer i utan problem men den för sig på vägarna som ingen annan bil idag.

Med Mercedes CLA får du en bekväm, rolig körning som dessutom är sportig. Infotainmentsystemet fungerar utmärkt och de utvecklade säkerhetsfunktionerna gör att du kan känna dig trygg på vägen. Därtill har den en tidlös klass som lyser igenom i exteriör såväl som interiör.

Övergripande specifikationer av Mercedes CLA

Kostnad 4 450 kr/mån
Avtalslängd 36 mån
Försäkring Ingår
Biltyp Sedan
Drivmedel Bensin
Motorstyrka 122 hk
Bränsleekonomi (blandad körning) 0.57 l/mil
Bränsleekonomi (landsväg) 0.46 l/mil
CO2-utsläpp 126 g/km
Drivning Tvåhjulsdrift

Detaljerade specifikationer av Mercedes CLA

Bagageutrymme 470L
Mobilanslutning Ja
ABS-bromsar? Ja
Växellåda Manuell
Mil per år 1 000 mil
Kostnad vid övermil 12 kr/mil
Bluetooth? Ja
Vinterhjul Ingår

Var? Hur?

Mer information om bilen Bilbetyg.se
Få en offert Biloffert.se
Jämför billån Lendo.se
Jämför bilförsäkring Compricer

Körupplevelse

Körupplevelsen i Mercedes CLA beskrivs bäst som sportig. Rejält sportig, till och med. Det finns inte riktigt någon bil idag som liknar Mercedes CLA, utan den levererar en körning i en klass för sig.

Bilen är mjuk i rörelserna trots den styva, sportiga fjädringen. Den är otroligt följsam samtidigt som den har ett fast väggrepp. Experter och testförare rekommenderar att Mercedes CLA körs på kurviga vägar eftersom dess sportighet verkligen gör sig bra här.

Utrymmen

Relativt stora fönster, framsäten och bekväm förarposition, Mercedes CLA levererar. Vad gäller baksätet, däremot, är det knappast anpassat för en vuxen person. Kanske kan yngre barnbarn placeras här, men mer än så blir lätt både trångt och obekvämt. Bagageutrymmet följer delvis på samma tema och är enligt uppgift svårt att lasta in och ur i. Samtidigt har det en redig storlek på 470 liter.

Någonting som Mercedes CLA kan skryta med, vad gäller utrymmen, är rutorna. De ger god sikt bakåt såväl som framåt och får till och med det lilla baksätet att verka större, trots att rutorna utåt sett kan se rätt små ut.

Säkerhet

Mercedes CLA kommer bland annat med kollissionsvarnare, antisladdsystem och ABS-bromsar.

Tekniska detaljer

Med denna bästa privatleasingbil ingår en 8-tumsdisplay som standard. Displayen är användarvänlig och högupplöst med skarpa detaljer. Infotainmentsystemet är inte det bästa på marknaden men är absolut inte det sämsta.

Systemet kan styras antingen via en ratt på mittkonsolen eller via voice control. Här ingår bland annat satellitnavigering, Wi-Fi och en hel del inbyggda appar. Även ljudsystemet är riktigt bra och skapar ett artificiellt surroundljud. Med Mercedes CLA kommer även Climatronic 2-zons klimatanläggning, vilket kommer väl till pass vinter såväl som sommar.

Mercedes CLA – plus och minus

Stilfull design
Rolig körning
Sportig
Tekniska detaljer

Dyr
Opraktisk

Sammanfattning av guiden

Vi har nu presenterat de bästa privatleasingbilarna för 2019 samt gått igenom en del praktisk information gällande privatleasing.

Först presenterade vi det ultimata valet för den lilla familjen: Ford Fiesta. Rankad som en av de bästa småbilarna på marknaden idag var det ett självklart toppval. Gott om utrymme, bra säkerhet och bekväm körning är tre av Ford Fiestas grundstenar.
Få ett erbjudande här.

Som nummer två presenterade vi Volvo XC60, som är ett perfekt alternativ för den något större familjen – eller bara för familjen som behöver mycket utrymme. Trygghet och säkerhet är någonting som står högst upp på Volvos priolista, något som även gäller den höga kvaliteten.
Få ett erbjudande här.

Nummer tre är alternativet för det yngre paret: Mini Cooper. Den här bilen erbjuder varken en särskilt bekväm körning eller överdrivet stort utrymme. Men den är extremt rolig att köra och har så mycket karaktär att det nästan rinner över. Dessutom är de tekniska detaljerna hyllade och den höga kvaliteten genomgående.
Få ett erbjudande här.

Sist presenterade vi Mercedes CLA, vilken passar perfekt för det äldre paret som har lagt familjelivet bakom sig. När det är stil och klass som står på agendan är Mercedes CLA ett självklart val. Tyvärr har utrymmet fått ta ett steg tillbaka, men det till förmån för en rolig, sportig körning och ett lyxigt inre.
Få ett erbjudande här.

Vi hoppas att ni har funnit er favorit. God körning!

Kampanj: Sälj bilen till Riddermark bil prisförslag