Ljudböcker bäst i test – Storytel, Bookbeat, Audible eller Nextory?

Smarto har testat och jämfört de fyra populäraste ljudbokstjänsterna i Sverige.

Ljudbokstjänster – bästa 2022

TjänstPrisFör och nackdelarBarnböckerMax antal enheterLyssna och läs offlineAntal böcker samtidigtMöjlighet att skriva/läsa recensionerBåde e-böcker och ljudböckerProva på periodBetygLänk
storytel1169-259 kr➕Obegränsat antal böcker samtidigt
➕Enkelt att dela vuxna och barn
➕Bra utbud generellt
➖Något svagt utbud på engelsk litteratur och fakta
➖Ingen Apple Watch app
JaObegränsatJaObegränsatJaJa14 dagar5/5Prova gratis
bookbeat99-199 kr➕Bästa appen
➕ Bra utbud och flexibla priser
Ja5 stJaObegränsatJaJa14 dagar4.5/5Prova gratis
nextory139-279 kr➕Bra utbud för barn
➕ Flexibla priser
➕ Smidig app
Ja1-4 stJa20 stJaJa14 dagar4/5Prova gratis
audible£7.99➕Bäst utbud på engelska
➕ Du behåller böckerna även efter du avslutar
➕ Smidig app
➖ Inget utbud på Svenska (ännu)
JaObegränsatJaObegränsatJaJa30 dagar4.5/5Prova gratis
bokus79-139 kr➕ Billigast
➖ Inte lika bra utbud
14 dagar-Prova gratis

Här presenteras kort våra fyra toppval. Alla är ljudbokstjänster bäst i test, med lika delar fördelar som nackdelar. Läs vilka dessa är och varför vi föredrar Storytel framför de andra lite mer genom att läsa vidare. Läs mer i vårt test av Storytel, Bookbeat, Nextory och Audible.

Ljudbokstjänster i stort

Vi ska strax tala om ljudbokstjänsterna men innan vi gör det finns det några saker som kan vara värda att ta upp innan vi djupdyker i respektive tjänst.

Hur skiljer sig utbudet mellan tjänsterna?

Inga tjänster av ljudböcker har exakta siffror på hur stort deras utbud är. Delvis beror detta på att hur stort utbudet är beror helt och hållet på hur man räknar – genres eller fysiska böcker, exempelvis. Men det beror även delvis på att utbudet förnyas hela tiden och, framför allt, för att det expanderar konstant.

I ett ljudbokstest, gjort av sajten ljudboksappar.se, undersöktes 100 slumpmässigt valda titlar (från maj 2018). Då hade Storytel 93% av dem, Bookbeat 91% och Nextory Guld och Nextory Familj 89%. Alla dessa tjänster presterade alltså ungefär lika bra, även om Storytel tveklöst har det största utbudet.

Nextory Silver hade dock endast 56% av de hundra titlarna.

Tyvärr finns inte Audible med, eftersom det är en engelsk tjänst och det skulle bli orättvist gentemot de andra tjänsterna gällande svenska titlar. Audible är dock känt för att ha det största utbudet i världen.

Alla ljudbokstjänster har vissa titlar som är specifikt skrivna för just den tjänsten. Originalinnehåll kan vara allt från reportage till faktiska romaner. Detta originalinnehåll har inte varit en del av testet på de 100 titlarna ovan eftersom det säger sig självt att endast en av tjänsterna i taget skulle kunna ha materialet tillgängligt.

Mer detaljerat om vilka genres och typer av litteratur som ingår i utbudet av de olika tjänsterna pratar vi om senare.

Vikten av en god uppläsare

Läs- och ljudupplevelsen är förstås viktig. Kanske är ljudupplevelsen extra viktig när man lyssnar på ljudböcker, dålig kvalitet eller en uppläsare som man inte trivs med att lyssna på blir aldrig bra. Därför erbjuder de flesta tjänster provlyssning, så att du kan bekanta dig med uppläsaren innan du väljer bok.

I Nextorys fall behöver du ladda ner boken till din enhet innan du kan börja lyssna. Beroende på din uppkoppling tar det här inte bara plats på din enhet utan det tar även ganska lång tid att ladda ner en hel bok.

I Storytels och Bookbeats fall kan du välja att streama boken istället för att ladda ner den, vilket innebär att du kan provlyssna genom att helt enkelt sätta på boken. Det finns dock även en klassisk provlyssningsfunktion att utnyttja, om du hellre gör på det sättet.

Om uppläsaren sedan inte passar dig är det lätt att byta bok, utan att det kostar någonting och utan att behöva ladda ned den till din enhet.

Vad gäller Audible är det här den enda tjänsten som verkligen arbetar med en klassisk provlyssning. När du har hittat en titel du är intresserad av och klickar in på den har du möjlighet att provlyssna allt från någon till några minuter av boken. Audible har även ofta fler upplagor av samma bok, vilket innebär fler uppläsare att välja mellan.

Hur vi har testat tjänsterna

Vi har utnyttjat respektive provperioder hos de olika företagen och jämfört tjänsterna löpande med varandra.

Eftersom Nextory har olika paket som man kan välja mellan valde vi att använda oss av Nextory Guld då det ger tillgång till hela utbudet. Audible, som har ett eget pollettsystem (något vi kommer att gå igenom senare i denna guide), gav en pollett gratis som vi har använt oss av till att testa tjänsten under samma tid som de andra tjänsterna.

Under tiden vi har undersökt de fyra ljudbokstjänsterna har vi funnit många fördelar, men även flera nackdelar med dem alla. Några punkter som vi lagt extra mycket vikt vid när vi undersökt dem har varit deras utbud, navigering, hur apparna är utformade och om de erbjuder något extra, såsom sovtimer eller provlyssning.

Gemensamt för alla ljudbokstjänster är att de är lätta att installera och att det är lätt att registrera sig till respektive tjänst. Bookbeat och Nextory sticker ut genom att erbjuda familjekonto och Audible sticker ut genom att erbjuda familjedelning. Men i övrigt är alla tjänster och appar likartade vad gäller registrering och paket.

Tjänster för ljudböcker bäst i test

Storytel, Bookbeat, Audible eller Nextory? Vilken av dessa fyra passar dig bäst? Vi börjar med Smartos favorit, Storytel, och fortsätter därefter med våra andra tre toppval för ljudbokstjänster i test.

Storytel

Storytel är en av de mest populära tjänsterna för att lyssna på ljudböcker. Storytel är marknadsledande i Sverige, Norge, Holland och Danmark, särskilt sedan de köpte upp den danska motsvarigheten, Mofibo. Men hur bra är egentligen Storytel? Låt oss kika på det tillsammans.

Specifikationer av Storytel

Max antal enheter Obegränsat
Lyssna och läs offline Ja
Antal böcker samtidigt Obegränsat
Möjlighet att skriva/läsa recensioner Ja
Utbud för barn Ja
Både e-böcker och ljudböcker Ja
Böcker på engelska och svenska Ja
Prova på-period 14 dagar
LänkStorytel

Installation och registrering

Både installation och registrering är enkla. Du laddar ned appen (ca. 10 megabyte) och får möjligheten att starta ett nytt konto direkt i din mobil, istället för att behöva söka upp Storytel på webben. Efter det välkomnas du med ett välkomstmail som förklarar lite om hur Storytel fungerar och var samt hur du laddar ner appen, om du inte redan gjort det.

Om du inte tidigare använt Storytel kommer du automatiskt att registreras till en provperiod som är på 14 dagar. Till skillnad från exempelvis Bookbeat, där du i välkomstmailet också får information om vilket datum provperioden går ut, får du hos Storytel räkna ut det själv. Så håll lite koll, om du vill testa fler ljudbokstjänster och behöver avsluta abonnemanget.

Appen

Stilren, minimalistisk och välorganiserad. Ungefär så skulle vi vilja sammanfatta Storytels app. Den är mycket lik Bookbeat i designen, både vad gäller gränssnitt och navigering. Men det är ingenting som vi ser som någonting negativt eftersom vi verkligen uppskattar Bookbeats tidlösa design. Det stilrena och minimalistiska gör inte bara gör att Storytel är lätt att hitta i men att den också är skön att se på under tiden.

Appen är utformad så att det ska vara lätt att hitta nya e-böcker och ljudböcker. Bland annat finns det en medgörlig kategori- och taggfunktion som lockar till vidare läsning genom att ha klickbara kreativa taggar och kategorier kopplade till olika titlar.

Tittar du på en spännande deckare kan exempelvis otraditionella taggar såsom ”ondska” eller ”poliser” finnas kopplade till den. Och om du då exempelvis klickar på ”ondska” kommer andra böcker upp som också använder sig av den taggen. En annan rolig kategori är: ”Böcker du borde ha läst”.

I Storytel finns möjligheten att själv recensera och läsa recensioner av andra direkt i appen. Du kan även dela titlar du tycker om via mail eller sociala medier. Om du dessutom är inne och kikar på en titel kommer relaterade titlar upp direkt, både utifrån vad andra läst (som har läst just den boken du kikar på) samt andra böcker som författaren skrivit.

Om du har läst klart en bok som är en del i en serie kommer nästföljande bok upp som förslag utan att du behöver leta upp den. Att Storytel uppmanar till vidare läsning är med andra ord ingenting att tvista om.

Storytel har även några fina detaljer i designen som vi tycker om eftersom det gör läsningen mer levande. Bland annat finns det en liten animation i kanten på appen som visar titelsidan på boken du lyssnar på i en cirkel. När du lyssnar snurrar den och när du vill pausa, vilket du kan göra genom att trycka på animationen, slutar den snurra. När du pausar boken gör appen ifrån sig ett litet ljud för att markera att den förstått kommandot.

Läs- och ljudupplevelse

Storytel bjuder in dig till att antingen streama eller ladda ner boken till din enhet. Vi tycker att det är riktigt snyggt av Storytel att erbjuda båda alternativen. Detta i samklang med att appen är så liten gör att Storytel som tjänst inte behöver ta upp knappt någon plats på din enhet.

Precis som de andra tjänsterna använder sig Storytel av små symboler vid sidan av böckerna för att markera vilka titlar som är ljudböcker och e-böcker samt vilka som finns som både och.

Om du väljer en bok som finns både som e-bok och ljudbok kan du smidigt växla mellan de båda. Alternativt använda dem samtidigt. Storytel har nämligen en funktion som gör att du på vissa titlar kan läsa e-boken samtidigt som du lyssnar på ljudboken. Du kan även spara titlar i Min bokhylla, vilket är ett trevligt inslag.

Med Storytel finns flera anpassningsmöjligheter när du väl valt ljudbok, vad gäller både läs- och ljudupplevelsen. Du kan bland annat ändra uppläsningshastigheten, vilket kan vara skönt om du exempelvis upplever händelseförloppet som något segt eller bara vill öka tempot.

Tyvärr upplever vi att uppläsarens röst inte blir lika behaglig i ett snabbare tempo. Redan på hastighet 1.25x, vilket är den första nivån, börjar det låta lite pipigt.

Ljudböcker för barn finns det gott om, allt från Sune till Bamse till klassiska Alfons Åberg. Uppläsningen är även anpassad för barn, med uppläsare som har extra bra röster för just barnböcker.

I e-boksläget kan du bland annat växla mellan tre bakgrundsfärger och välja på tre textstorlekar. Däremot finns det inga möjligheter att förändra det förvalda typsnittet. Du kan sätta ut bokmärken var du vill i e-boken – vilket du även kan i ljudboksläget – och appen kommer även automatiskt ihåg var du avslutade din läsning senast.

Vad gäller e-böcker för barn är Storytel inte den bästa. Illustrationerna är rörliga, det vill säga bilderböckerna är inte uppladdade som PDF-filer vilket annars fixerar bilderna i texten. Storytel tycks istället ha laddat upp bilderna separat från texten, vilket i det här fallet innebär att bilderna inte är fixerade, som i Nextory, och därför hamnar därför lite hipp som happ.

Fördelen med detta är att texten kan anpassas precis lika mycket som i andra, icke-illustrerade e-böcker, bland annat genom att zooma, ändra storlek och så vidare.

Utbud och priser

Utbudet i Storytel är enormt, även om det naturligtvis inte kan mäta sig med Audibles utbud som är störst på världsmarknaden. Vi upplever att Storytels utbud är särskilt bra för ungdomar och unga vuxna.

Titlar som kommer upp i Storytel är i stort sett desamma som återkommer i andra ljudbokstjänster. Till skillnad från exempelvis Bookbeat, som är den tjänst som liknar Storytel mest till både utformning och utbud, har Storytel ett stort utbud av den populära genren harlequin. Övriga romantiska och erotiska böcker finns det gott om.

Däremot, till skillnad från exempelvis Nextory, finns det inte lika många kokböcker eller mer vetenskapligt inriktade titlar. Istället har Storytel satsat storartat på ungdomsböcker och vuxengenres, såsom deckare. Det finns i och för sig vissa böcker som innefattar mat och dryck men de är inte kokböcker, vad vi har kunnat finna, utan är böcker såsom Öl – en god historia.

Det finns även en kategori som heter Dox, vilken täcker olika reportage och samhällsreflektioner. Det finns även en Ekonomi och Business-kategori som innefattar populära titlar såsom Alexander Pärleros Framgångsboken och Så här blir du miljonär i hängmattan.

Prenumerationer

Månadsprenumeration Vanlig (1 användare) 169 kr/mån
Månadsprenumeration Family (2 användare) 209 kr/mån
Månadsprenumeration Family plus (3 användare) 259 kr/mån

Du får tillgång till hela utbudet för 169 kr/mån och det är det enda prenumeratiosalternativet som finns.

Av dessa titlar kan du läsa och lyssna på hur många e- och ljudböcker som helst samtidigt, till skillnad från vissa andra ljudbokstjänster där det finns en begränsning av hur många titlar du kan ha igång samtidigt.

Vad säger andra om Storytel?

Bäst-i-testet.se utser Storytel till vinnare i sitt test av ljudböcker.

Smartos lyssnartips i Storytel

Michail Bulgakovs fantastiska roman Mästaren och Margarita är en av Rysslands absolut mest lästa berättelse från 1900-talet. Den utspelar sig i 1930-talets postrevolutionära Ryssland i Moskva och är en underlig berättelse fylld av karaktärer som en jättestor, talande katt, Jesus och djävulen själv. Perfekt för dig som behöver fly vardagslunket.

Roman: Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov. Uppläsare: Tomas Bolme. Finns endast som ljudbok. Först utgiven: år 1966. Längd: 18h 26min.

Sammanfattning av Storytel

Växla mellan e-bok och ljudbok smidigt
Snygg design
Kreativa taggar och kategorier
Lättnavigerad och organiserad

Kan inte ändra det förvalda typsnittet i e-boksläget

Ta mig till tjänsten, Storytel


BookBeat

Bonniers omtyckta tjänst för ljudböcker är en stark utmanare till omåttligt populära Storytel. Men är den lika bra, eller kanske till och med bättre än Storytel? Det är vad vi ska titta på nu.

Specifikationer av Bookbeat

Max antal enheter 5 st
Lyssna och läs offline Ja
Antal böcker samtidigt Obegränsat
Möjlighet att skriva/läsa recensioner Ja
Utbud för barn Ja
Både e-böcker och ljudböcker Ja
Böcker på engelska och svenska Ja
Prova på-period 14 dagar
LänkBookBeat

Installation och registrering

För att kunna registrera ett nytt konto krävs det att du går in på Bookbeats hemsida, appen räcker alltså inte. För vissa kan nog det här kännas tradigt och onödigt och vi önskar att Bookbeat i framtiden tillåter registrering via appen istället för hemsidan. Du kan dock utforska appen utan ett konto för att se över bland annat design och kategorier.

När du väl har registrerat dig och laddat ner appen får du ett välkomstmail som förklarar lite om hur tjänsten fungerar, var du kan finna vidare information och var samt hur du laddar ner appen, om du inte redan gjort det.

Appen

Bookbeat har satsat på att göra en estetiskt tilltalande app med simpel layout som gör det lätt att leta och söka efter ljudböcker. Och det är verkligen lätt att hitta nya spännande ljudböcker att lyssna på. Delvis kommer detta från layouten i sig, men även delvis från Bookbeats smidiga kategorisystem. De övergripande kategorierna är till antalet 12 och under dem finns sedan mängder av underkategorier.

Genom att använda sig av kreativa taggar och underkategorier, lite liknande Storytel, blir sökandet efter nya böcker enkelt. Dessa kreativa kategorier innefattas bland anat av: ”Kändisar berättar”, ”Being human”, ”I små städer händer stora saker” och ”Om världen går under”, som är en samling apokalyptiska böcker.

Under vissa kategorier lyfts specifika författare fram lite extra. Exempelvis finns underkategorin ”upptäck” som ger mer info om en specifik författare och deras böcker. Vi uppskattar även de säsongsbetonade kategorierna, såsom ”sommarens sträcklyssning” och ”sommarens mest lyssnade”. Det finns även kortare reportage, som Bookbeat kallar för Samtidskoll, vilka behandlar samhällsreflektion i olika former.

När du tittar på en specifik titel länkar appen även till andra författare.

Det går att sortera titlarna på olika sätt när du utforskar utbudet. Bland annat kan man i inställningarna sortera på vilket språk man vill läsa/lyssna.

Det finns även en riktigt bra Min Bokhylla som blir hyllad av användare. Dessutom finns alltid möjligheten att både skriva och läsa recensioner. Efter varje lyssnad eller läst bok får du automatiskt upp ett alternativ om att betygssätta boken.

Läs- och ljudupplevelse

Både läs- och ljudupplevelsen är riktigt bra. Ljudupplevelsen har allt man förväntar sig att en ljudbokstjänst bäst i test ska ha. Bland annat finns sovtimer, hastighetsförändring på uppläsningen (både snabbare och långsammare) samt möjligheten att förändra tiden man kan spola fram och tillbaka på mellan 15 sekunder i taget till upp till 30 minuter.

Men om det är någonstans Bookbeat imponerar så är det i e-boksläget. Läsupplevelsen kan verkligen göras personlig genom en hel del anpassningar.

Exempelvis finns det i e-boksläget: tre bakgrundsfärger (vit, sepia, mörk), tre typsnittsalternativ, många olika steg för att justera textstorleken och sidbyte via svep eller simulerad bladvändning. Bookbeat kommer även ihåg var du avslutade din läsning automatiskt, vilket gäller både för e-bok och ljudböcker. Någonting som vi uppskattar med läsläget är att även ljusstyrkan kan förändras, lite likt en läsplatta (läs vårt test om läsplattor här).

För illustrerade böcker har dock Bookbeat samma problem som Storytel. Bilderna ligger rörliga, utanför texten, vilket gör att bilderna lätt kan hamna lite här och där medan texten kan anpassas. Det här gör även att du inte kan förstora bilderna, vilket kan vara lite tradigt om du läser på en liten, mobil enhet.

Vi uppskattar hur smidigt det är att växla mellan olika enheter. Det enda man behöver göra är att ladda ner appen och logga in. Man slipper alltså ”verifiera” kontot på den nya enheten och kan komma igång snabbt med lyssningen. Bookbeat ger överlag ett kvalitativt intryck.

Utbud och priser

Bookbeats utbud liknar Storytels, både vad gäller omfång och vilka genres de spelar med. Det finns bland annat gott om ungdoms- och barnböcker, spänningslitteratur, såsom deckare, romaner och de senaste nyheterna på bokmarknaden. Det finns även en helt egen sektion för HBTQI-litteratur.

Någonting som Bookbeat inte har är dock ett större utbud av den populära genren Harlequin, som exempelvis både Storytel och Nextory har mer av. Så om du är en riktig erotikälskare är Bookbeat kanske inte rätt tjänst för dig. Överlag kan Bookbeat beskrivas som den familjevänliga ljudbokstjänsten, av just den anledningen.

Prenumerationer

Månadsprenumeration Vanlig 149 kr/mån
Månadsprenumeration Familj 149 kr/mån + 49 kr/profil/månad

På tal om det lanserar Bookbeat just nu sin familjeplan och sänker priserna för standradplanen. Standardplanen brukade gå på 169 kr/mån men har nu sänkts till 149 kr/mån. Familjeplanen innebär att hela familjen kan lyssna på samma Bookbeatkonto på upp till fem olika enheter samtidigt, utan avbrott. Samtidigt får varje familjemedlem en egen profil, så att man kan spara sina egna böcker i Min Bokhylla, utan att behöva se andra i familjens.

För varje ytterligare familjemedlem och profil läggs 49 kr/mån till i månadsprenumerationen (149 kr/mån). Det finns alltså inte en separat plan för familjen, utan det läggs till i standardplanen. I Bookbeat finns ingen begränsning för hur många titlar du läser samtidigt och du kan även välja på att streama eller ladda ner e-boken eller ljudboken.

Smartos lyssnartips i Bookbeat

Vi föreslår att du lyssnar på denna skräckinspirerade novell av Joyce Carol Oates. Scenen är satt i slutet av 1800-talet med en huvudkaraktär som undersöker spiritism i ruskiga miljöer med mystiska bikaraktärer och knepiga händelser. Uppläsaren har en mjuk, lugn röst och berättelsen är fängslande. Perfekt för en regnig eftermiddag eller en dimmig förmiddag.

Novell: Nattsidan av Joyce Carol Oates. Översättare: Johan Theorin. Uppläsare: Björn Granath. Finns som både ljudbok och e-bok. Först utgiven: 16 maj 2013. Längd: 1h 1min.

Sammanfattning av Bookbeat

Minimalistisk design med kvalitativt intryck
Kreativa kategorier
Fantastiskt e-boksläge

Kan inte sätta ut bokmärken

Ta mig till tjänsten, BookBeat


Audible – För litteratur på engelska

Audible är tveklöst den största tjänsten för ljudböcker i världen – och om du är intresserad av engelsk litteratur, då är det här appen för dig. Audible är den mest avancerade och utvecklade tjänsten för ljudböcker idag.

Sedan 2008 är Audible ägt av Amazon, men låt dig inte avskräckas för det. Du behöver inte ha ett Amazonkonto för att kunna njuta av mängder av ljudböcker – däremot, om du vill, får du tillgång till exklusivt innehåll om du har Amazon Prime.

Specifikationer av Audible

Max antal enheter Obegränsat
Lyssna och läs offline Ja
Antal böcker samtidigt Obegränsat
Möjlighet att skriva/läsa recensioner Ja
Utbud för barn Ja
Både e-böcker och ljudböcker Ja
Böcker på engelska och svenska Delvis
Prova på-period 30 dagar
LänkAudible

Installation och registrering

För att registrera sig till Audible krävs att du går in på Audibles hemsida, det går alltså inte att registrera sig via appen. Precis som vi nämnde tidigare är det här någonting vi önskar förändras i framtiden. Så fort du blivit registrerad får du en gratis pollett som du kan använda till att köpa vilken bok du vill.

Överlag är både registrering och installation av appen enkla.

Appen

Både ris och ros har släppts kring Audibles app. Vissa tycker att den är enkel att förstå sig på medan andra föredrar den faktiska hemsidan (som annars har fått utstå en hel del kritik även den) framför appen. Överlag är appen lätt att använda och känns hyfsat organiserad, för det mesta. Dock fann vi att det var lite svårt att hitta gratisboken efter nedladdning och till en början var appens uppbyggnad något krånglig att förstå.

Tyvärr kan man inte ladda ner böcker direkt via appen. Istället måste man gå in på Audible eller Amazon för att välja bok. Därifrån hamnar sedan böckerna automatiskt i appens bibliotek: My Library. Någonting som man däremot kan göra är att utforska utbudet via appen, man kan även provlyssna härifrån.

Till skillnad från både Bookbeat och Storytel har Audible nackdelen att appen inte är lika lätt att hitta i. Storytel utnyttjar ju exempelvis ett taggsystem och Bookbeat jobbar mycket med kategorier, dels för att organisera alla titlar men även dels för att väcka intresset för vidare läsning. Vi kan tycka att Audible saknar detta till viss del och att den i jämförelse med de övriga två nämnda tjänsterna inte är lika stilren.

I och för sig är det kanske inte så konstigt med tanke på hur extremt stort materialet i Audibles tjänst är. Att organisera närmare 43 tusen ljudböcker (siffror från 2014) kräver en enorm insats. Med det i bakhuvudet är kanske appen snarare imponerande systematisk och lättnavigerad, än någonting annat.

Kritik mot hemsidan, där du kan sköta ditt konto lika bra som i telefonen, har bland annat handlat om dess plottriga intryck. Alltså lite samma tema som vi redan varit inne på. Användare menar att det är svårt att hitta rätt och att det finns för mycket som händer på samma gång. Samtidigt är hemsidans plottrighet kanske tvungen eftersom den är så informativ.

Varje bok har nämligen en detaljerad produktsida med information om boken, uppläsaren och med både recensioner från privata läsare och professionella recensenter. Det här innebär naturligtvis också att du som läsare/lyssnare har möjlighet att recensera varje bok du läser och varje ljudbok du lyssnat på.

Audible jobbar även med ett inspirerande medaljsystem där du samlar på dig märken utefter hur mycket du lyssnar.

Det finns möjlighet att dela boken med familjen men då krävs ett Amazonkonto som man kan registrera familjemedlemmarna via. En trevlig detalj är dock att, i och med att Audible är ägt av Amazon, kunna koppla Audible till den smarta högtalaren Amazon Alexa.

Läs- och ljudupplevelse

Möjligheten att provlyssna är någonting vi verkligen uppskattar med Audible eftersom den här tjänsten, till skillnad från de andra, kräver att du köper böckerna du vill lyssna på. På så sätt blir det extra viktigt att känna in om uppläsaren verkligen passar dig, innan du väljer att köpa boken.

Ljudboksupplevelsen stärks även positivt av möjligheten att kunna ställa in en sovtimer och att förändra uppläsningshastigheten. Läsupplevelsen är också hyllad, bland annat för att kunna förändra typsnitt och textstorlek, så att du får den anpassad till ditt tycke och smak.

Det är lätt att växla mellan e-bok och ljudbok. Exempelvis finns det en funktion som kallas Whipersync, som gör att du kan läsa e-boken på kvällen och sedan lyssna vidare där du slutade i ljudboksversionen i bilen på väg till jobbet. Tyvärr behöver du köpa både e-bok och ljudbok för att kunna göra detta, men tanken är god.

Det här innebär också att Audible, till skillnad från de andra tre ljudbokstjänsterna, inte erbjuder både e-bok och ljudbok när du köper en viss titel. Istället måste du köpa båda separat.

Någonting vi uppskattar är att man kan se hur långa kapitlen är (samt byta till ett specifikt) och att det finns ett speciellt läge för om man sitter i bilen. Då blir appen enklare och med större symboler så att man ska kunna fokusera på körningen samtidigt.

Utbud och priser

Audibles utbud av böcker är nästan löjligt stort. Med över 180 000 titlar – både ljud- och e-böcker inräknade – är det tveklöst störst i världen och har ungefär dubbelt så många böcker i sitt bibliotek som de flesta (fysiska) bibliotek. De är också riktigt duktiga på att ha de senaste böckerna tillgängliga snabbt.

Samtidigt är förstås böckerna i princip uteslutande på engelska, vilket gör att för dig som gärna vill lyssna på svenska ljudböcker är den här imponerande mängden titlar kanske inte lika intressant. Genres och kategorier som Audible jobbar med täcker praktiskt taget allt vad de övriga tre alternativen kan erbjuda. Bland många andra finns kategorier såsom skönlitteratur, ungdomslitteratur, harlequin, kokböcker, fackböcker och barnböcker.

Med en prenumeration blir även annat material, såsom reportage, tillgängligt gratis, utan att du behöver använda en pollett.

Prenumerationer

1 bok (pollett) per månad £7.99 (~95 kr/mån)
2 böcker (polletter) per månad £14.99 (~175 kr/mån)
12 böcker (polletter) årsvis £69.99 (~820 kr/år)
24 böcker (polletter) årsvis £109.99 (~1290 kr/år)

Till skillnad från de andra ljudbokstjänsterna, där du betalar månadsvis för att få lyssna på hur många böcker du vill, jobbar Audible med ett, så kallat, pollettsystem. Det innebär kort och gott att du får ett visst antal polletter vid betalning, antingen månadsvis eller årsvis.

Polletterna använder du därefter till att byta till dig böcker. En pollett är som regel en bok. Kort och gott, för ca 95 kr/mån får du en bok att lyssna på per månad. Och för ca 175 kr/mån får du två böcker att lyssna på per månad.

Den månadsvisa betalningen kan ge max två polletter per månad (alltså två böcker, även om styckpriset kan variera) och den årsvisa betalningen ger inte mer än max tjugofyra polletter (alltså tjugofyra böcker) en gång per år.

Problemet med pollettsystemet uppstår därför om du vet med dig att du lyssnar på fler än två böcker per månad. Men om du nöjer dig med en till två böcker per månad är det ett bra prenumerationssystem att samla på allt från riktigt dyra verk till ungdomsromaner.

Om du vill är det möjligt att köpa fler böcker utöver de böcker du får med prenumerationen. Kruxet är att de böcker du väljer att köpa kostar som om du inte haft en prenumeration. Alltså kan det bli rätt dyrt att vilja lyssna på fler böcker än prenumerationen tillåter.

Det här innebär även att du inte nödvändigtvis behöver ha en prenumeration för att kunna använda Audible, om du är villig att betala för varje bok separat. För att få tillgång till en del gratismaterial krävs dock en prenumeration.

Smartos lyssnartips i Audible

Följ med in i en av världens mest vimsiga böcker där Arthur Dent tvingas fly ut i rymden efter att hans hemplanet, jorden, blivit förstörd till förmån för en intergalaktisk rymdväg, innan han ens hunnit dricka sitt morgonte. Uppläst av Stephen Fry blir denna komiska historia levande på ett helt nytt sätt.

Roman: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy av Douglas Adams. Uppläsare: Stephen Fry. Finns som både ljudbok och e-bok. Utgiven på Audible: 30 augusti 2012. Längd: 5h 51min.

Sammanfattning av Audible

Störst utbud
Provlyssna
Whipersync
Koppla till Alexa

Max 2 böcker per månad inom prenumerationen
Plottrigt intryck

Ta mig till tjänsten, Audible


Nextory

Nextory är ett populärt alternativ till både Storytel och Bookbeat. Styrkan hos denna ljudbokstjänst ligger i dess flexibilitet och att den lämpar sig särskilt väl för läsning av barnböcker.

Specifikationer av Nextory

Max antal enheter 1–4 st
Lyssna och läs offline Ja
Antal böcker samtidigt 20 st
Möjlighet att skriva/läsa recensioner Ja
Utbud för barn Ja
Både e-böcker och ljudböcker Ja
Böcker på engelska och svenska Ja
Prova på-period 14 dagar
Länk Nextory

Registrering och installation

Registrering måste ske via Nextorys hemsida och kan alltså inte skötas via appen. Om du börjar med att ladda ner appen (ca. 40 megabyte) kommer du också att bli varse om att det inte finns något alternativ att registrera sig till Nextory utan du måste leta upp hemsidan separat.

När du registrerar dig för första gången får du välja vilken typ av paket du vill prova på i 14 dagar. Därefter övergår din provperiod automatiskt till en prenumeration av det paket du valt att prova på.

Direkt efter registrering blir du välkomnad med ett välkomstmail som förklarar lite om tjänsten. Någonting som Nextory har, i jämförelse med alla andra tjänster i denna guide, är ett intro med några slides som beskriver hur appen fungerar. Dessa visas första gången du loggar in i appen.

Denna snabbstart är någonting som vi uppskattar eftersom man direkt kastas in i ljudboksvärlden, utan att nödvändigtvis behöva lista ut hur allt fungerar på egen hand.

Appen

Själva utformningen på appen är rak och ärlig och länkar till andra, liknande författare när du tittar på en specifik titel. Samtidigt är den inte lika stilren och minimalistisk som exempelvis Bookbeat. Nextory har istället satsat på mer färger och bilder i sin design.

Nextory är en flexibel ljudboks- och e-bokstjänst – vilket inte minst märks vid läsning av e-böcker. Precis som hos alla övriga deltagare i den här guiden kan du betygsätta böcker och recensera dem, en funktion vi värdesätter högt.

Appen kommer automatiskt ihåg var du avslutade din läsning och lyssning och du kan sätta ut bokmärken var du vill i både ljudböcker och e-böcker. Det här gör exempelvis att du kan sätta ut ett bokmärke vid ett parti du gärna skulle vilja gå tillbaka till senare. Dina böcker sparar du enkelt i ”Mina Böcker”.

Vi upplever inte att Nextory är lika bra på att mana till fortsatt läsning, såsom vi upplever både Storytel och Bookbeat. Med det sagt är skillnaden marginell och Nextory länkar naturligtvis till andra titlar och har en lättnavigerad utforska-funktion.

Läs- och ljudupplevelse

Nextory är en av de mest flexibla ljudboks- och e-bokstjänsterna idag. Med det menas att du enkelt kan hoppa mellan e-bok och ljudbok och få lika bra upplevelse i båda alternativen.

Läsupplevelsen är särskilt magisk eftersom du kan söka efter ord i e-böckerna (något du inte kan göra i de andra tjänsterna), du kan stryka under, anteckna, färgmarkera, sätta ut bokmärken och ändra teckensnitt. Dock finns det bara två textstorlekar.

För barn är läsupplevelsen särskilt bra eftersom e-böcker laddas upp som PDF-filer, så att bilderna sitter där de ska och går att förstora. Det här gör dock att med just illustrerade böcker finns inte möjligheten att söka i texten, såsom i andra e-böcker.

Ljudboksupplevelsen är inte fy skam den heller. Du kan bland annat sätta ut bokmärken i ljudboken och naturligtvis ändra uppläsningshastigheten samt sätta på en sovtimer. Dessutom finns det en symbol i ljudboksläget som gör det extra lätt att koppla ljudboken till en extern högtalare.

När du har valt bok, provlyssnat och bestämt dig för vad du vill höra på eller läsa laddas boken ner till din enhet. Det går alltså inte att välja att streama boken direkt utan Nextory kräver att den laddas ner. Om du har bra Wi-Fi går denna procedur smidigt men tänk på att boken behöver plats på din valda enhet.

Någonting som är positivt med det här kravet är att du alltid har böckerna tillgängliga offline, eftersom de redan finns på din enhet.

Utbud och priser

Utbudet i Nextory är inte lika omfattande som hos exempelvis Storytel och Audible, men det utmärker sig som särskilt bra vad gäller alternativ litteratur.

Bland annat finns populärvetenskaplig litteratur, facklitteratur och kokböcker i mängder, någonting som andra tjänster för ljudböcker till stor del saknar.

För dig med barn har Nextory det bästa utbudet för de allra yngsta, med ett omfattande bibliotek av bilderböcker som är större än det i både Bookbeat och Storytel. Det finns även gott om både ungdomsböcker och barnböcker.

I Nextory finns en begränsning för hur många böcker du kan läsa och lyssna på samtidigt. Max tjugo böcker, oavsett om det är ljudbok eller e-bok, är vad gränsen ligger på. Det här kan vi tycka är något tråkigt, särskilt eftersom man inte kan streama böckerna i Nextory utan de som tidigare nämnt behöver laddas ner till din enhets hårdvara.

Det positiva med detta är att du som tidigare nämnt aldrig behöver gå boklös, eftersom böckerna sparas i offlinemode. Och för de flesta av oss räcker tjugo böcker mer än väl.

Prenumerationer

Månadsprenumeration Silver (1 användare – nya böcker efter 6 mån) 139 kr/mån
Månadsprenumeration Guld (1 användare – nya böcker direkt) 169 kr/mån
Månadsprenumeration Familj (2–4 användare – nya böcker direkt) 199 kr/mån

Till skillnad från alla andra ljudbokstjänster i denna gudie ingår inte hela utbudet i månadsprenumerationen på en gång. Istället jobbar Nextory med olika planer: silver, guld och familj.

Silverplanen är visserligen billigare än många andra alternativ för ljudbokstjänster (139 kr/mån) men som undersökningen tidigare i guiden visade hade den planen endast 53% av hundra slumpmässigt valda böcker, alltså knappt mer än hälften. Dessutom ingår inte de senaste böckerna som Nextory får in förrän efter sex månader. Om du är väldigt intresserad av de senaste titlarna på marknaden kan paketet Guld vara att föredra.

Nextory Guld ger dig nämligen tillgång till de senaste, hetaste titlarna på en gång. Detsamma gäller för paketet Familj. Med guldpaket får du en användare tillgänglig.

Familjeplanen kommer med maximalt fyra användare. Tidigare hade Nextory en samlad familjeplan med fyra profiler för 199 kr/mån. Nu har de istället anammat en plan liknande BookBeat, där man behöver lägga till familjemedlem för familjemedlem till prenumerationen, vilket lätt kan bli dyrt om man är en stor familj.

Smartos lyssnartips i Nextory

Ska du åka bil långt med barn i baksätet? Då rekommenderar vi den spännande äventyrsberättelsen Guldkompassen av Philip Pullman. Låt barnen sjunka in i en spännande historia om Lyra som efter att ha hört berättelser om Nordpolen från sin farbror, Lord Asriel, beger sig dit. Eller varför inte koppla ljudboken till bilens högtalare och lyssna tillsammans?

Roman: Guldkompassen av Philip Pullman. Översättare: Olle Sahlin. Uppläsare: Lena Nyman. Finns som både ljudbok och e-bok. Längd: 15h 59min. Del i en serie: Den mörka materian (del 1).

Sammanfattning av Nextory

Flexibel e-boksläsare
Bokmärk/anteckna/sök i e-böcker
Illustrerade fakta- och kokböcker
Många bilderböcker i PDF

Designen

Ta mig till tjänsten, Nextory


Sammanfattning av bästa ljudboksapp

Så, nu har vi gått igenom de fyra bästa tjänsterna för ljudböcker på marknaden idag. Men vilken ska man egentligen välja? Det beror lite på vad du är ute efter.

Om du är ute efter svensk vuxen- och ungdomslitteratur i mängder och uppskattar ett kreativt sök- och kategorisystem fungerar både Bookbeat och Storytel bra för den saken. Men om du är mer ute efter att främst kunna läsa barnböcker med fina illustrationer, läsa kok- och fackböcker eller lyssna på ljudböcker för barn, då är Nextory att föredra.

Audible har det största utbudet i världen, vad gäller ljudböcker, och har även ofta flera upplagor av samma bok, vilket innebär fler uppläsare att välja mellan. Men det gäller att du vill ha böcker på engelska, då det är vad större delen av utbudet består av.

Kort sagt är alla alternativ på tjänster för ljudböcker riktigt bra och vad som avgör vilken som är den bäst är egentligen helt upp till dig.

Här på Smarto tycker vi att Storytel har bäst ljudbokstjänst eftersom den kombinerar alla de delar vi upplever som positivt. Vi uppskattar att man både kan läsa och skriva recensioner, att man lätt kan hitta nya, spännande böcker i ens egen smak – tack vare det kreativa taggsystemet – och att man kan streama en obegränsad mängd böcker. Dessutom är appen otroligt snygg och lättnavigerad.

Vi hoppas att du har funnit din favorit. God läsning!

Prova favoriten BookbeatProva gratis