Tidningsläsarapp bäst i test – Readly, Flipp, Pling eller Zinio?

Att läsa ”riktiga” tidningar på sin iPad eller mobiltelefon ökar i popularitet och för dig som älskar att läsa tidningar och magasin får du mycket läsning från 99 kr / mån

TjänstPrisFör och nackdelarBarninnehållMax antal enheterLäsa offlineProva på periodBetygLänk
readly119 kr➕Mycket bra läsläge
➕ Många titlar är mobilanpassade
➕Bra utbud generellt
➖Titlar som ej är mobilanpassade är svårlästa mobilt
Ja, men begränsat5 stJa30 dagar5/5Prova gratis
flipp99 kr➕Rabatt om du redan är Egmont kundJa1-4 stJa30 dagar3/5Prova gratis
pling£7.99➕Ca 1400 titlar
➕ För dig som gillar Allers titlar
➕ Smidig app
Ja5 stJa30 dagar3/5Prova gratis
zinioBeror på tidskrift➕ 6000 titlar
➕ Mycket bra utbud av engelska/amerikanska tidningar
➕ Prenumerera/köp på enskilda titlar istället för allt
Ja men inte så mycket på Svenska1 stJa-4.5/5Prova gratis

De bästa e-tidningstjänsterna just nu

Här är en kort sammanställning av våra fyra favoriter. Alla är e-boks- och e-tidningstjänster bäst i test, med lika fördelar som nackdelar. Läs vilka dessa är – och varför vi föredrar Readly framför de andra tjänsterna för tidningar online lite mer – genom att läsa vidare. Klicka på länkarna längst ner i tabellen för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Direkt till test: Readly, FLIPP,Pling, Zinio

Varför e-tidningar?

Varför man ska välja bort den fysiska tidningen mot den digitala tidningen online har flera goda anledningar. Förutom den självklara aspekten att e-tidningar är mer miljövänliga än pappersexemplaren finns det några andra saker som får tidningen online att glänsa.

Flexibelt alternativ

Flexibiliteten är kanske den främsta anledningen till att välja den digitala varianten framför den fysiska tidningen.

Genom att använda en app för att samla alla tidningar på ett och samma ställe öppnar du enkelt upp din favorittidning på tåget, på bussen eller kanske bara i solstolen utomhus. Sedan sparar du naturligtvis även en hel del plats på att ha allt samlat digitalt istället för att släpa runt på pappersex.

Många genres – i en och samma prenumeration

Vi uppskattar även att ”all you can eat”-tjänsterna – som de flesta digitala tidningstjänsterna är – innebär att du inte behöver prenumerera på en och samma tidning i ett år utan att du enkelt kan byta mellan olika genres, utan bindningstid.

Om du ena dagen är hejdlöst intresserad av båtar medan du i nästa inte kan tänka dig att läsa om annat än glutenfri matlagning, är alltså inte ett problem. Snarare tvärt om: Det uppmuntras!

Tidningsläsarapp bäst i test 2022

Vi kommer nu att presentera våra fem toppval av bästa e-tidningsapp 2022. Vi börjar med Readly och avslutar med en internationell favorit. Häng med!

Readly – Toppvalet

Känd som ”Spotify för tidningar” är Readly en av de främsta tidningskioskapparna 2022. Välj att månadsprenumerera och läs så många tidningar online du vill.

Specifikationer av Readly

Antal titlar 5 000+
Max antal enheter 5 st
Läs offline Ja
Både e-böcker och e-tidningar Ja
Prova på-period 30 dagar fritt
Länk Readly

App och användning

Readly får tio av tio vad gäller appens utformning. Den är användarvänlig och har en stilren, minimalistisk design. Dessutom fungerar den utmärkt på olika enheter och anpassas därefter. Vi är särskilt imponerade av mobilversionen eftersom tidningarna inte på något sett upplevs förminskade eller svårlästa, trots det mindre formatet.

Med Readlys app kan man även välja till profiler, en till varje familjemedlem (upp till fem stycken). Det här är en riktigt bra funktion som gör det lättare att som familj dela på ett och samma konto, eftersom man inte hela tiden behöver slåss om vilka tidningar som borde få sparas i bokhyllefunktionen.

De olika profilerna är även extra bra då mjukvaran ger förslag på vidare läsning baserade på vad du har valt att spara som favoriter och på vilka e-tidningar du läser. Om en i familjen är hejdlöst intresserad av motorsport eller en annan av hundsport kommer dessa intressen alltså inte att krocka och förstöra för varandra.

Priser

Paket Pris
Månadsprenumeration 119 kr/mån

Efter en provperiod på fjorton dagar kostar Readly 99 kronor i månaden. För det får du tillgång till hela utbudet, utan extra kostnad, och utan någon bindningstid. Readly fungerar då på de flesta enheter, bland annat: mobilen, datorn och surfplattan.

Familjefunktionen kommer som standard och innebär att du kan dela din prenumeration med fem enheter och då ingår även fem separata profiler.

Utbud och läsning

Readly har ett förvånansvärt brett utbud som sträcker sig mellan många genres och många språk (välj bland annat på tyska, franska, thailändska, med flera). Dock är e-boksutbudet inte ens i närheten av mängden e-tidningar.

Det märks att Readly har satsat på användarvänligheten vad gäller läsningen. Det är bland annat lätt att filtrera och sålla i materialet, vilket är tur med tanke på hur enormt det är: Över 2 800 tidningar, i över 74 000 utgåvor. Det finns även en inställning som gör att du blir påmind när ett nytt nummer av din favorittidning kommit ut.

Någonting annat som vi verkligen uppskattar är hur Readly erbjuder dig att kunna ladda ner och läsa tidningar offline. Du kan ladda ner upp till så många som 50 titlar, vilket är mer än nog för både resor och lässtunden hemmavid.

Readly – plus och minus

Plus

Läsläget
Bra utbud
Separata profiler

Minus

Inga extrafunktioner

FLIPP – För alla Egmonts tidningar

För dig som är helt såld på gamla klassiker som exempelvis Kalle Anka eller Bamse, är det här en app för tidningar online värd att kika närmare på.

Specifikationer av FLIPP

Antal titlar 40+
Max antal enheter 5 st
Läs offline Ja
Både e-böcker och e-tidningar Nej
Prova på-period en månad
Länk FLIPP

App och användning

FLIPPs utformning är stilren och minimalistisk. Oavsett vilken enhet du väljer att läsa på anpassas formatet på tidningen så att alla artiklar blir tydliga och lätta att läsa.

Någonting vi saknar med FLIPP är hur det egentligen inte finns några extrafunktioner överhuvudtaget. Du kan exempelvis inte använda dig utav bokmärken i appen för att markera specifika stycken, såsom du kan i både Readly och Ztory.

Däremot är det möjligt att ladda ner material offline, vilket är en uppskattad funktion för den som vill läsa på språng utan att behöva trassla med taskig uppkoppling.

Priser

Paket Pris
Månadsprenumeration 99 kr/mån
Månadsprenumeration 49 kr/mån (för de som redan är prenumeranter)

Om du redan är prenumerant på någon av Egmonts tidningar får du hela utbudet för 49 kronor i månaden, en deal vi tycker är skälig nog för de som redan lägger pengar på Egmonts tjänster. För vanliga dödliga ligger dock priset på 99 kronor i månaden.

I denna prenumeration ingår att kunna ansluta fem enheter till samma konto och att dessutom kunna läsa på alla fem samtidigt, utan buggar eller krångel.

Utbud och läsning

Utbudet är förstås skralt i jämförelse med exempelvis Readly eller Ztory, som köper in dagstidningar, magasin och tidningar från flera olika producenter. I denna app finns endast Egmonts egna publikationer (från Egmont Publishing), vilka sträcker sig så långt som till drygt 40 olika tidningar. Utbudet som FLIPP erbjuder sträcker sig mellan allt från mat till sport och tidningar som ägnar sig åt historiska element eller ekonomi.

Egmont Publishing är även ansvariga för populära serietidningar, såsom Fantomen, Bamse, Bilar och Kalle Anka, men också för mer vuxeninriktade tidningar, såsom Hälsa och Hemmets Journal. För den som är intresserad av camping producerar även Egmont tidningen Allt om Husvagn och Camping och för den motorintresserade finns exempelvis tidningen Auto Motor & Sport och Båtnytt.

FLIPP – plus och minus

Plus

Brett utbud (genrer)
Billigare prenumeration för Egmont-prenumeranter
Stilren app

Minus

Nästan bara Egmont Publishings egna publikationer
Litet utbud

Pling – För alla Allers tidningar

Är du redan prenumerant på någon av Aller Medias tidningar eller är du bara ett fan av alla deras olika publikationer? Då är Pling appen för dig.

Specifikationer av Pling

Antal titlar 100
Max antal enheter 5 st
Läs offline Ja
Både e-böcker och e-tidningar Nej
Prova på-period en månad
Länk Pling

App och användning

Appen är lättöverskådlig och användarvänlig. Dessutom finns möjligheten att spara favorittitlarna i ett personligt bibliotek direkt i appen. Du kan även bokmärka och spara bokmärkena i samma bibliotek.

Pling fungerar på totalt fem enheter samtidigt. Dessutom går appen att använda utomlands utan problem och offlineläget är riktigt bra. Enligt tillverkarna själva ska det gå smidigt att ladda ner titlar offline även om du är utomlands och använder dig av hotellets Wi-Fi.

Priser

Paket Pris
Månadsprenumeration 99 kr/mån
Månadsprenumeration 49 kr/mån (för de som redan är prenumeranter)

Precis som hos FLIPP blir prenumerationen billigare om du redan prenumererar på en av tidningarna som Aller Media publicerar. Här är det dock viktigt att nämna att inte alla av tidningarna som de är ansvariga för gills som en sådan prenumeration som gör abonnemanget billigare. Läs därför på hemsidan vilka titlar som ingår i det billigare abbonnemanget.

Utbud och läsning

Eftersom Pling är Aller Medias egna app är det också för det mesta Aller Medias egna publikationer som finns här. Men det finns även en hel del internationella tidskrifter vilket gör att utbudet blir till ungefär 100 titlar sammanlagt. Det är naturligtvis inte att jämföra med varken Readly eller Ztory men, med det sagt, utbudet är fortfarande brett.

Bland annat kan du i Pling finna alla Allers (såsom Allers Trädgård, Allers Julmagasin och originalet Allers) och populära titlar såsom ELLE och Hänt Extra. Det finns även ett brett utbud av både cykeltidningar och resetidningar samt mer originella inslag såsom Brott och mysterier och JazzTimes.

Pling – plus och minus

Plus

Brett utbud (genrer)
Billigare prenumeration för Aller-prenumeranter

Minus

Nästan bara Aller Medias egna publikationer
Litet utbud

Zinio – För internationellt material

Zinio är en gammal räv i e-boksläsarspelet. För några år sedan var denna tjänst en av de bästa för tidningar online i världen. Spola fram några år och den är fortfarande en tidningsläsartjänst bäst i test men lyckas inte riktigt slå framstående aktörer, såsom Readly.

Specifikationer av Zinio

Antal titlar 6 000+
Max antal enheter 1 st
Läs offline Ja
Både e-böcker och e-tidningar Nej
Prova på-period ingen
Länk Zinio

App och användning

Vad gäller appen får man känslan av att Zinio har stagnerat sedan några år tillbaka i utvecklingen. Den har helt enkelt inte samma stilrena känsla som de andra apparna i den här guiden. Dessutom har gränssnittet fått utstå en hel del kritik.

I övrigt fungerar dock Zinio riktigt bra, särskilt vad gäller läsupplevelsen. Däremot kan det vara svårt att hitta redan köpt material och appen ger ingen tillfredsställande möjlighet att dela artiklar på.

Priser

Paket Pris
12 titlar £30 (~350 kronor)
Singlar Mellan £4–£8 (~47–94 kronor)

Zinio fungerar något annorlunda än de andra tjänsterna. Istället för att du prenumererar per månad och får tillgång till hela utbudet, fungerar Zinio som så att du kan välja att köpa ett paket med 12 valfria tidningar och magasin (cirka 350 kronor) eller så kan du köpa tidningar separat.

Väljer du att köpa singlar blir tidningarna och magasinen som regel aldrig dyrare än 100 kronor per titel (oftast ligger en titel på runt £5 men siffrorna är naturligtvis ungefärliga). Det blir dock bra mycket billigare att köpa paketvis i längden om du är en storläsare.

Utbud och läsning

Zinios styrka är också vad som får denna tjänst att sticka ut från de andra: Det engelska utbudet. Genom att erbjuda allt från Vogue till TopGear har Zinio bland det största utbudet, vad gäller engelska titlar, på marknaden idag (över 6000 titlar). Det här innebär dock också att utbudet nästan uteslutande är på engelska och att svenska titlar egentligen inte går att finna här.

Om det är någonting som Zinio briljerar med så är det läsläget. Bland annat finns det en funktion som gör att du kan välja att läsa alla artiklar utan vare sig reklam eller bilder. Funktionen rensar helt enkelt bort det som inte är nödvändigt för artikeln och visar endast texten. Det kan vara särskilt skönt på en mindre enhet, såsom en mobil.

Zinio – plus och minus

Plus

Läsläget (med endast text)
Enormt utbud

Minus

Något daterad app
Inget delningsläge

Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fem tjänster bäst i test för e-böcker och e-tidningar på marknaden idag:

Readly

Först presenterade vi Readly, som har ett riktigt bra läsläge och som, trots sina få funktioner, är den bästa appen för att läsa tidningar online, enligt oss på Smarto.

Ztory

Som andra toppval presenterade vi Ztory som fungerar särskilt bra för barnfamiljen, tack vare sitt stora utbud av inte bara e-tidningar utan också utav barnböcker.

FLIPP

Egmont Publishings egen tidningsläsarapp, Flipp, erbjuder allt från gamla klassiker såsom Kalle Anka till inspirerande magasin såsom Hemmets Journal.

Pling

Aller Media är ansvariga för Pling. Här kan du finna allt från Båtliv till ELLE och Hänt Extra. Och självklart kan du också läsa alla varianter av Allers i denna app.

Zinio

Som sista toppval presenterade vi Zinio, som är den bästa tidningsläsarappen för dig som vill läsa engelska magasin. Med ett smart läsläge och ett enormt engelskt utbud tog den platsen som bästa internationella tidningsläsarapp.

TjänstPrisFör och nackdelarBarninnehållMax antal enheterLäsa offlineProva på periodBetygLänk
readly119 kr➕Mycket bra läsläge
➕ Många titlar är mobilanpassade
➕Bra utbud generellt
➖Titlar som ej är mobilanpassade är svårlästa mobilt
Ja, men begränsat5 stJa30 dagar5/5Prova gratis
flipp99 kr➕Rabatt om du redan är Egmont kundJa1-4 stJa30 dagar3/5Prova gratis
pling£7.99➕Ca 1400 titlar
➕ För dig som gillar Allers titlar
➕ Smidig app
Ja5 stJa30 dagar3/5Prova gratis
zinioBeror på tidskrift➕ 6000 titlar
➕ Mycket bra utbud av engelska/amerikanska tidningar
➕ Prenumerera/köp på enskilda titlar istället för allt
Ja men inte så mycket på Svenska1 stJa-4.5/5Prova gratis
Specialerbjudande på Readly 1 månad gratis Till Readly