Glöm allt du trodde att du visste om stegräknare. Borta är alla de fyrkantiga apparaterna som man knäppte fast i byxan (nåväl, nästan alla), kvar är högkvalitativa produkter som räknar dina steg och håller dig ansvarig för motionen. Vilken blir din favorit?
Det behöver inte vara tradigt och tråkigt att räkna sina steg. Idag finns det en rad varianter som både är snygga och som erbjuder många extrafunktioner.
Här har vi samlat fyra stegräknare bäst i test, så att alla kan hitta sin favorit. Fundera gärna på vilka behov du har och vad du önskar i din stegräknare. Exempelvis: Är displayen viktig? Vill du kunna läsa av sms? Och vill du ha en inbyggd GPS eller inte?
Innehållsförteckning
Bästa stegräknare 2022 är..
Vi har hittat fyra produkter som alla är stegräknare bäst i test. Vi har läst en mängd internationella samt nationella recensioner och tester av stegräknare för att i ett första och andra urval kunna skaka fram vilka stegräknare som är bäst just nu. Bland annat har vi fokuserat på kvalitet, kundnöjdhet, noggrannhet i stegräkning, funktioner, design och batteritid.
Garmin Vivosmart 4 – Det smarta valet
Om du trodde att Garmin bara tillverkade smarta klockor för löpning, då har vi en annan historia att presentera för dig. Det här är Garmin Vivosmart 4, en vattentålig stegräknare med inbyggd pulsmätare, sömnavläsning och en hel del annat.
Garmin Vivosmart 4 tänjer på gränserna för vad en stegräknare traditionellt sett kan göra. Den är en vattentålig produkt, i sin sanna bemärkelse. Med den här på din arm kan du traska genom häftiga regnskurar, duscha utan att ta av dig stegräknaren och, dessutom, så kan du simma med den.
Men förutom att Garmin Vivosmart 4 är en tålig pryl som tål stötar, damm, vatten, väder och vind, så har den också många smarta funktioner, vilket gör den till det smarta valet i den här guiden.
Pulsmätaren (Pulse Ox-sensorn) är träffsäker i sin avläsning och berättar för dig inte bara vilken puls du har utan hur stressad eller trött du verkar vara. Låt Garmin Vivosmart 4 hålla koll på vad som händer i kroppen, samtidigt som du fokuserar på annat.
Som stegräknare är Garmin Vivosmart 4 riktigt bra. Den känner av steg lätt och förväxlar dem inte med andra rörelser (såsom äldre stegmätare kunde göra). Tack vare den smarta appen, Garmin Connect, kan du dessutom utvärdera dina stegresultat över tid, någonting som är uppskattat av många. Beroende på dina mål och ditt kaloribehov, kommer Garmin Vivosmart 4 att ställa in ett stegmål per dag som passar just dig.
Garmin Vivosmart 4 är en stegräknare som ger dig det där lilla extra för att komma på banan – och hålla dig på den. Skärmen kan dock tyckas vara något liten och ibland lite svåravläst. Sedan är den också något pixlig och det går inte heller att byta armband (så välj färg noga!). Däremot har Garmin Vivosmart 4 en helt otrolig batteritid på upp till sju dagars användning och den är både lätt och smidig på handleden.
Fakta/specifikationer:
Batteritid: 7 dagar
Vikt: 17.1 gram
Vattentålig: Ja
Inbyggd pulsmätare: Ja
Sömnavläsning: Ja
Kalorimätare: Ja
Touchscreen: Ja
IP-klass: IPX7
Bluetooth: Ja
Distansmätare: Ja
Klocka: Ja
GPS: Nej
Kompatibel med : iPad, iPod, iPhone, Android, Windows Phone
PLUS
- Snygg design
- Lång batteritid
- Smidig & lätt
MINUS
- Liten skärm
- Något pixlig upplösning
- Armbandet går inte att byta
- Ingen GPS
Denver BFH-14 – Mellanklass
Du vill ha en stegräknare som har det där lilla extra men du vill inte spendera halva plånboken på den, finns det ett alternativ för dig? Självklart! Låt oss presentera Denver BFH-14, en stilig, kvalitativ och bekväm stegräknare som prismässigt landar i mellanklass.
Om skärmens tydlighet ligger i topprioritet för din nya stegräknare, då är Denver BFH-14 en glad nyhet för dig. Med en närmare 1 tums OLED-färgdisplay syns siffror, symboler och text mycket bra. Som standard kan du läsa av klockan, distans, förbrända kalorier och, såklart, antalet steg, vilket ger dig den kompletta informationen som du kan behöva för att värdera hur det går.
Men Denver BFH-14 är inte bara en stegräknare punkt. Nej, den har också en inbyggd funktion för sömnavläsning och en väckarklocka. Väckarklocksfunktionen använder sig av ett tyst alarm som vibrerar, vilket gör att du kan väckas på ett behagligare sätt än av en dånande väckarklocka på nattduksbordet.
Har du en Android eller iPhone kan du koppla telefonen till enheten. Då visar displayen också telefonsamtal och sms. Denver BFH-14 är också kompatibel med både Google Fit och Apple Health, så att du kan läsa av ytterligare information om din kropp.
IP-klassen är IP68, vilket innebär att den inte är vattenresistent men att den är stänkvattenskyddad.
Någonting som verkligen får Denver BFH-14 att sticka ut är batteritiden. I upp till tio dagar full drift kan du ha den här kompisen på handleden – det är otroligt, tycker vi! För det förhållandevis billiga priset får du väldigt många funktioner i en och samma produkt. Det här är en kvalitativ stegräknare med mycket extra på köpet.
Fakta/specifikationer:
Batteritid: 10 dagar
Vikt: 80 gram
Vattentålig: Ja
Inbyggd pulsmätare: Ja
Sömnavläsning: Ja
Kalorimätare: Ja
Touchscreen: Nej
IP-klass: IP68
Bluetooth: Ja
Distansmätare: Ja
Klocka: Ja
GPS: Nej
Kompatibel med: Android och iOS
PLUS
- Tydlig display
- Lång batteritid
- Visar sms och samtal (om kopplad till bluetooth)
- Smidig på handleden
MINUS
- Ingen touchscreen
- Ingen GPS
- Något låg IP-klass
Silva Ex Step – Budgetvalet
Klassisk, enkel och med hiskeligt träffsäkra avläsningar? Det här är Silva Ex Step. Som testets utan tvekan mest klassiska stegräknare är Silva Ex Step precis vad du behöver om du bara vill räkna steg. Punkt. Tack vare att den har så få funktioner är batteritiden riktigt bra, och eftersom att den drivs av batterier (LR44/G13) kan du hålla den vid liv överallt, så länge som du bär med dig batterier förstås.
Tveklöst lättast i guiden märker du knappt att du har Silva Ex Step på dig när du använder den. Den läser av med en bevisad träffsäkerhet på 97%, vilket är riktigt bra. Skärmen påminner lite om en miniräknare, men den är lätt att avläsa och visar all information du behöver.
Silva Ex Step är en klassisk stegräknare som kommer i ett smidigt paket till ett billigt pris.
Fakta/specifikationer:
Batteritid: –
Vikt: 19 gram
Vattentålig: –
Inbyggd pulsmätare: –
Sömnavläsning: –
Kalorimätare: Ja
Touchscreen: Nej
IP-klass: –
Bluetooth: Nej
Distansmätare: Ja
Klocka: Ja
GPS: Nej
Kompatibel med: –
PLUS
- Bra pris
- Träffsäkra avläsningar
- Klassisk design
MINUS
- Tråkig display
- Inga extrafunktioner
Fitbit Charge 4 – Premiumvalet
Vi hör dig, du vill ha det bästa av det bästa. Självklart, här är Fitbit Charge 4 till din tjänst, crème de la crème i stegräknarvärlden. Med inbyggd GPS, stöd för Spotify och en avancerad sömnavläsare, är det inte svårt att se varför Fitbit Charge 4 blev alla stegräknares premiumval.
Med Fitbit Charge 4 får du en stegräknare och mycket mer, vilket gör den till en stilren allt-i-ett-stegräknare, där du kan läsa av och utvärdera alla delar av vardagen. Sömn, steg, kalorier eller övriga aktiviteter, allt finns här. Det gäller även om du vill kolla saker som väder, nyheter, alarm eller någonting helt annat.
Designen på Fitbit Charge 4 är en av de sakerna som vi verkligen älskar med den här stegräknaren. Elegant och slank är de ord som passar bäst in på Fitbit Charge 4 som blir till ett smycke på handleden, snarare än en aktivitetsmätare. Skärmen är minimalistisk och visar bara det du behöver, därefter kan du enkelt scrolla upp, för att få fram de andra displayerna.
Det som får denna stegräknare att sticka ut gentemot våra andra alternativ är att den har en inbyggd GPS. Dessutom är den vattenresistent med IP-klass IPX8 och känner av om du går i, exempelvis, en trapp. Med Fitbitappen kan du även läsa av och utvärdera din data över tid, någonting som många uppskattar.
Om det är någonting som vi måste peka ut som negativt med den här modellen så är det att skärmen inte är en färgskärm. Det kan vi tycka är lite underligt eftersom att det känns som en bortglömd detalj. Hos en sådan här avancerad enhet hade vi också förväntat oss att kunna läsa av vår aktivitet i färg.
Men förutom färgskärmspetitessen är Fitbit Charge 4 det optimala valet för den som vill ha en stegräknare med alla extrafunktioner – och några till.
Fakta/specifikationer:
Batteritid: 7 dagar
Vikt: 30 gram
Vattentålig: Ja
Inbyggd pulsmätare: Ja
Sömnavläsning: Ja
Kalorimätare: Ja
Touchscreen: Ja
IP-klass: IPX8
Bluetooth: Ja
Distansmätare: Ja
Klocka: Ja
GPS: Ja
Kompatibel med: Android och iOS
PLUS
- GPS
- Snygg design
- IPX8
- Bra app
- Många funktioner
MINUS
- Ingen färgskärm
Köpguide – Vad ska man tänka på när man köper en stegräknare?
När man köper en stegräknare finns det vissa saker att tänka på, som batteritid, bekvämlighet, display, om det finns pulsmätare och så vidare.
Men den viktigaste frågan är förstås: Vad behöver jag och vad vill jag ha? Det finns en stegräknare som passar alla, frågan är bara vilken som passar dig bäst. Här är några saker som kan vara bra att tänka på när du köper en stegräknare.
Olika typer av stegräknare för olika användningsområden
Beroende på hur och var du tänker använda din stegräknare finns det vissa saker att tänka på.
För löparen kanske en GPS-funktion kan vara intresse, för att kunna räkna på rutter och annan nödvändiga data. Det kan också vara smart att välja en modell med inbyggd pulsmätare.
För dig som promenerar öppnar sig alla möjligheter. Om du är intresserad av en modell med många funktioner finns det flera smarta stegräknare att välja mellan. Eller om du kanske bara vill ha just stegen räknade, ja, då finns det simplare varianter för det också.
Frågor och svar om stegräknare
En stegräknare är i regel känsligare än telefonen och kan sortera bort rörelser som den detekterar som andra än steg. Med andra ord räknar en stegräknare rätt, till skillnad från en telefon som man kan säga ger en mer ungefärlig siffra.
En mekanisk stegräknare är stegräknarens förfader. Den använder sig av en inbyggd pendel som reagerar på rörelse. En pendelsväng blir till en rattvridning, som i sin tur visar ett steg på skärmen. Dessa finns knappt kvar på marknaden längre eftersom att de ofta visade fel och dessutom lätt gick sönder när de tappades.
En digital stegräknare använder sig också av en pendel, men istället för en inbyggd ratt som vrids om för varje pendelsväng använder sig den digitala stegräknaren av en kontaktände som istället läser av pendelns rörelser. En sväng avläses som ett steg.
En smart stegräknare använder sig av en accelerometer. Det innebär att stegräknaren känner av när ett steg tas, baserat på när foten trampar i backen. Det här är den variant som används oftast idag eftersom att de är mer precisa och ofta kommer med fler funktioner.
Du har säkert hört den gamla godingen att man ska gå 10 000 steg per dag. Ny forskning visar dock att även om 10 000 steg absolut ger många hälsofördelar (och kommer att hjälpa dig att exempelvis gå ner i vikt, om det är målet) så är det närmare 15 000 steg man bör gå för att få så många hälsofördelar som möjligt.
Om 15 000 steg känns övermäktigt vill vi bara flika in att forskning även pekar på att ”bara” 10 000 steg per dag gör stor skillnad för hälsan.
Svaret på den här frågan är egentligen beroende av saker som vikt, längd, normal aktivitetsnivå och så vidare, eftersom att alla dessa saker påverkar hur många kalorier som kroppen förbränner. Men i genomsnitt kan man säga att en person bränner mellan 300–500 kalorier på 10 000 steg.
Inte så mycket? Jo, det blir ju faktiskt så mycket som upp till 3500 kalorier per vecka – över ett helt dagsbehov alltså!
Våra 3 bästa tips inför köpet
- Titta på din handled. Hur ser den ut? Vilken storlek skulle passa där? Vissa modeller kommer i flera storlekar eller med olika stora displayer – välj en som passar just din stil!
- Har du redan en smart klocka? Om du redan har en smart klocka kanske du snarare vill ha en renodlad stegräknare, eftersom att alla extrafunktioner redan finns i ditt ur.
- Var noga med IP-klass. Beroende på vad du tänker göra med din stegräknare kan det vara en god idé att se hur vatten- och dammtålig den är. Kanske behöver du bara en som är stänktålig, eller så behöver du en tuffare variant som är vattenresistent.
Källor
- Techradar, 24/10-2018, ”Garmin Vivosmart 4 review”
I en djupgående recension går Becca Caddy igenom Garmin Vivosmart 4s alla fördelar och nackdelar. Hon har testat produkten under lång tid och utvärderar enheten utifrån en rad kriterier.
- PC Mag, 13/7-2020, ”Fitbit Charge 4”
På ett rakt och precist sätt förklarar Angela Moscaritolo vad som gör Fitbit Charge 4 till en av de bättre stegräknarna på marknaden idag. Hon testar funktionalitet och funktioner samtidigt som hon konsekvent utvärderar hur den presterar.