Pannlampa bäst i test

Pannlampan är mångas bästa vän när den mörka årstiden kommer. I löpspåret, på promenaden eller under arbete, det finns en pannlampa för varje person – men vilken är egentligen bäst? Vi har hittat fyra av de bästa pannlamporna just nu.

Det viktigaste att tänka på när man väljer pannlampa är vad du ska använda den till. Är det för hundpromenaden, för att använda i löp- eller skidspåret eller för att hitta fram i mörk terräng? 

Därefter kan man fundera på komponenter såsom drifttid, komfort och ljusstyrka. Läs vårt test för att hitta din favorit just nu!

Bästa pannlampa 2022

För att komma fram till vilka pannlampor som är bäst just nu har vi sett till en del kriterier. Bland annat har vi fokuserat på god komfort, bra ljusstyrka, batteritid och hög kundnöjdhet. Vi har gått igenom många recensioner, från flera olika länder, och gjort våra bedömningar av produkterna baserat på dessa.

Efter det första urvalet har vi vidare läst djupgående recensioner av pannlampor, för att kunna bilda oss en ytterligare bild av vad som krävs för att få vara en pannlampa bäst i test – och vilka produkter som lyckats ta sig högst upp på prispallen.

Lumonite Compass R 1238LM  – Premiumvalet

Lumonite Compass är din vän i löpspåret såväl som på promenad eller i skidspåret. Tack vare den smarta designen, med ett hjässband, passar Lumonite Compass perfekt för den aktiva individen som behöver en högpresterande pannlampa. Designen är också en av anledningarna till att denna pannlampa är bäst i test.

Vidare att säga om designen är att den är kompakt, vilket gör att den aldrig känns klumpig mot pannan. Även ljusstyrkan måste rosas då den når så långt som 115 meter med ett konstant ljusflöde på (max) 1200 lm.

Varför Lumonite Compass rankas som premiumval har delvis att göra med att den har tre effektlägen: maximal styrka, hög styrka och låg styrka. Dessutom har den ett extra läge för månljus på knappa 5 lm. Lumonite Compass ger ett bra, brett ljussken och håller i närmare tre timmar med max ljusstyrka. För att ladda upp den efter total urladdning behöver du vänta ungefär sju timmar. 

En annan sak värd att nämna är att denna pannlampa kan fästas i en hjälm, med hjälp av ett fäste. Den är dessutom stöttålig, har en IPX-klass på 8 och är vridbar.

Fakta/specifikationer:

Batteritid: 2.7 timmar (maxljus)
Vikt: 159 gram

PLUS

 • Modern design
 • Bra ljusstyrka
 • Hjälmfäste
 • Stöttålig
 • Justerbar ljusstyrka
 • IPX8
 • Vridbar ljuskälla

MINUS

 • Lång laddningstid

Cateye Neko OD-EL20  – Mellanklass

Någonting vi verkligen uppskattar med Cateye Neko är den långa batteritiden. I närmare 35 timmar med maximal ljusstyrka kan du nyttja den, vilket gör den till en solklar pannlampa bäst i test. På sin lägsta ljusinställning kan den däremot den lysa på i upp till 75 timmar.

Det här är egentligen en ganska rättfram pannlampa med få funktioner och en enkel design. Men Cateye Neko har i vilket fall justerbar ljusstyrka (två lägen) och en blinkfunktion. Dessutom finns den tillgänglig i fyra färger.

Denna pannlampa är inte laddningsbar utan nyttjar istället externa batterier som sitter bak på pannbandet. Det krävs fyra batterier av typen LR6/R6 (AA) för att driva Cateye Neko.

Fakta/specifikationer:

Batteritid: 35 timmar (maxljus)
Vikt: 118 gram

PLUS

 • Lång batteritid
 • Finns i flera färger
 • Justerbar ljusstyrka
 • Stöttålig

MINUS

 • Ej laddningsbar

Black Diamond Cosmo 225LM – Budgetvalet

För dig som vill ha en bra pannlampa som inte krånglar med avancerade funktioner finns härliga Black diamond cosmo 225LM, en pannlampa bäst i test med minimalt trassel.

Black diamond cosmo kommer i ett kompakt format på ett justerbart pannband – och allt till ett lindrigt pris. Som budgetval presterar Black diamond cosmo riktigt bra. Den kan lysa så långt som upp till 65 meter med maximal ljusstyrka och väger inte mer än 83 gram. En riktigt smidig men kraftfull pannlampa, med andra ord.

Där Black diamond cosmo faller är när vi talar om batteritiden som med maximal ljusstyrka inte mäter längre än knappt fyra timmar. Det kan vi tycka är lite för kort, med tanke på att det inte är en laddningsbar pannlampa utan en pannlampa som drivs av externa batterier av typen LR03/R3 (AAA). 

Fakta/specifikationer:

Batteritid: 3.9 timmar (maxljus)
Vikt: 83 gram

PLUS

 • Lätt och smidig
 • Ett extra rött ljus
 • Kommer i flera färger

MINUS

 • Förhållandevis kort batteritid
 • Ej laddningsbar

Petzl Nao + – För funktionerna

För den som tar sitt val av pannlampa på största allvar måste vi även presentera ståtliga Petzl Nao + som med sitt unika utseende är en helt egen historia vad gäller pannlampor bäst i test. Låt oss förklara.

Någonting som skiljer Petzl Nao + från alla andra pannlampor är det justerbara ljuset, som faktiskt reglerar sig självt automatiskt tack vare den senaste teknologin. Det innebär alltså att om du vet med dig att du ofta vistas i miljöer där ljuset skiftar från mörkt till ljust, exempelvis om du löptränar både vid bilvägar och på mörkare vägar, kommer Petzl Nao+ att bespara dig ansträngningen att justera ljusstyrkan. 

Det här fungerar tack vare det reaktiva ljuset, som innebär att lampan anpassar sitt ljus beroende på ljuset som slår emot den. Funktionen gör också att batteritiden kan förlängas upp till tre gånger. Naturligtvis kan du även slå av den här funktionen om det passar dig bättre. Maximal ljusstyrka mäts upp till 750 lm och pannlampan har en räckvidd på 140 meter.

På tal om funktioner kan du ansluta Petzl Nao + direkt till din mobil via Bluetooth. Med hjälp av appen MyPetzl Light kan du därefter anpassa både ljusbild och brinntid efter situation och/eller vilken du aktivitet du ska ägna dig åt. Petzl Nao + är därtill stöttålig och har en IPX-klass på 4. 

En sista grej som vi verkligen uppskattar med Petzl Nao + är den röda dioden som sitter placerad på baksidan. Det gör att du syns bättre för exempelvis andra fotgängare och bilister.

Fakta/specifikationer:

Batteritid: 6.5 timmar (maxljus)
Vikt: 185 gram

PLUS

 • Automatiskt reglerad ljusstyrka
 • IPX4
 • Unik design
 • Röd diod på baksidan
 • Lång räckvidd

MINUS

 • Inget hjässband

Köpguide – Vad ska man tänka på när man köper en pannlampa?

Det finns vissa saker som kan vara bra att tänka på när du köper pannlampa. Exempelvis, var du ska använda den, hur du vill använda den och hur länge du ska använda den. Men det finns också en del andra saker att tänka på, beroende på olika användningsområden.

Olika typer av pannlampor för olika användningsområden

För löpning och andra aktiviteter där träning och fysiska moment står i fokus blir en låg vikt och komfort extra viktigt. Men även saker som bra bredd på ljus kan vara nödvändigt, speciellt för den som springer i terräng.

Lumonite Compass är en kvalitativ pannlampa bäst i test som med sitt hjässband erbjuder riktigt bra komfort för den aktiva individen. Tack vare hjässbandet avlastas pannbandet, vilket innebär att den inte behöver spännas åt lika hårt som andra modeller.

För arbetet rekommenderar vi Petzl Nao +. Med denna kompanjon får du upp till 15 timmars ljus arbetstid (med den reaktiva inställningen), vilket räcker mer än väl för de flesta. Tack vare att ljusstyrkan anpassar sig automatiskt till ljuset runtomkring dig kan du arbeta med händerna fria under hela passet – och dessutom med optimalt ljus.

För hundpromenaden i höst- och vintermörkret kanske det här ovan låter lite väl avancerat. Kanske är du bara ute efter en funktionell pannlampa bäst i test som fungerar som den ska? Och naturligtvis vill du att den ska vara bäst i sin klass. För dig tror vi att Black diamond cosmo 225LM är det bästa alternativet. Bra ljus, lätt vikt, inga krångligheter och allt till ett billigt pris.

För vandringen, särskilt om det är en längre vandringsupplevelse, är förstås batteritiden det allra viktigaste. Utan möjlighet att ladda upp pannlampan kan det även vara en god idé att välja en modell med externa batterier, så att du aldrig behöver vara orolig för att stå där utan ljus. 

Därför kan vi rekommendera Cateye Neko, som förutom att vara allt det vi ovan listat dessutom är stöttålig. En perfekt pannlampa för vandringen, med andra ord.

Frågor och svar om pannlampor

Finns det en pannlampa som är bäst?

Ja, flera stycken faktiskt. Det är svårt att bedöma en pannlampa som är bättre än alla andra. Därför har vi valt att ta med fyra modeller som alla är bäst för olika individer och olika behov. 
 
Är du ute efter en pannlampa med bäst funktioner? Bäst batteritid eller bäst komfort? Eller någonting helt annat?

Hur avgör jag vilken pannlampa som är bäst för träning?

Som vi har varit inne på tidigare är valet av pannlampa helt och hållet beroende speciellt två saker. För det första, hur lång brinntid behöver jag att min pannlampa har? Med andra ord, hur länge ska du använda din pannlampa åt gången?

För det andra, i vilka situationer ska du använda din pannlampa? Och då pratar vi kanske framför allt om aktivitetsnivå, som ju avgör exempelvis hur hårt du behöver att pannlampan sitter på huvudet, så att den inte ramlar ner i ögonen. 

När det gäller hur den sitter på huvudet finns det framför allt tre varianter:
– Pannband
– Pannband med hjässband
– Hjälmfäste

Med andra ord finns det en variant för varje aktivitet.

Vilka fördelar/nackdelar finns med uppladdningsbart batteri på pannlampa?

Några solklara fördelar med ett uppladdningsbart batteri på en pannlampa är att den blir lättare, mer miljövänlig och ofta har en smidigare design.
 
Nackdelen är ofta att batteriet inte håller lika länge som på pannlampor med externt batteri. Det här blir särskilt tydligt när man jämför brinntid på maxstyrka. Många föredrar ändå en uppladdningsbar pannlampa eftersom att den ändå kan användas i flera timmar i sträck. Det räcker mer än väl för de flesta.
 
Vissa kan även framhålla uppladdningstiden som någonting negativt. En av våra vinnare har exempelvis en laddningstid från 0% till 100% på strax över sju timmar.

Våra 4 bästa tips inför ett köp

 • Tänk på att drifttiden för en pannlampa oftast bedöms på maxstyrka. Det innebär att du kan räkna med att den håller mycket längre på lägre styrka.
 • Glider pannlampan ofta ner i ögonen? Satsa på en pannlampa med hjässband, så sitter den på plats hela tiden.
 • Komfort är alltid viktigt men det blir särskilt viktigt när man tänkt använda pannlampan länge. Annars riskerar man att få ont i huvudet och, om man har otur, även skavsår. Tänk därför på att spana in hur hårt pannbandet trycker mot pannan. Är det hårt? Ja, då kanske en annan modell fungerar bättre för dig. 
 • Cykelfantast? Satsa på en modell som kan sättas fast på ett externt hjälmfäste. Det blir både bekvämare och säkrare.

Källor

 • Valostore, 16/10-2017, Testresultat: ”Pannlampa med 5000 lumen för bara några hundralappar”. Johan Bondesson har grävt ner sig i pannlampors ljusstyrka, brinntid och kvalitet och jämför olika modeller i det här testet. Genom att använda sig av grafer och tabeller visar han på de olika nyanser i kvalitet som finns mellan olika pannlampor och varför det kan vara värt att lägga ner lite extra pengar på en pannlampa bäst i test.
 • GearLab, 28/5-2018, Black Diamond Cosmo Review. I det här testet tar sig Jediah Porter och RJ Spurrier sig an att undersöka och bedöma testvinnaren Black diamond cosmo på djupet. De jämför den mot andra modeller och bryter ned pannlampan i olika element för att kunna ge en rättvis bild av detta prisvärda budgetalternativ.
 • GearLab, 28/5-2018, Petzl NAO+ Review. RJ Spurrier undersöker alla kvaliteter som Petzl NAO+ kan tänkas ha. Vad är det som får just den här pannlampan att rankas bäst i test? Och hur bra är den, egentligen? I denna djupgående recension får vi svar på alla frågor om Petzl NAO+.
 • Believe in the run, 19/6-2019, Petzl NAO+ Performance Review. De vana löparna Robbe Reddinger och Erin Surette har tagit sig an uppdraget att utforska Petzl Nao+ fördelar och nackdelar på riktigt. Som aktiva träningspersoner har fokus för dem varit hur bra Petzl Nao+ presterar i löpspåret.