Träningsklocka bäst i test

Har du blivit omsprungen av den där smärta individen och sett hur den pillar på en pulsklocka under tiden, visst blir man väl avundsjuk? Ingen blir visserligen mer vältränad bara för att en pulsklocka sitter runt handleden. Men rätt modell som används på rätt sätt kan faktiskt göra stor skillnad på hur effektiv träningen blir.

Förutom det kan numera de flesta pulsklockor kopplas till din smartphone via bluetooth vilket gör att du kan hålla koll på sms och mail under tiden som du är ute på löpturen – eller byta låt. Och då har vi inte ens kommit till live-tracking som är en funktion som kan få dig att känna dig säkrare ute på skogsstigen under kvällspasset.

Ja, nog finns det många argument för att skaffa en pulsklocka. I den här guiden har vi samlat våra fyra favoriter av bästa pulsklocka för att leda dig rätt genom träningsdjungeln.

Bästa träningsklocka 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa i år. 

Pulsen är nyckeln till effektiv träning

Skälet till att pulsklockor blivit populära träningshjälpmedel är att kroppens puls är ett mått på hur intensivt kroppen arbetar och hur mycket syre du förbrukar vid ett givet tillfälle. Informationen kan inte bara användas för att anpassa träningsgraden utan visar också hur mycket konditionen har förändrats.

Vi går inte in i detalj på hur pulsträning sker, men konstaterar att de två viktigaste faktorerna i sammanhanget är vilopulsen och maxpulsen. Dessa används för att avgöra hur hög din puls är vid en viss arbetsbelastning, och styr hur du ska träna för att nå önskat resultat.

Vad ska du använda pulsklockan till?

Olika klockor passar olika bra för olika typer av aktiviteter. Vilken som är den bästa pulsklockan för just dig beror på dels vilka idrotter du tränar, dels vilken hjälp du förväntar dig av klockan. Idag finns en uppsjö av olika modeller av pulsklockor, från de enklaste som i princip bara mäter puls och signalerar vilken pulszon du befinner dig i, till avancerade som har GPS och också analyserar löpteknik och låter dig styra musikuppspelning från din telefon.

Visserligen skulle den mest avancerade klockan fungera bra till allt. Men om du inte behöver alla funktioner riskerar du att betala för mycket. Dessutom är de mest avancerade, kompletta klockarna ofta klumpigare och drar mer ström.

Med eller utan pulsband?

En pulsklocka mäter pulsen på ett av två sätt. Antingen genom att den läser av hjärtats rytm via ett bälte som du fäster runt bröstet, eller direkt från handleden via en optisk sensor i klockan. Vilken teknik som är bäst är inte självklart. Metoden med pulsbandet är generellt sett mer tillförlitlig men kan uppfattas som obekväm. I de allra flesta fall fungerar pulsmätning direkt från klockan utmärkt och det är den tekniken som dominerar hos nya modeller idag.

Mer än bara puls

Pulsklockor används till mer än att bara mäta din puls. Utifrån en rad faktorer beräknar den också hur lång tid du behöver för återhämtning efter ett pass, den kan vara ett stöda i din intervallträning och somliga modeller anger också ditt VO2-max – det vill säga din syreupptagningsförmåga – och den så kallade mjölksyratröskeln. Många klockor har också inbyggd GPS och kan bland annat användas för att se om du håller rätt tempo under en tävling kan en del klockor också beräkna din sluttid utifrån hur snabbt du sprungit hittills.

De mest avancerade modellerna kan till och med analysera löp- och simteknik i realtid och med pip och vibrationer göra dig uppmärksam på felaktigheter i dina rörelser.

Den smarta pulsklockan

Överlag är pulsklockorna redan smarta enheter – men de blir också smartare och smartare för varje ny generation som släpps.

Styr musik och läs sms med telefonen

Allt fler pulsklockor går att koppla samman med telefonen, så att du kan styra musikuppspelning, läsa inkomna sms och till och med svara på telefonsamtal.

Det här är särskilt behändigt om det regnar och du inte vill ta upp telefonen. Eller varför inte när det inte regnar men du är inne i ett särskilt intensivt träningspass och inte vill böka med att hiva fram telefonen. Det är en enkel men mycket omtyckt funktion hos moderna pulsklockor.

GPS eller inte GPS?

Frågan om huruvida du ska välja en klocka med eller utan GPS är förstås omöjlig att ge ett universellt svar på. Det vet bara du. En GPS-klocka ger större möjligheter att mäta hastighet, beräkna sluttiden på en given bana (som vid tävling) och förstås att i efterhand se vilken väg du har rört dig. Det senare är för övrigt något som bland annat orienterare gärna använder under tävling, för att i efterhand kunna jämföra sina vägval med medtävlarnas

Däremot drar en GPS-klocka betydligt mer ström än en modell utan GPS. De är också överlag något större och lite tyngre.

Om du väljer en pulsklocka utan GPS kan du i allmänhet ansluta ett tillbehör som ger motsvarande funktion, vilket förvisso inte ger en lika ”kompakt” lösning, men som likväl fungerar. Det kan vara ett alternativ om du bara ibland behöver möjligheten att utnyttja GPS-baserade funktioner.

Jobbar även när du inte tränar

Många pulsklockor fungerar också som så kallade aktivitetsmätare när du inte tränar. De mäter exempelvis antalet steg du tar under en dag och också din sömnkvalitet.

Särskilt märket Garmin har tagit detta på allvar och tar även hänsyn till din vikt, ålder, normala aktivitetsnivå etcetera för att på bästa sätt kunna bedöma din aktivitet under dagen. Särskilt bra är detta när du vill hålla koll på sambandet mellan dagens kroppstillstånd och hur du presterade på träningspasset.

Bluetooth eller ANT+ – vad spelar den trådlösa tekniken för roll?

För att kommunicera med pulsband och tillbehör som wattmätare (cykling), fotsensorer (löpning) en del gymmaskiner används antingen Bluetooth Smart eller en teknik som kallas ANT+. Vilken av de två teknikerna som används spelare ingen roll för funktionen, men påverkar förstås dina möjligheter att bygga ut eller uppgradera ditt pulsklockebaserade ”träningskit”.