Pulsklocka bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-13

Har du blivit omsprungen av den där smärta individen och sett hur den pillar på en pulsklocka under tiden, visst blir man väl avundsjuk? Ingen blir visserligen mer vältränad bara för att en pulsklocka sitter runt handleden. Men rätt modell som används på rätt sätt kan faktiskt göra stor skillnad på hur effektiv träningen blir.

Förutom det kan numera de flesta pulsklockor kopplas till din smartphone via bluetooth vilket gör att du kan hålla koll på sms och mail under tiden som du är ute på löpturen – eller byta låt. Och då har vi inte ens kommit till live-tracking som är en funktion som kan få dig att känna dig säkrare ute på skogsstigen under kvällspasset.

Ja, nog finns det många argument för att skaffa en pulsklocka. I den här guiden har vi samlat våra fyra favoriter av bästa pulsklocka för att leda dig rätt genom träningsdjungeln.

 

De bästa pulsklockorna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa pulsklockorna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen av bästa pulsklocka direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Garmin Forerunner 235 – All-round
Garmin Forerunner 645 – För löpning
Garmin Forerunner 920 XT – För triathlon
Polar M200 – Budgetmodell

Kort om toppvalet

Uppdaterade priser från Prisjakt

Garmin Forerunner 235 vinner testet. Det här är en enkel pulsklocka med klanderfria funktioner, till ett rimligt pris. Den är främst tänkt för löpträning men innehåller de flesta funktioner en motionär av olika intressen kan önska sig. Läs mer om den och om våra andra toppval nedan.

Pulsen är nyckeln till effektiv träning

Skälet till att pulsklockor blivit populära träningshjälpmedel är att kroppens puls är ett mått på hur intensivt kroppen arbetar och hur mycket syre du förbrukar vid ett givet tillfälle. Informationen kan inte bara användas för att anpassa träningsgraden utan visar också hur mycket konditionen har förändrats.

Vi går inte in i detalj på hur pulsträning sker, men konstaterar att de två viktigaste faktorerna i sammanhanget är vilopulsen och maxpulsen. Dessa används för att avgöra hur hög din puls är vid en viss arbetsbelastning, och styr hur du ska träna för att nå önskat resultat.

Vad ska du använda pulsklockan till?

Olika klockor passar olika bra för olika typer av aktiviteter. Vilken som är den bästa pulsklockan för just dig beror på dels vilka idrotter du tränar, dels vilken hjälp du förväntar dig av klockan. Idag finns en uppsjö av olika modeller av pulsklockor, från de enklaste som i princip bara mäter puls och signalerar vilken pulszon du befinner dig i, till avancerade som har GPS och också analyserar löpteknik och låter dig styra musikuppspelning från din telefon.

Visserligen skulle den mest avancerade klockan fungera bra till allt. Men om du inte behöver alla funktioner riskerar du att betala för mycket. Dessutom är de mest avancerade, kompletta klockarna ofta klumpigare och drar mer ström.

Med eller utan pulsband?

En pulsklocka mäter pulsen på ett av två sätt. Antingen genom att den läser av hjärtats rytm via ett bälte som du fäster runt bröstet, eller direkt från handleden via en optisk sensor i klockan. Vilken teknik som är bäst är inte självklart. Metoden med pulsbandet är generellt sett mer tillförlitlig men kan uppfattas som obekväm. I de allra flesta fall fungerar pulsmätning direkt från klockan utmärkt och det är den tekniken som dominerar hos nya modeller idag.

Mer än bara puls

Pulsklockor används till mer än att bara mäta din puls. Utifrån en rad faktorer beräknar den också hur lång tid du behöver för återhämtning efter ett pass, den kan vara ett stöda i din intervallträning och somliga modeller anger också ditt VO2-max – det vill säga din syreupptagningsförmåga – och den så kallade mjölksyratröskeln. Många klockor har också inbyggd GPS och kan bland annat användas för att se om du håller rätt tempo under en tävling kan en del klockor också beräkna din sluttid utifrån hur snabbt du sprungit hittills.

De mest avancerade modellerna kan till och med analysera löp- och simteknik i realtid och med pip och vibrationer göra dig uppmärksam på felaktigheter i dina rörelser.

Den smarta pulsklockan

Överlag är pulsklockorna redan smarta enheter – men de blir också smartare och smartare för varje ny generation som släpps.

Styr musik och läs sms med telefonen

Allt fler pulsklockor går att koppla samman med telefonen, så att du kan styra musikuppspelning, läsa inkomna sms och till och med svara på telefonsamtal.

Det här är särskilt behändigt om det regnar och du inte vill ta upp telefonen. Eller varför inte när det inte regnar men du är inne i ett särskilt intensivt träningspass och inte vill böka med att hiva fram telefonen. Det är en enkel men mycket omtyckt funktion hos moderna pulsklockor.

GPS eller inte GPS?

Frågan om huruvida du ska välja en klocka med eller utan GPS är förstås omöjlig att ge ett universellt svar på. Det vet bara du. En GPS-klocka ger större möjligheter att mäta hastighet, beräkna sluttiden på en given bana (som vid tävling) och förstås att i efterhand se vilken väg du har rört dig. Det senare är för övrigt något som bland annat orienterare gärna använder under tävling, för att i efterhand kunna jämföra sina vägval med medtävlarnas

Däremot drar en GPS-klocka betydligt mer ström än en modell utan GPS. De är också överlag något större och lite tyngre.

Om du väljer en pulsklocka utan GPS kan du i allmänhet ansluta ett tillbehör som ger motsvarande funktion, vilket förvisso inte ger en lika ”kompakt” lösning, men som likväl fungerar. Det kan vara ett alternativ om du bara ibland behöver möjligheten att utnyttja GPS-baserade funktioner.

Jobbar även när du inte tränar

Många pulsklockor fungerar också som så kallade aktivitetsmätare när du inte tränar. De mäter exempelvis antalet steg du tar under en dag och också din sömnkvalitet.

Särskilt märket Garmin har tagit detta på allvar och tar även hänsyn till din vikt, ålder, normala aktivitetsnivå etcetera för att på bästa sätt kunna bedöma din aktivitet under dagen. Särskilt bra är detta när du vill hålla koll på sambandet mellan dagens kroppstillstånd och hur du presterade på träningspasset.

Bluetooth eller ANT+ – vad spelar den trådlösa tekniken för roll?

För att kommunicera med pulsband och tillbehör som wattmätare (cykling), fotsensorer (löpning) en del gymmaskiner används antingen Bluetooth Smart eller en teknik som kallas ANT+. Vilken av de två teknikerna som används spelare ingen roll för funktionen, men påverkar förstås dina möjligheter att bygga ut eller uppgradera ditt pulsklockebaserade ”träningskit”.

Så har vi hittat pulsklockorna bäst i test

För att hitta marknadens bästa pulsklockor i test har vi tagit del av åtskilliga tester, studerat information från källor som GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan) och även vägt in användares omdömen av olika pulsklockor.

 

Pulsklocka bäst i test

Garmin Forerunner 235 – All-round

Specifikationer av Garmin Forerunner 235

GPS ja
Skärmupplösning 215×180 pixlar
Mått (BxHxD) 45 x 45 x 11.7 mm
Vikt 42 g
Batteritid 11h
Trådlös teknik ANT+ & Bluetooth (för telefonkoppling)
Höjdmätare Ja
Kompass Nej
Vibrationslarm Ja
Pulsmätning Sker med optisk sensor på handleden alternativt med pulsband

Enkelheten och den klanderfria funktionen är två faktorer som ger den här klockan ett högt betyg i tester. Det var den första GPS-klockan med pulsmätning direkt från klockan mot handleden – i stället för med ett pulsbälte runt bröstet.

Klockan är främst tänkt för löpträning och innehåller de flesta funktioner en löpare kan önska sig. Displayen är tydlig och klockan är enkel att hantera i farten.

Utöver GPS har den också en accelerometer som gör att den inte tappar spåret även om GPS-signalen skulle försvinna korta delar av sträckan. När du inte tränar fungerar klockan som en aktivitetsmätare, och håller koll på hur du rör dig i vardagen.

Du kan dessutom koppla pulsklockan till din telefon för att få uppdateringar, såsom sms, direkt till din mobil. Genom denna parkoppling kommer också dina träningspass att registreras i Garmins egna app där du kan få ytterligare information om hur träningspasset gått.

Uppdaterade priser från Prisjakt

Garmin Forerunner 645 – För löpning

Specifikationer av Garmin Forerunner 645

GPS Ja
Skärmupplösning 240 x 240 pixlar
Mått (BxHxD) 42.5 x 42.5 x 13.5 mm
Vikt 42.2 g
Batteritid 200 h
Trådlös teknik ANT+ (för tillbehör) & Bluetooth (för telefonkoppling)
Höjdmätare Ja
Kompass Ja
Pulsmätning Inbyggt

Hittills har ingen pulsklocka kunnat bräcka Garmin Forerunner 235s överlägsna position i test av pulsklocka bäst i test. Men kanske är Garmin Forerunner 645, lanserad år 2018, just den pulsklocka bäst i test som kommer att knappa in och eventuellt även gå om den tidigare så populära Garminklockan.

Garmin Forerunner 645 har beskrivits som Garmin Forerunner 235 fast med bättre prestanda, kapacitet och med minnesutrymme för 500 sånger.

Teknologin i Garmin Forerunner 645 är någonting utöver det vanliga. Bland annat kan du koppla ditt kort till klockan så att du utan problem kan betala trådlöst på affärer utan att behöva bära med dig dina kort på löpturen.

På tal om löptur så är Garmin Forerunner 645 främst riktad till dig som gillar att löpträna. Den är speciellt framtagen för att exakt kunna mäta och delge vilken träningseffekt du har fått och hur du presterar under själva träningspasset.

Uppdaterade priser från Prisjakt

Garmin Forerunner 920 XT – Bäst för triathlon

Specifikationer av Garmin Forerunner 920 XT

GPS ja
Skärmupplösning 205×148 pixlar
Mått (BxHxD) 48 x 55 x 12.7 mm
Vikt 61 g
Batteritid 24h
Trådlös teknik ANT+ (för tillbehör) & Bluetooth smart (för telefonkoppling)
Höjdmätare Ja
Kompass Ja
Pulsmätning Sker med pulsband

Du som söker den ultimata multisportklockan borde titta på den här som får goda omdömen i många tester av pulsklockor. Garmin Forerunner 920 XT framställs som den mest avancerade pulsklockan för dig som håller på med flera idrotter som löpning, cykling och simning. Av det skälet kallas den också Triathlon-klocka.

Utöver de förväntade funktionerna hos en avancerad pulsklocka har Forerunner 920 XT fler riktigt avancerade möjligheter. Den kan exempelvis mäta stegfrekvens och steglängd. Klara kvalifikationer för att vara en pulsklocka bäst i test.

Enkel hantering och en tydlig skärm är andra egenskaper som får användare att hylla klockan.

Uppdaterade priser från Prisjakt

Polar M200 – Bästa budgetmodell

Specifikationer av Polar M200

GPS ja
Skärmupplösning 128×128 pixlar
Mått 26 x 26 x 12 mm
Vikt 40 g
Batteritid 144 h
Trådlös teknik Bluetooth
Höjdmätare Ja
Kompass Nej
Vibrationslarm Ja
Pulsmätning Inbyggd

Polar M200 är ett bra val för dig med låg budget. Klockan har få men kvalitativa funktioner. En rolig detalj med denna pulsklocka bäst i test är hur den visar hur du har förbättrats över tid vid exempelvis löpning. Utöver det låga priset uppskattas enkelheten och stabiliteten i flera tester.

Medan somliga användare klagar på att det tar lång tid för klockan att hitta GPS-signalen menar andra att funktionen är mycket snabb och exakt.

Polar M200 är främst inriktad på löpning, men fungerar utmärkt även för annan typ av träning, som cykling och simning.

Klockan går också att koppla samman med din telefon och kan då visa sms. En skön funktion om det exempelvis regnar och mobilen ligger tätt förpackad innanför träningsjackan. Tänk dock på att mobilen måste följa med eftersom kopplingen endast är med Bluetooth.

Uppdaterade priser från Prisjakt

Sammanfattning av guiden

Det finns en uppsjö av pulsklockor och vi har nu gått igenom våra tre favoriter för 2018.

Uppdaterade priser

Först presenterade vi Garmin Forerunner 235 som är en gammal favorit utan att i sig vara föråldrad. Lika aktuell nu som 2015, när den först lanserades, finns det ingen pulsklocka som är så prisvärd som denna.

Uppdaterade priser

Som andra toppval tog vi upp den största konkurrenten till föregående toppval, nämligen Garmin Forerunner 645 som lanserades 2018. Det här är en pulsklocka med stil som erbjuder en helt ny typ av exakt teknologi för kanske främst löparen. Den har gjort sig känd som en av de smartare pulsklocka genom att exempelvis erbjuda möjligheten för dig att koppla ditt bankkort direkt till pulsklockan för trådlös betalning i affärer.

Uppdaterade priser

Som tredje favorit gjorde ännu en Garmin entré. Möt Garmin Forerunner 920 XT som är en högkvalitativ pulsklocka riktad främst till dig som håller på med triathlon. Med utmärkta mätegenskaper och precisa funktioner är det här utan tvekan en pulsklocka bäst i test. Tänk dock på att till just den här modellen krävs ett pulsband (som följer med).

Uppdaterade priser

Som vårt sista och fjärde toppval presenterade vi vår budgetmodell Polar M200. Men bara för att den är budget innebär det inte att den inte är högkvalitativ. Med funktioner som att den visar hur du förbättrats över tid och att den fungerar till cykling såväl som löpning, är vi mycket nöjda över hur den presterar. Behöver du smarta funktioner till lågt pris är detta bästa pulsklocka för dig.

De tre testvinnare vi har lyft fram här hör till de bästa i sina respektive kategorier. De är enkla att använda, ger en stabil funktion och passar olika plånböcker och användningsområden. Vi hoppas att du funnit din favorit och önskar dig lycka till i motionsspåret!