Proteinpulver bäst i test

Den fördomsfulle kanske reserverar proteinpulver endast för den träningsintresserade, gymråttan eller idrottseliten.  Men proteinpulver kan även passa för den som vill ha ett gott och mättande mellanmål, för den som vill se mer resultat av träningen eller för den som vill gå ner i vikt och behålla muskler. Framförallt så är proteinpulver ett mycket praktiskt och billigt komplement till vanlig mat.

 Men det finns en uppsjö av märken, sorter och typer av proteinpulver och det kan vara riktigt svårt att hitta ett passande proteinpulver. I denna proteinpulver bäst i test guide presenterar vi våra fem favoriter. Bästa proteinpulver just nu blev det goda, proteinrika och välkända Optimum nutrition 100% whey gold standard. Fortsätt läsa för att få veta mer om det och de andra produkterna.Bästa proteinpulver 2022

Här nedan kommer en kort sammanställning av våra toppval av proteinpulver bäst i test. Fortsätt läsa för mer detaljerad information om varje produkt eller klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt.

ON 100% whey Star Nutrition whey-80 Tyngre kasein Holistic Better you
Typ Vassle-protein-isolat/ koncen-trat & hydrolysat Vassle-protein-koncen-trat Micellärt kasein Vassle-protein-koncen-trat Ärt- & havre-protein
Protein per portion (30g)~ 24g 27g 27g 22.6g 28g
Sockerarter per portion~ 1g 2g 1.8g 0g 0g
Kcal per portion~ 113 140 122 122 126
Antal smaker~ 13 24 9 2 5
Passar för Nybörjaren och proffset Den med liten budget Den mellan-måls-sugne Den hälso-medvetna Veganen
Direkt till test Optimum nutrition 100% whey gold standard Star nutrition whey-80 Tyngre protein kasein Holistic vassleprotein Better you ärt-och havreprotein

Hur har vi valt bästa proteinpulver?

För att finna produkter att ta med i vår proteinpulver bäst i test guide så har vi bland annat letat efter följande kvaliteter:

 • Högkvalitativt protein. Proteinpulvret ska till störst del bestå av ett högkvalitativt protein av något slag.
 • Användarnöjdhet.
 • Låg sockerhalt. Ett proteinpulver fyllt med socker motverkar syftet, då kan man istället välja en gainer eller äta vanlig mat.
 • Prisvärdhet. Är priset rimligt för det man får?
 • Smak och konsistens. Smak och konsistens kanske inte är hela världen för den som konsumerat stora mängder protein och är van, men för oss andra är det av stor vikt. Ett gott proteinpulver med len konsistens kan fungera som ett tillfredställande mellanmål.

Centralt vid vårt val av proteinpulver är smak och prisvärdhet då många produkter inom andra områden inte skiljer sig särskilt mycket från varandra. En del proteinpulver har vi testat själva och en del har vi förlitat oss på en stor mängd test, användarrecensioner, expertkommentarer och mer för att få en bra bild av proteinpulvren.

Vad är proteinpulver?

Proteinpulver är, mycket kort sammanfattat, rent protein i pulverform. Det ska användas som ett komplement till hälsosam kost och passar inte som måltidsersättning (söker du måltidsersättning så kan du läsa vår guide HÄR). Det finns flera olika sorters proteinpulver och de har filtrerats i olika grad men grundtanken är att protein av något slag ska ha isolerats från restprodukter såsom kolesterol, laktos, fett och annat som man inte önskar. Det blir således ett mycket enkelt sätt att få i sig en stor mängd högkvalitativt protein utan att få i sig en stor mängd kolhydrater.

Varför proteinpulver?

Proteinpulver är ett smidigt sätt att snabbt få i sig en stor mängd protein. Att få i sig tillräckligt med protein är viktigt av flera anledningar. För den som är träningsintresserad är det extra viktigt då ett tillräckligt stort proteinintag kan hjälpa till att bibehålla muskelmassa och minska kroppsfett. Dessutom är många proteinpulver välsmakande och kan tillfredsställa även de mest envisa av sötsug.

Experter menar dock att det inte spelar något större roll varifrån man får proteinet, men det kan vara svårt att få i sig en så stor mängd högkvalitativt protein som man får via proteinpulver. Dessutom är det oftast betydligt billigare per portion att konsumera proteinpulver. Vid exempelvis följande tillfällen kan proteinpulver passa bättre än vanlig mat:

 • Om man är elitidrottare och har ett stort proteinbehov.
 • Om man har svårt att få i sig protein via kosten.
 • Om man vill få i sig en stor mängd protein billigt och snabbt.
 • Om man begränsar kaloriintaget och vill få mycket protein men låg kalorimängd.

Vilka sorter finns det?

Det finns en rad olika sorters proteinpulver på marknaden idag. Här nedan kommer en kort presentation av de vanligaste just nu.

 • Vassle (whey) ger ett snabbt upptag och är framställt ur mjölk. Det är det protein med högst BV (biologiskt värde) som innebär att det är högkvalitativt med en stor mängd essentiella aminosyror. Whey är absolut vanligast på marknaden.
 • Kasein tas upp långsamt och är det som mjölkprotein består av till 80% (resten är vassle). Det har höga nivåerna av aminosyror som passar bra vid träning och fungerar mycket bra som mellanmål.
 • Äggprotein tas upp medelsnabbt och har ett högt BV. Det passar bra för den som på olika sätt är allergisk mot mjölk.
 • Biffprotein tas upp snabbt och passar bra för den som vill undvika mejeriprodukter.
 • Vegetabiliska protein. Oftast hampa, soja, ris, ärta och havre. De flesta av dessa tas upp medelsnabbt och ger ett högkvalitativt protein, en stor mängd vitaminer, mineraler och aminosyror.

Vilken bör man välja?

Vilket protein som passar just dig beror på en rad faktorer. Bland annat medicinska förutsättningar, träningsmål, budget och personliga preferenser gällande smak och sådant. Är man allätare med en stålmage så kan man välja ett vassleproteinkoncentrat eller kaseinprotein, det ger en stor mängd protein till ett lågt pris.

Är man allätare men har känslig mage så kan ett veganskt proteinpulver eller ett laktosfritt proteinpulver passa bra, såsom ägg och biff eller ett pulver med tillsatt laktasenzym. Vill man ändå ha ett protein baserat på vassle så kan man välja vassleproteinisolat, som innehåller en liten mängd eller inget laktos. Alternativt kan man välja ett vassleproteinhydrolysat som oftast innehåller matsmältningsenzymer som snabbar på upptaget och är lättare för magen. Hydrolysat passar annars bäst att dricka under ett träningspass eller direkt efter och brukar rekommenderas för de som styrketränar mycket ofta.

Räcker det inte med en banan eller ett ägg?

Det kan det göra, bland annat beroende på vad man tränar, hur mycket man tränar och vilka fysiska förutsättningar man har. De flesta experter menar att man för att kunna stimulera proteinsyntesen (processen där muskelmassa bildas) på bästa sätt bör konsumera ungefär 20–25 gram protein i samband med träning. En banan innehåller en stor mängd fruktsocker men endast runt 1 gram protein. Det är inte särskilt passande för den som vill minska kroppsfett och bygga muskler. Ett ägg innehåller ungefär 75 kalorier men endast 6.7 gram protein, betydligt mindre protein än en proteinshake.

Med ett bra proteinpulver får man dessutom i sig flera essentiella aminosyror som hjälper kroppen att bygga upp sig. Det kan vara svårt att få i sig på ett smidigt sätt via vanlig mat före eller efter träning. Proteinpulvret bryts ner snabbt och kan transporteras dit det behövs på kort tid.

Hur mycket protein bör man äta?

Man brukar rekommendera 1,6–2,0 gram protein per kilo kroppsvikt per dag. Tränar man mer, särskilt styrketräning så bör man höja den mängden. 1,0-1,5 gram/kroppsvikg/dag för den som inte rör sig särskilt mycket. Om man har en normal kost kanske man inte behöver ett tillskott. Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) menar att 10-20% av de kalorier man konsumerar bör komma från protein.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) rekommenderar att de som deltar i kraftsporter ska få i sig 1,7 gram protein per kilogram kroppsvikt per dag. International Society of Sports Nutrition rekommenderar istället 2,0 gram protein per kilogram och dag. Vid viktnedgång stiger proteinbehovet för att kunna bibehålla muskler och tappa kroppsfett.

Hur mycket protein man behöver är alltså individuellt och man bör testa sig fram för att finna det som funkar bäst för en själv.

Proteinpulver i test

Mer protein kan göra mycket för din hälsa. Här nedan presenteras de fem produkter som vi tycker har gjort sig förtjänta av titeln bästa proteinpulver, men av olika anledningar. Det finns allt från vanligt vassleproteinkoncentrat till kasein och veganprotein. Fortsätt läsa för att finna det protein som passar dig bäst.

Optimum nutrition 100% gold whey – Proteinpulver bäst i test

Optimum nutrition har tillverkat proteinpulver i över 30 år och har hyllats i flera test, särskilt för sitt 100% whey gold standard som är odenatuerat och rent protein med en låg halt kolesterol, laktos, kolhydrater och mättat fett. Det kommer i många goda smaker, löser sig väl i vätska och är prisvärt.

Det är ett bra alternativ för den som vill ha ett gott och smidigt protein att använda till vardags, eller för den som är ny i världen av proteinpulver och vill börja med ett säkert kort.

Specifikationer Optimum nutrition 100% whey gold standard

Typ En kombination av: Mikrofiltrerat vassleproteinisolat; Ion-Exchanged vassleproteinisolat; Ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat; Hydrolyserade vasslepeptider
Kalorier per portion~ 113kcal
Protein per portion ~ 24g
Kolhydrater per portion ~ 1.8g (varav 1g sockerarter)
Salt per portion ~ 74mg
Huvudsakligt sötningsmedel Sukralos
Smaker Choklad; Choklad jordnötssmör; Banan; Cookies & Cream; Fransk vanilj; Jordgubb; Mintchoklad; Vanilj; Vit choklad/hallon; Rocky road; Birthday cake; Caramel toffee fudge; Caramel frappe
Övrigt Finns i många olika storlekar; Innehåller laktasenzym; 5.5g BCAA

Protein, bcaa och laktas

Som syns i ovan specifikation så är 100% whey gold standard en kombination  av olika filtreringar av vassleprotein, det gör att de kan hålla nere priset något men samtidigt ge ett högkvalitativt protein utan onödiga restprodukter.

Pulvret innehåller tillsatt laktasenzym, vilket gör att även de laktosintoleranta kan använda produkten. För den laktosintoleranta rekommenderar vi att man låter shaken stå i ungefär 10-15 minuter för optimal effekt. Dessutom innehåller pulvret flera nödvändiga aminosyror och 5.5 gram BCAA per portion. Extra plus får den tack vare att den är fri från onödiga tillsatser.

Smaken och konsistensen

Det finns oerhört många smaker att välja mellan och man kan köpa tre olika storlekar. De flesta smaker beskrivs som goda, med en behaglig sötma och väldigt lite kemisk eftersmak. Är man ovan vid att dricka proteinpulver så kan man, om man blandar det med endast vatten, räkna med att smaken känns något artificiell och tunn. För den vane, eller om man blandar med mjölk, kan man räkna med en krämig, god och mild smak, nästan oavsett vilken smak man väljer. Vi uppskattar den söta smaken som ger ett tillfredställande mellanmål.

Konsistensen är väldigt trevlig. Pulvret är lättlösligt och ger en len och krämig dryck som inte klumpar sig.

Många nöjda kunder över tid

Att en tillverkade av proteinpulver lyckas hålla sig kvar så länge på marknaden som Optimum nutrition är sällsynt. Användare och experter har länge hyllat produkten och flera som är elitidrottare, särskilt inom tyngdlyftning, har använt pulvret under flera år. Anledningen till att de gillar den är kombinationen av högkvalitativt protein, de många bra aminosyrorna, prisvärdheten och den behagliga smaken.

Vad säger andra om Optimum nutrition 100% whey gold standard?

Wirecutter Vinnare
T3.com Vinnare
Expertreviews Vinnare
TheTelegraph 7/10
Men’sHealth Vinnare
Men’sRunning Vinnare
Bodybuilding.com 9.3/10
Gymgrossisten 4.6/5
Barbend 8.9/10
Whatprotein 4.5/5
Supplementreviewsuk 4.8/5

Optimum nutrition 100% whey gold standard – plus och minus

Bra näringsvärde och bra med tillsatta matsmältningsenzymer.
Många goda smaker.
Prisvärd.

Passar inte för den med mycket känslig mage.


Star nutrition whey-80 – Bästa proteinpulver till budgetpris

Proteinpulvren från Star nutrition är omåttligt populära, och det är inte svårt att förstå varför. De har bra näringsinnehåll, löser sig snabbt i vätska och kommer i ett stort antal smaker så att alla kan hitta någon de gillar. Men en av de största anledningarna till att vi gillar whey-80 är dess prisvärdhet. Varje portion (cirka 30 gram), kostar runt 5 kronor och man får 25 gram protein. Med tanke på priset, smakerna och näringsinnehållet är det inte konstigt att detta proteinpulver enligt många är bäst i test.

Specifikationer Star nutrition whey-80

Typ vassleproteinkoncentrat
Kalorier per portion~ 140kcal
Protein per portion ~ 27g
Kolhydrater per portion ~ 3.3g (varav 2g sockerarter)
Salt per portion ~ 0.15g
Huvudsakligt sötningsmedel Aspartam (en del smaker är sötade med sukralos)
Smaker Cookies & Cream; Ice Coffee; Natural; Chocolate Mint; Banana; Raspberry; Vanilla pear; Chocolate; Double rich chocolate; Strawberry; Cinnamon bun; Chocolate banana; Vanilla; Snickerdoodle; Caramel latte; Blueberry cheesecake; Violet candy; Chocolate orange; liquorice; Cola; Red Candy; Strawberries & milk; Vanilla pineapple; Chokladboll
Övrigt

Goda smaker och trevlig konsistens

Många användare gillar Whey-80 från Star nutrition tack vare den stora variationen smaker som finns, många av dem goda. Vi gillar särskilt smakerna double rich chocolate, bananchoklad och hallon. Chokladsmakerna är lagom söta och skummar fint när de blandas i vätska, oavsett om det är vatten, vanlig mjölk, nötmjölk av olika slag eller havremjölk. De har inte en kemisk och obehaglig eftersmak och sötman varierar beroende på vilken smak man väljer.

När man blandat den blir konsistensen len och klumpfri. Vi rekommenderar att blanda med mjölk, då kan man tillfredsställa sötsuget på nolltid med en god och proteinrik shake. Det funkar även bra att använda till bakning och matlagning.

Näringsvärde

Whey-80 innehåller 75%  protein, 4% kolhydrater och 8.4% fett. Det är en hög koncentration av protein för att vara ett proteinpulver av detta slag och till detta pris. Det är ett proteinkoncentrat, vilket är den billigaste formen av vassleprotein, det gör att det går att hålla nere priset men att det blir kvar en del restprodukter, bland annat laktos. Det innebär att de med känslig mage kan få en del besvär av detta proteinpulver.

Star nutrition whey-80 – plus och minus

Riktigt prisvärd.
Många smaker att välja mellan.
Inga onödiga tillsatser.

Kräver en normalfungerande mage.
En del tycker att den smakar lite artificiellt.


Tyngre protein kasein – Gott och högkvalitativt kaseinprotein

Kaseinproteinet från Tyngre är perfekt som mellanmål, innan sängdags eller närhelst på dagen som man vill ha mycket protein och lite kalorier. Det är ett av de godaste kaseinprotein som vi och många andra testat, dessutom kommer det till ett bra pris och kan användas som ingrediens i proteinrika recept. Låter man den stå i några minuter så kan även den laktosintoleranta dricka shaken.

Specifikationer Tyngre protein kasein

Typ Micellärt kasein
Kalorier per portion~ 122kcal
Protein per portion ~ 27g
Kolhydrater per portion ~ 2g (varav 1.8g sockerarter)
Salt per portion ~ 0.1g
Huvudsakligt sötningmedel Aspartam
Smaker Vaniljdrömmar; Lakritsstrut; Kärleksmums; Cheescake; Kladdkaka; Jordgubbstårta; Kanelbulle; Nötkräm; Äppelpaj med vaniljsås
Övrigt Tillsatt laktasenzym

Innovativa smaker

De flesta proteinpulvren kommer i ungefär samma smaker: vanilj, choklad och jordgubb. Tyngre har twistat till dessa på ett unikt sätt och kommer med svenska fikaklassiker såsom kärleksmums, vaniljdrömmar, kladdkaka osv. Vi gillar särskilt vaniljdrömmar som faktiskt är väldigt likt vaniljdrömmar, den har en smörig vaniljsmak och lagom med sötma. Det är gott att dricka som det är men passar bra för att ha i gröt och pannkakor eller för att göra proteinpudding, bars och annat. Ett mycket gott, lent och krämigt protein helt enkelt.

Näringen

Näringsinnehållet i Tyngres kasein är även det i toppklass med lågt innehåll av kolhydrater, fett och restprodukter och en stor mängd högkvalitativt protein. Den innehåller ungefär 75% procent protein.

Laktasenzymet spjälkar laktosen när pulvret kommer i kontakt med någon form av vätska. Låter man det stå ett tag innan man konsumerar det så kan man alltså slippa få en reaktion som laktosintolerant.

När passar kasein?

Eftersom att kasein bryts ner långsammare än andra proteinsorter så passar det bra att använda som mellanmål eller innan sömn, för att hjälpa musklerna återhämta sig. Kasein har en något tjockare konsistens än vassleprotein och mättar bättre, särskilt om det blandas med annat än vatten.

Tyngre protein kasein – plus och minus

Riktigt goda smaker.
Passar bra både att dricka och att använda som ingrediens.
Mättande.

Något dyrare än andra kaseinprotein.


Holistic vassleprotein – Bästa proteinpulver med naturliga ingredienser

För den som vill ha ett högkvalitativt vassleprotein till bra pris men som ofta upplever att proteinpulver är för sötsliskiga och ger besvär med magen kan detta proteinpulver från Holistic passa bra. Det innehåller matsmältningsenzymer och ingen sötning eller andra ämnen som kan irritera magen men en stor mängd protein.

Specifikationer Holistic vassleprotein

Typ Ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat
Kalorier per portion~ 122 kcal
Protein per portion ~ 22.6g
Kolhydrater per portion ~ 3.4g (varv 0gram sockerarter)
Salt per portion ~ 0g
Huvudsakligt sötningsmedel Inget utöver äkta vanilj eller kakao
Smaker Choklad; Vanilj
Övrigt Finns som 0.75kg/1kg/5kg; Glutenfritt; Fritt från tillsatser och sötning; Fritt från soja; Fritt från aspartam; Fritt från ägg

Bra för känsliga magar

Trots att Holistics vassleprotein är baserat på ett ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat så kan det fungera bra för den som har en känslig mage. Det tack vare att den innehåller flera matsmältningsenzymer som hjälper till att bryta ner proteinpulvret, den innehåller bland annat laktas, lipas, peptidas och proteas. Att det inte innehåller några sötningsmedel gör den ännu mildare för magen.

Flera användare som tidigare haft problem med magen menar att detta proteinpulver fungerar bra för dem och gör magen mer stabil. Utöver att det innehåller matsmältningsenzymer och inget sötningsmedel så innehåller det en stor mängd tillsatta aminosyror, som kan hjälpa magen ytterligare.

Många upplever dessutom att de slipper få finnar och plitor av detta proteinpulver, vilket ytterligare talar för dess renhet.

Mild smak

Många gillar att blanda i sitt proteinpulver i smoothies och gröt, då kan det vara störande med ett proteinpulver som har en stark och utmärkande smak. Detta proteinpulver har en diskret och naturlig smak som passar bra att blanda i valfri rätt eller att bara dricka rätt upp och ner. Pulvret är lättlösligt och ger en fin och len dryck.

Från svenska gårdar

Holistics proteinpulver får många pluspoäng från oss tack vare proteinets ursprung. Vasslepulvret kommer nämligen från kor på svenska gårdar. Proteinet är av hög kvalitet, vilket bidrar till att minska bieffekterna.

Holistic vassleprotein – plus och minus

Naturligt och milt.
De flesta slipper magbesvär, acne och plitor.
Mjölk från svenska gårdar.

Vill man ha ett sött proteinpulver så är detta inte rätt val.


Better you ärt- och havreprotein – Bästa proteinpulver för veganer

Att finna ett välsmakande och lättblandat veganskt proteinpulver är en onödigt svår uppgift. Better yous proteinpulver har en mild och behaglig smak, men framförallt: ett fantastisk näringsvärde och inga onödiga tillsatser. Det innehåller 85% protein, har en naturlig men söt smak och passar att dricka som det är eller att blanda ner i smoothies, bakverk med mera.

Specifikationer Better you ärt- och havreprotein

Typ Ärt- och havreprotein
Kalorier per portion~ 63kcal
Protein per portion ~ 14g
Kolhydrater per portion ~ 1.3g (varav 0g sockerarter)
Salt per portion ~ 0.05g
Huvudsakligt sötningsmedel Steviaglykosider
Smaker Choklad; Jordgubb; Jordgubb/hallon; Vanilj; Kokos/Päron; Blåbär/vanilj
Övrigt Veganskt och således naturligt mjölkfritt; Glutenfritt; Fritt från soja

Konsistensen

Låt oss först tala om konsistensen. Det är nämligen mycket svårt att få ett veganskt proteinpulver att inte blir lite sandig i konsistensen. Detta pulver är något svårlösligt och man får räkna med att det inte blir helt lent och krämigt. Vi rekommenderar därför att man skakar proteinet mycket och inte låter det stå utan dricker det direkt. För bäst resultat bör man blanda proteinet i en god smoothie, gröten, pannkakorna, bakverk och annat som man vill ge en proteinkick. Vill man dricka det rätt upp och ner så kan man mixa det med lite is för en betydligt slätare konsistens.

Smaken

Den som testat proteinpulver baserat på ärtprotein vet att de kommer med en lite besk eftersmak, denna blir tydligast i smaken vanilj men maskeras relativt väl i de andra smakerna. Extra pluspoäng får Better you för sötning med stevia, vilket ger en god sötma och gör att även de med magproblem kan dricka proteinet utan att uppleva obekvämhet. Flera användare gillar den nyaste smaken blåbär/vanilj bäst.

Varför rekommenderar vi det?

Den största anledningen till att Better yous proteinpulver förtjänar sin plats i vår proteinpulver bäst i test guide är tack vare dess rena innehåll. Den innehåller inga onödiga tillsatser och har en väldigt kort ingredienslista, något vi uppskattar.

Att det innehåller 85% högkvalitativt protein och ett lågt innehåll kolhydrater är förstås bra även det. Kombinationen av ärt- och havreprotein ger därtill en kedja av aminosyror som passar mycket bra vid träning.

Dessutom menar många att man vänjer sig vid konsistensen och att flera av smakerna kan ge en riktig god shake, om man blandar på rätt sätt. Den har en mild och naturlig smak, utan någon artificiell eftersmak (den lite beska ärtsmaken får ändå räknas som naturlig). Havreproteinet ger en naturlig sötma som tillsammans med stevian blir en god kombination (den som inte har konsumerat något med stevia förut kanske känner annorlunda).

Better you ärt- och havreprotein – plus och minus

Bra näringsinnehåll.
Många goda smaker.
Prisvärd

Konsistensen är inte den trevligaste vi stött på.


Sammanfattning av guiden

Ovan har fem högkvalitativa proteinpulver presenterats. De har gemensamt att de ger en stor mängd högkvalitativt protein, kommer i olika smaker, är värda sitt pris och funkar bra för den som är i behov av ett proteinpulver. Men de skiljer sig åt på flera punkter, bland annat ingredienser, konsistens och pris. Här nedan kommer en kort sammanställning av produkterna.

ON 100% whey Star Nutrition whey 80 Tyngre kasein Holistic Better you
Typ Vassle-protein-isolat/ koncen-trat & hydrolysat Vassle-protein-koncen-trat Micellärt kasein Vassle-protein-koncen-trat Ärt- & havre-protein
Protein per portion (30g)~ 24g 27g 27g 22.6g 28g
Sockerarter per portion~ 1g 2g 1.8g 0g 0g
Kcal per portion~ 113 140 122 122 126
Antal smaker~ 13 24 9 2 5
Passar för Nybörjaren och proffset Den med liten budget Den mellan-måls-sugne Den hälso-medvetna Veganen