Proteinbar bäst i test

Det är inte alla som vill äta några ägg, en burk tonfisk eller annat som luktar starkt på kontoret, i kollektivtrafiken eller på stan. När man behöver ett mellanmål snabbt så är en proteinbar perfekt – den kan inte bara mätta bra utan stillar även sötsuget. Men många innehåller mycket socker och ingredienser som kroppen inte mår bra av. Så, vilken bör man välja? Vi har funnit fem riktigt bra alternativ. Fortsätt läsa att finna din favorit.Bästa proteinbar just nu?

Ersätta fikat, få ett gott mellanmål, äta något mättande efter träningen eller bara komplettera med mer protein. Oavsett vilka behov man har så finns det en proteinbar som passar. Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa proteinbarsen i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Barebells Swebar low sugar Star nutrition 52% block Mars protein Pulsin
Mängd 55g 50g 60g 57g 50g
Protein~ 20g 14–18g 30g 19g 13g
Proteinkälla Mjölk Mjölk; Soja Mjölk; Soja Mjölk; Soja Ärta; Ris
Kolhydrater~ 14g 15g 14g 22g 12.5g
Sockerarter~ 1.8g 1.1g 1.3g 13g 8g
Sötningsmedel Sukralos&malitol Malitol Malitol Socker Xylitol
Smaker~ 6–7 9 3 2 5

Hur har vi valt bästa proteinbar 2021?

Istället för att endast förlita oss på våra subjektiva åsikter och smaklökar har vi gått igenom ett stort antal recensioner, både från användare och experter samt officiella tester för att finna bästa proteinbar inom olika kategorier. Vi har främst utgått från följande kriterier:

  • God smak. Det måste inte vara något kulinariskt mästerverk men baren ska slinka ner utan problem, helst ska den vara god. Det får inte smaka endast protein eller sötningsmedel och har den en obehaglig eftersmak går den genast bort.
  • Bra proteininnehåll, det är trots allt en proteinbar så den bör innehålla bra med protein.
  • Trevlig konsistens. Man ska inte behöva förstöra varken tänder eller käke för att få i sig sin bar. Det ska varken smaka papp eller fastna i varenda tand i munnen.
  • Bra näringsinnehåll, med det menat en rimlig balans mellan protein, kolhydrater, socker och total mängd kalorier. Om baren innehåller alltför mycket socker i relation till proteinmängd så går den bort.

Behövs verkligen proteinbars?

Om man behöver proteinbars eller inte kan man endast avgöra själv. Vi och många andra gillar proteinbars tack vare att de kombinerar tre viktiga komponenter: Mättande, smidigt och näringsrikt. Väljer man rätt proteinbar kan man få ett näringstätt mellanmål utan att behöva krångla.

Protein är väldigt mättande och är grundstenarna i kroppen för att bygga muskler. Man behöver alltså inte vara en gymråtta för att få nytta av proteinbars, det funkar för alla som vill ha ett gott och smidigt mellanmål.

För att få veta mer om protein kan man läsa vår guide om proteinpulver bäst i test där vi skrivit mer om olika sorters protein och deras ”funktioner” och egenskaper här: Proteinpulver.

Bör man välja bars eller pulver?

Det beror på vilka behov man har. Proteinpulver innehåller oftast mer protein och färre kalorier än proteinbars. Man blir dock inte särskilt mätt på proteinshakes och bars passar ofta bättre som mellanmål. Det eftersom att man får något att tugga på och mer av en ”måltidskänsla” genom en bar. Proteinbars är dessutom mycket smidiga kan tas med överallt och ätas på språng utan mixning eller krångel.

Bäst just nu..

Vi kommer nu att gå igenom fem olika proteinbars bäst i test. Läs hela guiden för en detaljerad genomgång och för att finna en bar som passar dig.

Barebells – Bästa proteinbar 2021

Barebells kan skryta med god smak, bra konsistens och balanserat näringsinnehåll. Konsistensen är krämig, och att de är toppade med olika ingredienser såsom nötter, kokos eller krisp gör det hela ännu bättre. Dessutom innehåller de hela 20 gram protein och finns i en stor mängd goda smaker. En riktig vinnare helt enkelt.

Specifikationer Barebells

Mängd 55g
Sötningsmedel Sukrolos; Malitol
Protein~ 20g
Proteinkälla Mjölk
Kolhydrater~ 14g
Sockerarter~ 1.8g
Total kalorimängd~ 199 kcal
Smaker~. 6–7st
Övrigt Inget tillsatt socker; 14.4g fett

Konsistens och smak

En viktig del av en god proteinbar är att den har bra konsistens och god smak. Barebells har ingen otäck eftersmak och sötningsmedlet märks knappt. Att den knappt innehåller något socker märks alltså inte och vi vågar påstå att den är nästa lika söt som en vanlig godisbar. Med smaker som white chocolate almond, salty peanut och caramelcashew finns något för alla. Inte heller proteinsmaken är ett problem.

Vad gäller konsistensen så är den varken för lös, hård, smulig eller seg. Den har ett litet tuggmotstånd men utan att det blir jobbigt.

Innehållet

Många proteinbars utges för att vara ett nyttigt och bra alternativ, denna bästa proteinbar har en bra balans mellan kolhydrater och protein. Den innehåller hela 20 gram protein och endast 3.2 gram socker, vilket är mycket lite för att vara en bar med denna sötma. Trots det innehåller den inget tillsatt socker eller onödiga tillsatser.

Storfavorit

Barebells bars har fått ett stort följe, både i Sverige och utomlands. Det enda som de flesta brukar klaga på är att priset är något högt.

Barebells – plus och minus

Bra näringsinnehåll
Riktigt goda smaker utan bismaker
Mättande
Något dyrt pris

Swebar low sugar – Proteinbar med få kalorier

Det finns två varianter av Swebar: En med mindre socker och en ”vanlig”. Den med socker passar bra om man vill ersätta en gobit på helgen och den med mindre socker kan funka bra som mellanmål mitt i veckan. Dessa bars har funnits länge på marknaden och har en stor följarskara. Kombinationen av god smak, bra näringsvärde och bra pris gör att denna förtjänar sin topplacering i detta proteinbarstest.

Specifikationer Swebar low sugar

Mängd 50g
Sötningsmedel Malitol
Protein~ 14–18g
Proteinkälla Mjölkprotein; Sojaproteinisolat
Kolhydrater~ 15g
Sockerarter~ 1.1g
Total kalorimängd~ 120kcal
Smaker~ 9
Övrigt 4.2g fett; Många glutenfria

Många smaker

Swebar har ett väldigt stort utbud av smaker på proteinbars. De har något för alla, oavsett om man föredrar cheesecake, brownie, Lakrits, Cocos eller mintchoklad. Det är en av de proteinbars som finns i flest smaker. De flesta av dem smakar dessutom som det är menat att de ska göra och har ingen otäck eftersmak av protein eller sötningsmedel.

Mjuk och len

Konsistensen på baren är något tuggigare och segare än de från Barebells, men det beror lite på vilken smak man väljer. De är dock varken smuliga eller fastnar i tänderna utan mjuka och behagliga. Den är lite lättare än vanliga och inte särskilt mastiga.

Lagom med protein och lite socker

Vi har i denna guide valt att rekommendera de Swebars low sugar, som har lägre sockerhalt och  passar bäst i vardagen. De innehåller då endast cirka 120 kalorier per bar, lite beroende på vilken smak man väljer. Dessutom har de tillsatt vitaminer och mineraler.

Proteininnehållet kan tyckas något lågt men ser man till kolhydratsmängd och kalorimängd så förstår man varför. Som syns i specifikationerna innehåller den så lite som 8.4 gram kolhydrater varav 1.1 gram sockerarter.

Swebar low sugar – plus och minus

Finns i väldigt många goda smaker
Bra näringsvärde
Prisvärd

Näringsinnehållet skiljer sig mellan olika smaker

Star nutrition 52% protein block – Proteinbar med högt proteininnehåll

Ibland vill man ha riktigt mycket protein och det snabbt. Svaret är då Star nutrition 52% protein block, en lättäten proteinbar som presterat bra i diverse proteinbarstester och som har god smak och högt proteininnehåll. Den har därtill lågt sockerinnehåll och räknas som en Low Carb/High Protein bar. Priset i relation till proteininnehållet går inte heller det av för hackor. En riktigt bra bar för alla som går på diet och vill maxa proteinintaget.

Specifikationer Star nutrition 52% protein block

Mängd 60g
Sötningsmedel Malitol
Protein~ 30g
Proteinkälla Mjölkprotein; Hydrolyserat kollagen; Sojaproteinisolat
Kolhydrater~ 14g
Sockerarter 1.3g
Total kalorimängd~ 220kcal
Smaker~ 3
Övrigt 7.4g fett

Äkta smak trots mycket protein

Ett problem med många högproteinbars är att de får en lite otäck eftersmak av proteinet. Med denna slipper man det problemet, trots cirka 31 gram protein i varje bar. Innehållet må ha en lite gul ton och den är något stabbig men smaken är det inget fel på.

Den med jordnötter smakar mycket jordnöt, den med banan och choklad liknar skumbananer lite. Det kanske inte är den godaste baren på marknaden, rent smakmässigt, men den är inte äcklig och har ingen otäck eftersmak. Det tunna chokladövredraget gör smaken bättre och kan stilla sötsuget.

Konsistensen

Att den är lite mastig hjälper även det med att stilla hunger och sötsug. Konsistensen är dock mjuk och inte särskilt svårtuggad trots att den innehåller mer än 50% protein. Den är inte lika mjuk som vinnaren av proteinbar bäst i test, Barebells, men sett till proteininnehållet så är det ursäktat.

Få kolhydrater och mycket protein

Vi gillar näringsvärdet i denna bar. Den innehåller endast 14 gram kolhydrater, 1.3 gram sockerarter men som sagt hela 30 gram protein. En vinnande kombination för alla som söker efter en bar med mycket protein och låg sockerhalt, något som är förvånansvärt svårt att hitta.

Star nutrition 52% protein block

Riktigt mycket protein
Mättande
Bra pris

Inte den godaste baren på marknaden

Mars protein – Proteinbar för att ersätta chokladkakan

Om man är sugen på något riktigt sött men vill få någon fördel av sötsaken så är denna proteinbar från Mars det perfekta alternativet. Den smakar nästan precis som en vanlig Mars men tack vare proteinet så håller man sig mätt längre, dessutom innehåller den endast en tredjedel av sockret i en Mars.

Specifikationer Mars protein

Mängd 57g
Sötningsmedel Socker i olika former
Protein~ 19g
Proteinkälla Mjölkproteinisolat; Sojaproteinisolat; Vassleproteinkoncentrat
Kolhydrater~ 22g
Sockerarter 13g
Total kalorimängd~ 200 kcal
Smaker~. 2 (en med extra mycket protein)
Övrigt 4.6g fett

En sundare variant av originalet

Ser man till näringsinnehållet så passar Mars proteinbar allra bäst som en ersättning för vanliga chokladprodukter. Smaken och konsistensen på baren påminner väldigt mycket om den klassiska Marsbaren. Den har en kärna av protein, krämig kolasås och sedan ett lent chokladöverdrag. Konsistensen är väldigt behaglig och påminner mycket om en vanlig chokladbit.

Den kan även passa bra för den som är väldigt aktiv eller den som ska genomföra ett långpass av något slag. Då kan det extra sockret ge en trevlig skjuts medan proteinet mättar.

Innehållet

Man kan tycka att 13 gram socker per bar låter mycket, men riktigt så är inte fallet. Det är ungefär en tredjedel så mycket socker som i originalprodukten. Jämfört med många bars på marknaden så är 13 gram dessutom inte särskilt mycket socker. Särskilt inte om man ser till proteininnehållet som är hela 19 gram (den med extra protein innehåller 22 gram).

Mars protein – plus och minus

God smak och trevlig konsistens
Inte överdrivet högt sockerinnehåll trots godissmak
Högt proteininnehåll

Högt pris

Pulsin protein snack – Proteinbar med naturliga ingredienser

Om man vill ha en proteinbar bäst i test med naturliga ingredienser passar Pulsin bra. För att vara en proteinbar av denna sort innehåller den förvånansvärt mycket protein, cirka 13 gram, allt från växtriket. De har fokuserat på ingredienser som ska är bra för hälsan. Ett riktigt bra mellanmål oavsett behov.

Specifikationer Pulsin protein snack

Mängd 50g
Sötningsmedel Xylitol
Protein~ 13g
Proteinkälla Ärtprotein; Risprotein
Kolhydrater~ 12.5g
Sockerarter 8.7g
Total kalorimängd~ 222kcal
Smaker~ 5
Övrigt Vegansk; Glutenfri; Laktosfri; Sojafri; Endast naturliga ingredienser; Innehåller nötter; Inte GMO

Naturliga ingredienser

Något som genast slår en när man läser om Pulsins proteinbars är deras korta och naturliga ingredienslista. Den innehåller exempelvis grönt te-extrakt, vindruvsjuice, rissstärkelse, nötsmör och andra ingredienser från växtriket som bidrar till hälsan. Den är främst baserad på ärt- och risprotein men många sorter innehåller nötter av olika slag. De passar perfekt som mellanmål och mättar bra och länge.

Se dock till att vara vaksam då en av sorterna innehåller vassleprotein (maple & whey crisp).

Proteinet

Som nämnts ovan är denna bar baserad på ärt-och risprotein. Ärtprotein har ett högt biologiskt värde och innehåller mycket näring. Kombinationen av ärt- och risprotein ger en dos av nödvändiga essentiella aminosyror. Dessutom är proteinkombinationen lättsmält och kan användas även av de som har en känslig mage.

Smak och konsistens

Vi och många andra gillar de flesta smaker men särskilt vanilla chocolate chip rekommenderas. Den har en tydlig smak av vanilj och de små chokladbitarna ger en trevlig sötma. Konsistensen påminner lite om kakdeg, den är både lite seg och smulig. Den stillar sötsuget effektivt utan att man behöver konsumera särskilt mycket socker. Även den med smak av apelsinchoklad är trevlig (som dessutom vunnit pris för sin goda smak och bra näringsvärde).

Pulsin protein snack – plus och minus

Naturliga ingredienser
Bra proteinmängd
Vegansk och fri från soja, laktos och gluten

Priset