Löparskor bäst i test

Löpning är en av de fridfullaste träningsformerna. Andningen, vägbanan och scenerna runtomkring skapar en fantastisk harmoni i kropp såväl som huvud – om man också har de bästa löparskorna. Utan bra löparskor finns det stor risk att hela träningspasset blir förstört av skavsår, ömma knän eller, i värsta fall, bestående skador. Kanske är du en van löpare som sprungit ner dina gamla löparskor? Eller så har du precis bestämt dig för att komma igång med löpningen? Det här är guiden som hjälper dig hitta rätt löparskor för säsong och för dig, oavsett erfarenhetsnivå och fottyp.

De bästa löparskorna just nu

Herr:

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Dam:

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Barn:

Uppdaterade Priser

Löparskor | En guide

Löparskor är så mycket mer än ”skor man springer i”. Här har vi sammanställt en kort guide med svar på några av de vanligaste frågorna och missförstånden gällande löpning och, framför allt, löparskor.

Vad är pronation?

Pronation handlar om hur foten sätts i marken vid gång och löpning. Ett pronerande steg innebär att när foten nuddar marken är det utsidan av hälen som tar i först. Därefter rullar steget diagonalt genom foten så att den skjuts ifrån marken genom en inåtvinkling. De flesta människor pronerar, sedan kan man pronera mer eller mindre mycket.

Om man överpronerar kan man behöva en sko med extra stöd som modifierar hur foten sätts i marken, för att undvika framtida problem med exempelvis knän och höfter.

Vad är supination?

Supination är raka motsatsen mot pronation. Istället för att steget rullar diagonalt genom foten rullar ett supinerande steg längsmed utsidan av foten under hela steget. En löpare som supinerar kan också kallas för underpronerare.

Det finns även neutrallöpare, vilkas steg helt enkelt är neutralt.

Pronerar jag?

Det finns ett enkelt sätt att ta reda på om man pronerar. Ställ ett par gamla löparskor på en plan yta och sätt dig på huk så att dina ögon är i jämnhöjd med skosulan.

 • Om skorna lutar lätt inåt pronerar du.
 • Om skorna lutar mycket inåt överpronerar du.
 • Om skorna står (relativt) rakt har du med största sannolikhet ett neutralt steg.

Om du finner att du pronerar och inte är en van löpare kan det vara en god idé att få en expert att kika på dina fötter och ditt löpsteg. När de väl berättat hur det ligger till med dina fötter är det lättare att köpa skor som passar och fungerar på riktigt.

Det här med fotvalv

Du kanske har hört talas om både högt och lågt fotvalv?

Ett högt fotvalv behöver ofta en stabil sko med svängd läst.

Ett medelhögt fotvalv kan använda och vara bekväm med de flesta skomodeller. Experter menar dock att om du har ett medelhögt fotvalv bör du inte välja en sko med exempelvis pronationsstöd.

Ett lågt fotvalv innebär ofta, men inte alltid, att du även pronerar. Och som vi redan diskuterat: Ibland kan ett pronerande steg behöva en sko med pronationsstöd, vilket ofta innebär en sko med rak läst som begränsar fotens rörlighet.

Att veta ungefär hur det ligger till med ens eget fotvalv kan hjälpa dig att välja rätt sko för just din fottyp och således både förebygga skador samt ge dig den bästa förutsättningen att prestera.

Testa vilket fotvalv du har

Det går att testa vilken fotvalvstyp du har hemma. Det är inte 100% men kan åtminstone ge dig en fingervisning om åt vilket håll du bör luta när du väljer sko.

Såhär gör du:

 1. Ta fram ett A4-ark och lägg på en plan yta.
 2. Fukta dina fötter, antingen genom att spraya dem eller doppa dem lätt i vatten. Om du väljer det senare alternativet, låt dem torka lite innan steg tre.
 3. Ställ dig på A4-pappret, vänta några sekunder och kliv sedan av. Se till att rörelsen är så rak som möjligt.
 4. Kika på pappret. Är bilden av foten helt platt? Då har du ett lågt fotvalv. Är bilden av foten trampdyna, häl och sedan en smal strimma (eller ingen) dem emellan? Då har du ett högt fotvalv.

Naturligtvis finns det nyanser i vilken typ av fotvalv du har, så var inte för hård i din bedömning av skor utifrån bilden. Det viktigaste är att skon känns bra på foten.

Vilken storlek ska jag välja?

Det är lätt att fastna i fällan om att välja löparskor i samma storlek som de du har till vardags – men detta är oftast helt fel tänkt.

Vid löpning skjuts foten fram på ett sätt som den inte gör vid vanlig promenad, därför behöver skorna ofta vara minst en halv storlek större än den du normalt sett skulle välja (de flesta behöver drygt en). Samtidigt ska förstås inte skorna vara alltför stora och klumpiga, så att det finns risk att du snubblar i spåret. Det bästa råd vi kan ge är att prova dig fram.

Tänk dock på att foten sväller vid träning. Att testa skor direkt på morgonen, när kroppen knappt hunnit igång och alla lemmar är som mest uttorkade och hopsjunkna, är med andra ord inte det bästa. Därför kan det vara en god idé att istället testa skorna du klickat hem på kvällen, när du gått runt en hel dag och foten är någorlunda uppsvälld.

Är en lättare sko automatiskt en bättre sko?

Det korta svaret på den frågan är: Nej. Men det beror faktiskt helt och hållet på hur och hur ofta du ska använda din sko. Om du är en person som gärna löptränar kortare, intensivare pass kan en lättare sko vara skönare att ha att göra med.

Men om du ska löpträna långa pass kan en lättare sko stjälpa mer än hjälpa, trots att det kan kännas logiskt att en sko med låg vikt är lättare att orka springa länge med. En något tyngre, stabilare sko kan på allvar förebygga skador genom att ge rätt stöd under löpturen.

Hur mycket kan inlägg hjälpa?

Om man har köpt en sko som inte fungerar jättebra för ens fot men som man tycker mycket om och ändå vill behålla, kan man avhjälpa det med ett inlägg då? Svaret är både ja och nej. I huvudsak finns det två sorters inlägg att välja mellan: vanliga och gjutna.

Vanliga inlägg kan hjälpa med diverse standardiserade problem, såsom löparknä. Fotspecialister har ofta ett bra lager av inlägg.

Gjutna inlägg kan hjälpa med större problem, såsom om fötterna har stora skillnader mellan sig eller om man exempelvis pronerar mycket.

Om du har köpt skor som fungerar bra på alla sätt men som ändå saknar något, eller om du fortfarande får ont någonstans, kan särskilt gjutna inlägg vara värda att investera i. Samtidigt är det viktigt att poängtera att inlägg inte på något sätt är en magisk lösning som kan rädda alla skor – ibland behöver man helt enkelt köpa ett par andra löparskor.

Vad är dropp för något?

Någonting man ofta hör i löparkretsar är diskussioner om häl-tå dropp. Du kanske har märkt att alla löparskor på ett eller annat sätt ”lutar” framåt? Det vill säga att bakdelen på skon är högre än framdelen? Häl-tå dropp kallas den höjdskillnad som finns mellan skons häl och tå.

Det är alltså inte att förväxla med stötdämpning som kan vara 1 cm likaväl som 3 cm och ändå ha, exempelvis, 6 mm dropp. En hög siffra på dropp innebär med andra ord inte nödvändigtvis en tjockare sula och tvärt om.

Anledningen till att alla löparskor lutar något framåt är för att du ska få ut det mesta i steget. Det kan också vara skönt med ett högre dropp om du har trötta vader. Samtidigt finns det många erfarna löpare som föredrar skor med lägre dropp eftersom det ger en mer jordnära känsla, bokstavligen.

Men vad som är bäst är omöjligt att säga och det är en minst sagt omtvistad fråga. Om du föredrar en högre siffra på droppet, eller en lägre, beror helt och hållet på dig.

Din vikt spelar roll

Oavsett vikt är löpning en fantastisk träningsform som dokumenterat kan hjälpa psyket lika mycket som den fysiska kroppen. Men olika kroppar väger olika mycket och detta spelar roll för vilken sko du bör välja.

Om du har en lite tyngre kroppsvikt kan exempelvis en stabil sko med extra stötdämpning lämpa sig väl. Allt eftersom skovalet inte bara handlar om hur bra du kan prestera i spåret, utan kanske främst handlar om hur du kan förebygga skador så att du kan fortsätta löpträna i framtiden.

Myten om styrketräning

Som vi var inne på under föregående rubrik handlar löpning inte bara om hur bra ditt löppass går, utan det handlar till stor del om skadeförebyggande val och aktiviteter. Idén om att en löpare inte ska träna styrka kommer från ett felaktigt tänk där ”lätt” är lika med ”snabb”. Myten är då att den ökade tyngden man får via muskler försämrar prestationen.

Men löpning är en prövande aktivitet som sätter press på både leder och muskler. Det bästa sättet att förebygga skador är att ha en stabil muskulatur kring leder – och därför behövs styrketräning.

Tänk bland annat på att bygga upp en stark bål, lår och muskulatur kring knän. Och glöm för all del inte att även stretcha. Fokusera särskilt på höfter, vader och stora muskelgrupper, såsom lår- och sätesmuskler.

Snörningsskola

Få din sko att bli stabilare på ett kick med en speciell knut! Det här är även en av de bästa snörningarna för att bland annat motverka att hälen glider runt i skorna. Följ Smartos korta snörningsguide:

 1. Bredvid skosnörets utgångshål finns ett extra hål. För skosnöret genom det hålet – alltså på samma sida som snöret kommer ut – och lämna en ögla.
 2. Dra nu snöret över skons ovansida och ner i öglan som bildats på andra sidan. Upprepa proceduren på motsatt sida.
 3. Dra åt snörena så pass hårt att du känner hur foten stabiliseras i skon men inte så hårt att foten inte får plats att svälla under träningen. Om det ändå händer går det såklart att korrigera under löppasset.
 4. Knyt nu samman snörena precis som vanligt.

Det här tricket är riktigt bra för stabilitet och fungerar tillsammans med de flesta snörningar.

 

Om författaren