Test: Telldus TellStick Net (Startpaket Smarta Hem)

Jesper Berg - Senast uppdaterad: 2020-09-22

Telldus är ett svenskt företag som snickrat på lösningar för det smarta hemmet sedan 2006. Arbetet har resulterat i produkten TellStick – en kontrollenhet för hemautomatisering som finns i tre olika utföranden. I det här testet tittar vi närmare på den lite mer avancerade TellStick Net och några kompatibla produkter.
Telldus produkter ett av de vanligaste alternativen i sin kategori på den svenska marknaden. De kan köpas separat eller i startpaket från stora kedjor som Kjell & Company, NetOnNet och Clas Ohlson. De tillval som finns att välja mellan är i första hand smarta strömbrytare, dels av den vanliga ”smartplug”-typen som placeras i vägguttaget, men det finns även kompatibla infällda mottagare. Andra vanliga tillbehör är termometrar och magnetkontakter.

Vi testar ett startpaket som består av en TellStick Net, två vanliga uttag (smartplugs), ett dimbart uttag, ett IP44-klassat uttag för utomhusbruk samt en termometer/hygrometer för inomhusbruk.

tellstick1

Enkelt att komma igång

Att koppla in utrustningen och få den att fungera är lika föredömligt enkelt som den korta kom igång-guiden antydde. TellStick Net kopplas in i hemmanätverket med en vanlig nätverkskontakt i din router. Ström får den från vägguttaget via en modulär USB-adapter.

Efter lite blinkande och sökande börjar TellStick lysa grönt, så nästa steg är att öppna ett konto på start.telldus.com, som för övrigt finns på svenska. Här identifieras automatiskt vår nyanslutna TellStick och man får till att börja med att lägga till en plats.

teldus7

Platsinställningen innebär att man i ett senare skede kan komplettera med fler TellStick-enheter och t.ex. göra även sommarstugan fjärrstyrd. Eftersom vi i nuläget bara har en enhet går det att bortse från platsinställningarna, men det kan vara bra att veta att systemet enkelt kan byggas ut och styras från samma gränssnitt.

Klimatsensorn (temperatur och luftfuktighet) hittas automatiskt, men strömbrytarna från tillverkaren Proove kräver lite manuellt arbete. Man bör ha enkel tillgång till datorn eller mobilen eftersom man bara har tio sekunder på sig att bekräfta aktiveringen av en brytare.

Vi har som sagt fyra strömbrytare som ska fjärrstyras och placerar dem i olika rum och på varierande avstånd från TellStick-hubben. Alla hittas och fungerar problemfritt, trots att huset är ganska stort och har tjocka väggar.

Så långt allt väl: Nu kan vi slå av/på golvlampor på olika platser i huset via webbgränssnittet – oavsett var vi råkar befinna oss för tillfället. IP44-brytaren får istället till uppgift att kontrollera bilens motor- och kupévärmare i det ouppvärmda garaget.

Schemaläggning och händelser

Naturligtvis nöjer vi oss inte med att kunna slå på/av belysning och motorvärmare via webben. Ett smart hem kan och bör ha fler funktioner än så. Den hittar man i Telldus gränssnitt under flikarna ”Schemaläggare” och ”Händelser”. Båda funktionerna är enkla och användarvänliga.

Exempelvis vill vi aktivera motor- och kupévärmaren i bilen varje vardagsmorgon så att bilen är varm och isfri inför resan till jobbet. För det skapar vi helt enkelt en tid då IP44-strömbrytaren ska aktiveras och en tid då den ska slås av och vara avstängd till nästa vardagsmorgon. Det fixar schemaläggaren enkelt.

Utöver specifika klockslag och veckodagar går det också att välja soluppgång/solnedgång som tidsinställning i schemaläggaren, med eller utan förskjutning och slumpmässiga intervall i minuter. Det kan vara användbart för att t.ex. aktivera utomhusbelysningen automatiskt i skymningen eller för att ge intryck av att man är hemma när man är bortrest.

Händelser eller ”triggers” kan vara användbara i kombination med sensorer, men med vår spartanska befintliga utrustning får man vara lite fantasifull för att hitta användningsområden. Vi testar att låta en lampa tändas när en annan släcks, vilket fungerar utmärkt.

tellstick4

Vissa funktioner, inklusive automatiserade SMS- eller e-postmeddelanden och temperaturstyrd motorvärmare kräver uppgradering till ett Telldus Live Pro-abonnemang. Kostnaden är €3 per månad respektive €25 per år, vilket inkluderar tre alternativt 25 SMS-krediter.

Smartphone-app med begränsad funktionalitet

tellstick appAppen Telldus Live Mobile ger dig tillgång till viss funktionalitet från din iPhone eller Androidmobil. Vi testade Androidappen, som tyvärr saknar merparten av webbgränssnittets funktionalitet. Det går att slå på/av enheter och se status från sensorer. Du kan även lägga till nya självlärande enheter med mobilen. Alla funktioner som finns fungerade problemfritt under vårt test.

Däremot är funktioner för schemaläggning och händelser helt utlämnade från appen. Det går alltså inte att vare sig skapa, redigera eller ens se sina scheman här, vilket är lite tråkigt.

Det finns dock inget som hindrar dig från att logga in i webbgränssnittet via mobilens webbläsare, men då måste du välja ”desktop”-versionen, som kan vara lite krånglig att använda på en liten skärm.Sammanfattning

tellstick2Som startpunkt för ”nybörjare” på smarta hem är Telldus och TellStick ett intressant alternativ. Det är riktigt enkelt att koppla in sina första enheter och allt fungerar precis som utlovat. Vårt startpaket med väggkontakter lider visserligen av samma problem som de flesta så kallade smartplugs: De är vare sig särskilt smart konstruerade eller estetiskt tilltalande. Väggbrytarna är ganska klumpiga och blockerar det andra uttaget i ett tvåvägs uttag för andra jordade kontakter. På plussidan är de väldigt enkla att komma igång med.

Systemet kan kompletteras – eller redan från början byggas – med infällda brytare som finns att köpa separat. De är också ett krav för att kunna automatisera och kontrollera taklampor m.m. som inte ansluts till ett vanligt vägguttag.

Utöver strömbrytare i alla varianter är det relativt tunnsått med sensorer och andra enheter för fjärrstyrning och utlösande av händelser. Vissa magnetkontakter, termometrar, väderstationer kan kopplas till ditt Telldussystem. Även vissa motoriserade persienner och projektordukar stöder systemet, men vad gäller termostater, övervakningskameror och larmmoduler är utbudet obefintligt.

Jämfört med ett system uppbyggt på exempelvis Z-wavestandarden står sig TellStick ganska slätt. Enheter som använder Z-wave kan kommunicera i flera riktningar och skicka vidare signaler till andra enheter. Antalet tillval är också betydligt större, vilket öppnar möjligheter för att automatisera en betydligt större del av hemmet än bara belysningen.

Samtidigt blir ett Z-wavesystem, även i samma begränsade omfattning som vårt startpaket, mångdubbelt dyrare. Prislappen på under 1500 kr för vårt startpaket räcker inte långt i Z-wavevärlden, där enbart en väggkontakt kostar ett flertal hundralappar.

Väger man för- och nackdelar med TellStick jämfört med mer avancerade system beror det på vilka framtidsplaner man har för sitt smarta hem. Vi kan utan vidare konstatera att TellStick Net är en enkel och funktionell lösning till ett mycket överkomligt pris.

Ansvarig skribent

Jesper Berg Jesper Berg

Jesper har varit mer eller mindre besatt av teknikprylar sedan den första datorn införskaffades någon gång i slutet av 80-talet. Intresset har inte avtagit med åren, utan har snarare breddats med en vision om att skapa det ultimata smarta hemmet. Han är inte i mål än (om man nu någonsin kan vara det) och missar därför aldrig en chans att läsa på om - eller ännu hellre testa - de senaste prylarna på marknaden.