Test: Sensibo

Översikt Sensibo

Sensibo är en snyggt designad fjärrkontroll till luftvärmepumpar. Egentligen är distanskontroll ett mer träffsäkert ord, då det handlar om att styra via internet, inte när man är hemma. Sensibo är ett billigare och intressantare alternativ än vad marknaden erbjuder i övrigt. En fantastiskt smidig installation följs upp av en finurligt enkel app. Svårt att tänka sig något lättare sätt att hålla koll på värmen i huset när man är borta.

IMG_7465a72
 




 

 

Tekniska specifikationer – Sensibo

Sensibo består av en hub (basenhet), en pod (kontrollenhet) och en app (Android/iOS)
Appen pratar med hub-enheten via internet, hubben pratar med podden som styr luftvärmepumpen
Hubben kräver ström via eluttag, podden använder batteri (CR123A)
Anslutningar: Ethernet mellan hub och router, WiFi mellan pod och hub
Kontrollerar och kan ändra status på luftvärmepumpen
Mäter rumstemperatur och luftfuktighet
Ska fungera med alla luftvärmepumpar som använder fjärrkontroll

I grundpaketet ingår alltid en hub och en pod, poddar går att köpa till extra
Pris: ca 1 800 kr för Single kit (1 pod) ca 2 400, Starter kit (2 pods) och 2 900 Home kit (3 pods). Priserna gäller då detta skrivs. Produkten tillverkas i Israel. Notera att om svenska tullen upptäcker paketet adderas moms, vilket tillsammans med Postnords avgift höjer priset med ca 500 kr.

Se mer: sensibo.com

IMG_7436a72

 

Installation

Faktiskt var det den fräcka reklam- och installationsvideon som fick nyfikenheten att övergå till en beställning i Sensibos webbshop. Klippet har känslan hos en bra rockvideo och är oerhört kaxig. Främst var det passusen med frågan ”Hur installerar man?” som presentatören besvarar med en gest där han dänger fast den puckstora styrenheten på värmepumpen med kommentaren ”That’s it”. Det blev oemotståndligt. Kan det verkligen vara så enkelt?

Innan Sensibo, hade vi kollat marknaden efter bra alternativ. Svenska Ngenic verkade intressanta, men tyvärr bygger deras system på styrning av vattenbaserad värme. I USA är Googleägda Nest marknadsledande inom luftburen värme och kan också anslutas till vattenbaserade system. Men Nest rekommenderar att en elektriker installerar då styrenheten använder starkström i kopplingen till husets uppvärmningssystem.

Därmed föll båda lösningarna bort i vårt praktikfall som bygger på luftvärme och kravet på fjärrstyrning utanför hemmet.

IMG_7469a72

 

Sensibo kommer paketerat i två väldesignade små askar, vars innehåll är genomgående snyggt paketerat. Nästan onödigt snyggt men också med en personlig samtalston riktad till den som öppnar paketet. Genom design (Apple är ju bra på just det här) så kan man med glimten i ögat presentera självklarheter för kunniga användare som därmed inte tar illa upp att bli behandlade som noviser. Noviser däremot fattar inte det där, men resultatet blir att även tekniska korkskallar lyckas med hopkopplingen.

Sensibo är lika väldesignad som smidigt smart. Installationen är verkligen så enkel som reklamen påstår.

Screenshot_2015-11-19-19-00-26

I ena asken finns den basenheten (även kallad hub), i storlek av en sardinburk. Denna ansluts till elnätet och via en ethernetkabel till routern.

Screenshot_2015-11-19-19-00-40

I den lilla asken finns kontrollenheten (även kallad pod), stor som en ishockeypuck, fast väldesignat vit.

 

Screenshot_2015-11-19-19-01-37

Den sätts fast på själva luftvärmepumpen med självhäftande tejp och lyser med en liten blå indikator varje gång basenheten skickar ett kommando. Naturligtvis kan man sätta kontrollenheten lite dold på sidan av pumpen, men formgivningen uppmuntrar till att den sitter framtill både diskret och synligt.

Installationen inleds med att man laddar hem Sensiboappen (finns för både Android och iOS). Och sen är det nästan att allt installeras av sig självt.

Screenshot_2015-11-19-19-05-00

Liksom vips har enheterna funnit varandra och det är dags att namnge enheten som ska styras.

Ett tips bara. Innan appen slutför installationen vid läget ”tryck på fjärrkontrollens på/avstängningsknapp” ska man med samma fjärrkontroll stänga av pumpen.

När appens installationsprogram frågar efter att man ska rikta fjärrkontrollen mot pumpen ska man alltså sätta på densamma. Det är den signalen som Sensiboenheten ska detektera.

Då blir det rätt (stänger man istället av pumpen, tror Sensibo att man startar, och då blir allt bara jättefel).

 

IFTTT-72

 

 

Sensibo är anslutet till konceptet IFTTT – If This Then That, en metod att intuitivt skriva små kodslingor för att styra enheten. Skripts (eller recept, ifall man hellre vill kalla det så) gör att man kan automatisera väldigt mycket, som att sänka temperaturen under natten, höja den en viss tid på morgonen, att ändra värmen eller lufthastigheten om någon kommer in eller lämnar rummet, etc.

Man kan till och med koppla den till Google kalender, ja även till Nest Thermostat. Sammanlagt finns 192 kanaler att koppla till när dettta skrivs, Facebook, Twitter, Instagram, Dropbox, You Tube, Vimeo, Soundcloud, UP och WeMo Switch, m.fl.

 

IFTTT2-72

Vanligast är faktiskt att styra sin enhet när väderleken ändras, eller få meddelande om att så sker. Att skriva små beställningar på beteende är bara i sin linda. Det finns ett öppet forum för detta på nätet www.ifttt.com, där sensibo har en egen sektion bakom /sensibo

Allt detta gör värmepumpen så mycket mer självgående. Visst vill man kontrollera att den håller sig till det senaste kommandot man skickat, men ganska få vill hålla på och fintrimma den ofta, faktiskt.

Hur fungerar Sensibo?

Vi installerade Sensibo på en LG Nordic Prestige 09. Annars är tillbehöret AirPatrol vanligast på den svenska marknaden, både till LG och flera andra märken. Till skillnad mot Sensibo är AirPatrol en liten dosa som sätts innanför skalet på värmepumpen. I dosan sätts ett simkort som ger gsm-åtkomst till enheten. Via en app kan man styra pumpen genom att skicka och ta emot sms.

 

Screenshot_2015-11-19-19-20-12

Sensibos app är däremot direktkopplad till kontrollenheten, visserligen via en hub och router vilka båda är känsliga för strömavbrott. Men till skillnad mot simkortslösningar känns direktkopplade appar mer som på sikt möjliga att införliva i det smarta hemmets totallösningar, även om det just i Sensibos fall inte (ännu) uttalat några sådana ambitioner. Men IFTTT-kopplingen antyder annat.

Här finns också en prisskillnad. De flesta installatörer på svenska marknaden erbjuder styrning av värmepumpen för runt 2 500 kronor. Sensibo kostar ca 1800 kronor, och även om svenska tullen tar sitt hamnar priset på cirka 2 300 kr.

 

Screenshot_2015-11-19-19-20-18

Appen har föredömligt rent utseende med enkla kontroller. Man ser direkt vilken rumstemeperaturen och luftfuktigheten är. Och vilken temperatur värmepumpen är inställd på. Klickar man på fläktsymbolen får man upp alternativ till olika hastigheter.

 

Screenshot_2015-11-19-19-20-31

Om man så vill kan man enkelt även ställa in en timer som räknar ner till pumpen stängs av, till exempel på natten. Vill man dra igång den på morgonen är det enklare att göra det manuellt eller om man sover, via ett skript.

Screenshot_2015-11-21-09-32-06

Det är också enkelt att ändra inställningarna på distans, för att spara energi genom lägsta värme och minsta fläktrotation. Men ändå behålla grundvärme så att inte vattnet fryser i huset om man är borta.

Styrningen av görs bäst på distans

Använder man Sensibo på distans, så fungerar det utmärkt. Alltså, om man kontrollerar och styr sin värmepump när man är iväg från bostaden har man bra kontroll på handlingen.

Som fjärrkontroll i bostaden fungerar Sensibo sämre, lite oväntat faktiskt, man vill ju ha en enda kontrollenhet till sin pump, och vi hade gärna ersatt LGs medföljande fjärrkontroll som mer liknar en remote för tv. Men se det går inte, inte ännu i alla fall.

Det visar sig att LG-kontrollen erbjuder fler nyttofunktioner: man kan styra luftflödena mycket mer finkornigt, både vad gäller hastighet och riktning. I Nordic Prestige 09 kan man förutom vertikalt även styra luften i horisontalplanet – ovärderligt ifall sovrummet ligger lite vid sidan av och behöver en liten varmluftspuff för att klara den automatiska nattsänkningstemperaturen utan att bli en igloo.

Det blir därmed rätt naturligt att mixa mellan Sensibo och LGs remote. Men det skapar problem. Har man justerat pumptemperaturen med LG-remoten och ändrar den sedan med Sensibo, så försvinner de upplysta siffrorna på enhetens chassi. Och man kan inte vara helt säker på att pumpen och Sensibo behåller den ursprungliga synkningen av gradantalet. Vi råkade ut för att en ändring i luftflödet via Sensibo fick pumpen att höja farten och dessutom mata svalare luft än vi avsett.

Så vårt råd är att hemma ska man använda pumpens medföljande fjärrkontroll. När man sedan ska iväg, stänger man av den genom att trycka på offknappen. Därefter startar man pumpen igen med Sensibo, som sen tar över kontrollen när man ger sig av hemifrån till dess man återvänder.
 




 

Sammanfattning Sensibo

Sensibo är både väldesignad, superenkel att installera och funkar fläckfritt vid distansstyrning. Däremot uppstår lite rivalitet om man mixar användning med värmepumpens medföljande fjärrkontroll. Adderar man skripts slår Sensibo den vanliga fjärren, men vi hade också sett lite mer smartness typ att den kunde dra igång pumpen ifall tempen föll under en viss nivå.

Läs mer och köp på : sensibo.com