Test: Ring Video Doorbell – ger full koll utanför dörren

Ring Video Doorbell är en synnerligen smart ringklocka med inbyggd kamera. Den låter dig inte bara se vem som ringer på dörren, utan ger dig också möjlighet att prata med personen. Ring kan också aktiveras av rörelser, vilket ger dig koll på om någon rör sig utanför dörren.

Det här är Ring Video Doorbell

Enkel och robust med genomtänkt konstruktion och funktion. Där skulle omdömet om Ring kunna sluta. Men det finns givetvis mer att säga om denna ringklocka som inte bara ljuder när någon trycker på knappen, utan som också kan visa vem som gör det.

Videoströmmen som ringklockans kamera förmedlar ser du i din telefon, och det går också att prata med personen som står utanför din dörr. Och det oavsett var du befinner dig. Video Doorbell är nämligen inte bara en ringklocka och en app. Det är även en internettjänst som gör att du kan få kontakt med dörrklockan och dess kamera varhelst du befinner dig.

I tjänsten går det också att spara videoklipp, något som innebär en månatlig kostnad efter den inledande kostnadsfria perioden på 30 dagar.

Trots att Ring Video Doorbell präglas av enkelhet känns den på intet sätt torftig. Den har aningen fler funktioner och inställningsmöjligheter än vad som skulle behövas. Men alla funktioner känns genomtänkta och överlag ger Ring Video Doorbell ett generöst intryck. Och inte minst viktigt: den levererar en bildkvalitet som är mycket bra, med reservation för mörkerseendet där IR-belysningen tycks vara för stark.Ring Video Doorbell är enkel att installera


Installationen av Ring Video Doorbell är synnerligen enkel. I förpackningen som ringklockan levereras i finns både skruvar för montering på väggen och faktiskt nödvändiga verktyg. Ringklockan kan antingen anslutas till en befintlig ljudkälla eller fungera som fristående ringklocka där mobilen signalerar när någon trycker på knappen.

Några få, tydligt anvisade steg är allt som krävs för att koppla ihop Ring med ditt trådlösa nätverk. När du har registrerat ett konto via appen Ring ser tekniken till att ringklockan blir åtkomlig från din mobil.


Video Doorbell består av en bottenplatta som skruvas fast i väggen, och själva enheten som hakas fast på plattan och säkras med två små skruvar i botten.

Vi har också testat ett tillbehör i form av en slags ringklocka. Den placeras i ett vägguttag och via appen ser du till att den hittar och ansluter till samma trådlösa nätverk som själva ringklocke-enheten.

Vi har testat ring i vardagen

Jag är lite sen tillbaka hem. Pappa skulle komma klockan sju men jag vet att han ibland är lite tidig. Jag trampar på med dottern skumpandes i lådcykeln. Och där! Där kommer signalen. Jag har fortfarande 300 meter kvar hem. Jag halar upp telefonen och svarar. Det är ingen som ringer eller messar. Ring-appen talar om att det är någon utanför dörren hemma. Jag klickar upp appen, ser pappa som väntar på att dörren ska öppnas. ”Hallå! Det är ringklockan som pratar!” säger jag och han vänder sig mot den och förstår först inte var min röst kommer från. Sen skrattar han och strax svänger jag runt hörnet och ser honom.

Ring Video Doorbell är sannerligen en fiffig apparat. Idén att kombinera en övervakningskamera med mikrofon och högtalare, och en ringklocka, är förvisso inte särskilt svår att nå till. Men ännu har få gjort det på ett så bra sätt som tillverkaren bakom Ring Video Doorbell.

Att kunna tala om för pappa att ingen kommer att öppna dörren, men att jag snart kommer hem är kanske ingen killer app. Men det är praktiskt och enkelt.

Desto större nytta har jag av Ring Video Doorbell när budkillen kommer med mitt senaste nätköp. Jag har sällan möjlighet att vara hemma en hel dag för att ta emot ett paket. Genom att jag tack vare klockan kan se personen och paketet som kommer behöver jag inte heller alltid vara det, utan kan tryggt tala om att det går bra att lämna paketet utanför dörren.

Här har visserligen olika transportleverantörer olika regler och i somliga fall krävs en underskrift. Men då skulle det vara möjligt att be budet leverera till en granne.

Anslut flera användare

För att hela familjen ska kunna utnyttja den smarta ringklockan kan du ansluta flera användare till den. Varje användare får samma tillgång till funktioner och inställningar. Det går alltså inte att exempelvis ge barnen begränsade rättigheter för att förhindra att inställningar ändras av misstag. Detta är ingen stor brist, eftersom de inställningar som går att knappast har någon avgörande betydelse för funktionen, och är enkla att återställa.

Styr känsligheten för rörelser

En ringklocka är för all del en tämligen enkel historia. Och även om Ring Video Doorbell är en ringklocka deluxe med kamera, högtalare och mikrofon, rör det sig inte om någon särskilt komplicerad utrustning. Därför är inte heller handhavandet särskilt invecklat. I appen går det att göra inställningar för rörelsekänsligheten och för live-video-funktionen.

Ring Video Doorbell kan nämligen reagera bara på rörelser och skicka en signal om att något är utanför din dörr, utan att denna har tryckt på dörrklockeknappen. Känsligheten går att styra på ett tämligen intuitivt sätt med en grafisk presentation av på vilket avstånd Ring Video Doorbell ska reagera på rörelse. Det går också att ange att den inte ska reagera alls i vissa zoner. Området framför dörrklockan är uppdelad i sex zoner, en som täcker området närmast enheten och sedan ytterligare fem i ett tårtbitsmönster utanför denna.

Det går också att ange när under veckans dagar och mellan vilka klockslag funktionen för rörelseaktivering ska vara påslagen.

Video av hög kvalitet – men för stark ir-belysning

När någon ringer på dörrklockan och du svarar aktiveras den HD-upplösta kameran (720 punkter). Videoströmmen skickas till din telefon med en mycket hög bildkvalitet. Optiken visar ett mycket brett fält av området framför ringklockan och det är omöjligt att gömma sig, även om det naturligtvis går att dölja sig genom att hålla för kameraögat.

Vid mörker använder Ring Video Doorbell infraröd belysning. Tyvärr visade sig denna vid vårt test vara för stark, med resultatet att personen som står framför ringklockan blir svår att identifiera. Bilden blir helt enkelt för ljus och ansiktet blir helt vitt, utan igenkänningsbara ansiktsdrag.

Du som hör till den särskilt nyfikna sorten torde uppskatta att du när som helst kan aktivera kameran i Ring och se vad som händer utanför dörren.

Videosekvenser sparas i webbtjänsten om du vill. De första 30 dagarna bjuder tillverkaren på denna tjänst, därefter kostar det USD 30 per år eller USD 3 per månad. Då sparas varje videoklipp i 60 dagar.

Saknar löstagbart batteri

Ring Video Doorbell drivs av ett laddningsbart batteri. Dessvärre är detta inte löstagbart, vilket gör att du behöver montera loss hela enheten när det är dags att ladda batteriet. Detta är nu varken särskilt krångligt eller tidsödande, men något som skulle ha kunnat lösas på ett ännu enklare sätt.

I appen ser du hur mycket laddning som återstår i batteriet och under vårt test kunde vi använda ringklockan under ungefär en månad innan vi behövde ladda det. Hur länge batteriet räcker avgörs förstås i hög grad av hur mycket klockan, och videofunktionen, används.

Länka en extern dörrklocka


I vårt test ingick även ett tillbehör i form av en elektronisk klocka, Ring Chime, som signalerar när någon aktiverar Ring Video Doorbell genom att trycka på knappen eller röra sig framför den. Utan Ring Chime skickar Ring Video Doorbell bara aviseringar i form av ljud och text (om du ställer in systemet så) till anslutna mobiler.

Funktionen hos Ring Chime är mycket enkel. Sätt den i ett vägguttag, anslut den till samma trådlösa nätverk som huvudenheten använder – och glöm den. Varje gång Ring Video Doorbell signalerar ljuder Ring Chime i vägguttaget. Du kan välja om den ska aktiveras både vid knapptryck och rörelser, vid bara en av de händelserna – eller inte alls.

Slutsats

Ring Video Doorbell är en klockren lösning för dig som vill ha bättre koll på vad som händer utanför dörren. Den ger en större flexibilitet vid exempelvis mottagning av leveranser och kan minska oro och stress exempelvis när du är försenad hem och väntar besök.

Enheten i sig har en gedigen konstruktion och genomtänkta funktioner. En klar favorit hos Smarto!

Ring Video Doorbell
  • Installation
  • Bildkvalitet dagsljus
  • Bildkvalitet mörker
  • Funktion
  • Användning
3.8

Slutsats

Ring Video Doorbell är en enkel, gedigen dörrklocka med inbyggd kamera, mikrofon och högtalare, som både underlättar vardagen och ger en ökad trygghet.