Test: Nest Protect – En brandvarnare utöver det vanliga

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-08-17

Behöver du en smart brandvarnare för närmare tusenlappen inklusive moms och frakt? Absolut inte, men det förändrar inte fakta: Nest Protect är det i särklass mest tilltalande alternativet på marknaden. Att det skulle kunna kännas lockande att trycka på brandvarnarens testknapp låter osannolikt, men Nest har lyckats med bedriften.

 

På tal om marknaden säljs inte ens Nest Protect i Sverige, så vill man ha en måste den importeras. Det är visserligen inga större problem att beställa en från exempelvis brittiska Amazon, men det är märkligt att ingen större elektronikkedja snappat upp den här produkten.

En anledning kan vara att Nests första produkt, en mycket omtalad termostat, inte är utvecklad med Sverige eller Europa i baktanken – särskilt med tanke på att termostaten anpassar sig efter väderleken baserat på nordamerikanska postnummer. Något sådant problem lider däremot inte Nest Protect av, som när allt kommer omkring bara är en enkel brandvarnare. Enkel är visserligen en bara delvis korrekt beskrivning.

nest-kartong

Designen på allt från kartongen till själva produkten är enkel i positiv bemärkelse. Formspråket är minimalistiskt och för tankarna till Mac Mini eller någon annan estetiskt tilltalande pryl från Apple. Nest Protect är inte större än en vanlig brandvarnare, men är tveklöst mer stilren än någon brandvarnare vi sett tidigare. En stor Nest-logga i mitten, som i själva verket är en knapp, omges av ett prydligt bikupemönster.

nest

I kartongen ingår även en manual på engelska, men inga sladdar eftersom vi testar den batteridrivna varianten. Det finns alltså även en nätansluten version, som förstås blir något svårare att installera (särskilt med brittisk eller amerikansk kontakt). Dessutom ska batterierna enligt Nest-appen räcka fram till år 2021, och då känns valet ganska självklart. Tiden är alltså förbi då man blev väckt av sin brandvarnare mitt i natten för att den behöver ett nytt 9-voltsbatteri (i alla fall de närmsta sju åren).

Installation

Även om det medföljer en något mer utförlig manual bör nog de flesta med en gnutta slutledningsförmåga klara sig med den enkla tvåstegsinstruktionen på fästet:

nest

Steg ett är med andra ord inte att skruva upp sin Nest Protect i taket, eftersom det sitter en QR-kod på baksidan av brandvarnaren som ska läsas in av appen. Så först installerar vi Nest-appen, i vårt fall på en Androidmobil. Appen är enkel, återigen på ett bra sätt, och visar pedagogiskt hur brandvarnaren ska installeras. För att förenkla ytterligare har även Nest Protect en inbyggd, kvinnlig version av HAL 9000 som lämnar statusuppdateringar på brittiskt klingande engelska.

nest-app

Fyra skruvar finns också med i kartongen, så nästa steg är ännu enklare. Efter ytterligare några minuter är vår Nest Protect takmonterad i hallen, där den ersätter en föregångare som plötsligt känns hopplöst förlegad. Ett par tryck på den stora knappen i mitten startar ett självtest där den syntetiska robotrösten lugnt konstaterar att det snart kommer att låta en hel del.

Det gör det faktiskt – även om det inte framgår av videoklippet är sirenen minst lika intensiv som en genomsnittlig brandvarnare. Vi har ett ganska stort hus med tjocka väggar, men sannolikheten att någon skulle fortsätta sova när larmet går känns minimal.

 

Övriga funktioner

Nnest-app2u har vi all grundläggande funktionalitet som du får med en vanlig brandvarnare, men eftersom Nest Protect är mångdubbelt dyrare än de flesta av konkurrenterna kan man förvänta sig lite mer än så.

En av bonusfunktionerna är att den även varnar för kolmonoxid – en giftig, luktfri och osynlig gas som uppstår vid förbränning, även om ingen rökutveckling förekommer. Kolmonoxidvarnare är dyrare än vanliga brandvarnare, så funktionen innebär faktiskt en del mervärde och extra säkerhet.

Lägger man även till fördelen att Nest-appen meddelar dig via mobilen när den känner av rök eller kolmonoxid börjar det kännas som att man faktiskt får viss valuta för den väl tilltagna prislappen. Vare sig brandvarnaren eller appen ringer 112 på eget bevåg, men du kan ställa in det (eller valfritt annat nummer) som genväg om larmet löser ut när du inte är hemma.

En annan trevlig extrafunktion är att Nest Protect har inbyggd ljussensor och rörelsedetektor som tänder brandvarnarens LED-belysning när du passerar i mörkret. I den första versionen av Nest Protect gick det att använda rörelsedetektorn för att stänga av larmet med en gest, men på grund av amerikansk lagstiftning fick funktionen plockas bort. Även om rörelsedetektorn nu bara har en kosmetisk funktion är det i alla fall en kul sådan.

Som en separat funktion i appen visar Nest Protect att den kan göra skillnad på rök och ånga, vilket låter som en ganska grundläggande funktionalitet. Desto mer användbar är ”Heads up”-funktionen, som varnar för rök eller kolmonoxid innan den högljudda sirenen börjar tjuta. Du får med andra ord en chans att stänga av larmet när du t.ex. redan vet att det är pannkakorna som blir vidbrända och inte huset.

Sammanfattning

Nest Protect är en genomgående användbar, smart, snygg och genomtänkt produkt. Det enda hindret för en förbehållslös rekommendation är priset. Den kostar trots allt ca 900 kr och måste importeras. Om du dessutom behöver flera för att täcka in hela husbehovet blir kostnaden förstås ännu mer kännbar jämfört med vanliga brandvarnare.

Är den ändå värd priset? Det är förmodligen tveksamt för de flesta, men det ska heller inte förnekas att Nest Protect har unika fördelar. Att den varnar i mobilen när du inte är hemma är den största, men att den även varnar för kolmonoxid en annan fördel som kan fälla avgörandet.

 

[button link=”https://www.smarto.se/go/amazonnest/” icon=”Select a Icon” side=”left” target=”” color=”b70900″ textcolor=”ffffff”]Köp Nest Protect – Amazon.co.uk, £89[/button]