Test: ELIQ – Elmätaren som ger dig full koll på förbrukningen

Även om Sverige har en nästintill utsläppsfri elproduktion finns det andra goda skäl att spara på strömmen – inte minst det faktum att elpriset nära nog dubblas med hjälp av skatter och andra pålagor. Tyvärr är det svårt att hålla koll på sin löpande elförbrukning för att hitta detaljer som sticker ut. Den uppkopplade, svenskutvecklade mätaren ELIQ löser problemet.

 




 

alert-eliq

Vi fick låna en ELIQ-mätare från Alert Alarm, som har med ELIQ som tillval i sitt produktutbud. Även om mätaren levereras med larmet fungerar den helt oberoende av Alert Alarms hemlarm och säljs även separat. Nu har vi kört mätaren under en lite längre period för att samla in statistik och bedöma hur systemet och det webbaserade gränssnittet fungerar.

Installation

Enligt ELIQ ska installationen inte behöva ta mer än fem minuter. Det bör inte vara helt omöjligt om man rappar på lite och undviker att stöta på problem. Huvudenheten, eller hubben, kopplas in direkt i routern med den medföljande nätverkskabeln. Det optiska ögat, som placeras på elmätaren med självhäftande tejp, kommunicerar däremot trådlöst med hubben.

I vårt fall fungerade det helt problemfritt, men så är också routern placerad vägg i vägg med elmätaren. Den ska dock ha en räckvidd på ca 15 m genom väggar och tak, vilket bör räcka i de flesta villor.

Nästa steg är att logga in i webbtjänsten ELIQ Online, där alla funktioner är samlade. Det finns även en smartphone-app där man kan se sin förbrukning i realtid, samt en fristående display (ett tillval vi inte testat).

Funktionalitet

Den viktigaste tanken bakom ELIQ är förstås att göra det lättare att identifiera – och om möjligt, eliminera – hushållets strömtjuvar, med målet att reducera sina elräkningar. Onlinetjänsten fungerar utmärkt för ändamålet. Vi har inte noterat några som helst problem efter en dryg månads konstant användning.

För att få mer användbar statistik bör man fylla i lite grunddata, inklusive uppvärmningssystem, bostadsyta och adress. Den sistnämnda används för att automatiskt hämta yttertemperaturdata. Genom att även lägga in de väsentliga delarna från sitt elavtal visas även elkostnaden per timme i realtid.

ELIQ1

En av de största fördelarna är just att förbrukningen spåras i realtid. Det gör det enkelt att testa hur mycket ström enskilda apparater, belysning o.s.v. faktiskt förbrukar, eller räkna på hur mycket du sparar genom att sänka inomhustemperaturen någon grad. Statistiken sammanställs och kan visas per timme, dag eller månad.

ELIQ2-Min_energi_-_2015_1_11

Efter månadens slut får man dessutom en mer utförlig sammanställning. Du kan också jämföra dig med ”liknande hushåll”, men med tanke på att vi bor mitt i landet, d.v.s. ca 50 mil norr om Stockholm, och testar produkten i januari tar vi den informationen med en liten nypa salt.

ELIQ3

Viktigast är ändå att utgå från sina egna förutsättningar och använda dem som utgångspunkt för att försöka reducera sin elförbrukning. För ändamålet tillhandahåller ELIQ även en hel del tips och inte minst ett svenskspråkigt forum, integrerat i samma gränssnitt som övriga funktioner.

 




 

Sammanfattning

ELIQ Online-paketet, inklusive energihubb, optisk sändare, adapter och nätverkskabel kostar 995 kr. Det känns som en fullt rimlig prislapp med tanke på att det är en engångskostnad – inga månadsavgifter tillkommer. Om man lägger manken till för att dra ner på elkonsumtionen kan nog ELIQ betala sig själv inom något år, eller rentav några månader om du snubblar över några riktiga energibovar.

Onlinetjänsten är stilren, omfattande och enkel att använda. Om vi ska invända mot något är det framförallt att du, i alla fall inte i dagsläget, kan koppla ihop din ELIQ med energiförbrukarna, t.ex. via smarta termostater eller fjärrstyrd belysning. Det är en ren informationstjänst, även om det är en mycket bra sådan.