Test: Dyson Pure Hot + Cool – renar luften med stil

Vi har testat luftrenaren Dyson Pure Hot + Cool. Den är ingen fullträff. Den ser fantastisk ut, är enkel att använda och ger markant bättre inomhusluft. Men den har en brist: ljudnivån.

Det går visserligen att sova med maskinen igång, men du vaknar förmodligen mindre utvilad än om tystnad fått råda. Trots det – och trots ett tämligen högt pris – ger vi Dyson Pure Hot + Cool ett gott betyg i vårt test, vilket säger något om dess egenskaper i övrigt.Dyson Pure Hot + Cool

Funktioner luftrening – fläkt med eller utan uppvärmning
Mått 63 cm (höjd) – 22 cm (basens diameter)
Gränssnitt display på luftrenaren – fjärrkontroll – app
Filter HEPA
Uppkoppling via trådlöst nätverk
Temperaturinställningar 1-37 grader
Övrigt fokuserad eller spridd luftström
Luftrenaren går att vinkla uppåt.

Översikt

Dyson Pure Hot + Cool är i första hand en luftrenare. Men den kan också värma luften, eller fungera som en svalkande fläkt. (Trots namnet “Cool” kan den inte sänka temperaturen i luften – den har alltså ingen kylfunktion.)

Den unika (jo, den är unik och dessutom patenterad) utformningen av själva fläktkonstruktionen bidrar till det ovanliga utseendet med en oval ring varifrån luften strömmar.

Luftrenaren styrs antingen med hjälp av en fjärrkontroll eller genom en app i telefonen. Båda fungerar klanderfritt. I appen får du dessutom möjlighet att göra inställningar av olika slag – mer om det nedan.

Luftflödet kan styras så att det fokuseras mot en punkt eller sprids i en vid vinkel ut i rummet. Enheten kan också ställas in så att den vrider sig fram och tillbaka, för att ytterligare sprida luften.
Själva reningen sker med hjälp av ett filter i luftrenarens bas.

Installation

Det blir ett mycket kort stycke om installationen. Ladda ned appen Dyson Link. Anslut luftrenaren till elnätet och leta rätt på den i ditt trådlösa nätverk via appen. Det hela går på någon minut eller möjligen två.

Testad i vardagen

Jag lägger mig i sängen, petar fram Dyson-appen och väljer Nattläge. Den nästan spektakulärt snygga fläkten på andra sidan av rummet tystnar. Inte helt, men tillräckligt för att jag ska kunna sova.
Innan jag lägger ifrån mig telefonen tittar jag på diagrammet som visar hur luftkvaliteten har varierat under dagen, och när själva reningsfunktionen varit igång. Som vanligt ser jag två toppar, en på morgonen och en strax efter middagstid. Men jag ser också att luften aldrig varit i närheten av att bli dålig.

Diagrammet är bara en bekräftelse på det jag redan märkt. Att luften är bättre. Det luktar mindre instängt när jag kommer hem från jobbet. Luften känns på något sätt lättare att andas. Obehagliga dofter försvinner snabbare.

Jag hade för all del inte behövt ställa Dyson Pure Hot + Cool i nattläge manuellt. Det går utmärkt att schemalägga bland annat den inställningen. Det sker också i appen och ger fullständig kontroll över hur luftrenaren ska fungera varje minut av veckans alla dagar.

Aningen högljudd

Trots nattläge är Dyson Pure Hot + Cool inte särskilt tyst. Den väsnas för all del inte, men den susar ljudligt. För somliga är det möjligen inget problem, men för mig tog det ett tag innan jag vande mig och med handen på hjärtat tror jag att jag skulle sova bättre i ett helt tyst rum. Det här är den enda verkligen svagheten jag hittar hos luftrenaren under det drygt veckolånga testet. Samtidigt är det alltså en egenskap som jag har kunnat vänja mig vid.

Värmefläkt med fokuserad stråle

När jag vaknar är jag lite frusen. Jag drar fram mobilen och höjer temperaturen hos Dyson Pure Hot + Cool. Samtidigt ställer jag om luftströmmen från bred till fokuserad – och ser till att utblåset är riktat mot mig. Det är förvisso en aning komplicerat, eftersom det inte finns någon inställning som låter dig vrida luftrenaren till önskat läge. Istället får du först välja inställningen där den sveper fram och tillbaka, och strax innan den når det läge där du vill att den ska stanna stänger du av “svepläget”.

Efter några korta ögonblick träffar en ljummen luftström mig där jag sitter på sängkanten och gör mig redo för morgonens meditation.Autoläge håller temperatur och luftkvalitet

Innan jag senare går ut och gör frukost väljer jag läge Auto och kan glömma hela apparaten. Nu gör det vad den behöver göra under hela dagen – för att se till att luften är hyggligt pollenfri och lätt att andas. Eftersom sommaren närmar sig behöver jag inte ställa in någon särskild temperatur, mitt ordinarie värmesystem räcker gott och väl till för att hålla den kyliga våren på rätt sida om ytterväggarna. Men jag ser fram emot att kunna ställa in 23 grader i appen när höst så småningom håller på att gå över till vinter – och fjärrvärmesystemet inte riktigt hänger med i svängarna – och veta att jag alltid har ett behagligt varmt vardagsrum att komma hem till.

I Auto-läget tystnar ibland maskinen. I vart fall när jag är ensam i lägenheten. När barnen är här jobbar den mer. Med fler personer i rummet blir reningsbehovet större, helt enkelt. Men ibland låter jag fläkten jobba hela tiden för att få en lätt svalkande rörelse i luften.

Appen ger full koll

Med Dyson-appen kan du inte bara styra luftrenaren oavsett var någonstans du befinner dig. Den ger dig också information om den aktuella luftkvaliteten, luftfuktigheten och temperaturen i rummet där renaren står. Bilden av rummet som utgör startvyn är grön, orange, röd eller mörkröd beroende på om luftkvaliteten är bra, ok, mindre bra eller dålig. Så länge luftrenaren fungerar ska den givetvis inte vara något anna än grön eller möjligen orange, men Dyson Pure Hot + Cool kan faktiskt mäta och rapportera om luftkvaliteten utan att vara igång.

Dyson-appen hämtar också data från en central tjänst som visar nivån av luftföroreningar på din ort (eller vilken ort du nu väljer att ange), tillsammans med den aktuella pollenhalten.

Diagram visar historik och återstående filterliv

Ett diagram ger dig koll på historiken. Hur har luftkvalitet, temperatur och luftfuktighet varierat de senaste dagarna eller veckorna? När har luftrenaren varit aktiv? Här ser du också hur långt tid det är kvar innan filtret behöver bytas. Enligt Dyson ska filtret klara användning ett helt år, tolv timmar per dygn.

Under Inställningar anger du bland annat din geografiska plats – för att få rätt luftkvalitetsdata presenterad i appen, och vilken nivå luftrenaren ska jobba mot. Somlig kanske nöjer sig med “hyggligt ren luft”, medan andra är väldigt känsliga och behöver en högre grad av renhet. Det går att välja tre olika nivåer.

Det är förstås också i appen du kan schemalägga funktionen hos Dyson Pure Hot + Cool. Du kan i detalj välja hur den ska fungera för varje dag i veckan. Kanske låter du den vila på måndagen när familjen inte här hemma, men ser till att den går på klockan tre då dottern kommer hem. På tisdagen får den vila ända till klockan fem och på helgerna vill du att den ska gå hela tiden …

Ljudet – enda svagheten

För min del känns schemafunktionen överflödig. Dyson Pure Hot + Cool stör liksom inte när den är igång – åtminstone inte dagtid – och får vara på kontinuerligt. Möjligen skulle det vara en poäng att schemalägga nattfunktionen, som gör att fläkten aldrig blir högljudd och dessutom i princip släcker den rätt ljusstarka displayen.
Gränssnittet gör appen föredömligt enkel att använda och den känns modern.

Fjärrkontroll för maximal enkelhet


Om du inte vill dra fram telefonen i tid och otid är fjärrkontrollen ett utmärkt sätt att styra Dyson Pure Hot + Cool. Liksom själva luftrenaren har den en modern, behaglig design och är försedd med tydliga symboler och knappar. För att göra det enklare att hålla reda på fjärrkontrollen kan du placera den på ovansidan av luftrenaren. En magnet ser till att den håller sig på plats.

Sammanfattning

Dyson Pure Hot + Cool är en lyckad kombination av modern teknik och design. Den tar inte över i rummet, varken utseendemässigt eller på annat sätt. Trots en något för hög ljudnivå för att smälta in i ett sovrum, och trots en väl saftig prislapp, är det här ett bra köp för dig som söker en luftrenare som också kan skänka lite svalka och inte minst värme.

Dyson Pure Hot +
  • Form
  • Funktion
  • Installation
  • Användande
  • App
  • Prisvärde
4.3