Översikt Belkin WeMo
WeMo är Belkins koncept för smarta hem och består av ett antal fjärrstyrda komponenter, samtliga kontrollerade via en app.
Vi testade en Wireless Switch (el-kontakt) och en LED Lightning Starter Set (paket 2 st LED-lampor) samt en fristående övervakningskamera NetCam HD+ som går att koppla till WeMo och gör konceptet smartare.
[wp_ad_camp_4]
Kombinationen av dessa är intressant, och blir än intressantare av att enheterna kan styras genom skript.
Med Belkins Wemo kan man ge intryck av att vara hemma, samtidigt som man på distans kan kolla – och få pushnotiser – om vad som händer. Allt via en ganska enkel installation. Det här gör WeMo attraktivt för både villaägare och lägenhetsboende som funderar på att göra sitt hem lite smartare.
Tekniska specifikationer – WeMo testpaket
Belkin NetCam HD+
Bild: max upplösning 1280×720 px
Ljud: mikrofon och högtalare
Cmos-sensor, IR-räckvidd 8 m, kräver strömförsörjning
WiFi-anslutning, saknar ethernet, används inomhus
Synfältsvinkel: 78 grader (horisontellt), 45 grader (vertikalt)
Pris: 900 kr och uppåt
WeMo Wireless Switch
Elkontakt
WiFi-anslutning, sätts i eluttag, används inomhus
Pris: Från 399 kr och uppåt
WeMo LED Lightning Starter Set
Startpaket med 2 st Led-lampor
10W strömförbrukning per lampa
WiFi-anslutning, används inomhus
Pris: 799 kr
Installation
Installationen av WeMo är pillig, inte svår. Kanske den vanliga användare kan tycka att det är lite pilligt, men när man väl fattat principen är det ganska enkelt. Som vanligt ska teknikhatare hålla sig bort.
Ifall man laddar ner appen från nätet innan installationen så finns där instruktioner om hur varje enhet installeras.
Helhetskonceptet innehåller fler produkter än vad som i nuläget finns tillängligt på den svenska marknaden: Light Switch (ljusknapp), Crock-Pot Slow Cooker, Maker (trigger), Heater (värmepump), Air Purifier (luftrenare), Humidifier (luftfuktare), Mr Coffee Brewer. Det finns även olika ljusslingor för WeMo i USA. Vi har dock sett Maker till försäljning i en svensk webbshop.
Det vi testade är alltså en smart kontakt (Wireless Switch) och ett startpaket med två LED-lampor samt övervakningskameran NetCam HD+.
[wp_ad_camp_4]
Varje enhet i konceptet har från start ett eget trådlöst nätverk som aktiveras när enheten får elkontakt.
Om vi tar exemplet med att få igång WeMos smarta elkontakt Switch: sätt in Switch i väggurtaget, ladda sedan hem WeMo appen. I inställningar (på mobilenheten) välj WiFi och starta appen.
Appen upptäcker näraliggande trådlösa nätverk, och man ansluter först till enhetens nätverk, och så snart det är gjort tänds en ny dialogruta där man ansluter till sitt standardnät.
I praktiken betyder det att man via appen överför till Switchen till sitt ordinarie nätverk.
Klart.
När man avslutar installationen av WeMo Switch finns en checkbox där man kan få WeMo att minnas WiFi-inställningarna. Perfekt vid installation av flera andra enheter.
WeMo-appen är i starten en guide där man erbjuds klicka på ett antal ikoner som stämmer med den enhet man ska installera. Funkar även efter installationen eftersom där går att även klicka sig fram till en användarguide.
På en Androidtelefon är det viktigt att dels klicka bort tillvalen ”smart WiFi”-koppling (under telefonens inställningar) för att telefonen inte ska byta nät under installationen, vilket gör att den misslyckas.
Starta om appen
När man följt guiden till sista bilden, är det också viktigt att man stänger ner denna och startar om appen efter det att man anslutit till det närverk som den installerade enheten skapat. Annars hamnar sitter man fast i demoslingan.
Även om man startar om så kan det bli svårigheter att ansluta enheten till det befintliga hemnätverket, så skedde i vårt fall för samtliga enheter. Men det är bara ha tålamod och repetera till dess att det lyckas.
Värt att notera är att det kan ibland ta flera minuter för appen att hitta nya enheter och konfigurera dessa. Sannolikt berodde det i vårt fall på att det trådlösa nätverket ibland var klent i sina yttre kanter. Men det påverkade inte vare sig slutresultat eller känslan i hur produkterna fungerade.
Hur fungerar Belkin WeMo?
Vi valde ett testscenario där kameran sattes att bevaka en kattlucka på lantstället. Huskatten är kvar när vi är i stan några dagar och då matas hon av en vän till familjen. Vi har dock märkt en stor mängd strykarkatter när vi är där, samt spår av inkräktarkatter eftersom luckan inte går att stänga.
Därför satte vi upp en kamerabevakning på luckan. WeMo tillåter också att man gör skripts enligt principen IFTTT (If This Then That). Man kan göra skripts som styr hur de installerade enheterna ska bete sig. Som att de ska slå på/av vid viss tid på dygnet, soluppgång/nedgång eller vid rörelse (om en sådan givare finns tillgänglig).
Sannolikt utökas skriptpaletten i samband med att Belkin släpper ytterligare enheter som kan andra saker.
Det skript vi gjorde gick ut på att kameran tar två bilder i samband med att rörelse upptäcks. Och aktiverar Switchen som i sin tur tänder ett par lampor under 1 minut. Bilderna skickas med e-post till adress man bestämmer.
Belkin själva erbjuder ingen lagring varken av bilder eller av videoklipp. Däremot hänvisar man till företaget Seedonk och deras abonnerade tjänst iSecurity+. Är man nyfiken på denna finns en fri månad att testa tjänsten, men det sker alltså direkt med Seedonk. Vi fick dock inte ”Try it for free”-knappen att fungera utan det måste man göra via ”Köp plan”-knappen. Kostnaden efter den fria månaden är 9.99 dollar/mån.
Man undrar förstås vilken knapp man tryckte på? Det här är svaret då man dragit igång den fria testmånaden med iSecurity+. Svensköversättningen av ”trial” kunde varit mer träffsäker.
I vårt skript adderade vi kamerans rörelsedetektering med att Belkin Switch skulle slås på. Till denna hade vi två olika lampor anslutna, och de gick igång när en katt kom in. Så många kattbesök hade vi inte räknat med, och lamporna lyste mestadels mitt i natten, vid olika tider, fast enbart 1 minut som vi ställt in dem på.
När vi strax ändrar installationen, så ska vi byta ut lamporna mot en ljuduppspelare på högsta volym med en galet trumpetande elefant. Lampor som tänds skrämmer ingen.
Vi är inte helt nöjda med kamerans snapshotfunktion, även om det oftast går bra. Många gånger då bilder tas, har det som utlöser bildtagningen försvunnit ur bild. Och detta trots att kameran IR-känslighet ställts för att identifiera horisontella rörelser (annars är vanligaste felkälla att man försöker fånga rörelser som sker vertikalt, vilket IR är mycket sämre på).
Även om man kollar en livestream så utlöser ändå kameran en tvåbildstagning vid rörelse och skickar den som mejl till adress man valt. I ett fall såg vi dock en främmande kattrackare springa tvärs över bilden, utan att kameran lyckades fånga den.
Men å andra sidan verkar det som att åtta av tio försök lyckas, så det kanske man måste vara nöjd med.
Bildkvaliteten som högst 1920×1080 vilket ger helt ok detaljskärpa. Testbilden ovan är tagen i mycket lampljus. När ljuset försvinner tar kameran bild (video) i svartvitt. Filerna är förhållandevis små (foto cirka 1,43MB, video 14 sek 2,9MB).
En smart sak som Belkins ingenjörer lyckats med är att i kamerafoten även lägga med en platta för fastmontering. Inget man behöver köpa till extra alltså.
Briljant. Och väldesignat.
Vi installerade också två fjärrstyrda glödlampor, via LED Starter Kit. De har en snygg dimmerfunktion inbyggd, vilken kan fjärrstyras separat för varje lampa. Dock noterade vi att fjärrinställningen ofta kopplade ur och lamporna stod på full styrka (10W), trots att vårt val var 50 procent, men att justera tillbaka var ingen stor ansträngning eftersom man ser alla enheter automatiskt när man drar igång WeMo-appen.
Det märks att WeMo är ungt som koncept. Det är bra att Belkin har sina programutvecklare i arbete, men erbjuds uppgradera inbyggd programvara genom en knapptryckning. Kamera och Switch fungerade fläckfritt, Led-lamporna fick vi inte uppgraderade trots upprepade försök.
Trots en del saker som behöver rättas till, så är vi överraskade hur trevlig WeMo känns. Det är frestande att utöka med flera Switchar och fler Led-lampor. Det ska bli spännande att följa konceptet framöver i takt med att fler produkter i serien introduceras på den svenska marknaden.
Sammanfattning Belkin WeMo
Wemo fjärrstyr smidigt delar av hemmet och kan ges smarta funktioner via enkla skripts. Och larma med still/rörlig bild om man valt att inkludera en övervakningskamera.
Förutom att WeMo har snygg design, är systemet utbyggbart till överkomliga priser. Hyfsat enkel installation och hög pålitlighet hos de komponenter vi testade gör att vi kan rekommendera WeMo.