Tado Smart AC Control V3+ gör luftkonditioneringen smartare

Tado Smart AC Control V3+

När tyska Tado ger sig in i tävlingen om smartaste rumstermostat blir det ett bländande exempel på hur den traditionella tyska ingenjörskonsten tar klivet in i den digitala världen med fortsatt hög svansföring.

Tado Smart AC Control V3+ är diskret på väggen – eller på bordet – och låter dig styra luftkonditioneringen utan att behöva använda appen.

ÖVERSIKT: SMART, DISKRET OCH STABIL

Tado Smart AC Control V3+ är en ytterst diskret och hyggligt intelligent termostat. Den styr luft-luft-värmepumpar för optimal temperatur med minimal energiförbrukning. Det är i vart fall tanken. Och faktum är att den lever upp till löftet tämligen väl. Även om enheten inte bjuder på några större överraskningar är det inte särskilt svårt att motivera kostnaden på cirka 1 200 kronor. Visserligen har de flesta värmepumpar motsvarande funktioner som Tado Smart AC Control V3+. Den största nyttan torde vara möjligheten att styra värmepumpen över nätet, samtidigt som det även finns andra nyttiga funktioner som saknas hos ordinära värmepumpar. Bland annat kan den känna av när bostaden står tom och då ställa in kylanläggningen för lägre energiförbrukning.

Tado Smart AC Control V3+ fungerar med alla värmepumpar som använder en infraröd fjärrkontroll med display. Enheten kommunicerar alltså med hjälp av infraröda signaler, vilket innebär att den behöver installeras eller placeras på ett ställe med fri sikt till anläggningen.Specifikationer Tado Smart AC Control V3+

Sensorer: temperatur – luftfuktighet – rörelse
Appstyrning: ja
Röststyrning: ja via Apple Home – Google Home och Amazon Alexa
Funktioner: schemalagd kontroll med valfritt antal tidsfönster – geofencing (olika temperaturer beroende på om någon är hemma eller ej) – väderprognosbaserad styrning – känner av öppet fönster och varnar/stänger av ac-anläggning
Övrigt: Tjänsten Auto Assist Skill för 30 kr/mån ökar graden av automatisering

SNABB INSTALLATION

Tillverkaren har uppenbarligen ansträngt sig för att skapa en produkt som förefaller modern i alla avseenden. Och Tado Smart AC Control V3+ framstår förvisso som modern, vilket även gäller installationsprocessen. Efter att du laddat ned och installerat Tado-appen är du bara några få steg från att kunna börja använda termostaten.

Enheten ansluter till det trådlösa nätverket utan att du behöver ange nätverksnamn eller lösenord. Sammantaget sker hela installationen i några få, enkla steg och strax lyser temperaturangivelsen på den vita plattan som utgör själva termostaten.

Då Tado Smart AC Control V3+ kommunicerar med ac-anläggningen via ir-ljus behöver utrustningen ställas in för just din modell. Om den inte finns med bland tillverkarna i den mycket generöst tilltagna listan i Tado-appen är det enkelt att ”lära” enheten hur den ska fungera för att kunna styra ac-utrustningen. Det sker i korthet genom att du pekar fjärrkontrollen mot Tado-enheten och i ett par-tre streg trycker på olika knappar, enligt instruktioner i appen.

Den enda betydande bristen jag upptäcker under installationen är avsaknaden av fästanordning för väggmontage. Det verkar som att man har insett detta först när designteamet var klart med sitt jobb, och att man försöker reparera skadan genom att skicka med två självhäftande kuddar. Det fungerar, så länge du inte behöver flytta på enheten.

TADO I VARDAGEN

Det piper till i telefonen. Jag stannar upp, tittar på meddelandet som poppat fram: ”Tado har upptäckt att det inte är någon hemma längre. Ska jag aktivera Borta-läget?”. Varpå jag svarar ja genom en dutt på skärmen. Där hemma sänks nu kyleffekten hos min ac och temperaturen i lägenheten tillåts stiga till 26 grader.

Vid ett annat tillfälle talar Tado Smart AC Control V3+ om att det finns ett öppet fönster i lägenheten, och undrar om jag vill stänga av ac-funktionen för att spara energi.

Det är framför allt detta Tado Smart AC Control V3+ är avsedd för, att spara energi samtidigt som inomhusklimatet förblir behagligt. Hur enheten vet att det finns ett öppet fönster förblir en gåta och jag tänker inte ta reda på det, utan nöjer mig med att konstatera att den har rätt varenda gång.

Tado Smart AC Control V3+
Tado-appen är enkel att använda och ger dig snabbt en överblick av status. Alla funktioner är lättåtkomliga och enkla att hantera.

Känner av när jag inte är hemma

Exakt hur Tado-enheten förstår att ingen längre är hemma vet jag inte heller, men antar att det har att göra med bristen på rörelse i lägenheten. Hur som helst är dessa båda funktioner värdefulla. Visst har jag gjort upp ett schema i Tado-appen som gör att min ac jobbar för en lägre temperatur på natten, och låter den stiga något under dagen. Och visst kan jag manuellt ställa in Tado Smart AC Control V3+ så att den går över i Borta-läge – då temperaturen får stiga ytterligare något för att spara energi – men när jag glömmer det kliver tekniken in och räddar mig.

På motsvarande sätt avaktiveras Borta-läget när jag närmar mig bostaden. Hur nära jag behöver vara för att Hemma-läget ska träda i kraft har jag bestämt i appen. Eller rättare, jag har nöjt mig med den förinställda gränsen på 400 meter från bostaden.Superflexibel schemafunktion

Schemafunktionen är tämligen omfattande och låter dig ställa in valfritt antal så kallade tidsblock över ett dygn för olika temperaturer. Det går också att skapa olika scheman för olika veckodagar.

En särskilt intressant funktion är Tado:s förmåga att ta hänsyn till vädret. Detta gör den inte bara för att ge dig ett behagligt inomhusklimat, utan för att också spara energi. Genom att ta hänsyn till ett förväntat väderläge, utifrån prognoser, ska den kunna optimera ac:s funktion för maximal komfort till minimal energiåtgång. Funktionen är alltid aktiverad, men vi har inte kunnat bedöma hur mycket energi den har hjälpt till att spara.

Grundtanken med Tado Smart AC Control V3+ är att spara energi, genom smartare styrning av luftkonditioneringen. I appen finns information som ska ge en hint om hur mycket energi du har sparat tack vare Tado Smart AC Control V3+ . Vårt test genomfördes under en för kort tid för att nödvändiga data för detta skulle hinna samlas.

Fungerar med Apple Home, Google Home, Alexa

Även om jag sällan behöver ändra inställningarna för min ac finns tillfällen då jag helt enkelt vill att det ska vara varmare än vad förinställningarna anger. Appen är synnerligen enkel att förstå och ger ett enkelt handhavande. Men ännu enklare är det att prata med Tado. Detta blir möjligt tack vare Apple Home, Google Home eller Amazons Alexa. ”Hej Siri … sänk temperaturen två grader” funkar klockrent. Varje gång.

Tado Smart AC Control V3+ går också att styra genom att röra direkt på enheten. Framsidan är beröringskänslig och ett enkelt menysystem gör att du kan komma åt grundläggande funktioner utan att behöva gå in i appen.

Välj termostat

När jag installerade Tado Smart AC Control V3+ fick jag möjlighet att välja vilken termostat som skulle användas, den i ac-anläggningen eller den i Tado-enheten. Genom att välja den senare kunde jag få en styrning av värmepumpen som utgår från temperaturen i vardagsrummet där jag har monterat Tado Smart AC Control V3+, inte borta vid balkongen där ac:n står.

Auto Assist Skill-prenumeration krävs för maximal smartness

För att verkligen dra nytta av teknikerna bakom Tado Smart AC Control V3+ krävs en tilläggstjänst för 30 kronor i månaden. När den är aktiverad kommer Tado-systemet att automatiskt anpassa ac-funktionen utifrån parametrar som luftkvalitet, väder och närvaro i bostaden. Auto Assist Skill är inget måste, men vi upptäckte att Tado Smart AC Control V3+ faktiskt lyfter några snäpp med den aktiverad, eftersom den gör systemet mer självgående.

Omdöme: Tado Smart AC Control V3+ – smarthet och enkelhet ger högt betyg

Tado Smart AC Control V3+ får stanna i min lägenhet. Inte främst för att den gör min AC aningen smartare, utan framför allt för att den låter mig styra inomhusklimatet via telefonen och Apple Home. De funktioner som kan spara energi genom att påminna mig om när bostaden står tom, ett fönster öppnas eller genom att optimera kylningen utifrån väderprognoser är trevliga. Men ensamma är de knappast värda priset för Tado.

Tado Smart AC Control V3+
  • Design
  • Funktion
  • Energismartness
  • Användning
  • Installation
4

Slutsats

Enkel, snygg och smart. Termostaten från Tado är långt ifrån revolutionerande, men tillräckligt fiffig – och tillräckligt enkel att använda – för att Smarto ska ge den stämpeln ”Smarto rekommenderar”.