Smartplugs – De enklaste byggstenarna i ett smart hem

Artikeln är senast uppdaterad: 2018-01-04

Smartplugs är samlingsnamnet för smarta vägguttag – en spretig produktkategori som innefattar allt från väldigt simpla uttag med fjärrstyrning till avancerade modeller med inbyggd GSM-mottagare.

Den alternativa beteckningen smarta strömbrytare är kanske bättre eftersom det är den egentliga funktionen. I de flesta fall används de för att tända eller släcka belysning, men det går naturligtvis att använda dem till det mesta med en stickpropp, exempelvis fristående radiatorer, kupévärmare, brödrost o.s.v.

 

Egenskapen som de flesta smartplugs delar är att de placeras direkt i vägguttaget och bryter strömmen till den anslutna apparaten på distans. Hur de fungerar i praktiken och med vilken teknik de kommunicerar med användaren är en desto mer öppen fråga.

Stora variationer i intelligenskvot

Ordet ”smart” används frikostigt i marknadsföringen av allehanda elektronikprodukter, och även i det här fallet är det ett urvattnat begrepp. Det enklaste formatet på marknaden är att du köper ett paket med en eller ett par smartplugs och en fjärrkontroll med radiosändare. De kan bara användas för att slå av/på uttagen i samma byggnad och är inte överdrivet användbara, men i de lite högre prisklasserna börjar man se fördelarna.

Exempel: Telldus vs Z-wave

TellStick NetNågra av de mer populära varianterna, som dessutom säljs av de flesta elektronikkedjor, är de som fungerar med kontrollenheterna från svenska Telldus – TellStick, TellStick Duo och TellStick Net. De ansluts till en gemensam hubb som låter dig styra och programmera uttagen via Telldus mjukvara för datorer eller mobiler. TellStick (läs vårt test) kostar mellan 500-1000 kr beroende på modell och vägguttagen börjar på ca 100 kr.

Om du har planer på att automatisera fler delar av hemmet via ett gemensamt gränssnitt kan smartplugs som använder Z-wave vara ett mer intressant alternativ. Z-wave är de facto-standard för smarta enheter, med fördelen att uttagen då kan integreras i en betydligt mer omfattande helhetslösning.

Nackdelen är att det är betydligt dyrare (och oftast lite svårare) att komma igång med Z-wave – uttagen och kontrollboxarna kostar mer och är inte speciellt vanliga på den svenska marknaden.

 

För- och nackdelar med alla smartplugs

Är det enbart fjärrstyrning av vägguttag/strömbrytare till belysning och apparater du behöver finns det få skäl att betala extra för en Z-wavebaserad lösning. Har du däremot planer på att bygga ett helautomatiserat hem på längre sikt är det värt att blicka framåt.

SmartplugOavsett vilket system som används har en betydande andel av de smarta uttagen en ganska osmart konstruktion – många är så stora att de även blockerar uttaget bredvid. Det finns även mindre och smidigare modeller, men de är relativt sällsynta.

De varianter som istället monteras bakom eluttaget är både mer praktiska och sticker mindre i ögonen. Tyvärr är de inte fullt lika praktiska att montera och kan egentligen inte kallas smartplugs. Fasta elinstallationer är dessutom inget man får laborera med på egen hand, utan måste utföras av en behörig elektriker.

Sammanfattningsvis råder det ingen brist på alternativ för dig som är på jakt efter smarta vägguttag, snarare tvärtom. Det finns gott om skräp som inte fyller någon egentlig funktion på marknaden. Säkrast är att välja smartplugs som går att integrera i ett större, väletablerat system som Telldus eller någon av de många Z-wavealternativen.