Test: Ring Door View Cam – Kamera och ringklocka för lägenheten

Ring fortsätter bygga ut sitt ekosystem av smarta hem produkter med nya kamera-ringklockan Ring Door View Cam som installeras snabbt och enkelt i befintligt titthål. Är du hemma går det enkelt att titta genom nyckelhålet precis som tidigare men nu kan du även få push notis till Ring appen och se och prata med den som ringer på. Door View Cam är inte utan brister men de flesta brister går att överbrygga och då är du kvar med en riktigt bra kamera-ringklocka.Specifikationer

Anslutning WiFi (802.11 b/g/n @ 2.4 GHz)
Kamera 1080P (HD)
Vidvinkel 155°
Hålstorlek 12 – 14 mm
Storlek utsidan 47 mm x 97.3 x 19.8 mm
Storlek insidan 57.5 mm x112 mm x 29.5
Laddning Mikro USB
Batteritid 30-60 dagar
Apple Home Kit stöd Nej
Google Home stöd Nej
Amazon Alexa stöd Ja

Ring siktar nu in sig på dig som bor i lägenhet med deras nya kamera-ringklocka som vi testat. För ca 2000 kr så är det inte direkt en billig produkt och vår rekommendation är dessutom att lägga till ett extra batteri (349 kr) samt en inomhus ringare (649 kr) så frågan är om det är värt pengarna?

Utöver kostnaden för att köpa själva Ring Door View Cam så behövs ett abonnemang från Ring för €3/månad om du vill kunna spara klipp. Utan abonnemanget får du bara tillgång till en live feed, vilket förvisso kanske räcker för de flesta situationer. Vi upplever det dock lite snålt att Ring inte bjuder på några dagars historik här och hoppas på bättring framöver.

Ring kan börja spela in video vid rörelse utanför dörren och det går att ställa in blockerade zoner där den inte skall spela in. Alternativt går det också att ställa in så den bara spelar in när någon faktiskt ringer på.

Ring Door View Cam är busenkel att installera

Paketet från Ring kommer med allt du kan tänkas behöva för att installera dörrklockan, inklusive verktyg att ta bort det gamla titthållet. Efter det gamla titthållet är borta och appen är installerad är det inte många minuter innan klockan är på plats och redo att ta emot besökare. Är det någonting Ring är duktiga på så är det definitivt extremt enkla och snabba installationer. Många andra företag borde ta efter den enkelheten och tydligheten som Ring erbjuder.

Inget som behöver borras eller tejpas på plats utan allt går bara smidigt. Värt att notera är att storleken på hållet skall vara 12-14 mm.

Appen ger dig steg för steg instruktioner om hur du skall göra installationen och guidar dig till vilka val du kan göra när det kommer till rörelsedetektion, ljud, zoner etc.

Följ de enkla stegen i appen för att komma igång.

Vi testar Ring i vardagen

Vi har testat Ring Door View Cam under några veckor och det finns en hel del att gilla med kameran, några små frågetecken och ett par saker som stör ordentligt.

Låt oss börja med det mest uppenbara problemet med Ring. Utan tillbehör kommer inte ringklockan höras ordentligt i de flesta hem.

Själva grundkonstruktionen i dörrklockan är att högtalaren sitter på utsidan av dörren enbart. Bra så klart när du skall prata med någon som ringer på dörren och du inte är hemma. Mindre bra om du är hemma och har telefonen på ljudlös och inte är i hallen för det är i princip enda stället du kan höra Rings dörrklocka. Det tar ca 2 sekunder att få en push notis att någon ringer på, så har du koll konstant på din telefon eller smartwatch är detta kanske inte ett större problem. Förväntar du dig att Ring skall fungera som din gamla ringklocka gjorde behöver du tänka över vilka tillbehör du skall komplettera Ring med.

Två vägar till hur du skall höra inomhus när någon ringer utan att använda telefonen. Det ena säljs från Ring själva och är en Door Chime Pro som även förstärker nätverket (något som faktiskt kan behövas i vissa fall). Det andra och lite roligare alternativet är att köpa en Amazon Echo Dot så får du en riktigt bra smart högtalare på köpet. Ja i dagsläget stödjer inte Ring Google Home eller Apple HomeKit… Om du väljer Door Chime Pro är det mindre fördröjning från att någon ringer på tills du hör det i den jämfört med i Amazon Echo. Echo Dot har ungefär samma fördröjning som en vanlig telefon.

Kameran

Det andra som är något problematiskt men inte lika illa är vinkeln på kameran. Den är riktad något för högt och borde istället haft en lätt vinkel nedåt, det är svårt att se små barn som ringer på eller om någon lämnat något vid dörren t.ex.

Så till integritet och grannar och kameraövervakningslagen. Det går att ha kameran att larma på all rörelse och ljud som händer utanför dörren och även att blockera bort zoner, så som din grannes dörr. Ett annat alternativ är att enbart låta kameran spela in när någon faktiskt trycker på dörrklockan, detta alternativ rekommenderar vi starkt.

Vad vi gillar mest

Så över till det mer positiva runt Door View Cam. Allting fungerar felfritt och är sannerligen enkelt att använda för hela familjen som enkelt bjuds in efter installationen är klar. Kvalitén på video i ljus och mörker är alldeles utmärkt och ljudet är väl godkänt det också. Det är sannerligen smidigt att kunna prata med en budfirma som ringer på dörren och be dem leverera till en granne eller bara ha koll på vem som har ringt på dörren när du inte är hemma.

Att man inte behöver använda appen för att titta ut genom nyckelhålet är ett stort plus. Batteriet går enkelt att byta ut och här rekommenderas det att köpa ett extra batteri, eller så laddar ni batteriet över natten när ni ändå inte vill bli störda.

Rings produkter ”blir bättre” ju fler du använder genom att du kan koppla händelser tillsammans. Så har du en Ring Stick Up Cam t.ex. kan du ställa in att den skall spela in också när någon ringer på dörren.Slutsats

Ring Door View Cam är en bra produkt med några brister som går att överbrygga med tillbehör i ett fall. Om det är värt pengarna för det smala användningsområde som det ändå är ja det är upp till dig.

Ring Door View Cam
  • Installation
  • Bildkvalitet dagsljus
  • Bildkvalitet mörker
  • Funktion
  • Användning
4.6

Slutsats

Ring Door View Cam är en enkel, gedigen dörrklocka med inbyggd kamera, mikrofon och högtalare, som både underlättar vardagen och ger en ökad trygghet.