Test: Apple TV 4 (2015) – ljusår före nya Chromecast    

Henrik Rådmark - Senast uppdaterad: 2018-08-03

Apple TV 4, den senaste versionen av Apples mediaspelare, släpptes alldeles nyss med stort fokus på appar och spel. Googles variant på temat, Chromecast, har också uppdaterats nyligen. Men hur bra är de egentligen och vilken är bäst? Vi har svaret.

Introduktion och sammanfattning

Apple TV 4 eller den nya Google Chromecast – det är frågan. Båda har varit inkopplade i min TV under en vecka och jag har testat appar, spel och förstås tv, filmer och videoklipp från allehanda leverantörer. Jag har spelat upp egen musik genom apparaterna och sett på egna filmer.

Min dom är hård och kanske inte alldeles rättvist. Om detta vore ett 100-meterslopp hade nya Apple TV 4 korsat mållinjen innan Chromecast ens fått upp farten där borta vid startblocken.

Så stor är skillnaden.

Men, som sagt, domen är inte alldeles rättvis: Chromecast i sin senaste inkarnation gör ett alldeles utmärkt jobb. Den är snabb, stabil och pålitlig. Fast den gör inte lika mycket som Apple TV (som jag från och med nu bara benämner så i texten, utan siffran 4), som i sin senaste version fått ett helt nytt operativsystem med rötter i iOS, ett kraftfullt innanmäte och framför allt: en appstore.
 
 

Så i ärlighetens namn handlar det om att apparaterna är tämligen olika varelser, som fungerar på fundamentalt olika sätt.

Den mest uppenbara skillnaden för nya användare är att Chromecast snarast beter sig som en brygga mellan en smart telefon eller surfplatta och TV:n, medan Apple TV med vidhängande fjärrkontroll och sin appbutik är en fristående enhet.

Apple TV blir en självklar pusselbit i ditt Apple-ekosystem – om du har vandrat den vägen.  Appar som du har installerat på din Iphone eller Ipad dyker upp i Apple TV. Bilder och videoklipp du sparar i Icloud kan ses där och du når hela ditt Itunes-bibliotek från TV:n.

Chromecast kan för all del fås att fylla ungefär motsvarande funktion. Men det kräver att du använder en eller flera tredjepartsappar och att du själv skapar en miljö som gör att ditt digitala material blir tillgängligt i alla dina enheter: dator, telefon, platta och TV.

En inte oväsentlig skillnad som talar kraftigt för Google-alternativet är priset. Chromecast kostar 400 kronor medan Apple TV kostar 1700 plus eventuell kostnad för en HDMI-kabel.

 

Specifikationer – Nya Apple TV4

Processor: A8 (samma som i iPhone 56)
Minne  tillgängligt för appar: 32 el. 64 GB
Arbetsminne: 2 GB
Anslutningar: HDMI-CEC – Bluetooth 4 – WLAN 802.11ac – USB-C för service – 10/100 Base-T Ethernet – IR-mottagare
Max upplösning: 1080p (full HD)
Fjärrkontrollen
Anslutning: Bluetooth 4 – IR-sändare – Lightning-kontakt för laddning
Övrigt: gyrosensor – accelerometer – styrplatta – inbyggt batteri


 

Specifikationer – Nya Google Chromecast (2015)

Anslutningar: HDMI-CEC WLAN 802.11ac
Max upplösning: 1080p (full HD)

Installation och att komma igång

Redan vid uppackningen av Apple TV inser jag att den här kommer att bli svår att lämna tillbaka. Oavsett hur den fungerar. Den blanksvarta boxen med rundade hörn och den eleganta fjärrkontrollen har mig i ett fast grepp från start. Det ska komma att lossa en aning, men just vid uppackningen lägger jag snabbt in de 1690 kronor som står på prislappen i nästa månads hushållsbudget. Apparaten inte bara andas kvalitet och smartness, den tycks definiera själva de begreppen.

_DSF1295

Google har också insett vikten av en snygg presentation och har lyckats hyggligt i det avseendet med sin Chromecast. Apparaten är av en helt annan natur än Apple TV. Här handlar det om en liten puckliknande anordning med svans – där svansen är själva sladden för anslutning till HDMI-kontakten på TV:n. Chromecast är snygg men ger mig inga måste-ha-vibbar.

Medan Chromecast-pucken alltså är redo att ansluta till TV:ns HDMI-kontakt kräver Apple TV en separat sladd. Den ingår inte i priset på nästan 1 700 kronor, vilket gör att kostnaden för Apple TV sticker iväg ytterligare någon hundralapp eller två. Där lossade måste-ha-greppet en aning.

_DSF1277

Installationen av de två enheterna är enkel och hela processen självinstruerande. Anslut respektive enhet till HDMI-kontakten i TV:n och koppla in strömsladden. Chromecast, som hänger på baksidan av TV:n intill HDMI-anslutningen, matas genom en USB-kontakt medan Apple TV har en traditionell nätsladd.

_DSF1313

När det är gjort: följ instruktionerna. I fallet med Apple TV inbegriper installationen att du ansluter den till ditt Apple-konto och om du har en iPhone eller iPad behöver du bara hålla den intill Apple TV så förs dina användaruppgifter över. Den tar också nödvändig information för att kunna ansluta till det trådlösa nätverket på samma sätt.

Det hela förlöpte smärtfritt hos mig. Somliga har rapporterat återkommande problem med att Chromecast inte hittar nätverket direkt. Hos mig fungerade det på första försöket.

_DSF1493

Hela processen var klar på mindre än fem minuter för båda enheterna.

Hårdvaran

Apple TV och Chromecast är två vitt skilda skapelser inte bara till funktion utan också när det gäller utseendet. Apple TV är en svart box  som är tänkt att placeras bredvid TV:n. På baksidan finns utöver HDMI-kontakten för TV-anslutningen också kontakter för trådat nätverk, nätsladd och en USB-anslutning. Den sistnämnda är dock reserverad för utvecklare och servicetekniker.

Apple TV - baksida
Apple TV:s baksida. Här finns kontakter för HDMI, nätverkssladd, nätsladd och en USB-C-anslutning. Den sistnämnda är reserverad för tekniker.

Chromecast är en rund enhet, stor som en jojo ungefär och försedd med en decimeterlång sladd med en HDMI-kontakt i änden. På motsatt sida hittar du en mikro-USB-kontakt som ser till att enheten får ström. När du ansluter Chromecast till TV:n hänger den ned från kontakten på ett ganska slarvigt sätt, kan tyckas. Inte för att det gör något – den hänger ju på baksidan utom synhåll.

Innanmätet hos Apple TV består enkelt sett av en mobiltelefonprocessor, Apples egen A8 som också sitter i iPhone 6, och 32 eller 64 megabyte minne beroende på modell. För de flesta lär 32 GB-modellen räcka. Den som tänker köra stora appar, kanske företrädesvis spel, gör klokt i att satsa på den större modellen.

Givetvis finns också en rad andra komponenter som ser till att hantera bland annat Bluetooth och WLAN.

Chromecast har en betydligt blygsammare bestyckning eftersom den inte kör appar – det sker istället i den anslutna telefonen eller plattan.

_DSF1303

En av Apple TV:s avgörande styrkor ligger i fjärrkontrollen. Det är en svart och aluminiumfärgad solid skapelse av plast, metall och glas som innehåller både accelerometer och gyrosensor.

Den översta delen är en trackpad som används för att navigera i menyer och för att mata in text i sökrutor och annat. Den används också flitigt i spel. Trackpaden har precis rätt friktion och ger en bra känsla och tillräckligt god precision för att hanteringen ska kännas stabil i de flesta lägen.

Under trackpaden hittar du fem knappar för volym, för att navigera mellan olika nivåer i menyer, start och paus och inte minst en knapp för att väcka Siri, det vill säga röststyrningen. Knappen lovar för all del avsevärt mer än den kan hålla för tillfället. Jag återkommer till det.

Den femte knappen startar och stänger av såväl TV-apparaten som själva Apple TV-enheten. Utöver avstängningsknappen fungerar också volymkontrollen för att justera ljudet på TV:n.

Om din TV har stöd för HDMI-CEC fungerar fjärrkontrollen med din TV utan att du behöver lyfta ett finger. Annars behöver du gå in i inställningarna för Apple TV för att aktivera funktioner som styr TV:n.

_DSF1500
I Chromecast-appen samlas alla appar i din enhet som du kan ”casta” till din TV.

Chromecast har ingen fjärrkontroll. Eller rättare, din mobil eller surfplatta är ”fjärrkontrollen”. När du startar en app klickar du på Chromecast-ikonen för att aktivera din TV. Sedan strömmas filmen eller vad du nu väljer att titta på antingen direkt från leverantören till Chromecast-pucken (gäller i huvudsak större aktörer) eller först till din telefon som sedan skickar över bilden till TV:n. I Chromecast-appen samlas alla appar i din enhet som har stöd för tekniken.

Snabbhet och användarupplevelse

Är Apple bra på gränssnitt och det som kallas UX, user experience? Är solen varm? Ja, Apple är ruskigt bra på gränssnitt. Det handlar inte bara om att de är effektiva, de är snygga och förhöjer upplevelsen av att använda datorn, plattan eller som i det här fallet – Apple TV.

Apple TV

Den grafiska miljön i Apple TV är logiskt uppbyggd med de olika typerna av innehåll och appar placerade i rader, ungefär som på en iPhone eller en iPad. Precis som på en sådan kan du själv välja var de olika apparna ska ligga, så att de du använder mest exempelvis kan placeras i översta raden.

Upplägget följer sedvanligt Apple-manér med ett undantag: appstore saknar kategorisering och du ser bara ett litet urval av de appar som finns under rubriker som ”What to watch” och ”What to play”. Du kan alltså inte bläddra bland alla appar utan måste leta dig fram med hjälp av sökfunktionen. Jag förutsätter att detta är en barnsjukdom och att det kommer att åtgärdas i en framtida uppdatering av Apple TV.

Sökfunktionen innehåller förresten en annan påtaglig brist. Det går nämligen inte att söka efter exempelvis filmer bland flera leverantörer samtidigt. Det vore naturligtvis önskvärt om en sökning på säg James Bond visade alla leverantörer eller appar som erbjuder filmer med den Dry martini-drinkande agenthjälten, inte bara från iTunes Movies som är fallet nu. Funktionen finns i USA och lär väl komma hit. Frågan är bara när.

När Apple nyligen lanserade den här versionen av Apple TV gjorde de ett stort nummer av röststyrningsfunktionen Siri. Det ska gå att söka efter innehåll och navigera i exempelvis filmer genom att prata med fjärrkontrollen. Men Siri fungerar inte om du använder ett svenskt Apple-konto. Funktionen finns inte ens där. För övrigt fungerar Siri bara i åtta länder än så länge.

Sök i Apple TV

När nu Siri inte lyssnar på oss i Sverige återstår att mata in text i sökrutor – och det är inte någon särskilt angenäm upplevelse, eller i vart fall rätt tidsödande. Bokstäverna är placerade i en lång rad på skärmen och du sveper med tummen fram och tillbaka på trackpaden för att välja bokstav för bokstav att mata in i aktuellt textfält. Det går, men att landa på rätt bokstav är ett precisionsjobb och här räcker trackpaden inte alltid till.

När du tittar på en film använder du också trackpaden för att snabbspola framåt och bakåt, genom att dra med tummen över plattan. Om du klickar på högra kanten hoppar du fram tio sekunder, ett klick på vänsterkanten tar dig bakåt i filmen. Sveper du uppifrån och ner får du fram en meny där du styr sådant som språk och textning. Det går också att välja ett ljudläge som gör att starka, plötsliga ljud dämpas.

Chromecast har knappt något användargränssnitt, eftersom all hantering sker i telefonen eller på plattan. Du startar appen där, exempelvis Youtube, och klickar sedan på Chromecast-ikonen för att visa innehållet på TV:n istället. Det fungerar, men ur ett gränssnittsperspektiv är det krångligare att behöva hantera två skärmar än en. Å andra sidan vinner konceptet när det gäller att mata in text i sök- och inloggningsrutor tack vare skärmtangentbordet på telefonen eller plattan.

Apputbud

Om man ska tro Apple är appar själva grejen med nya Apple TV – som alltså försetts med en hyggligt kraftfull hårdvara, en TV-anpassad version av iOS, tvOS, och en egen appbutik. Googles upplägg med Chromecast innebär att apparna körs på mobilen eller i plattan vilket innebär klara begränsningar när det gäller prestanda och upplevelse.

I fråga om utbud har Chromecast ett tidsmässigt försprång eftersom tidigare versioner av Apple TV saknade appar i gängse betydelse. Men redan i skrivande stund, bara en vecka efter den svenska försäljningsstarten, finns det enligt uppgift över tusen appar för Apple TV.

Alla appar som du redan har köpt till din Iphone eller Ipad – och som finns i Apple TV-version – installeras för övrigt automatiskt i din Apple TV.

De mest populära apparna är spel, åtminstone räknat i antal. På Apple TV hittar du klassiker som Crossy Roads och Jetpack Joyride. En nykomling är Beat Sports, där du styr spelet genom att hålla fjärrkontrollen i handen när du exempelvis svingar ett tennisracket à la Nintendo Wii.

Asphalt 8 på Apple TV.
Asphalt 8 på Apple TV.

Bilspelet Asphalt 8 är ett annat spel som lär kunna bli en favorit även på Apple TV.

På Chromecast är spellistan likaledes diger med titlar som Just Dance Now, Connect 4 Quads, Monopoly Dash och ett gäng quiz-spel.

Just Dance Now på Android - genom Chromecast.
Just Dance Now på Android – genom Chromecast.

Det här är inget test av spel, men min känsla är att Apple TV kommer att vinna slaget eftersom plattformen är en favorit hos de flesta utvecklare och fjärrkontrollen öppnar för andra möjligheter än Chromecast-upplägget.

Mina favoritappar handlar inte om spel utan om film, tv och videoklipp. Netflix är en given app liksom SVT Play och Youtube. Dessa finns hos både Chromecast och Apple TV, liksom TV4 Play och Viaplay. Men Chromecast vinner än så länge med ett avsevärt större utbud av film- och TV-leverantörer, däribland Plejmo, SF Anytime, Eurosport, National Geographic och Cmore som saknas hos Apple TV.

Det är en alldeles rimlig gissning att flera av de svenska leverantörerna snart dyker upp i Apple TV. Och om du redan nu vill köra exempelvis Spotify går det utmärkt att göra från en iPhone eller iPad via Airplay.

Chromecast presenterar sina appar dels i den nypiffade Chromecast-appen, dels i Google Play. I Chromecast-appen får du ett urval och jag är inte helt på det klara med vad det tillför. För att hitta alla appar och också för att kunna söka bland appar måste du lämna Chromecast och öppna Google Play.

Bildkvalitet och ljud

Apple har inte byggt sin framgång på att erbjuda den senaste tekniken. De har byggt framgången på att erbjuda teknik på det smartaste, mest attraktiva sättet. Därför borde jag  kanske inte höja ögonbryn när jag ser att Apple TV inte klarar att leverera video i 4K-upplösning, den standard som alla talar om som framtiden. Vi får nöja oss med Full HD, vilket också är den högsta upplösningen som Chromecast ger.

WLAN-prestanda är förstås alldeles avgörande för enheter av det här slaget. Och här har såväl Apple TV som Chromecast trimmats flera snäpp sedan tidigare versioner. Båda klarar nu ac-standarden, vilket innebär att de kan använda både 2,4- och 5 GHz-banden till routern. Det kanske slår dig som teknisk mumbojumbo, men i klartext innebär det färre problem vid filmuppspelning och ofta med högre kvalitet.

Den förra versionen av Apple TV hade en optisk ljudutgång. Den är borta. Få sörjer den kanske, men de som gör det funderar möjligen nu på hur de ska ansluta sin hemmabioreceiver för till Apple TV, för att få ljudet den vägen. Enda sättet att få ut ljud ur såväl Apple TV som Chromecast är genom HDMI-kontakten.

Ett plus för Apple TV är möjligheten att ansluta ett par bluetooth-hörlurar.

Spela på Apple TV och Chromecast

Det finns som sagt gott om spelappar till både Apple TV och Chromecast. Även om det finns lysande undantag rör det sig nästan uteslutande om spel som utvecklats för telefoner och plattor. Spelupplevelsen på en stor skärm blir tämligen begränsad med den typen av titlar. Dessutom är Apple TV-fjärrkontrollen inte någon särskilt bra spelkontroll för mer avancerade spel. Det märks särskilt i ett spel som bilspelet Asphalt 8. Det har förvisso snygg grafik och ger skön fart- och körkänsla. Men fjärren som används som ratt genom att luta den åt det håll du ska styra, är en allt för grov kontroll.

Om du däremot kompletterar med en separat handkontroll, exempelvis en Nimbus från Steelseries, går det att få en hygglig spelupplevelse även från mer avancerade spel.

Enklare spel gör sig hyggligt och även om jag personligen inte föll för Crossy Roads var min son svår att slita från soffan där han med tummen på fjärrkontrollens trackpad trixade sig fram över hårdtrafikerade gator.

Det lär också finnas en möjlighet för spelutvecklare att låta användare börja spela på Apple TV och sedan ta vid på telefonen eller plattan. Dock vet jag inte om det finns något spel som utnyttjar den möjligheten nu.
 
 

Chromecast bjuder också på spel och den övergripande slutsatsen är densamma som för Apple TV: det här är ingen spelplattform, men det funkar för kortare stunder av tidsfördriv.

Integration i ditt digitala liv

Medan Apple TV gör anspråk på att knyta ihop ditt digitala liv och göra TV:n till navet i det har Chromecast inga sådana ambitioner. I vart fall inga som syns.

_DSF1515
Itunes genom Apple TV.

Apple TV ger dig tillgång till bilder och videoklipp du tagit med din iPhone eller iPad via iCloud och musiken och filmerna i iTunes. Chromecast vet inte ens om att du har bilder på din telefon. Det går förvisso att koppla ihop alla dina enheter och använda Chromecast som ett nav, men det krävs en hel del manuellt arbete och inte minst kunskap om vilka appar du ska använda. Om du är nyfiken, ta en titt på mediaservern Plex. Den stöds för övrigt i appform hos både Apple TV och Chromecast.

För vem är Apple TV respektive Chromecast bäst?

Jag var tämligen hård i mitt omdöme inledningsvis. Apple TV har ett solklart försprång framför Chromecast. Men det beror till stor del på att det är en annan typ av produkt. Den knyter ihop ditt Apple-universum på ett synnerligen smakfullt och smart sätt – även om det finns brister som faktiskt är störande tydliga. Trots dessa är Apple TV ett solklart val för dig som redan bor i Apple-universum. Du får marknadens bästa mediaspelare, du får länken som knyter ihop dina enheter och ditt digitala innehåll, en enkel spelkonsol och inte minst får du ett fett löfte om att det kommer mer – när utvecklare får upp ångan och börjar fylla appstore med nyttiga, roliga och smarta appar.

Om du inte använder Apples övriga produkter faller lite av poängen med Apple TV. Den är naturligtvis fortfarande en enastående enhet för dig som vill komma åt strömmande innehåll, spel och appar på din TV, men då är Chromecast ett högst rimligt alternativ.

Dessutom talar priset starkt för Google Chromecast.

Sammanfattning Apple TV & Chromecast

Apple TV – Betyg: 4/5

Fördelar Nackdelar
Egen appbutik Högt pris
Lättanvänd Saknar universellt sök (sök i flera källor parallellt)
Knyter ihop dina Apple-enheter Siri finns – men inte på svenska

Chromecast – Betyg 3/5

Fördelar Nackdelar
Lågt pris Är beroende av telefon eller platta för appar
Litet format Användarupplevelsen inte i närheten av Apple TV
Fungerar med både iOS och Android

 

Vad är Apple TV och Chromecast? 

Har du aldrig varit i närheten av en Apple TV eller en Chromecast? Well, i så fall är en förklaring av de här manickerna på sin plats. Det handlar i grunden om att utöka funktionen hos din tv. Dels genom att öppna för fler typer av innehåll än det som erbjuds av din TV-operatör, dels genom att föra in begreppet appar i TV-världen.

Med en Apple TV eller Chromecast går det att visa strömmande innehåll från exempelvis Youtube, Vimeo, Netflix och en rad andra leverantörer på TV:n. Med Chromecast styr du allt innehåll från en smart telefon eller surfplatta medan Apple TV körs med en fjärrkontroll.

Även om det är själva videoinnehållet som är den stora grejen med de här apparaterna så står apparna i centrum, i synnerhet när det gäller Apple TV 4 – som lanserades hösten 2015. Det är just möjligheten att skapa appar som gör att Apple TV kan bli så mycket mer än bara en portal för videoinnehåll. I sanningens namn är den förvisso mer än så redan nu, men ännu har vi rimligen bara skrapat på ytan av vad som går att göra med Apple TV. Tänk på hur iPhone har utvecklats tack vare alla appar.

Redan nu är alltså Apple TV betydligt mer än bara ett sätt att spela upp tv och film från nätet. Den ger dig också tillgång till bilder, video och musik som du har skapat eller sparat på andra Apple-enheter – på din TV. Apple TV gör faktiskt din TV:n till navet i ditt digitala liv, om du vill.

Google vill nog också gärna framhålla appar som en stor grej med sin Chromecast, men du får inte samma möjlighet att dela egenproducerat innehåll mellan dator, telefon, platta och tv här – även om det går att lösa med tredjepartsappar. Upplägget hos Chromecast, som innebär att det är den smarta telefonen eller plattan som utgör själva plattformen att köra appar på, innebär också begränsningar jämfört med Apple TV.

Med det sagt kan jag konstatera att det går utmärkt att spela upp musik i TV:n via Chromecast, från min nätverksanslutna hårddisk med hjälp av musikspelaren VLC – via telefonen. Inte alls lika snyggt och smidigt som med Apple TV – och utan den överblick av innehållet som den plattformen ger, men det fungerar (även om början av varje låt av någon anledning först hörs i telefonen för att sedan flyttas över i TV-högtalarna …).

Ansvarig skribent

Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Han byter regelbundet mellan Android och Ios, mellan Windows och OS X och är närmast besatt av att hitta det optimala ljudet i stereon, få den bästa bilden ur kameran.