Krönika: Framtidens smarta hem en digital familjemedlem

Artikeln är senast uppdaterad: 2015-10-09

Prylarna till Smarta hem och hemlarm exploderade förra året. Aldrig tidigare finns det så mycket att välja på. Och mer väntar. Vr vi har bara sett en antydan av vägen till framtidshemmet där trygghet, smarta lösning och datoriseringen möts. Det ultimata smarta hemmet lär overkligt nog bli en integrerad familjemedlem.

Att beskriva det framtida hemmet är tacksamt. Det kollektiva minnet är kort, och man kan dra på med ganska vildsinta visioner utan att någon i efterhand kollar upp saken. Dessutom överträffar ju alltid verkligheten dikten, så man riskerar egentligen ganska lite.

Nuförtiden har man slutat prata om en ”elektronisk butler” för att beskriva hur det smarta hemmets funktioner som energispar och säkerhetslösningar hanteras, men också en rad tjänster för underhållning etc. baserat på personliga profiler ingår. I bakgrunden finns en ständigt påslagen dator med alltmer AI-kapabel (artificiell intelligens) programvara, men faktum är att de senaste årens kombination av krympande elektronik men smartare algoritmer har matchas av produkter som funkar bättre ihop. Och enheterna ingår modulärt i en idag bättre genomtänkt strategi som hanteras av en eller flera appar.

I en ganska nära framtid kommer man säkert överlåta merparten av apparnas funktioner till en centraldator (i fortsättningen kallad ”husdatorn”) som osynligt ser till att hemmet mår bra. Den elektroniska butlern har bytts ut mot en digital hustomte, en osynlig familjemedlem helt enkelt.

Idén med den smarta husdatorn såg jag redan år 2002 i Microsofts demohem som företaget byggt upp vid sitt där högkvarter i Redmont utanför Seattle. Jag har sedan dess flera gånger besökt deras eHome, som det kallas, men redan för nära 15 år sen fanns här en klar uppfattning om vad ett smart hem ska erbjuda.

 

DSC00017a72

Det är faktiskt ett så pass intressant koncept fortfarande, att det är värt att beskriva eHome som det var upplagt då, i version 1, eftersom det ännu har stor relevans.

 

eHome hålls samman av husdatorn

Microsoft eHome rumsligt är uppbyggt som ett ordinärt hem och hålls samman med hjälp av hemmets husdator, vilken tillhandahåller en rad olika tjänster, funktioner och även säkerhetsprogram. Ytterdörren öppnas inte för vem som helst.

– Man kommer bara in ifall man är auktoriserad av systemet, för här har vi kopplat in möjligheter att använda avläsning av ögats regnbågshinna eller identifierat röstprov. Behöver man släppa in hantverkare medan man är på jobbet kan man tillfälligt ge dem tillgång till huset genom temporära koder eller lösenord genom en sifferinmatningsenhet. Samma princip som när man ger användare privilegier i ett serveroperativsystem, förklarade hårdvarudesignern David Baumert, vi visningen av huset 2002.

Tanken är att kombinera olika tekniker för identifiering, och moderna smartcard ska fungera lika bra som biometriska system – en kombination av DNA, iris-skanning samt röstprovsanalys. Det är ett anpassningsbart system som familjen ska kunna välja säkerhetsnivån för.

 

planview

Det första man möter på andra sidan ytterdörren är ”ljusknappen’, som egentligen är en liten tryckkänslig skärm som finns i alla rum. Ljusreglering är bara en del av vad skärmen kan, för via den når man husets meddelandecentral, man kan koppla in sig i något annat rum, välja och sätta på musik, få tillgång till säkerhetssystemet (ex. justera rörelsedetektorerna i områden som normalt är larmade etc) eller något annat.

 

DSC_9998a72

I den några år senare uppdaterade versionen av eHome finns en bokhylla i vars spotlightuppfyllda mitt man kan ställa ett föremål som framkallar bilder runt om på temat föremålet gestaltar. Avläsningsbart projektorsljus hittar taggarna till rätt bilder.

 

Vardagsrum fullt av upplevelser

Vardagsrummet präglas synbart av en stor platt-TV. Den är kopplad till en anläggning som i praktiken är en multimedieenhet och är ”medveten” om att det finns inkopplade spelare för musik, video, DVD, hårddisk(ar) samt självklart också aktuellt innehåll i varje enhet. Anläggningen navigeras genom ett intuitivt menysystem som visas på TV:n.

 

DSC00041a72

– Skippa sporten och visa istället bilderna från semesterresan till Hawaii förra året, säger David Baumert demonstrativt och vänder sig mot skärmen, där det naturligtvis dyker upp ikoner på de bildbibliotek som också finns lagrade på en hårddisk någonstans. (Notera också 2 st färska Xbox på bordet nedtill.)

Man har självklart ett röststyrningssystem som kan plocka fram den mesta information man vill komma åt, och att alltid kunna komma åt familjens digitala fotoalbum är en självklarhet i det här hemmet.

Dessutom finns det lampor i huset som inte består av vitt ljus. I vardagsrummet är lamporna uppdelade i grundfärgerna RGB och kan, med datorns hjälp, ändras för att spegla de(n) närvarandes sinnestämning(ar) eller illustrera musik som just spelas eller allmänt skapa en behaglig ambientkänsla.

Husdatorn kan även förmedla inkommande samtal under pågående tittning av TV-program. Är man tillräckligt ung kanske det är spännande att chatta – till och med visuellt i bildens nederkant – med sina kompisar.

 

DSC00043a72

Ytterligare en effekthöjare i vardagsrummet är en framtidsversion av dagens lavalampa. Med en strutförsedd projektorskärm och en projektor inbyggd i ett piedestalliknande föremål kan man låta valda delar av familjens fotoalbum eller andra mer psykedeliska bilder visas på ett designmässigt mycket lockande sätt. Man ser inte alltid riktigt vad det är, men det ser häftigt ut.

 

Hemmets hjärta är som bekant köket

I den här konceptfamiljen på fyra personer finns även en femte medlem, den kanske viktigaste – definierad som ”Familjen’. Hos Microsoft har familjen blivit en metaforisk enhet, definierad i husdatorn och manifesterad som en gemensam enhet vilken äter och gör andra aktiviteter tillsammans!

 

calendar

”Familjen” syns främst i planeringskalendern vars centrala plats är just köket. Det behöver inte alltid betyda att man lämnar hemmet, men om man ska arrangera en webbkamerabaserad påhälsning hos farmor och farfar, så är det ju lämpligt om så många som möjligt av familjemedlemmarna är hemma och deltar.

Kalendern består alltså av en gemensam del, samt även egna delar för varje familjemedlem. Kalendrarna kan i sin tur importera hela eller delar av andras kalendrar för att mer effektivt kunna dela data. Varje familjemedlem kan också ha sitt eget användargränssnitt på sin kalender, det är viktigt att kunna personanpassa utseendet på sina datorprogram.

Från kalendern, som finns på en fristående skärm i köket med ett tangentbord dolt i en utdragbar låda, kan man också kopplas till det Microsoft kallar ”pervasive networks”. Liksom termen ”pervasive computing” översätts med ”försvinnande datorisering”, det vill säga att datorchip blir allt mindre och kan byggas in i allt fler vardagsprodukter och ge dessa intelligenta funktioner.

 

lists

Här finns förstås också elektroniska inköpslistor (en streckkodsläsare vid soppåsen noterar läser av vad som slängs).

 

notifications

Och händelser som inträffat.

 

environment

Här kan man också styra hemmets hela miljö och anpassa inställningarna till olika årstider.

Vid sekelskiftet hade man i stigande grad börjat använda uppkopplade föremål, mobiltelefoner, trådlösa nätverk (WiFi, Bluetooth) för olika typer av datorer, med mera. Men redan här spåras en framtid med GPS, i bilen etc, samt andra vanliga trådlösa standarder, som kopplas enkelt till husdatorn och kan visas som en utökad funktion i kalendern. Man kan alltså enkelt hålla koll på var familjebilen håller hus – på gott och ont.

 

Vem ringer?

Den som ringer till den här familjen ringer inte till någon person. Den ringer till ”huset”. Husdatorn kopplar sedan samtalet vidare på det sätt familjen valt. På skärmarna, varhelst de finns, kan namnet på den ringande personen visas. Det vill säga om han/hon lämnat uppgift om det. Detta är lite märkvärdigare än en nummerpresentatör, för om rätt uppgifter finns i databasen kan skärmen också blinka till om mer personliga uppgifter. Till exempel ”Peter ringer, glöm inte att han fyller år idag”.

Sitter familjen upptagen kanske den sökta familjemedlemmen väljer att messa kort till den som ringer via ett trådlöst tangentbord: ”Upptagen, ringer dig senare’; som reläas som textinformation till den ringande. Signalen dör ut.

Vill man hellre verbalt förmedla den informationen kan man säga till husdatorn vad den ska meddela uppringaren. För datorn har nämligen en syntetisk röst som kan vidarebefordra meddelandet.

 

DSC00034a72

Bakning har blivit ett behagligt kapitel

Till Microsoft vision av köket har vi mycket långt kvar att få förverkligat.

Mikron klarar sig själv, man behöver varken läsa instruktioner eller tillagningsanvisningar. Dra EAN-koden framför den inbyggda streckkodsläsaren och mikron hittar produkten som ska tillagas och det program som ska användas. När maten är klar visas ett meddelande på skärmen i köket eller i vardagsrummet alternativt någon annanstans om man hellre vill det.

Med tydlig röst talar man bara om för husdatorn att man tänker baka, exempelvis olivbröd. Eller så skippar man rösten och plockar fram en påse mjöl på köksbänkens mörka marmorskiva, så läser en projektor i taket av föremålen där. Den klarar mycket mer än vad som flera år senare ska hamna i Xbox Kinect. Förutom att läsa av information till hemmets dator, projicerar den kokboken – där sidor och recept kan röststyras eller manipuleras tryckkänsligt – och kan dessutom läsa upp hur ingredienserna ska blandas, om man vill.

Den syntetiska rösten är tydlig och inte alls obehaglig. Det enda man undrar över är hur många som verkligen har en helt tom köksbänk.

 

Chattprogrammen

Skype etc är också kopplade till husdatorn. Den vägen kan varje familjemedlem hålla kolla på sina kompisar. Har man skapat en profil i IM-klienten (Instant Messaging) kan man dela ut den till andra.

Familjens dotter Susie har den egenheten att hon ofta vill ändra sin publika identitet, och det tar en stund för husdatorn att pussla ihop gammal information med hennes nya alias. Under den tiden riskerar hon dock att vara avvisad från det här hemmet, innan sonen på nytt verifierar hennes identitet och kan kommunicera med henne.

 

Svagheter då?

Vill alla bo i ett hem som också kan liknas vid en elektronisk bunker, ett elektroniskt fängelse?

wholehouseSecurity

Det pratas ofta om digitala spår man lämnar efter sig och ett hem som detta ger många digitala fingeravtryck. Känner man sig mer exponerad inom sitt hem än utanför så kommer man inte att vilja ha denna nya teknik, erkänner David Baumert. Allt är integritetskänsligt här; musiksmak, kalenderns innehåll etc – säkerheten måste vara hög, mycket hög. [Idag lämna många frivilligt över informationen till Facebook, Google och andra, utan att en reflektera över begreppet integritet. Informationen används bl.a. i reklamsyfte och har i övrigt blivit en inkomstbringande handelsvara.]

Han pekar omgående ut en rad riskfaktorer. Största svagheten ligger i om strömmen går. Initialt problem är då att man inte kan komma in genom ytterdörren. Ännu värre är att man inte kan komma ut, utan riskerar att bli innebränd ifall en eldsvåda bryter ut. Dessutom sker mycket av kontakten med omvärlden via kablar, och sådana kan klippas av ifall någon har ett illvilligt uppsåt – Internet går ned, likaså möjligheterna att slå larm till dem man brukar kontakta. Ett tema som dyker upp i varje agentfilm med självaktning idag.

Allt detta är säkerhetsaspekter som måste lösas på sikt. Så här, året efter 11 september-attacken, har säkerheten höjts även hos Microsoft. Systemet i husdatorn byggts så säkert det är möjligt. Visserligen kan man [ännu] inte skydda sig från så kallad sniffning, där hackare undersöker vilka öppna portar mot Internet som finns, men man har redan satt stopp för möjligheten att en hackare kan logga in sig i hemmet och låtsas vara en brödrost.

 

Eget operativsystem

Hela Microsofts vision av e-hemmet präglas av datorer och inte minst ett anpassat operativsystem. I sin utställning har man också arbetat fram ett väl fungerande och framtidstrovärdigt operativsystem som inte har något eget namn. Operativsystemen är snabba verktyg och kodbasen verkar vara gigantiskt speciellt som man här inte behöver prestera publikt ansvarsfulla buggfria versioner, för då skulle det egentliga målet för arbetet aldrig nås.

Det är uppenbart att Microsoft använder sitt eHome till att utveckla programvara som sedan implementeras på andra ställen. Just huvudprogrammet som var mest aktivt år 2002, blev småningom det som kallades Windows Media Center Edition och idag i mycket mer raffinerad form återfinns som styrsystem i de olika modellerna av Xbox.

 

cMatsL-DSC_0133a72

Funktioner kvar att förverkliga

Ni märker att det är åtskilliga funktioner och idéer som ännu inte förverkligats. På den tiden fanns det inga appar. Senare versioner av eHome visade upp projektorstyrsystem, som senare blev Microsoft Kinect, men av interaktiva dukar och tapeter har vi inte sett så mycket av, än.

Det jag under Microsoft Innovation Day såg i Bryssel 2006, hade tagit hemdatorns kapacitet ytterligare ett tänkvärt steg. Flora Peabody Goldthwaite är projektchef för Consumer prototyping and strategy som utvecklar Microsofts eHome-koncept. Hennes forskargrupp undersöker hur teknologier kan påverka oss i framtiden. Fokus ligger på området ”seamless computing and smart connected devices”. Här är mobiltelefonen en av nyckelkomponenterna .

 

cMatsL-DSC_0121a72

Hon demonstrerade hur husdatorn nu kunde tillåtas koppla upp sig mot fördefinierade tjänster utanför det skal som av säkerhetsskäl omgärdade huset och familjemedlemmarna.

– Tänk dig att den vanliga barnvakten plötsligt blivit sjuk och familjen inte kunde boka av faster Bertas 90-årskalas. Då kan ”familjen” tillfälligt utöka sina cirklar till en tänkt pool av barnvakter. Datorn kan matcha ett stort antal kriterier med egenskaper på en vikarierande barnvakt, givet att den externa barnvaktsdatabastjänsten är certifierad och betrodd.

 

cMatsL-DSC_0134a72

Även om basen fortfarande är ”Familjen” med dess centraliserade planeringskalender i köket, så utökas här familjens interaktionsbehov. Närsamhället och regionen är två zoner som indikerar att familjen nu kan ha ett tekniskt tjänsteumgänge med omvärlden. Och tjänsteutbudet har hunnit ikapp genom att IT mognat som plattform.

– Mobilen ger tillgång till både hemmet och annan information du vill ha. Den är också en s k locality browser, som på teknisk väg vet var den befinner sig. ”Platsbläddraren” står i kontakt med information som finns i din närhet eller har betydelse i den position och tidpunkt du befinner dig i. Står du vid en busshållplats, kan den automatisk plocka fram tidtabellen, den kan känna av annonserna som finns i busskuren och visa dem på telefonen.

Minns att hennes kommentar fälls 2006, idag 2015 finns detta som en självklarhet i varje Androidtelefon.

 

Vad hände, Microsoft?!

Varför förvandlade då inte Microsoft sina lekfulla fantasier i eHome till praktiskt lösningar för tio år sedan?

Det finns inget enkelt svar, däremot flera kvalificerade gissningar.

Hollywood satte stopp. En avgörande förklaring. Microsoft jobbade i många år med att bygga en TV-tjänst som liknar dagens succé Netflix. Microsoft var för tidigt ute, marknaden var omogen och motsträvig. Microsoft argument räckte inte, TV-branschen fegad ur. Hollywood tyckte att spela film på Media Center hemma var att parasitera på filmbranschen. När även grammofonbranschen krävde upphovsrättsgarantier, försökte Microsoft lösa det genom DRM (digital rights management). Den lösningen var så krånglig att hela idén dog.

Varför började inte Microsoft egentillverkning av iris- och röstskanners eller andra biometriska system. Eller en husdator som band ihop alla framtidsvisioner av smarta hus och ännu flexiblare hemlarm?

Det har bara kommit några udda produkter, som marknadsförts valhänt och sen floppat.

Helt klart ett slags skuggsida av Windows. Microsofts affärsmodell är att dominera, inte bygga en helhet av perifera produkter som riskerar att utkonkurreras på en marknad som företaget inte är övertygad om att det vill ha. Samtidigt ska nya marknader byggas på ett sätt som Microsoft vill ha dem – på samma sätt som företaget alltid anställer (yngre) personer som kan formas i företagskulturen, sällan återbrukas (äldre) personers förvärvade erfarenheter om det inte handlar om rena företagsuppköp där man vill åt en teknik man själv saknar.

Med den inställningen så lämnar Microsoft fältet fritt för uppstickare, som Google. Och så köper man Skype för att stärka sin dominans, eller Nokia för att inte Windows Phone-marknaden ska paja helt.

Microsoft liknar ett bortskämt rikemansbarn med för många leksaker som snabbt förlorar sitt underhållningsvärde. Kanske är det den enkla förklaringen till varför man inte orkar hålla inspirationen vid liv. För när man googlar på ”Microsoft eHome” får man en enda träff (dock inga träffar (!) på Microsofts egen sökmotor Bing), och den leder till en reklamsida för Windows Media Center.

Förklaringen kan möjligen vara en namnändring till Microsoft Smart Home (se https://www.youtube.com/watch?v=9V_0xDUg0h0) men konceptet är detsamma. Fast ändringen borde fokuserat mer på appar och surfplattor, Microsoft har inte förnyat idén särskilt mycket sedan ursprunget 2002.

Smarta hem än viktigare framöver

Vi står inför en period av ytterligare sammansmältning. Mycket av framtidens sjukvård kommer att reläas via nya funktioner i och kring smartmobilen. Naturligtvis finns prylarna med kopplingar till hälso- och sjukvård installerade på många ställen i hemmet. Och IoT (Internet of Things, Sakernas internet) lär ändra detta ytterligare på ett sätt som idag är svårförutsägbart.

Smarta hem blir en självklarhet med alla möjliga funktioner. Och hur overkligt allt var innan dess, kommer bara kunna beskrivas via tillbakablickande artiklar som denna du just nu har läst.