Köpguide: Robotdammsugare

Köpguide: Robotdammsugare

När dammråttorna samlas i hörnen, hundhåren ligger i drivor och städlusten tryter kan robotdammsugaren bli din bästa vän. Men vilken ska du välja? Här får du en köpguide som leder dig rätt.

 

 

Tanken är lockande. En dammsugare som sköter sig själv, som håller damm- grus- och smulfritt hemma utan att du behöver röra ett finger. Och som gör det när du själv och familjen är på jobbet och i skolan.

Möt robotdammsugaren. Maskinen som tar det tråkiga ur städning och dessutom sparar tid. Ungefär så låter det i reklamen, men hur bra fungerar det? Det korta svaret är att det fungerar hyggligt, i bästa fall. För de flesta är robotdammsugare främst ett komplement till en traditionell dammsugare.

De främsta bristerna visar sig i oförmåga att suga upp grövre smuts som grus, och svårigheter att ta sig runt i ett normalt hem med mattor, trösklar och sladdar. Dessutom klarar den av förklarliga skäl inte att dammsuga ovanpå lister och i svåråtkomliga utrymme längs väggarna.

Men tester som görs regelbundet av tidningar och andra visar att robotdammsugare blir allt bättre. I skrivande stund verkar tillverkare som Neato, Miele och Samsung göra de mest uppskattade modellerna. Men även märken som Hoover och LG ligger bra till. Priserna ligger normalt på mellan 1500 och 7000 kronor.

Det är hur som helst en marknad i ständig utveckling och det gäller att själv veta vad du bör titta efter när det är dags att välja robotdammsugare. Här får du en grundlig genomgång som hjälper dig en bra bit på vägen mot ett lyckat köp. Du lär dig också hur du kan använda robotdammsugaren på för bästa resultat.

SUGEFFEKT OCH BORSTAR AVGÖR

I tidernas begynnelse var robotdammsugare inte mycket mer än maskiner som rullade runt i huset eller lägenheten och rörde upp damm. Städeffekten var minst sagt blygsam. Men med tiden har tillverkarna insett att det inte duger. De flesta modeller som finns på marknaden idag gör ett bra jobb, främst tack vare bättre sugförmåga men också för att de rör sig över golvet på ett mer metodiskt sätt.

En robotdammsugare jobbar i två steg för att få upp dammet och vad som nu ska upp från golvet. I första steget fångar den in dammet med hjälp av roterande borstar som matar det vidare in till själva sugmunstycket. Effektiviteten hos robotdammsugare avgörs alltså inte bara av sugeffekten – som hos traditionella dammsugare – utan också av hur borstarna är utformade och fungerar.

Borstarna är också avgörande för hur nära väggar och hur långt in i hörn robotdammsugaren kan göra rent. Det finns modeller som lämnar en fem centimeter bred, orörd remsa av damm längs väggarna och inte alls når in i hörn. Håll utkik efter robotdammsugare med sidoborstar.

Hundhår verkar inte vara några större problem för de flesta robotdammsugare. Åtminstone inte så länge underlaget är ett hårt golv. Hår som sitter fast i mattor är av naturliga skäl svårare att få upp.

I sammanhanget ska det också påpekas att det är en god idé att kontrollera hur enkelt det är att rengöra borstarna hos dammsugaren.

Tyngre skräp däremot, som socker, ris och makaroner, är en utmaning för de flesta modeller. Här är sugeffekten en avgörande faktor.

Det finns modeller som har sensorer för att känna av områden som är särskilt hårt nedsmutsade, eller särskilt dammiga, och därmed behöver lite extra behandling.

ÄR DAMMSUGAREN HEPA-CERTIFIERAD?

De flesta robotdammsugare har liksom traditionella modeller så kallade HEPA-filter för att filtrera bort allergener, damm och mycket små partiklar, som annars kan spridas i rummet när dammsugaren används. En del modeller är också HEPA-certifierade, vilket innebär att dammsugarens chassi är särskilt tätt och inte släpper ut partiklar genom springor i höljet och liknande. Du som är särskilt noga med att minimera mängden allergener hemma väljer lämpligen en sådan modell.

FRAMKOMLIGHET

En annan väsentlig funktion är förstås själva framdrivningen. Klarar robotdammsugaren trösklar? Klarar den ens mattkanter? Jo, det finns robotdammsugare som har problem med just mattkanter. Inte för att de är för höga utan snarare för att borstarna gör att de fastnar i dem.

Lösa sladdar på golvet är också en utmaning för många robotdammsugare. Utöver att de kan fastna är risken också överhängande att den drar ned exempelvis en lampa i golvet.

Det är förstås svårt att få en fullständig uppfattning om en robotdammsugares förmåga att ta sig över allehanda, vardagliga hinder när du står i affären eller surfar runt bland nätbutiker. Men du kan få en hygglig fingervisning genom att titta på hjulen – större hjul klarar hinder bättre än små. Men det är som sagt fler faktorer, som borstarnas utformning och funktion, som till sist avgör framkomligheten.

Robotdammsugarens storlek är en annan aspekt att bedöma. En effektiv robotdammsugare tenderar att vara av det större slaget eftersom en stor motor suger bättre än en liten och ett stort batteri räcker längre en ett litet. Men storleken blir också en nackdel eftersom den begränsar robotdammsugarens framkomlighet under möbler. Om du väljer en för hög dammsugare kanske du ändå får gå och handjaga dammet under exempelvis soffan.

Även bredden hos robotdammsugaren kan förstås påverka framkomligheten, exempelvis mellan stolsben.

BATTERIKAPACITET

De flesta modeller har batterier som räcker mellan en och strax över två timmar per laddning. Om du har ett stort hus kan batterikapaciteten vara begränsande, men i de flesta fall räcker en laddning för att robotdammsugaren ska hinna slutföra sitt städuppdrag.

LADDNING

I tidernas begynnelse var robotdammsugare inte så självständiga som robotbegreppet antyder. Ägaren var i många fall tvungen att se till att ladda apparaten när batteriet var slut. Det vill säga lyfta robotdammsugaren till ett uttag, ansluta en sladd och sen frigöra den från sladden när laddningen var klar.

Sådana maskiner finns fortfarande, men ett tämligen solitt köptips är att välja en modell som själv vet när det är dags att ladda upp sig och då tar sig till en laddstation. När den är klar återvänder den till sitt uppdrag. Här är det dock befogat med ett varningens finger i luften: det är inte säkert att robotdammsugaren hittar tillbaka till sin laddstation från andra rum än det där stationen står.

För de flesta modeller tar det mellan 2 och 3 timmar att ladda ett tomt batteri.

NAVIGERING

Robotdammsugare använder i princip en av två metoder för att navigera sig fram genom rummen. Den första, äldsta varianten, innebär att den faktiskt inte navigerar alls utan helt slumpmässigt rör sig över golvet. Det fungerar nog bra i teorin, men aningen sämre i praktiken. Exempelvis kan den fastna i en loop om den stöter på en kombination av hinder som bords- eller stolsben. Dessutom är metoden generellt sett mindre effektiv eftersom den kommer att röra sig flera gånger över samma områden.

Den andra metoden innebär att robotdammsugaren skannar av rummet med hjälp av en kamera och lägger upp en rutt som den följer sedan. På så sätt vet den alltså var den är, var den varit och vart den ska.

Tekniken för att undvika hinder bygger på ultraljud, laserljus och kameror i olika kombinationer.

Om du bor i ett flervåningshus är det en god idé att titta efter en robotdammsugare med en så kallad trappsensor, som gör att den själv upptäcker när golvet upphör – där trappan tar vid – och stannar och vänder.

DAMMBEHÅLLARE

Dammet som en robotdammsugare tar upp samlas i en behållare. Storleken hos dessa varierar och i somliga fall kan de vara besvärande små, med följden att du måste tömma den ofta och med ökad risk för att den blir full under pågående uppdrag – när du kanske inte är hemma och kan tömma den omgående.

 

 

Robotdammsugare har också som vanliga dammsugare filter. De måste bytas med jämna mellanrum. Kolla pris när du jämför modeller. Om du skakar av filtret efter varje användning kan du förlänga livslängden avsevärt.

VIRTUELLA VÄGGAR

Om du har hemliga utrymmen som du inte vill att någon, inte ens robotdammsugare, ska få tillträde till har de flesta modeller tillbehör som gör att du kan skapa avgränsningar, så kallade virtuella väggar. De kan förstås också användas om det rör sig om rum där det helt enkelt inte är lämpligt för en robotdammsugare att ta sig fram – som barnens legofyllda golv eller kanske ett rum med en tröskel som robotdammsugaren bara klarar att ta sig över åt ena hållet.

LJUDNIVÅ

Även om du kanske hoppas kunna låta robotdammsugaren jobba när ingen är hemma kan ljudnivån vara en avgörande faktor. Somliga väsnas rätt mycket och med tanke på att robotdammsugare behöver avsevärt längre tid på sig än om du dammsuger med din traditionella maskin kan just ljudnivån bli högst påtaglig.

UPPKOPPLING

En av de senaste trenderna när det gäller robotdammsugare är möjligheten att koppla upp dem mot nätet, så att det går att styra dem även när du inte är hemma. Ännu är det tämligen få modeller som har den funktionen och nyttan kanske kan ifrågasättas. Fast det är nog inte så dumt den där dagen när du sitter på kontoret och spontanplanerar en middag på kvällen och inser att du inte dammsugit på en vecka. Några appklick senare och saken är biff.

Att styra robotdammsugaren via en app är inte heller så dumt även om du är hemma eftersom du slipper böja rygg för att knappa på dammsugarens manöverpanel.

SCHEMALÄGGNING

En av grundtankarna med en robotdammsugare är ju att den ska jobba när du eller någon annan inte är hemma, så att du kan njuta av lyxen att alltid komma hem till ett nystädat – nå, nydammsuget – hem. Därför är schemaläggning en väsentlig funktion. Då kan du ställa in dammsugaren så att den städar vissa dagar i veckan, mellan vissa tider.

SÅ FÅR DU BÄST RESULTAT MED ROBOTDAMMSUGARE

En robotdammsugare fungerar föga överraskande bäst på ett hårt golv, utan hinder. För att få bäst resultat bör du

 1. Plocka upp alla lösa föremål
 2. Ta bort lösa sladdar. Annars kan robotdammsugaren fastna och kanske dra ner en bordslampa.
 3. Ta bort mindre mattor
 4. Dra ut stolar från exempelvis matbordet – eller ännu hellre ställ upp dem på bordet
 5. Undvik att placera möbler på rad – det kan uppfattas som en vägg av robotdammsugare som därmed missar att dammsuga mellan möblerna
FRÅGOR ATT BEAKTA  VID KÖP
 • Sugeffekt?
 • Hur nära väggar når robotdammsugaren?
 • Hur hög är den – går den in under soffan?
 • Hur bred är den – kommer den åt mellan stolsben?
 • Hur mycket låter den?
 • Kan den ladda sig själv?
 • Hur tar den sig över trösklar?
 • Hur klarar den lösa sladdar?
 • Fastnar den lätt på mattkanter?
 • Hur stor dammbehållare har den?
 • Vad kostar filter som behöver bytas?
 • Hur lätt att rengöra borstar och maskinen i övrigt?
 • Har den trappsensor?
 • Går det att schemalägga dammsugningen?
 • Går den att styra via en app och/eller över nätet?

Jämför priser med Prisjakt

Om författaren

Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Han byter regelbundet mellan Android och Ios, mellan Windows och OS X och är närmast besatt av att hitta det optimala ljudet i stereon, få den bästa bilden ur kameran.