Puder bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-07

Vill du också ha felfri hud som är utan skavanker, utan glansiga partier och som är fotoredo on-the-go? Du är inte ensam. De flesta av oss längtar efter den där sista touchen som gör vår make-up perfekt. Pudret fungerar som den sista, enande länken i allas sminkrutin. Vi har därför samlat fem puder bäst i test för att ge dig möjlighet att fullända din make-up. Allt från omåttligt populära bareMinerals till vågade Guerlain météorites. Häng med för att läsa mer!

Bästa puder just nu

Vi har sökt efter de fem bästa pudren och tror oss ha hittat dem. Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa puder i år. Här nedan kommer en kort sammanställning av fem puder bäst i test. Klicka på länkarna längst ner i tabellen för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden för lite tips och tricks in de mer detaljerade genomgångarna av varje produkt.

bareMinerals Sensai By Terry Guerlain Nars
Hudtyp Alla Alla Blandad Alla Alla
Typ av puder Löspuder Lös-puder Lös-puder Kompakt-puder Lös-puder
Mängd 2 ml/g 20 ml/g 10ml/g 10 ml/g 10 ml/g
Funktion Lyster; Matt; Solskydd Lyster; Matt Matt Lyster; Korrigering Lyster
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test:bareMinerals mineral veil Sensai loose powder translucent By Terry Hyaluronic hydra-powderGuerlain météorites compact Nars light reflecting setting powder

Hur allt började

Pudrets historia är dödligt intressant. Från början, i dagens Europa, användes nämligen en kompott av kalk och blyvitt. Andra populära ingredienser var krita, kaolinlera, titandioxid och zinkoxid. Inte helt ogiftigt alltså.

Pudret, som var omåttligt populärt i de högre societeterna runtom i Europa, användes på peruker, i ansiktet och av både män och kvinnor. Att en ansenlig mängd av dessa människor dog på grund av pudret är därför kanske inte så konstigt.

Tack och lov är det inte längre på det viset. Puder är inte längre dödligt och det finns i fler färger än kritvitt.

Vad är puder och behöver jag det?

Puder är ett ansiktssmink som kan användas för att:

  • Göra huden matt.
  • Sätta foundation (det vill säga, hålla sminket på plats).
  • Dölja smärre skönhetsfläckar eller skavanker.
  • Jämna ut hudtonen.

Med andra ord borde puder ha en väsentlig plats i de flestas smink- och hudvårdsrutiner. För många är puder bland de sista stegen i en rigorös sminkrutin, stegen innan innehåller bland annat foundation. Läs vår guide för foundation bäst i test här.

Varför behöver man sätta sin foundation?

Som vi redan nämnt kan puder bland annat användas till att sätta foundation. Det vill säga, pudret fungerar som ett skyddande lager som suger upp överflödig fukt från foundationen och smälter in i den för att få sminket att hålla längre.

Tänk på exempelvis havregryn och vatten. På varsitt håll är det ena alldeles för rinnigt och det andra alldeles för pudrigt. Men sätter man ihop dem håller de samman. På samma sätt fungerar foundation och puder. Genom att applicera puder ovanpå foundationen fixeras basen och är mindre benägen att, exempelvis, spricka och glida.

Du får helt enkelt ett hållbarare, mer långvarigt resultat om du sätter din foundation med ett puder.

Skillnaden på puder och puder

Föga förvånande finns det olika typer av puder. Här går vi igenom några av dem.

Löspuder

Ett löspuder kommer som ett fint pulver, typiskt sett i en burk med skruvlock. Den lösa formulan anses oftast lättast att applicera utan att det blir varken för mycket eller för lite.

Kompaktpuder

Ett kompaktpuder, även kallat pressat puder, är motsatsen mot ett löspuder. Det kommer i en fast form vilket gör det lättare att ha med sig och använda i farten. Ett kompaktpuder anses även vara bättre än löspuder att använda när ens make-up behöver bättras på under dagen.

Mineralpuder

Mineralpuder kan användas både som foundation och som vanligt puder. Till skillnad från de andra pudervarianterna är ett mineralpuder tillverkat av mikropartiklar från jordens naturliga material. Ett mineralpuder är helt enkelt krossade mineralpartiklar.

Mineralpuder är en omtalad produkt och är ofta ansett att inte bara vara mildare mot huden men att också kunna hjälpa huden bli bättre på sikt. Detta eftersom många mineralpuder innehåller anti-inflammatoriska ämnen.

Puder för finish/Transparent puder

Den här pudersorten är typiskt vit och används som den sista touchen innan, exempelvis, en photo shoot. Det vita i pudret suddar ut fina linjer och ger därför ett mer ”perfekt” intryck.

Puder efter hud

Olika puder fungerar bättre för olika hudtyper. Det kan vara svårt att veta vilken pudertyp som passar vem och det är nästan omöjligt att säga definitivt vad som fungera utan att först testa på huden. För att hjälpa dig har vi här sammanställt några punkter som kan fungera som en fingervisning.

Trött och torr hud

Denna hudtyp har ofta en tendens att få puder att fastna i fina linjer och göra dem tydligare istället för utsuddade. Använd därför ett löspuder som är extra finkornigt – och använd endast en liten mängd.

Oljig och fet hud

Den oljiga huden behöver ofta produkter som på olika sätt tar hand om den överflödiga oljan. För denna hudtyp rekommenderas ett transparent puder som inte bara sätter foundationen (och därmed fixerar din make-up) utan dessutom får oljiga fläckar att försvinna på ett kick.

Mogen hud

Hud som åldras är bland det naturligaste och vackraste som finns. Med det sagt, finns det många som vill ha hjälp att minska tecknen på åldrande. Använd gärna ett puder för finish som effektivt suddar ut fina linjer och får huden den där fotofinishen.

För täckande effekt

Det bästa pudret för täckande effekt är mineralpuder som arbetar tillsammans med huden för att skapa en slöja ovanpå huden, utan att täppa igen porer.

Men för bästa täckande effekt överlag bör pudret användas i samklang med foundation. Läs här om bästa foundation 2018.

Puder i test

Vi kommer nu att gå igenom våra fem toppval för puder bäst i test. Häng med!

bareMinerals mineral veil – mineralpuder

Populära bareMinerals har inte bara mineralpuder som dubblar som foundation – här är en lättare variant som fungerar vid alla tillfällen.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av bareMinerals mineral veil

Hudtyp Alla
Typ av puder Löspuder
Mängd 2 ml/g
Funktion Lyster; Matt; Solskydd

Formula

bareMinerals är, som namnet avslöjar, ett mineralpuder. Som vi beskrivit ovan innebär det att de aktiva ingredienserna i produkten är fullt naturliga och att själva mineraldelen helt enkelt är krossade mineralpigment från jorden.

Det gör att formulan i sig kan kännas något sandig – men förstås inte som faktisk sand.

Applicering

Speciellt mineralpuder, även om det fungerar som en finish, behöver arbetas in i huden. Det innebär att det krävs en borste och inte en vanlig puderpuff, eftersom det senare endast lägger pudret som ett lager utanpå.

Till bareMinerals mineral veil ingår ingen borste, så räkna med det som en eventuell extrakostnad. Tänk även på att mineralpuder går bäst ihop med andra mineralbaserade produkter, exempelvis ett mineralpuder som dubblar som foundation.

Någonting som sticker ut med bareMinerals mineral veil är att sminket sällan behöver bättras på under dagen. Experter menar att man nästan kan räkna med att allt sitter där det sak, oavsett om du använder bareMinerals mineral veil som en finish, på egen hand eller för att sätta foundationen. Det är med andra ord inte konstigt att bareMinerals har fått så höga betyg i test av puder.

Resultat

Någonting som sticker ut med bareMinerals, och varför så många experter hyllar produkten, är den oklanderliga finishen som ger lyster utan att vara för glansig och som tonar ner eventuella oljiga partier utan att vara för pudrig. bareMinerals ger helt enkelt ett naturligt intryck.

Testpaneler pekar även på att produkten inte fastnar i fina linjer utan snarare gör dem mjukare.

Vad säger andra om bareMinerals mineral veil?

Ultabeauty 4.7/5 ”Best I’ve ever used.”
Influenster 4.3/5 “This powder is a must have!”
Lookfantastic 4.67/5 ”It feels incredible when you put it on your skin and makes your foundation look super smooth!”
Hudspecialisten Toppval ”Vi som använder den vet att den ger den där sista perfekta finishen.”
Stylecraze Toppval “It creates a veil with a smooth finish while adding a glow. It helps in absorbing the oils and giving you an airbrushed yet natural look.”
Harpers Bazaar Topp 12 “The original Mineral Veil is still one of the best translucent setting powders around.”

bareMinerals mineral veil – plus och minus

Snäll mot huden
Håller huden matt under hela dagen
Fantastisk finish

Kräver övning


Sensai loose powder translucent – fotofinish

Sensai loose powder translucent är en naturlig del i mångas hudvårdsrutin. Anledningen är bland annat den lätta formulan och den utmärkta finishen som produkten ger.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Sensai loose powder translucent

Hudtyp Alla
Typ av puder Löspuder
Mängd 20 ml/g
Funktion Lyster; Matt

Formula

Sensai loose powder translucent är ett, så kallat, transparent puder. Flera experter hävdar dock att det är lite för vitt för att kunna rankas som riktigt transparent. Om du verkligen är ute efter ett osynligt slutresultat (oavsett om det är för att sätta foundationen eller få en matt finish) är Sensai loose powder inte alltid rätt val.

Däremot vittnar samma experter om att Sensai loose powder med fördel kan användas som highlighter till exempelvis kindbenen av samma anledning. Eller till att ge huden mer lyster.

Applicering och resultat

Detta löspuder bäst i test har en fjäderlätt formula. Det sätter din foundation utan att kaka sig, någonting vi uppskattar. Det ger även ett gott slutresultat, om du använder pudret som finish. En expert uttrycker att huden får lyster men utan att den ser svettig ut vid användning av Sensai loose powder translucent.

Någonting som sticker ut med Sensai loose powder translucent är dess lätta, silkeslena formula och finkornighet. Pudret beskrivs som extremt finkornigt, vilket gör att du endast behöver en mycket liten mängd för att få resultat. Om man inte störs av att sminket blir ljusare, på grund av den ljusa puderfärgen, fungerar Sensais puder utmärkt för att bygga på lager på lager.

Hållbarhet

Sensai loose powder translucent håller enligt uppgift med lätthet hela dagen. Eventuellt behöver det bättras på framåt kvällen – om du ska använda det inpå småtimmarna – men i huvudsak kräver detta puder ingen upputsning.

Vad säger andra om Sensai loose powder translucent?

Daily Vanity Topp 20 för bästa löspuder ”This ultra lightweight powder controls sebum production without overly drying out skin.”
Damernas Värld 5/5 ”Mattar ner huden men ändå ger naturlig lyster. Räknat i gram är pudret prisvärt trots maffig prislapp.”
Fröken Fina Toppval ”Det lämnar huden silkeslen och håller den matt länge.”

Sensai loose powder translucent – plus och minus

Hållbart under hela dagen
Sätter foundation utan kakighet
Silkeslen, lätt formula

Lite för vitt


By Terry hyaluronic hydra-powder – mattifierande

Extra bra för oljig hud med större porer kommer By Terry hyaluronic hydra-powder som en frisk vind på sminkmarknaden.

Uppdaterade Priser

Specifikationer för By Terry hyaluronic hydra-powder

Hudtyp Blandad
Typ av puder Löspuder
Mängd 10ml/g
Funktion Matt

Formula

Pudret känns lent på ett nästintill silikonartat sätt, när man tar det i handen. På borsten har pudret en tendens att klänga sig fast på ett ofördelaktigt sätt. Använd därför gärna fingrarna eller en bredare borste med vilken du duttar på pudret, snarare än drar. Överlag är formulan förvånansvärt kompakt och det behövs otroligt lite för att få stora resultat. I test av puder har det dock visat sig att By Terry hyaluronic hydra-powder har en tendens att kaka sig om du använder för mycket produkt i ett svep.

By Terry hyaluronic hydra-powder använder sig av det aktiva ämnet hylaruonic för att huden ska få en återfuktande boost samtidigt som pudret i sig har en nedmattande effekt. Silica puder, som By Terrys puder är, har annars en tendens till att vara uttorkande eftersom det fungerar genom att absorbera olja från huden.

Applicering

Flera experter rekommenderar att applicera By Terry hyaluronic hydra-powder med fingertopparna, för att korrigera specifika områden i ansiktet. Till skillnad från andra löspuder täcker By Terry hyaluronic hydra-powder även större porer med lätthet – utan att för den delen göra fina linjer tydligare.

Det här pudret har en tendens att bli kakigt om du bygger på för många lager. Med fördel används därför detta puder endast i ett lätt lager. Färgen är transparent vilket gör det perfekt för att sätta foundation.

Resultat

Detta puder bäst i test ger onekligen ett matt intryck. Det är även anledningen till att den fungerar bättre för dig med oljig hy. Du som vet med dig att du har torr hy kommer nog att uppleva By Terry hyaluronic hydra-powder som något uttorkande, trots fuktboosten.

Om du däremot har oljig hud hävdar testpaneler att detta puder mattar ner ansiktet utan att torka ut det. Den nedmattande effekten håller dessutom allt som oftast under hela dagen.

Vad säger andra om By Terry hyaluronic hydra-powder?

SpaceNK 4.4/5 ”This powder is light as a feather with brilliant coverage.”
Eleven.se 4.4/5 ”Får huden att kännas otroligt mjuk och torkar inte ut och är väldigt dryg.”
Harpersbazaar Toppval ”Providing a matte coverage in its weightless application.”
Vogue Toppval ”Blurring imperfections and eliminating shine it uses hyaluronic acid microspheres to attract moisture from the atmosphere and fill in fine lines for a smooth finish.”

By Terry hyaluronic hydra-powder – plus och minus

Mattar ner utan att torka ut
Hållbart resultat
Bra för oljig hud
Behövs endast en mindre mängd produkt

Inte optimalt för torr hud


Guerlain météorites compact – färgkorrigering

Har du en dålig huddag, rodnad eller bara behöver du jämna ut tonerna i ditt ansikte? Då kan ett färgkorrigerande puder hjälpa dig.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Guerlain météorites compact

Hudtyp Alla
Typ av puder Kompaktpuder
Mängd 10 ml/g
Funktion Korrigering

Formula

Météorites compact är, som namnet avslöjar, ett kompaktpuder. Det innebär att det kommer som en kaka istället för ett puder. Produkten ligger likt en mosaik av olika färger i burken: grön, lila, vit, rosa och beige åt det gulare hållet. Idén är att alla dessa färger ska samarbeta för att jämna ut färgen i ansiktet och, helt enkelt, färgkorrigera.

Produkten har även en lätt violliknande doft som flera testpaneler uppskattar.

Applicering

Efter att ha applicerat Météorites compact rekommenderar experter att låta pudret vila på huden i någon minut innan du fortsätter med sminkrutinen. Detta gäller särskilt om du ska ha på mer smink på själva huden där färgkorrigeringen verkar.

Resultat

Météorites compact fungerar lätt färgkorrigerande vilket innebär att den till viss del mjukar upp skönhetsfel och får dem att blekna. Men om du behöver mer korrigering än så – och kanske en mer täckande effekt – rekommenderar vi att du även använder dig av en foundation.

Någonting som Météorites compact gör bra är att den till viss del suger upp överflödig olja på huden. Det gör att den även verkar lätt nedmattande samtidigt som den korrigerar huden. Den ger dock inte det mest nedmattande resultatet utan är bäst för just färgkorrigering, det som den är avsedd för.

Vad säger andra om Guerlain météorites compact?

Glamour Toppval ”Colour correct while you touch up with this sweet-smelling ultra-pretty compact by Guerlain.”
HarpersBazaar Toppval ”The pearls in this powder are finely pressed to form a beatiful mosaic of light-enhancing and corrective shades.”
Maddy Loves Toppval ”Once dusted on the skin it blends in seamlessly to create a luminous canvas for the rest of the makeup to go on.”

Guerlain météorites compact – plus och minus

Färgkorrigerande
God doft
Fin finish

Finns endast i ljusa färger


Nars light reflecting setting powder – lyster utan glans

Om du är ute efter ett puder att sätta din foundation med – och som dessutom ger en naturlig lyster – då är Nars light reflecting setting powder rätt val för dig.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Nars light reflecting setting powder

Hudtyp Alla
Typ av puder Löspuder
Mängd 10 ml/g
Funktion Lyster

Formula

Nars light reflecting setting powder kommer i två varianter: som löst och pressat puder. I den här guiden har vi valt att ta med den lösa varianten. Det pressade pudret är enligt uppgift svårt att få ur förpackningen (särskilt med borste) och innehåller en mindre mängd puder för samma pris som löspudret.

Applicering

Nars light reflecting setting powder smälter enkelt samman med foundation och krämer, vilket gör det lätt att applicera. Vissa menar dock att Nars löspuder med fördel kan appliceras främst på vissa delar av ansiktet istället för över hela. De menar att det lilla skimmer som kommer med pudret kan bli övermäktigt i hela ansiktet.

Andra påstår dock att Nars löspuder bör användas i hela ansiktet för att ge ett mer naturligt slutresultat med lyster. De menar även att detta puder bäst i test gärna ger en naturlig utsuddning av fina linjer. Experter föreslår att man använder sig av en riktigt fluffig borste vid applicering.

Resultat

Någonting som ofta framhålls med Nars setting powder är hur det inte lämnar en pudrig effekt på huden. Istället smälter det in och sätter foundationen på ett naturligt sätt. Resultatet blir inte heller kakigt eftersom pudret är så pass lätt och finkornigt.

Den pressade versionen av Nars light reflecting setting powder upplevs av flera experter som alldeles för glansig, likt en highlighter. Detta till skillnad från löspudret som endast ger en effekt av lyster. Vissa testpaneler upplever dock att pudret ger ett dåligt intryck på foton tagna med blixt.

Vad säger andra om Nars light reflecting setting powder?

My Women Stuff Toppval ”It does not dry out my skin like how some powders do – even though it leaves my skin quite impressively shine free for hours.”
Beautypedia 5/5 ”It blends seamlessly into the skn without any glitter or sparkle and believe it or not softens the appearance of fine lines and wrinkles while setting foundation for a smooth finish.”
Phyrra Toppval ”I feel like the powder does a great job at diffusing the light and helping my skin to look flawless.”

Nars light reflecting setting powder – plus och minus

Smälter lätt samman med foundation
Ingen pudrig eller kakig effekt

Lite för glansigt vid fototagning


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fem av de bästa puder som finns på marknaden idag. Alla är högkvalitativa puder bäst i test som blivit hyllade av testpaneler, kunder och experter. Vi hoppas att ni har funnit er favorit!

Här kommer en kort sammanställning av dem:

bareMinerals Sensai By Terry Guerlain Nars
Hudtyp Alla Alla Blandad Alla Alla
Typ av puder Löspuder Lös-puder Lös-puder Kompakt-puder Lös-puder
Mängd 2 ml/g 20 ml/g 10ml/g 10 ml/g 10 ml/g
Funktion Lyster; Matt; Solskydd Lyster; Matt Matt Lyster; Korrigering Lyster
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Till sist vill vi bara önska er lycka till!