Ögonskugga bäst i test

Linnéa Skogh - Senast uppdaterad: 2021-09-21

Dramatisk kvällslook eller en mer diskret vardagssminkning? Metallisk rosguld eller mild gråbeige? Ögonskuggan kan maskera, förgylla och förhöja vilket ansikte som helst och många utnyttjar detta både till kvällen och på dagen. Vi har samlat de sex bästa ögonskuggorna på marknaden idag för att hjälpa dig hitta rätt produkt för just dig och din sminkrutin. Häng med!Bästa ögonskugga 2021

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa ögonskuggorna i år. En mer detaljerad genomgång av alla våra toppval kommer senare i guiden. Klicka på länkarna längst ner i tabellen för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

bareMinerals MAC NARS Urban Decay Smashbox Maybelline
Formula Puder Puder Puder Puder Puder Puder
Antal nyanser 4 st 9 st 6 st 12 st 8 st 12 st
Funktioner Glans; Matt Glans; Matt Glans; Matt Glans; Matt Glans; Matt Glans; Matt
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test:bareMinerals ready eyeshadow quad Mac cosmetics eyeshadow palette NARS eyeshadow paletteUrban Decay naked 3 Smashbox cover shot eyeshadow palette Maybelline the nudes eyeshadow palette

4 Appliceringstips

Det kan vara knepigt att applicera ögonskugga. Därför har vi samlat fyra av de bästa tipsen så att du kan lyckas perfekt redan på första försöket.

  1. Blending. Tricket för god suddning är att använda flera borstar och att alltid använda sig av svepande rörelser.
  2. Fingertricket. Om skuggan är svårarbetad, som att den är svår att få upp på applikatorn, kan ett lätt fuktat finger råda bot på problemet.
  3. Lager-på-lager. Många nybörjare smetar på för mycket på en gång – och ofta av de mörkare skuggorna, vilket ger ett kladdigt intryck om man inte passar sig. Jobba därför istället med lager-på-lager.
  4. Primer. Primer kan vara en god idé att använda om du vet med dig att du har oljiga ögonlock, vill ha intensivare resultat eller vill att skuggan ska sitta fast längre.

Hur du rengör dina borstar

För det första vill vi bara släppa bomben om att experter rekommenderar att man rengör sina borstar så ofta som varannan vecka, om man sminkar sig regelbundet. Men räds ej, vi har samlat ihop tips och råd från experter för att denna aktivitet ska gå så smärtfritt som möjligt.

  • Blöt borsten i ljummet vatten. Var noga med att inte blöta enda upp till skaftet, eller hålla borsten upp och ner, eftersom detta kan få limmet som håller fast håren att släppa.
  • Investera i ett bra rengöringsmedel specifikt anpassat för sminkborstar och ta en mandelstor klick av produkten i handflatan.
  • Cirkulera den blöta borsten i klicken på handflatan. Tillsätt nytt vatten efter behov.
  • När vattnet inte längre blir färgat är borsten ren. Pressa borsten mellan en frottéhandduk och låt sedan borsten torka i liggande ställning.

Ögonskuggor i test

Nedan presenteras våra toppval för de bästa ögonskuggorna just nu i detalj. Vi hoppas att ni kan finna er favorit med hjälp av detta.

bareMinerals ready eyeshadow quad – vårdande och god färgåtergivning

Uppdaterade Priser

Specifikationer av bareMinerals ready eyeshadow quad

Formula Puder
Antal nyanser 4 st
Funktioner Glansig; Matt

Formula

bareMinerals jobbar med en unik formula för att få sin ögonskugga att inte bara vara oskadlig för huden men också för att till viss del förbättra den. Aktiva ämnen såsom kallpressad gurkörtsolja, kaffein och gurka samarbetar tillsammans med kraftfulla antioxidanter för att skapa en perfekt balans mellan färg och vård.

Formulan är även tänkt att motverka puffiga ögon, så att du kan använda produkten inpå småtimmarna med samma resultat som när du först tog på dig skuggan.

Hållbart resultat

Någonting som sticker ut med bareMinerals är deras hållbarhet. Förutom att de sitter nästan hela dagen fäller skuggorna knappt någonting. Det gäller vid applicering såväl som när färgen väl är satt.

Testpaneler vittnar även om att resultatet håller för svettigare utekvällar och sommarvärme. Andra skuggor har annars en tendens att fastna i veck, glida ner i tårkanalen eller klamra sig fast vid franslinjen.

Applicering

Appliceringen är otroligt simpel. Den medföljande applikatorn fungerar bra och tappar inte produkt i onödan. Själva produkten är mjuk och smörig, vilket gör den enkel att fånga upp med applikatorn och lika lätt att få fast på ögonlocket.

Produkten, förpackningen och den medföljande applikatorn känns alla exklusivt utformade och inger ett högkvalitativt intryck.

Färgåtergivning

Färgåtergivningen är förhållandevis god. Paletten visar färgerna såsom de ser ut på de flesta hudtoner. De är dock inte lika intensiva i sina toner, såsom exempelvis Urban Decays skuggor är kända för, men ger ändå ett gott intryck genom skarpa färger med en neutral finish.

Just den här ögonskuggan skimrar relativt mycket, vilket kan vara värt att tänka på om det var ett diskret resultat du var ute efter. Det glittriga i paletten får ögonen att se sminkade ut, snarare än att ge en naturlig skugga. Om detta inte är något som stör en har dock denna ögonskugga all potential att fungera lika bra till vardags som på fest.

Vad säger andra om bareMinerals ready eyeshadow quad?

IMBB 4.8/5 ”A gorgeous palette with very wearable flattering colors and something that be used on its own to create looks or supplemented with other colors in your kit.”
Allure Läsarnas val ”I can’t say having a curated collection of chic neutral shadows will help me navigate the corporate world – but I know this much: It certainly can’t hurt.”
Influenster 4.69/5 ”I can not say enough amazing things about this eyeshadow! The colors are so perfect! I like a neutral palette and these are great for any skin tone.”

bareMinerals ready eyeshadow quad – plus och minus

Hållbar
Fastnar inte i veck eller i ögonbågen
Användarvänlig
Bra färgåtergivning
Vårdande

Förpackningen samlar på sig damm och fingeravtryck lätt


Mac cosmetics eyeshadow palette – bra för nybörjaren

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Mac cosmetics eyeshadow palette

Formula Puder
Antal nyanser 9 st
Funktioner Glansig; Matt

Formula

Produkten känns len och fastnar lätt både på borsten och på ögonlocket vid applicering. Experter uppskattar den mjuka formulan som, likt en mjuk kajalpenna, innebär att mer färg kommer med varje drag.

Det finns vissa tendenser hos denna ögonskugga bäst i test att fälla under applicering. Experter rekommenderar därför att man är noga med hur mycket produkt man har på penseln innan man för den till ögonlocket.

Resultat och applicering

Särskilt de matta färgerna i Macs palett har fått kritik för att vara ojämna i sin färgåtergivning samt formula. De skimrande är dock tvärtemot milda i sin formula och intensiva i sin färgåtergivning.

Färgåtergivningen är förhållandevis bra men vissa färger försvinner beroende på hud. För bästa resultat med denna palett rekommenderar experter att man använder sig av en fuktad borste vid applicering. Detta gäller särskilt för de skimrande färgerna i paletten.

Någonting som sticker ut med Macs ögonskugga är att den är lätt att sudda ut samtidigt som den är otroligt pigmenterad. Det gör att den fungerar bra för nybörjaren som lätt kan göra fel. Det innebär även att appliceringen kräver minimal ansträngning för maximal effekt.

Vad säger andra om Mac cosmetics eyeshadow palette?

Swatch & Review Toppval ”If you’re looking for a great travel palette – grab up one of these Eye Shadow x 9 combos!”
Temptalia 4/5 ”I like that this kind of eyeshadow formula gives me a lot of space to play with the pigmentation.”
Influenster 4.56/5 ”These little palettes are great. The colours are versatile and can be used during the day or to go out.”

Mac cosmetics eyeshadow palette – plus och minus

Användarvänlig
Lätt att sudda ut
Förhållandevis god färgåtergivning

Vissa skuggor är ojämna i sin pigmentering
Fäller en del


NARS eyeshadow palette – krämig formula

Uppdaterade Priser

Specifikationer av NARS eyeshadow palette

Formula Puder
Antal nyanser 6 st
Funktioner Glansig; Matt

Formula

Dessa ögonskuggor från NARS har en lätt smörig formula, vilket är uppskattat av experter som menar att detta ger en intensivare effekt vid applicering. Undantaget är dock den glittrigaste skuggan som har en tendens att vara lite flagig.

Utifrån flera test av ögonskuggor rekommenderas att man använder som ett topplager, snarare än som en egen skugga.

Applicering

Tack vare sin smöriga, lena formula är appliceringen busenkel. Experter framhåller även hur lätta alla skuggor är att sudda ut för ett mer naturligt resultat.

Resultat

En del skuggor i paletten har en tendens att fälla efter applicering och efter någon timme. Det gäller särskilt de skimrande tonerna. Experter rekommenderar därför att man använder sig av en primer och eventuellt en spray för att fästa skuggorna.

Några få skuggor i paletten är så pass glittriga att de är svåra att arbeta med, menar en expert. Bland annat fäller den en hel del. Detta på grund av att texturen inte är lika sammanhållen som i de andra skuggorna. Detta kan avhjälpas med någon form av bindmedel, vilket kan vara värt att kika på om du vet med dig att du ofta sträcker dig efter en glittrig effekt.

Vad säger andra om NARS eyeshadow palette?

Jellybluesblog Toppval ”It is soft yet silky-like smooth and really buttery which in all makes these eyeshadows really lovely to both apply and wear.”
Mademoiselle Toppval ”Overall the NARS eyeshadow palette has been a total winner for me and the only palette that I’ve been seriously reaching for on a daily basis.”
The Anna Edit Toppval ”So – it is worth the splurge? If you’re happy with your current line-up and feel like you’re catered for across all eyeshadow finishes then no. However if you’re lacking in the day-to-night transforming glitter department […] then perhaps it’s worth looking into.”

NARS eyeshadow palette – plus och minus

Användarvänlig
Krämig formula
Hållbart resultat

Vissa skuggor fäller
Urban Decay naked 3 – glammigt rosa

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Urban Decay naked 3

Formula Puder
Antal nyanser 12 st
Funktioner Glansig; Matt

Formula

Urban Decays naked 3 eyeshadow palette har för det mesta en krämig formula. Tyvärr har denna skuggpalett samma problem som tidigare nämnda NARS, i det att vissa av skuggorna är så glittriga att de är svåra att arbeta med. De fäller mycket och är svåra att få att smälta samman med övriga skuggor.

Färg och färgåtergivning

Denna palett arbetar med färger på den rosalila sidan av skalan. Mjuka toner av rosa, guld och plommon blandas friskt i en organiserad palett som går från en ljus highlighter till en mörkare, kall skugga. Det finns både matta och glittriga varianter i paletten.

Vissa experter föredrar de matta färgerna i denna palett eftersom de är lättare att arbeta med och ger en snygg, naturlig övergång mellan skugga och hud samt mellan skuggorna själva.

Urban Decay är kända för att han en riktigt intensiv färgåtergivning och det gäller även denna palett. Experter menar att denna ögonskugga bäst i test gör sig bra oavsett hud, hudton eller textur.

Applicering och resultat

Till Urban Decays naked 3 eyeshadow palette kommer en applikator med syntetisk borst. Den är av godkänd kvalitet och fungerar att använda, om du inte redan har en favorit i din ägo. Ena sidan av penseln är en borste som är menad att användas till applicering medan den andra sidan är en blending borste.

Överlag kräver Urban Decays skuggor att du inte är en total nybörjare, eftersom de kan vara något svårarbetade. Samtidigt blir resultatet hållbart och paletten kan vara värd att investera i om du behöver någonting mer professionellt att jobba med. Experter framhåller att speciellt denna palett kan ge allt från en netural till dramatisk look och att den, även om den kallas naked, är ett bra rosatonat komplement till din sminkrepertoar.

Vad säger andra om Urban Decay naked 3?

The Anna Edit Favorit ”Although the shimmer-shades don’t get as much love from me as they should – I’m a sucker for the neutral mattes.”
From head to toe Toppval ”Overall this is a beautiful rosy palette which swatches wonderfully save for Dust (#2 pale pink with shimmers) due to the high glitter content which flaked a lot.”
Lily Like Topval ”What I love about Urban Decay shadows is that they are so easy to work with. They’re really smooth and have almost a buttery texture to them which makes applying them to your lids a piece of cake.”
Shameless Fripperies Toppval ”The textures and quality of the Naked 3 shadows are very much aligned with the Naked 1 and 2 – if you liked those you will likely be pleased with the performance of this palette.”

Urban Decay naked 3 – plus och minus

Intensiv färgåtergivning
Professionell palett

Svårarbetade glittriga skuggor
Fäller en del


Smashbox cover shot eyeshadow palette – cruelty free

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Smashbox cover shot eyeshadow palette

Formula Puder
Antal nyanser 8 st
Funktioner Glansig; Matt

Formula

Smashbox cover shot eyeshadow palette har en relativt hård formula som kan vara rätt svårarbetad. Vi uppskattar dock att smashbox palett(er) är cruelty free certifierade av PETA. Tyvärr är de inte veganska (på grund av karmin), vilket kan vara värt att tänka på.

Applicering

Dessa ögonskuggor bäst i test kan vara förhållandevis svåra att få ur paletten och på ögonlocket. Det följer inte heller med en applikator. Därför rekommenderar experter att man använder sig av ett lätt fuktat finger eller en svamp för att applicera skuggorna. Därefter kan man gå in med blending-borsten för att sota eller sudda.

Resultat

Färgåtergivningen är okej men inte den bästa. Experter framhåller att några av skuggorna försvinner på viss hud vilket vi tycker är ett klart minus. Om du vet med dig att du behöver en intensiv färgåtergivning rekommenderar vi istället exempelvis Urban Decay eller en primer.

Med det sagt, vissa av skuggorna har en ordentligt intensiv färgåtergivning som sätter sig otroligt bra utan att fälla alltför mycket. Dessutom håller skuggorna relativt bra, vilket gör dem perfekta att sudda ut med en blending-borste.

Vad säger andra om Smashbox cover shot eyeshadow palette?

Makeupalley 4.2/5 ”Overall stunning palette. Colours are super creamy and pigmented.”
From my vanity Toppval ”I didn’t experience any blending issues with the mattes – the shimmers were beautiful. If you like the looks of this palette I think the quality is there.”
Influenster 4.5/5 ”This smash box has everything you need to get you through day or night time wear . Long lasting beautiful colors high quality.”

Smashbox cover shot eyeshadow palette – plus och minus

Roliga färger
Certifierade som cruelty free av PETA
Fäller förhållandevis lite

Ingen applikator
Svårarbetade


Maybelline the nudes eyeshadow palette – budget

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Maybelline the nudes eyeshadow palette

Formula Puder
Antal nyanser 12 st
Funktioner Glansig; Matt

Formula

Denna palett är både hård och sammetslen på samma gång. Vissa av skuggorna är hårdare (särskilt de ljusare) medan andra är krämigare (särskilt de mörkare).

Experter uppskattar variationen i paletten. Det finns en god blandning mellan både ljust och mörkt samt matt och skimrande.

Applicering och resultat

Maybelline the nudes är speciellt bra för nybörjaren. Detta av speciellt två anledningar: För det första är skuggorna lättarbetade, även om de ljusare tonerna kräver en del lager-på-lager-metoden.

För det andra finns det på baksidan av paletten en lättare guide till hur de olika skuggorna fungerar tillsammans. De delas upp i kvadranter, trios samt par, vilket ger en ganska god idé om hur de ska användas tillsammans för bästa effekt.

Det kan även vara en idé att använda en primer för att få ett hållbarare resultat. Annars har dessa skuggor en tendens att falla under dagens gång. De håller inte heller lika bra som exempelvis bareMinerals skuggor när de utsätts för värme och svett.

Vad säger andra om Maybelline the nudes eyeshadow palette?

The Indian Spot 4/5 ”This palette has some flaws but overall this is good for daily uses as well as for parties. So it’s a multi-purpose palette that too in an affordable range.”
Future Derm Toppval ”For ultra-wearable eyeshadows with lasting power I highly recommend Maybelline The Nudes Eyeshadow Palette. The price tag is absolutely amazing — you are paying less than 50 cents for each of twelve ultra-wearable shades!”
Allure Best of Beauty ”We use it day and night day in and day out. We dare you not to do the same.”

Maybelline the nudes eyeshadow palette – plus och minus

Lättarbetad
Bra för nybörjaren
Prisvärd
Guide på baksidan

Håller inte hela dagen


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom våra sex favoriter av ögonskuggor i test just nu. Alla är högkvalitativa ögonskuggor bäst i test som gör sitt jobb på ögonlocket. Vi hoppas att ni har funnit just er favorit!

Här kommer en kort sammanställning av dem igen:

bare-Minerals MAC NARS Urban Decay Smash-box May-belline
Formula Puder Puder Puder Puder Puder Puder
Antal nyanser 4 st 9 st 6 st 12 st 8 st 12 st
Funktioner Glans; Matt Glans; Matt Glans; Matt Glans; Matt Glans; Matt Glans; Matt
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Lycka till!

Ansvarig skribent

Linnéa Skogh

Med många års erfarenhet i ryggen omfattar Linnéas intressen allt som har med träning, dryck och en optimerad vardag att göra. Hon är på ständig jakt efter den senaste teknikprylen och uppskattar framför allt teknologi som förbättrar livskvaliteten.