Mascara bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-20

Medfött naturliga långa, mörka och fylliga ögonfransar är få förunnat. Men alla vi andra kan få det genom att använda en bra mascara. Mascara är en riktig stapelvara när det kommer till smink. Men det kan vara svårt att hitta en som inte klumpar, kliar eller ger den där ökända spindeleffekten. I denna mascara bäst i test guide presenterar vi fyra mascaror som alla ger fint resultat och som har hyllats av experter och kunder. Fortsätt läsa för att finna din favorit!

 

 

De bästa mascarorna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa mascarorna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Maybelline lash sensation Too Faced waterproof NARS climax Physicians formula
Mängd 9.5ml 8ml 6ml 7.5g
Vattenfast Nej Ja Nej Nej
Borste Lätt böjd med solfjädereffekt Timglasformad Tjock med ribbade borsthår Jumbo-borste
Franseffekt Naturlig–dramatisk Naturlig–fyllig Dramatisk Naturlig–fyllig
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till testMaybelline lash sensational Too faced better than sex waterproof NARS climax Physicians formula organic wear

Hur har vi hittat våra toppval?

I jakten på bästa mascara har vi gått igenom ett stort antal tester, kundrecensioner och expertrekommendationer via många olika medier. En del av produkterna har vi dessutom testat själva. En mascara värd sitt namn uppfyller som minst följande krav:

 1. Fäller inte. En bra mascara ska inte flaga, fälla och färga av sig på ögonlock eller under ögonen.
 2. Separerar. Mascaran ska separera ögonfransarna och inte ge klumpiga fransar och så kallad ”spindeleffekt”.
 3. Syns. Mascaran ska som helst ge volym, längd, definition och färg åt fransarna. För den som önskar mindre effekt ska det åtminstone ge färg och definition av fransarna. Men det ska ge någon effekt.
 4. Skonsam. Ingen blir glad av röda och irriterande ögon eller hud runt ögonen som spricker och torkar.
 5. En vattenfast mascara ska hålla för vatten, svett, tårar och annan fukt.
 6. Rimligt pris i relation till vad man får.

Är det inte bäst att alltid välja en vattenfast mascara?

Nej. Experter menar att man endast bör välja vattenfast mascara när man vet att man kommer att behöva det. Vattenfast mascara kan annars torka ut huden runt ögonfransarna och göra fransarna känsliga och torra. Det mycket då vattenfast mascara oftast kräver en del kraft för att tvätta bort. Ett alternativ till vattenfast mascara är att man stryker på ett lager vattenfast mascara ovanpå sin vanliga mascara, likt en hårspray för mascaran.

Oavsett om man använder en vattenfast eller ”vanlig” mascara så är det viktigt att inte gnugga bort mascaran och att använda en sminkborttagning specifikt anpassad för ögonen. Tryck ut lite rengöring på en bomullsrondell och tryck mot ögonen för att sedan försiktigt torka bort mascaran.

Tips vid användning av mascara

Mascara är ett fantastiskt medel för att göra en snygg look komplett och ge mer intensiva ögon. Men det finns en del att tänka på. Här kommer våra bästa tips:

 • Börja med att böja fransarna. En ögonfransböjare kostar inte mycket men gör desto mer för looken. Tänk på att böja fransarna innan du applicerad mascara och inte efter då det kan skada fransarna.
 • För mer volym kan man stryka på primer för ögonfransarna eller använda sig av det lite kontroversiella budgettipset att stryka på vanligt puder på fransarna. Det gör underverk för korta och raka fransar.
 • Måla från botten till toppen. Försök att måla så nära fransroten som möjligt och sicksacka eller rugga uppför fransarna. Nybörjaren kan sätta borsten vid roten och sedan blinka på borsten.
 • Använd en ögonfranskam för separerade och snygga fransar.
 • Om man råkar måla på ögonlocket kan man täcka över det med lite eyeliner sen. Läs vår guide HÄR för att hitta en bra eyeliner.
 • Pumpa INTE borsten i behållaren, det kan få mascaran att torka ut och ge ett klumpigt, onaturligt resultat.
 • Byt mascara var 3:e månad, det för optimal hygien. Vi fuskar dock ibland och droppar lite vatten eller olja i en torkad formula för förlängd användning.
 • Den som bär linser eller har känsliga ögon bör satsa på en fibermascara eller rörmascara.

Mascara i test

Här nedan presenteras våra favoritmascaror mer utförligt.

Maybelline lash sensational – Bästa mascara till budgetpris

Uppdaterade Priser

En bra mascara måste inte kosta skjortan. Maybellines lash sensational mascara är ett bevis på detta. Den har vunnit sig en stor fanskara tack vare sina många goda egenskaper det låga priset till trots. Man väljer enkelt om man vill ha en lätt vardagslook eller dramatisk helglook.

Specifikationer Maybelline lash sensational

Borste Lätt böjd halvlång med borsthår i olika längd för solfjädereffekt
Mängd 9.5ml
Färger Blackest Black (00); Very Black (01); Brown Black (02); Black Pearl (11)
Vattenfast Nej (Den finns dock i en variant som är vattenfast)
Övrigt

Enkel applicering

Vi gillar borsten som kommer med denna mascara. Den är lagom lång och är böjd, vilket ger flera valmöjligheter vad gäller effekt. Om man använder den konkava sidan får man ett tjockare lager och mer volym, den konvexa med sina långa borsthår är perfekt att borsta igenom fransarna med för en mer naturlig look. Borsthåren i olika längd sitter med bra mellanrum och separerar fransarna bra. Den fångar upp även de små och kortare fransarna och man kan utan problem måla hela vägen in i ögonkanten. Med 6 olika typer av borsthår är den skapad för att ge en fin solfjädereffekt, något som vi och många andra tycker fungerar.

Naturligt resultat eller dramatiska ögon

Maybelline lash sensational ger med enkelhet fina och fylliga fransar och finns i tre olika färger. Den mörkbruna mascaran passar bra även för de med ljusare toner. Mascaran separerar alla fransar, ger mycket färg och bibehåller böjen i redan böjda fransar. En del användare menar att resultatet blir lika bra som med betydligt dyrare maskaror, samt att den håller hela dagen trots att den inte är vattentålig.

Resultatet man får beror lite på vilka fransar man har. Om man har korta och raka fransar kan man räkna med stor effekt. Om man redan har ganska långa, mörka och kanske lite böjda fransar så blir det mer en förstärkning av fransarna och ger ett mer naturligt resultat.

Vattenfast för djupa ögon

Om man har djupt liggande ögon kan det vara en god idé att välja den vattenfasta och något mer snabbtorkande varianten av denna maskara. Detta då formulan är något blöt och inte torkar särskilt snabbt.

Vad säger andra om Maybelline lash sensational?

 • VogueUk, Topprakad, ”Maybelline’s Lash sensational mascara defines and volumises and gets to even the tiniest of hairs.”
  Standarduk, Toppval, ”Full thick and fluttery lashes can be all yours with this total bargain of a Maybelline mascara.”
 • Harpersbazaar, Toppval, ”Maybelline are know for their first-rate mascaras. And this one combines a thick inky formula with a contoured brush. It’s quite the magic wand.”
 • Daisybeauty, 4/5, ”Till och med mina kollegor frågade vad jag har för mascara eftersom de tyckte att jag hade så fina fransar.”
 • TheCut, Toppval, ”The before/after pictures from reviewers will make you think it’s almost to good to be true.

Maybelline lash sensational – plus och minus

Riktigt prisvärd
Ger snabbt fina fransar
Skadar inte fransarna

Det finns mascaror som ger fylligare fransar utan klumpar


Too faced better than sex waterproof mascara – Vattentålig, behaglig och hållbar

Uppdaterade Priser

Den omåttligt populära mascaran från Too faced finns nu i vattentålig formula, och den går inte av för hackor. Den har blivit hyllad i test av skönhetsexperter världen över, bland annat tack vare att den håller så bra och ger fin volym med separerade fransar och mycket färg.

Specifikationer Too faced better than sex waterproof mascara

Borste Timglasform
Mängd 8ml
Färger Svart
Vattenfast Ja; Den tål svett/vatten/tårar och all annan fukt
Övrigt Vegansk; Crueltyfree; Porslinsblomma för fukt och andra ingredienser som vårdar fransarna

Mild formula

Too faceds mascara har av många berömts för sin formula. Denna vattenfasta variant tål stora mängder vatten, tårar, svett och andra utmanande situationer för mascara. Formulan är baserad på kollagen och innehåller bland annat porslinsblomma som ger fukt åt fransarna. Det är väldigt värdefullt då vattenfasta mascaror kan vara uttorkande för fransar och hy. Tack vare den milda formulan är den behaglig att bära, även om man applicerat många lager. Dessutom är den vegansk och cruelty-free.

Fina fransar snabbt och länge

En anledning till att vi gillar denna mascara så mycket är att den ger så fina fransar. Den ger fransarna mycket volym utan att klumpa sig eller flaga, djupt svart färg tack vare de speciella pigmenten och fin längd och böjning till fransarna som håller hela dagen. Att applicera den går snabbt och man kan enkelt bygga upp flera lager om man så önskar. Även när man har flera lager så ser mascaran bra ut.

Speciell borste

Den timglasformade borsten ger en bra mängd formula och gör det desto lättare att bygga upp flera lager. Om man önskar så kan man få med en stor mängd formula på snabbt, perfekt för den som har ont om tid men som vill ha mycket effekt snabbt. Det är bara att stryka på ett lager och spring ut genom dörren.

Vad säger andra om Too faced better than sex waterproof mascara?

 • Metromode, 4/5, ”Mascaran sitter väldigt bra när fransarna kommer i kontakt med vatten.”
 • Expertreviews, Toppval, ”The regular version of this mascara is now legendary with many women saying they couldn’t live without it. The waterproof version is the new kid on the block – and doesn’t disappoint either.”
 • TheIndependent, Topprankad, ”With a few coats this lengthens lashes and can be built upon to create a really dramatic look.”
 • Elle.com, Toppval, ”This mascara lives up to both its hype and name. The curved brush will separate and curl your lashes with every swipe.”
 • Glamourmagazine.co.uk, Toppval, ”Too Faced’s beloved Better Than Sex mascara now comes in a waterproof version which means you can use it all-year round.”

Too faced better than sex waterproof mascara – plus och minus

Tål vatten, svett, tårar och mycket mer
Mild och tålig formula
Borste som ger fina och effektiva fransar enkelt

Kan vara svår att tvätta bort


 

 

NARS climax mascara – Bästa mascara för riktigt fylliga fransar

Uppdaterade Priser

Den välkända makeuptillverkaren NARS senaste mascara kommer med största sannolikhet att bli en klassiker inom kort. Den har nämligen snabbt blivit en favorit för alla de som söker dramatiska och fylliga fransar men som även söker komfort. Det är en högkvalitativ mascara som håller länge och som är mycket behaglig att bära.

Specifikationer NARS climax mascara

Borste Tjock borste med ribbade borsthår av fiber
Mängd 6ml
Färger Svart
Vattenfast Nej
Övrigt Har lash moisture complex

Speciell borste för stor effekt

NARS mascara har en borste med ribbade trådfiber som suger upp mycket av formulan. Men till skillnad från många andra mascaror på marknaden så klumpar denna sig inte trots att man lägger på mycket formula, dessutom separerar den fransarna snyggt. Många användare uppskattar att borsten är så enkel att bygga med och att man kan lägga riktigt många lager (vi snackar 10+) utan minsta lilla klump.

Mascaran ger en tydlig effekt. Den är alltså väldigt enkel att bygga med och man slipper den ökända spindeleffekten där fransar klibbar ihop sig.

Behaglig formula

Vi har alla varit med om den där mascaran som visserligen ger fin volym men som känns stel och obekväm. NARS krämiga formula är skön att bära, även när man applicerar mycket. Den har en ”Lash moisture complex” som tillför vård till fransrötterna och ger en krämig formula. Det gör att man får en skön känsla och att fransarna inte tyngs ner utan känns lätta hela dagen.

Vad säger andra om NARS climax mascara?

 • VogueUk, Topprankad, ”With its buildable formula and stellar brush Nar’s climax mascara surrounds every lash with a lightweight coating that stays supple and soft to the touch.”
 • Glamour, Toppval, ”I give Climax a solid A on everything.”
 • Hapersbazaar, Toppval, ”It’s instant gratification in a tube.”

NARS climax mascara – plus och minus

Ger riktigt stora och fylliga fransar
Behaglig formula
Borste som är enkel att bygga med

Dyr


Physicians formula organic wear – Hyllad mascara med naturliga ingredienser

Uppdaterade Priser

Även denna mascara är en favorit bland experter och skönhetsgurus. Den har 100% naturliga ingredienser och har en väldigt mild hypoallergen formula som passar för de med känsliga ögon och fransar. Den är dessutom enkel att applicera och kan ge allt från ett naturligt till ett dramatiskt resultat utan klumpar och krångel.

Specifikationer Physicians formula organic wear

Borste Jumboborste med avsmalning av återvinningsbart material
Mängd 7.5g
Färger Ultra black
Vattenfast Nej
Övrigt Fri från parfym; Hypoallergisk; ofatomologiskt testad; fri från hårda kemikalier & parabener & färger; 100% naturliga ingredienser; Ecocert

Naturliga ingredienser för friska fransar

Som namnet vittnar om så är detta en ”naturlig” mascara. Med det menat att den är baserad på naturliga ingredienser och således inte innehåller några hårda kemikalier eller syntetiska ingredienser, och endast ekologiska ingredienser. Den innehåller flera ämnen som ska fungera vårdande för fransarna, bland annat återfuktande apelsinblomma, aloeveraextrakt och tapiokastärkelse. Den passar alltså bra även för den med känsliga ögonlock och fransar.

Naturlig effekt med smidig borste

Borsten är ganska rak och stor med lite avsmalning mot toppen. Många uppskattar att borsten ger lagom mycket formula vilket gör det enkelt att applicera. Man får jobba lite för att få en riktigt dramatiskt effekt men man får enkelt en naturlig förbättring av ögonfransarna. De blir mörkare och mer definierade. Det är en riktigt bra vardagsmascara som kan byggas upp om man anstränger sig.

Inte för torr, inte för blöt

Något som ytterligare underlättar appliceringen är att formulan har en så bra konsistens. Den drar mer åt det torra hållet, utan att vara uttorkad eller uttorkande. En blöt mascara kan skapa problem för den med korta och raka fransar då det tynger ner och kan kladda under dagen. Denna formula passar bra oavsett vilken franstyp man har.

Vad säger andra om Physicians formula organic wear?

 • Totalbeauty, Toppval, ”It can immediately produce thicker and longer lashes.”
 • Thenaturalbeautyblog, 4/5, ”Organic ingredients deliver volume and glamour.”

Physicians formula organic wear – plus och minus

Naturliga och milda ingredienser
Bra konsistens på formulan
Återvinningsbar borste

Man måste jobba lite för att få fylliga fransar


Sammanfattning av mascara i test

Här ovan har fyra riktigt bra mascaror presenterats. De har mycket gemensamt, men en del som skiljer dem åt. Vi har presenterat en högpresterande budgetvariant som fungerar för de flesta, en vattenfast och oerhört populär mascara, en lite lyxigare för de som söker dramatisk effekt och fylliga fransar samt en med endast naturliga ingredienser. Vi hoppas att du har funnit din favorit, här kommer alla produkter igen i en kort sammanställning:

Maybelline lash sensation Too Faced waterproof NARS climax Physicians formula
Mängd 9.5ml 8ml 6ml 7.5g
Vattenfast Nej Ja Nej Nej
Borste Lätt böjd med solfjädereffekt Timglasformad Tjock med ribbade borsthår Jumbo-borste
Franseffekt Naturlig–dramatisk Naturlig–fyllig Dramatisk Naturlig–fyllig
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser