Foundation bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-07

Känns det som att hyn alltid krånglar? Är det inte blemmor och finnar så är det röda fläckar och ojämnheter. Med en bra foundation kan man dölja allt detta och få fin hy på nolltid. Men att finna en foundation som möter alla krav kan vara en mycket svår uppgift. I vår guide presenteras flera råd och tips inför valet av foundation samt de produkter som kan titulera sig med foundation bäst i test. Bästa foundation överlag blev den mångsidiga och behagliga Bobbi Brown skin long wear weightless foundation. Fortsätt läsa för att få veta mer om den och de andra produkterna.

 

Bästa foundation just nu

Vi har skannat marknaden för att finna högkvalitativa produkter som ger ett fint resultat, inte skadar huden, finns i många nyanser och som kommer till ett rimligt pris. Här nedan kommer en kort presentation av våra foundationfavoriter som presterat bäst i test. Fortsätt att läsa hela guiden eller klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt.

Bobbi Brown The Ordinary Estée Lauder bareMinerals
Typ Flytande kräm Flytande Flytande kräm Mineralpuder
Passar bäst för hy Normal till oljig Alla Blandad & oljig Alla
Mängd 30ml 30ml 30ml 8ml/g
Vattenfast Ja Nja Ja Nja
Hållbarhet~ 16h 5h 24h 8h
Täckning Medium till hel Lätt till medium Medium till hel Lätt till hel
Antal nyanser~ 30 21 61 29
Alla undertoner Ja Ja Ja Ja
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test Bobbi Brown skin long wear weightless The Ordinary serum foundation Estée Lauder double wear stay in place bareMinerals original foundation

Att tänka på inför valet av foundation

Vid valet av foundation finns det en hel del att tänka på. Här nedan kommer tre frågor som är viktiga att ställa inför köpet.

Vad ska den göra? Vill du ha heltäckande eller lätt täckning? En som endast jämnar ut hudtonen eller som döljer alla ojämnheter? En som ger glans eller matthet? Ska den ha hudvårdande funktioner?

Vilken hudtyp har du? Olika sorters hudtyp behöver olika sorters foundation. En person med oljig hy bör exempelvis ha en vattenbaserad foundation med oljekontroll, en med känslig hy kan må bra av naturlig foundation i form av mineralpuder och en med torr hy behöver återfuktning.

Går den ihop med övrig hudvård? Se över vilka hudvårdsprodukter du använder och vad de är baserade på. Särskilt viktigt vad gäller dagkräm.

Vilka sorters foundation finns det?

Nästa steg vid valet av foundation är att välja rätt formula. Här nedan presenteras de vanligaste.

Flytande kräm: Den klassiska sortens foundation. Det är en lätt och flytande tunn kräm som ofta även finns som tonad fuktkräm. Den passar bra för den som har oljig hy om man väljer en som är vattenbaserad. Bör appliceras med borste eller svamp för en tunn yta, för mer täckande kan man ta med fingrarna.

Mineralpuder: En foundation i puderform utan konserveringsmedel. Den innehåller som standard inget som täpper igen porerna och kommer både i pressat och löst pulver. Den fungerar bra för den med känslig hy och/eller fet och aknebenägen hy.

Mousse: En lättare foundation då den är i mousseform och är fylld med luft. Den ger ofta mycket täckning. Passar bäst att appliceras med en lätt fuktad svamp.

BB cream: BB står för Beauty Balm. Den har hudvårdande egenskaper utöver att vara lätt täckande. Den jämnar mest ut huden och ”suddar ut” rodnader och dylikt men är inte lika täckande som en klassisk foundation.

Compact foundation: Söker man foundation, puder och concealer i ett så är en compact foundation rätt val. Den passar bra för den med oljig, aknebenägen hud, normal hud och den som vill dölja andra skavanker och blemmor i ansiktet.

Fokus på underton

Nästa steg vid valet av foundation är att hitta rätt färgnyans och kanske framförallt: rätt underton. Man testar enkelt vilken underton man har genom att titta på venerna på underarmen i naturligt dagsljus. Man brukar tala om dessa tre undertoner:

Varm hudton: gula eller gyllene undertoner. Venerna drar åt det gröna hållet.

Kall hudton: Rosa, röda eller blå undertoner. Här går venerna åt det blå hållet.

Neutral: De flesta har en neutral hudton. Då är venerna mellan blå och grön.

Vilken färgnyans som passar kan man endast avgöra själv och då gäller det att känna sig hud och hudton. Här kommer en bild av de vanligaste färgnyanserna av foundation.

Tips när man använder foundation

Här nedan kommer ett par användbara tips för att få bästa resultat.

  1. Återfukta huden innan. Glöm inte att använda en dagkräm innan du applicerar foundation.
  2. Använd primer. En primer styrks ovanpå dagkrämen och kan ha många olika egenskaper beroende på vilken sort man väljer. Den kan fungera nedmattande, ge lyster eller fungera som en fixerande bas för ett jämnare och bättre resultat.
  3. Börja i mitten. När man applicerar foundation bör man jobba i lager och börja från mitten av ansiktet. Alltså: ta lite i taget och jobba inifrån och ut.
  4. Använd ett puder. När man applicerat dagkräm, primer och foundation är det dags för pudret. Det sätter din foundation och gör att man får ett bättre resultat som håller längre. Läs vår guide om puder HÄR för att finna ett som passar dig.
  5. Nyans efter säsong. Hudtonen ändras efter säsong och det bör även din foundation göra. Alternativt kan man använda färgkorrigerande droppar i sin foundation.

Foundation i test

Heltäckande, halvtäckande, 100% naturlig, många nyanser eller oljekontrollerande? Oavsett vilka egenskaper man söker i en foundation så finns det en passande produkt. Här nedan presenteras fyra produkter som enligt oss har en given plats i en foundation bäst i test guide, men av olika anledningar.

Bobbi Brown skin long wear weightless – Foundation bäst i test

Uppdaterade Priser

Bobbi Browns foundation blev en stor hit när de kom ut på marknaden för ett par år sedan. Deras skin long wear weightlessfoundation är enkel att bygga upp till önskad täckningsgrad, oxiderar inte, håller länge, är bekväm att bära och har ett flertal andra fördelaktiga egenskaper. Att den, till skillnad från många foundations på marknaden, finns i cirka 30 nyanser för ljus till mörk hud med flera olika undertoner gör att den förtjänar titeln bästa foundation. Och låt inte priset avskräcka dig, det är en väl värd investering för att få hyn att se felfri ut.

Specifikationer Bobbi Brown skin long wear weightless

Typ Flytande kräm
Mängd 30ml
Passar för Normal till oljig hy
Täckningsgrad medium till hel
Nyanser~ 30
Undertoner Kall; Varm; Neutral
SPF 15
Övrigt Håller 16h; Icke-komedogen; Klarar värme; Vegan; Cruelty-free; Glutenfri; Fri från parabener & sulfater & sulfater & ftalater; oljekontroll; Oljefri; Dermatologiskt testad; Vatten- och fukt/svetttålig

Många goda egenskaper

Som syns i tabellen ovan har Bobbi Browns foundation många goda egenskaper. Utöver att vara vegansk och fri från flera skadliga ämnen så är den dermatologiskt testat och icke-komedogen. Det innebär att den inte täpper till porer och därför passar bra för aknebenägen och känslig hy.

Ytterligare något som gör att den passar bra för problemhy är att formulan är oljefri och ger oljekontroll utan att torka ut huden. Det gör att den kan bäras hela dagen utan att släppa igenom olja och ge ett glansigt intryck. Istället ger den en matt men lite fuktig finish, vilket ger huden en fin, hälsosam och naturlig look. Dessutom håller den i cirka 16 timmar. Flera skönhetsbloggare menar att det tar hela 10 timmar innan man ens behöver bättra på sminket med lite puder eller dylikt.

Enkel att anpassa

En stor fördel med att denna foundation ger en så naturlig look är att man kan välja hur mycket täckning man vill ha. Den är enkel att bygga upp, torkar snabbt och blir inte kakig. När man hittat en ton som passar smälter den snabbt in i huden och syns knappt. Men den täcker fortfarandeblemmor, finnar och jämnar ut hudtonen.

Oavsett om man applicera ett lager eller flera så lägger sig inte foundationen i fina linjer, rynkor och dylikt. Har man mycket torra fläckar så kan det dock vara en god idé att smörja in ansiktet med en återfuktande kräm och en passande primer innan applicering. Annars kan de torra fläckarna märkas lite efter ett tag.

Konsistens och doft

Bobbi Browns foundation har en flytande konsistens som går åt det krämiga hållet. Den är enkel och bekväm att applicera och blandas enkelt in i ansiktet.

Något som den har fått både beröm och kritik för är lavendeldoften. Den doftar lätt av lavendel, något som en del tycker är mycket behagligt medan andra tycker att det är onödigt och irriterande.

Vad säger andra om Bobbi Brown skin long wear weightless – plus och minus

Glamour Toppval ”Very smooth and blendable this foundation offers brilliant coverage with added glow. Plus it controls excess oil while keeping your skin moisturised.”
JohnLewis 4/5 ”Really lovely foundation that isn’t too heavy and a good shade.”
Lookfantastic 4.5/5 ”Amazing all-rounder.”
Cosmopolitan Toppval ”Designed for the woman that never stop touching her face this foundation stays on from day to night guaranteed.”
TheIndependent Topprankad ”Oily skin has found its perfect match in this new formula from Bobbi Brown.”

Bobbi Brown skin long wear weightless

Ger ett fint resultat som håller hela dagen
Finns i många nyanser
Många goda egenskaper

Lavendeldoften är inte för alla


The Ordinary serum foundation – Bästa foundation till budgetpris

Uppdaterade Priser

Den skönhetsintresserade kommer med största sannolikhet att känna igen namnet The Ordinary. Deras hudvårdsprodukter och foundation har fått mycket uppmärksamhet för kombinationen av vetenskapligt framforskade produkter och mycket lågt pris. The Ordinarys serum foundation passar bra för de flesta typer av hud, är bekväm att bära, håller länge och ger en fin, naturlig täckning.

Specifikationer The Ordinary serum foundation

Typ Flytande
Mängd 30ml
Passar för Alla hudtyper (Torr till oljig)
Täckning lätt till medium
Nyanser~ 21
Undertoner Kall; Varm; Neutral
SPF 15
Övrigt Vegansk; Fri från alkohol & nötter & soja & silikon & olja & gluten; Cruelty-free

Bra för vardaglig användning

Den lätta formulan, de milda ingredienserna och det naturliga resultatet gör att den passar bra att användas varje dag. När man hittat en passande nyans så kommer den att i princip bli osynlig och ge ett fint och sunt intryck. Den är dessutom bekväm att bära, varken för tung och kladdig eller för lätt och rinnig. Den fungerar bra med annat smink och varken spricker eller kladdar.

Den är enkel att applicera, smälter snabbt in i huden och täcker så mycket man önskar. Man får utan besvär lätt till medium (åt det tätare hållet) täckning då det inte är något problem att bygga upp foundationen.

Håller den länge?

Ja och nej. Den håller i ett par timmar men om man har en hy som drar åt det oljiga hållet så kan man behöva pudra lite efter 4-5 timmar. Men med tanke på det låga priser så är det inte ett dåligt resultat.

Pigmenten i forumulan är en anledning till att den håller i flera timmar. Pigmenten är behandlade för att enkelt spridas och ge en fyllig och jämn effekt, utan att lägga sig i fina linjer och rynkor. Den är främst matt men utan att bli platt, det ser inte onaturligt ut.

Hur kan den vara så billig?

Det låga priset kan göra en misstänksam och i regel gäller det för foundation att man får vad man betalar för. Men The Ordinary har lagt allt krut på att skapa en bra formula istället för att lägga dyra pengar på marknadsföring, förpackning och dylikt.

De har dessutom fokuserat på redan etablerade kliniska teknologier och effektiva ingredienser istället för att lägga miljoner på att forska fram nytt. Det gör att de kan hålla nere priset. Är det en enkel, vältestad och billig foundation man söker så är denna ett säkert val. I test av foundation har den fått höga betyg.

Vad säger andra om The Ordinary serum foundation?

BeautyBay 4.5/5 ”Amazing coverage and just makes my skin look flawless.”
Byrdie Toppval ”It leaves a super thin veil of coverage that knocks back hyperpigmentation without maskin the skin’s natural nuances.”
BeautyBlogger 5/5 ”The quality is absolutely great not cheap at all.”
Beautylish 4/5 “This is the best foundation I’ve ever used! It softens my wrinkles and moistens and plumps my skin.”

The Ordinary serum foundation – plus och minus

Riktigt prisvärd
Behaglig att bära
Vetenskapligt framtagen med genomtänkt formula utan krusiduller

Håller inte lika länge som en del dyrare konkurrenter


 

 

Estée Lauder double wear stay in place – Bästa heltäckande foundation

Uppdaterade Priser

Estée Lauder double wear stay in place är en favorit för flera skönhetsgurus, särskilt de med oljig och aknebenägen hud som vill ha heltäckande foundation. Det är en av världens mest sålda foundations. Den är enkel att applicera, ger naturlig men hel täckning, håller hela dagen och fungerar bra oavsett hur hyn mår. Dessutom innehåller den SPF och finns i ett många färgnyanser. Att den trots sin heltäckning är bekväm att bära gör den än bättre.

Specifikationer Estée Lauder double wear

Typ Flytande kräm
Mängd 30ml
Passar för Oljig & blandad hy
Täckning Medium till hel
Nyanser~ 61
Undertoner Kall; Varm; Neutral
SPF 10
Övrigt Oljefri; Håller 24 timmar; Semi-matt; Håller för fukt/väta & svett; Smetar inte av sig; Dermatologiskt testad; Uppstramande

Fin hy varje dag

Estée Lauder double wear är något så unikt som en heltäckande foundation som kan användas varje dag utan konsekvenser på huden. Den ger en matt och silkeslen finish utan att se onaturligt ut. Den ger fin och jämn hy med ett naturligt resultat. Man kan välja att ha medium eller heltäckande och den är lik de andra foundationens i testet enkel att bygga upp. Har man den heltäckande så är det trots det knappt märkbart att man bär foundation. Många menar att den är bekväm att bära men att det ändå känns att man har foundation på huden, inte som de lättare foundationens.

Den ser likadan ut hela dagen och man kan lita på färgen man valt då den inte oxiderar.

Bra för oljig hy

Estée Lauder double wear är vattenbaserad och oljefri med oljekontroll, vilket gör att den passar extra bra för den med oljig hy. Även den med torr hy kan använda den om man har en passande fuktkräm och primer. Har man mycket oljlig hy så kan man hjälpa foundationen ytterligare genom att först applicera ett transparent puder som suger upp överflödig olja.

Vad säger andra om Estée Lauder double wear?

Vouge Topprankad ”Double Wear boasts a cult following – no wonder really when you consider its phenomenal colour range great coverage and long-lasting results.”
Glamour Topprankad ” With its stay-all-day formula and velvet finish this foundation will leave you with a flawless complexion whilst still being lightweight and comfortable to wear.”
Elle Topprankad ”Let’s just say this is the UK’s Best selling foundation for a reason.”
Marieclaire Toppval ”It mattifies skin and lasts all day and into the night without smudging or needing any touch-ups at all.”
TheCut Toppval ”The foundation goes on smooth and does […] stay in place throughout the day.”

Estée Lauder double wear – plus och minus

Ger bra täckning som håller hela dagen
Orsakar inte akne eller blemmor
Ger naturligt resultat trots mycket täckning.

Den har ingen pump och flaskan är något otymplig.
Svår att tvätta bort.


bareMinerals original foundation – Bästa foundation i mineralpuderform

Uppdaterade Priser

Mineralpudret från bareMinerals har frälst många med oljig och/eller känslig hy. Den ger ett naturligt och fint resultat samtidigt som den vårdar huden. Dessutom passar den för de flesta hudtyper och kan tas med utan problem tack vare sin smidiga förpackning. Detta är originalet som prise och som har en superlätt, krämig behaglig konsistens.

Specifikationer bareMinerals original foundation

Typ Mineralpuder
Mängd 8ml/g
Passar för Normal; Blandad; Oljig; Mogen; Problemhy
Täckning lätt till hel
Nyanser~ 29
Undertoner Kall; Varm; Neutral
SPF 15
Övrigt Återfuktande; Semi-matt; Håller i 8h;

Som en kräm i puderform

Är man ny vad gäller mineralpuder så kan man lätt tro att det ska vara svårt och kladdigt att applicera. Men så är inte fallet, bareMinerals original foundation känns mer som en kräm när den appliceras. Den appliceras med fördel med borste och ger då snabbt ett jämnt resultat. Att det är så enkelt att lyckas med den gör att den passar även för nybörjaren.

Bra för problemhy

bareMinerals original foundation döljer blemmor och finnar och dämpar irritation och rodnad som skapar ojämnheter i huden. Tack vare att den är gjord på 100% naturliga ingredienser och innehåller flera hudvårdande ingredienser förbättras hudens kvalitet över tid, oavsett om man har oljig eller torr hy.

Hållbarhet

Den sätter sig inte i torra partier, fina linjer eller rynkor. Den ger ett jämnt resultat oavsett vilken sorts hy man har. Den håller i 4-6 timmar beroende på aktivitet. Den är då enkel att bättra på eftersom den kommer i en smidig förpackning som kan tas med utan att stöka ner. Dessutom skyddar den mot yttre påfrestningar och reflekterar inte ljus när man tar foton.

Vad säger andra om bareMinerals original?

TheSundaytimes Vinnaren Vinnare av beauty awards 2018
Styleraze 5/5 ”You’ll also notice your skin feeling and looking healthier when used over a period.”
Marieclaire Toppval ”Nothing really beats a powder foundation when it comes to oil-control and BareMinerals is a timeless favourite for a reason.”
Ultabeauty 4.5/5 ”Perfect foundation with just the right amount of coverage for the natural look.”
Lookfantastic 5/5 ”This is by far the best foundation I’ve ever used!”

bareMinerals original foundation – plus och minus

Passar alla hudtyper
Förbättrar huden över tid
Finns i många nyanser

Mineralpuder passar inte för alla


Sammanfattning av foundation i test

Har ovan har vi gått igenom fyra produkter som alla förtjänar sin plats i vår foundation bäst i test guide. En bra allround-foundation, en budgetvariant, en heltäckande klassiker och ett omåttligt populärt mineralpuder. Vi hoppas att du har funnit din favorit! Här nedan kommer en kort sammanfattning av produkterna igen:

Bobbi Brown The Ordinary Estée Lauder bareMinerals
Typ Flytande kräm Flytande Flytande kräm Mineralpuder
Passar bäst för hy Normal till oljig Alla Blandad & oljig Alla
Mängd 30ml 30ml 30ml 8ml/g
Vattenfast Ja Nja Ja Nja
Hållbarhet~ 16h 5h 24h 8h
Täckning Medium till hel Lätt till medium Medium till hel Lätt till hel
Antal nyanser~ 30 21 61 29
Alla undertoner Ja Ja Ja Ja
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser