Eyeliner bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-04-16

Ett dramatiskt kattöga, en diskret vinge eller liner à la Twiggy? Vad du än är ute efter har vi produkten för dig i denna guide för bästa eyeliner. Oavsett om du letar efter en innovativ produkt som har en vinklad applikator eller en klassisk pennformad eyeliner så finns det en eyeliner som passar dig och ditt ansikte. Intensiv svärta eller eyeliner som behöver byggas på med flera lager? Häng med för att finna just din eyeliner bäst i test!

 

 

De bästa eyelinersen just nu

Här kommer en kort sammanställning av våra fem toppval för bästa eyeliner. För en mer detaljerad genomgång av alla produkter är det bara att fortsätta läsa köpguiden eller att klicka på länkarna för att komma ned till omdömena direkt.

MAC liquidlast liner Lan-côme grand-iôse liner MAC brush-stroke liner Dior Dior-show L’Oreal super-star
Formula Flytande Flytande Flytande Flytande Flytande
Mängd 2.5 ml/g 1.4 ml/g 0.67 ml/g 1.1 ml/g 7.7 ml/g
Färger 2 3 2 Över 13 2
Vatten-fast Nej Ingen uppgift Ja Ja Ja
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade PriserUppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test MAC cosme-tics liquidlast liner Lancôme grandiôse liner MAC brushstroke liner Dior diorshow on stage L’Oreal super liner superstar

Vad är en eyeliner?

En eyeliner är ett sorts smink som används runt ögonen, oftast på ögonlocket och ibland vid den undre fransraden. För det mesta är färgen på en eyeliner svart eller brunsvart men det finns alternativ i alla möjliga färger.

Eyelinern används ofta för att skapa en illusion av att förändra formen på ögonen, eller rama in dem. En eyeliner kan, kanske mer än något annat smink, skapa en dramatisk förändring av din look.

Vad är skillnaden på eyeliner och kajal?

Ofta används eyeliner och kajal som synonymer till varandra men de är faktiskt två olika produkter, även om de till viss del används på samma sätt.

Kajal är en produkt som har en fast konsistens, som en penna. Denna typ av smink används oftast på den undre fransraden för att rama in ögat. Men den kan även användas på ögonlocket.

Eyeliner är en produkt som har en flytande konsistens. Med en eyeliner kommer alltid någon form av borste som används för att måla på huden, likt en pensel. Denna typ av smink används oftast på ögonlocket, vid den övre fransraden för att skapa en dramatisk look.

Fördelar och nackdelar med eyeliner

Det finns några självklara fördelar med att använda en eyeliner istället för kajalpenna:

  1. Lättapplicerad
  2. Skarp, tydlig linje
  3. Hållbarare än kajal

Men det finns några nackdelar som kan vara bra att ha i åtanke:

  1. Behöver torka, annars kladdar det lätt
  2. Kräver viss finess vid applicering
  3. Behöver ibland primer för att sitta ordentligt

Tips och tricks vid applicering

Har du svårt att få till en okladdig, skarp linje? För det första krävs det såklart övning men det finns vissa saker alla kan få till på en gång.

Ett klassiskt tips som kräver upprepning är att luta armbågen mot ett bord samtidigt som du målar. På så vis får du gratis stabilitet.

En tunn pensel är oftast lättare att måla med än en bred för en nybörjare. Det är nämligen lättare att bygga på en tunn linje till att bli en tjock, istället för att måla med en bred pensel och göra ett fel som inte går att rätta till.

Ytterligare ett tips är primer för ögonlocket. Med en primer på ögonlocket blir det lättare att måla en skarp linje medan ett oljigt ögonlock gärna smetar ut eyelinern i onödan.

4 Saker att tänka på

Vi tycker att dessa fyra saker är värda att tänka på innan du bestämmer dig för vilken eyeliner du ska köpa:

  1. Hur mycket kan du tänka dig lägga ut på en eyeliner? En dyrare eyeliner behöver inte vara den bästa – men det är en produkt värd att investera i.
  2. Vilken typ av borsttyp tycker du om? Penna? Doppa i burk som en pensel?
  3. Hur snabbt vill du att den ska torka?
  4. Har du oljiga ögonlock kanske du behöver en vattenfast eyeliner.

Vanliga nybörjarmisstag alla gör med eyeliner

Ingen är perfekt från början och ingen kan vara en mästare på att måla med eyeliner utan lite övning, särskilt inte flytande. Men med det sagt behöver ju inte alla nybörjare göra samma misstag som andra redan har gjort.

Vi har därför  samlat fyra stycken vanliga misstag – för att du ska kunna undvika dem från början:

Drar i ögonlocket

Kanske det vanligaste misstaget är att nybörjaren gärna drar i ögonlocket för att komma åt lättare. Problemet med detta är att när du väl släpper skinnet kommer linjen du målat – hur rak den än var från början – att vara ojämn.

Lösning: Se därför till att alltid måla med ögonlocket i sin naturliga, avslappnade form.

Ögonvråsmisstaget

Att använda för mycket eyeliner i ögonvrån är en riktig klassiker. Man tänker sig att genom att ta ordentligt med produkt i början av ögat kommer färgen räcka hela vägen ut. Men tro oss när vi säger att det gör den ändå!

Med för mycket färg i ögonvrån blir resultatet lätt kladdigt och klumpigt – för att inte glömma hur det ser ut om du slinter.

Lösning: Se till att bara ta så mycket produkt att det inte droppar om den. Ser du en droppe? Ta bort den först.

Målar för mycket

De flesta av oss känner igen oss i att testa en ny eyeliner, göra lite fel, måla på lite mer. Göra lite mer fel och måla på lite mer. Det är också vanligt att måla en för tjock linje för att man är rädd att den inte ska synas annars.

Vad gäller eyeliner gäller uttrycket less is more. I alla fall om du är ute efter en piggare look.

Lösning: Använd gärna en eyeliner med en smal spets på borsten eftersom det underlättar och bygg hellre på den smala linjen om du vill ha ett tjockare resultat.

För hårt tryck

Ett sista vanligt misstag är att ta i för mycket. Det här gör ofta att linjen blir krokig till följd trycket och inte sällan blir linjen extremt tjock.

Lösning: Var lätt på handen. Försök låta borsten följa ögonlocket och slappna av. Om du är rädd för att vara skakig på handen kan du alltid sätta ner armbågen i bordet.

Eyeliner i test

Vi kommer nu att presentera och gå igenom fem produkter som alla förtjänat att kallas eyeliner bäst i test, men av olika anledningar. Alla är högkvalitativa, flytande eyeliners med speciella egenskaper som funkar bättre för vissa än för andra. Läs igenom våra produkter för att finna just din favorit!

MAC liquidlast liner – för ett hållbart resultat

Uppdaterade Priser

Specifikationer av MAC liquidlast liner

Formula Flytande
Mängd 2.5 ml/g
Tillgängliga färger Blå; Svart
Vattenfast Nej

Applicering

Tack vare sin otroligt smala spets på borsten är denna eyeliner bäst i test lätt och smidig att applicera. Testpaneler vittnar även om att det är sällan för mycket produkt följer med borsten, vilket annars hade kunnat skapa ett kladdigt resultat. Dessutom har MAC liquidlast liner fördelen att det inte krävs mycket produkt för att skapa en fullgod svärta.

Den smala spetsen möjliggör även för en diskretare linje som med fördel kan löpa tätt längsmed fransraden. Det här innebär såklart även att för dig som vill jobba med en skarp, bredare båge kräver denna eyeliner något mer arbete innan den är ifylld.

Hållbar hela dagen

Till skillnad från många andra flytande eyeliners, som inte håller för varken väder eller svett, är MAC liquidlast liner sitt namn troget. Experter som har testat produkten framhåller hur den sitter fast under hela dagen.

En regnskur eller heta sommardagar biter inte på MACs eyeliner bäst i test. Däremot klarar den inte av en större mängd regn utan börjar då smetas ut i kanterna.

MAC liquidlast liner – plus och minus

Extremt hållbar
Smal borste
Bra produktmängd per drag

Ej vattenfast


Lancôme grandiôse liner – för den erfarna

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Lancôme grandiôse liner

Formula Flytande
Mängd 1.4 ml/g
Tillgängliga färger Blå; Brun; Svart
Vattenfast Ingen uppgift

Design och applicering

Om det är någonting som får Lancômes eyeliner att sticka ut och bli en eyeliner bäst i test så är det designen. Applikatorn kan vinklas upp till 35 grader, vilket är menat att underlätta avancerad applicering av dramatiska linjer.

Denna eyeliner bäst i test kräver att du skakar vätskan ordentligt innan du använder dig av den. Det är mycket svårt att få till skarpa linjer utan att först ha fått formulan att blanda sig. Överlag är denna eyeliners formula relativt lös och det är viktigt att inte ta för mycket produkt på borsten.

Lancôme grandiôse liner kräver att du har viss erfarenhet i ryggen eftersom den är något krångligare att arbeta med än de andra produkterna.

Resultat

Lancôme grandiôse liner har en matt finish som håller hela dagen. Täckningen är riktigt bra redan på första draget men om du vill lägga på ett nytt lager för att korrigera går det utmärkt, särskilt eftersom formulan är vattenbaserad.

Vissa användare menar dock att denna eyeliner kräver någon form av primer för att verkligen sitta som berget under dagen – särskilt om du har oljiga ögonlock.

Lancôme grandiôse liner – plus och minus

Unik design
Flera färger tillgängliga
Bra täckning
  Hållbar

Behöver skakas om ordentligt


MAC brushstroke liner – för nybörjaren

Uppdaterade Priser

Specifikationer av MAC brushstroke liner

Formula Flytande
Mängd 0.67 ml/g
Tillgängliga färger Brun; Svart
Vattenfast Ja

Två tillgängliga färger

Svart eyeliner i all ära men ibland vill man bara ha någonting mindre dramatiskt, samtidigt som det är precis lika snyggt och skarpt. Vi uppskattar därför att MAC brushstroke liner kommer i två tillgänliga färger: svart och brunsvart.

Brunsvart eyeliner kan också vara en idé om du är väldigt ljus i hyn och den svarta färgen kan kännas som en överväldigande kontrast.

Täckning

För att få till en riktigt djup svärta krävs två lager av denna eyeliner. Det kan vara värt att tänka på eftersom det alltså innebär dubbelt så mycket produkt per vinge, till skillnad från andra eyeliners.

Å andra sidan vittnar testpaneler om ett långvarigt resultat som håller större delen av dagen.

Applicering

Anledningen till att MAC brushstroke liner är så bra för nybörjare har helt och hållet att göra med appliceringen. Pennan ger perfekt mängd produkt för varje drag, vilket gör det enklare att fokusera på själva målandet och inte på pennan i sig.

Sedan hjälper det förstås också att den kräver två drag för önskvärd täckning, vilket ger något mer spelrum för knaggliga linjer.

MAC brushstroke liner – plus och minus

Användarvänlig
Två tillgängliga färger
Bra för nybörjaren

Kräver två lager för svärta


Dior Diorshow on stage – Hållbar med många färgval

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Dior Diorshow on stage

Formula Flytande
Mängd 1.1 ml/g
Tillgängliga färger Mattsvart; Grå; Turkos; Brun; Matt brun Matt ljusblå; Matt blå; Röd; Gul; Grön; Rosa; Lila; Rost; Vinylsvart
Vattenfast Ja

Intensiv svärta

Om det är någonting som får denna eyeliner bäst i test att sticka ut gentemot de andra produkterna  så är det den otroligt intensiva svärtan. Det krävs inte mer än ett drag för att få ett ebenholtsresultat.

Vill man ha andra färger så finns det ett oerhört stort antal färger att välja mellan. Det är en av få eyeliners som finns i flera färger. Dessutom kan den ge tre olika effekter, kallade vinyl, matte och pearly.

Vattenfast

En anledning till att denna produkt förtjänat sin plats i denna eyeliner bäst i test-guide är dess höga hållbarhet och kvalitet. Den håller i 24-timmar, perfekt för sena utekvällar, svettiga arbetsdagar eller bara stressiga dagar där man inte orkar fixa sminket stup i kvarten.

Tricket för extra hållbarhet är att förbereda för eyelinern genom att först lägga en lätt vinge med penna. Därefter är det bara att ta på Diorshow och voilá! Enligt experter är detta tricket som får den att hålla hela dagen.

Dior Diorshow on stage – plus och minus

Otrolig svärta (efter första draget)
Håller hela dagen
Finns i många olika färger

Dyr


L’Oreal super liner superstar – budgetvalet

Uppdaterade Priser

Specifikationer av L’Oreal super liner superstar

Formula Flytande
Mängd 7.7 ml/g
Tillgängliga färger Guld; Svart
Vattenfast Ja

Applicering

L’Oreals eyeliner bäst i test kan vara något knepig att förstå sig på från början. Användare menar att tricket är att lära sig vilket tryck som är optimalt för att få till rätt mängd produkt samt tjocklek på linjen.

När denna konst är bemästrad vittnar experter om skarpa och snygga linjer utan spretig borste. Särskilt för det överkomliga priset är L’Oreal super liner superstar definitivt en eyeliner värd att kolla in.

Hyllad borste

Själva borsten blir hyllad av användare som menar att den enkelt kan anpassas till att göra tjockare eller tunnare linjer, beroende på vinkeln. Det innebär såklart också att det finns möjlighet att vinkla den under en och samma linje så att den går från tunt till tjockare och ut till en spets igen.

L’Oreal super liner superstar – plus och minus

Prisvärd
Vattenfast

Krånglig att förstå sig på


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fem produkter och kan sammanfattningsvis fastslå att alla förtjänat titeln eyeliner bäst i test på marknaden idag. Vi tror att du kommer att bli nöjd med vilken som och hoppas att du funnit just din favorit! Här kommer en kort sammanställning av de alla igen:

MAC liquidlast liner Lan-côme grand-iôse liner MAC brush-stroke liner Dior Dior-show L’Oreal super-star
Formula Flytande Flytande Flytande Flytande Flytande
Mängd 2.5 ml/g 1.4 ml/g 0.67 ml/g 1.1 ml/g 7.7 ml/g
Färger 2 3 2 Över 13 2
Vatten-fast Nej Ingen uppgift Ja Ja Ja
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade PriserUppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test MAC cosme-tics liquidlast liner Lancôme grandiôse liner MAC brushstroke liner Dior diorshow on stage L’Oreal super liner superstar

Till sist vill vi bara önska er lycka till!