Handsprit bäst i test

Handsprit, handdesinfektionsmedel, desinfektionssprit… Kärt barn har många namn. Med handspriten nära till hands kan du undvika onödiga smittor och upprätthålla en godkänd grundhygien. Vi har valt ut fyra toppval för handsprit bäst i test som alla är riktigt bra alternativ. Välj mellan en lättflytande, en spray, en gel och en i skumform. Läs vår köpguide för att finna just din favorit!Bästa handsprit 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa handsprit på marknaden idag. Alla är riktigt bra alternativ som håller dig ren och fräsch om händerna. Klicka på länkarna längst ner i tabellen för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

DAX alcogel 85 Dr. Bronner’s organic lavender Bentley organic DAX alcogel pear & lily
Behållare Doserings-pump Spray Doserings-pump Flaska
Mängd 600 ml 59 ml 50 ml 50 ml
Formula Gel/Flytande Gel/Flytande Skum Gel
Alkoholhalt 85% 62% 0%
Direkt till test: DAX alcogel 85 Dr. Bronner’s organic lavender Bentley organicDAX alcogel pear & lily

Vad är handsprit?

Handsprit är ett alkoholbaserat desinfektionsmedel med alkoholhalter som spänner mellan 60–85%. Handsprit finns både i gelform (som oftast är fallet i de små tuberna man tar med sig) och i lättflytande form (som oftast används för att desinfektera större ytor såsom bord). Dessutom finns handsprit numera även i skumform, för enkel och jämn applikation.

Vad skyddar handsprit mot?

Framför allt är handsprit bra mot att förhindra överföring av smitta. Det klassiska tunnelbaneexemplet passar bra här. På tunnelbanan är det många händer som håller i samma saker och för att sprida smitta är det därför den perfekta platsen.

Genom att sprita dina händer innan och efter du tagit i handtag och dylikt skapar du en skyddande barriär mellan dig och andra. På så sätt desinficerar du både ytan du tar i åt andra och din egen hand, som ju nuddat ytan själv.

Blir jag aldrig sjuk om jag använder handsprit?

Det finns en falsk uppfattning om att handsprit skulle skydda mot all form av förkylning och att genom att använda handsprit kan man undvika att bli sjuk helt och hållet. Som du kanske redan listat ut är så inte fallet. Smitta överförs bland annat via luften och handsprit kan inte heller skydda händerna till 100%.

Däremot är handsprit ett bra sätt att undvika så många smittor som möjligt. Genom att sprita händerna före intag av mat, exempelvis, kommer man mycket långt vad gäller att hålla sig frisk. Men som experter också säger: Handsprit kan aldrig ersätta att tvätta händerna och att skydda sig till 100% är inte möjligt.

Myten om uttorkade händer

En vanlig missuppfattning angående vad som får händerna att torka ut och inte, är att den alkoholbaserade handspriten skulle torka ut händerna medan tvätt med tvål och vatten skulle vara skonsammare. Enligt en artikel från Läkartidningen är detta inte mer än en myt.

De menar att trots att handsprit kan svida vid applicering (särskilt om man redan har eksem) är det mer skonsamt gentemot huden än tvål och vatten. Det finns flera anledningar till varför detta är så men kanske handlar det främst om att desinfektion för händer ofta har en återfuktande komponent (såsom glycerol) vilket hjälper händerna att återfå sin smidighet.

Ironiskt nog är vatten bland det mest uttorkande man kan ha på sina händer. Det innebär att om man redan har, exempelvis, eksem hamnar man i en ond spiral om man använder tvål och vatten för att försöka hålla händerna rena från ytterligare irritation. Istället ruggar man hudbarriären ännu mer och retar huden.

Handsprit och magsjuka

Handsprit biter inte alltid på magsjuka. Det mest effektiva medlet mot magsjuka är det gamla hederliga tvål och vatten – och att tvätta händerna ofta och noggrant.

Men visst är det aldrig fel att avsluta en handtvättning med en dos handsprit.

Kan man använda för mycket handsprit?

Det finns olika skolor vad gäller mängden handsprit som används. Å ena sidan finns det en uppfattning om att handsprit fungerar riktigt bra för förkylning och att det inte finns någon anledning att inte skydda sig. Å andra sidan finns det en annan uppfattning som säger emot detta och menar att ju mer handsprit vi använder, desto sämre immunförsvar får vi.

Oavsett vad man tror på är de flesta ense om att händer bör rengöras före intag av mat och efter toalettbesök och där är handspriten en riktigt god vän för alla.

Handsprit i test

Vi kommer nu att gå igenom våra toppval för handsprit bäst i test just nu. Vi har en lättflytande, en gel, en spray och en med skum. Läs alla omdömen för att skaffa dig en god uppfattning om vilket alternativ som passar dig bäst.


DAX alcogel 85 – lättflytande favorit

Denna väletablerade handsprit är en favorit på sjukhus likaväl som i hemmet. Den är perfekt för händer och kan även användas som lätt ytdesinfektion och fungerar effektivt på vilka ytor som helst med sina skarpa 85%.

Specifikationer av DAX alcogel 85

Behållare Doseringspump
Mängd 600 ml
Formula Gel/Flytande
Alkoholhalt 85%

Gott rykte

Du kanske känner igen denna handsprit? Det är inte underligt, det är eftersom just DAX 85% används både av vårdpersonal och sjukhus. Det är den marknadsledande handspriten just nu och har ännu inte någon like.

Doseringspump

DAX alcogel har en smidig pumpfunktion som gör att du inte nödvändigtvis behöver använda händerna för att få fram produkt. Istället kan du använda exempelvis handlederna för att få ut produkt, vilket i det långa loppet är mer hygieniskt.

Bäst för större ytor

Om du behöver desinfektera en större yta, såsom ett bord eller andra möbler, är denna handsprit rätt för dig. Med sin lättflytande gelformula sprids den lätt och jämnt över exempelvis ett bord och du torkar snabbt av medlet. Just denna desinfektionssprit används som sagt av vårdpersonal, och det med god anledning.

Tänk dock på att inte använda alltför mycket produkt eftersom den även har en återfuktande funktion. För endast ytdesinfektion finns varianter som är än mer lättflytande än denna från DAX.

DAX alcogel 85 – plus och minus

Bra vid handfat/diskho
Doseringspump som ger rätt mängd varje gång
Otroligt effektiv

Inte smidig att ta med sig


Dr. Bronner's magic organic lavender hand sanitising spray – lyxig spray med god doft

För den som vill känna sig lite lyxigare finns Dr. Bronner’s handsprit som efterlämnar en behaglig doft av lavendel efter varje användning. Den har även en praktisk sprayfunktion som fördelar handspriten jämnt över dina händer och är därtill ekologisk.

Specifikationer av Dr. Bronner's magic organic lavender hand sanitizing spray

Behållare Spray
Mängd 59 ml
Formula Gel/Flytande
Alkoholhalt 62%

Spray

Formulan som Dr. Bronner’s jobbar med är en blandning av gel och spray. Själva formulan I sig är en lätt gelformula men kommer ut som en spray. Det finns flera fördelar med detta varav den största är att ett enda sprut får handspriten att fördelas jämnt över händerna. En jämn fördelning är en förutsättning för att handspriten ska fungera så bra som möjligt.

En annan fördel är att du inte använder mer av produkten än du behöver eftersom sprayfunktionen ordnar den perfekta mängden åt dig. Med Dr. Bronner’s lavendelhandsprit kan du med andra ord vara säker på att få precis så mycket (eller lite) produkt på händerna som du behöver.

Doft av lavendel

Dr. Bronner’s handsprit efterlämnar en lätt doft av lavendel som dövar den annars överväldigande doften av handsprit. Med andra ord kan du mer diskret använda denna handsprit på en restaurang eller i ett sällskap utan att alla börjar fundera på var spritdoften kommer ifrån.

Just lavendel ger en härligt lyxig doft som lyfter upp vilken handtvätt som helst. Den är perfekt att spraya på efter att du har tvättat händerna.

Dr. Bronner's magic organic lavender hand sanitizing spray – plus och minus

Smidig att ta med
God doft
Ekologisk
Jämn fördelning via spray

Dyr
Bentley organic hand sanitizer – ekologiskt skum

Bentley organic hand sanitizer är en uppskattad handsprit som tar död på bakterier utan att torka ut dina händer, tack vare att den är alkoholfri och utan skadliga kemikalier. Med sin skumformula är den lätt att fördela jämnt över händerna och att den är ekologisk är ett stort plus för miljökämpen.

Specifikationer av Bentley organic hand sanitizer

Behållare Doseringspump
Mängd 50 ml
Formula Skum
Alkoholhalt 0%

Skum formula utan alkohol

Skum är en smidig formula som gör att du behöver otroligt lite för att få otroligt bra resultat. Skummet gör att handspriten fördelar sig över händerna jämnt och fint. Bentley’s skummiga handsprit är populär även utomlands och används bland annat flitigt i Storbritannien.

Någonting annat som får Bentleys handsprit att sticka ut är att den är helt alkoholfri, istället utnyttjar den andra desinficerande ämnen för att hålla dig ren. Att den är alkoholfri gör den extremt återfuktande, någonting som kommer väl till pass alla tider på året.

Ekologisk

Användare uppskattar att Bentley organic hand sanitizer är ekologisk, vilket gör dess negativa påverkan på vår miljö mycket mindre. Dessutom finns det flera som argumenterar att den ekologiska formulan även gör handspriten mindre skadlig för händerna – samtidigt som den är precis lika effektiv.

Smidig

Bentley organic hand sanitizer kommer i en smidig förpackning som du enkelt plockar med dig i väskan eller i jackfickan. Det återförslutande locket gör dessutom att du aldrig behöver oroa dig för att den ska läcka och lämna fläckar.

Bentley organic hand sanitizer – plus och minus

Ekologisk
Skum
Återfuktande
Alkoholfri

Något klumpig


DAX alcogel pear & lily – grön gelfavorit

Vi gillar denna handsprit bäst i test tack vare dess goda och behagliga doft. Den luktar inte särskilt starkt men döljer effektivt den mindre angenäma doften av sprit som de flesta handspriter har. Istället lämnar den en god doft av päron och lilja på händerna.

Specifikationer av DAX alcogel pear & lily

Behållare Flaska
Mängd 50 ml
Formula Gel
Alkoholhalt Minst 60%

Bra för hela familjen

Låt inte dess gröna innehåll avskräcka dig, det är en effektivt desinficerande handsprit från väletablerade DAX. Denna handsprit tar död på 99.% av bakterier och en del cirus (såsom förkylnings- och influensavirus). Den bidrar således till en bättre handhygien, särskilt under vinterhalvåret. Att den har en lite rolig färg gör att man kanske enklare kan få barnen att använda den.

Smidig förpackning

Denna handsprit finns i flera smidiga former, man kan välja mellan pump (att ha på handfatskanten) eller smidig reseförpackning. Reseförpackningen är hållbar och läcker inte. Men det är fortfarande enkelt att få ut handspriten och man behöver inte krångla med ett skruvlock eller dylikt.

DAX alcogel pear & lily – plus och minus

Smidig förpackning
God och frisk doft
Kul färg

Något kladdig
Svår att dosera


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fyra handsprit bäst i test på marknaden just nu. Alla är riktigt bra alternative och fyller olika syften och funktioner. Våra fyra val har varit en lättflytande handsprit, en flytande gel, en spray och en i skumform. Vilken är din favorit?