Skäggtrimmer bäst i test

En välfungerande skäggtrimmer är ett ovärderligt verktyg för alla som har återkommande ansiktsbehåring av något slag att hantera. Den kan få ett långvuxet skägg att se lite mer samlat och rent ut, eller ge den perfekta skuggan till ansiktet. På marknaden idag finns ett mycket stort antal skäggtrimrar av olika pris, kvalitet och med olika funktioner. Vilken som passar dig bäst kan bara du avgöra. I denna guide presenterar vi fyra riktigt bra skäggtrimrar. Bästa skäggtrimmer blev den lyxiga, bekväma och effektiva Philips 9000 BT9297. Fortsätt läsa för att få veta mer om den och tre andra skäggtrimrar.

Bästa skäggtrimmer 2022

Här kommer en kort sammanställning av våra toppval av bästa skäggtrimmer just nu. Fortsätt läsa hela köpguiden för information och tips om trimning av skägg eller klicka på länkarna för att komma direkt till våra omdömen av produkterna.

Braun BT3040 Philips OneBlade Panasonic ER-GB96
Alla skägg Kort skägg & stubb Alla och särskilt fylliga skägg
Vikt~ 327g 324g 160g
Batteritid~ 60min 60min 50min
Laddningstid~ 8h 4h 1h
Antal kammar 2 3 4
Längdinställningar 39 4 57
Längdintervall 1–20mm 1–5mm 0.5–30mm
Vattentålig Ja Ja Ja
Display Nej Nej Ja

Hur har vi funnit våra toppval?

För att finna skäggtrimrar att inkludera i vår skäggtrimmer bäst i test guide har vi letat efter produkter som uppfyller följande krav som minst:

  • Bra motorstyrka. En kraftfull och bra motor försäkrar att trimmern kan användas igen och igen utan att gå sönder på ett tag.
  • Klippbredd och variation. En bra skäggtrimmer har en klippbredd som passar för uppdraget och kan erbjuda variation vad gäller längd och kammar.
  • Batteri. Batteriet ska hålla för minst två trimningssessioner och kunna laddas smidigt. Extra pluspoäng om man kan använda den med sladden i vägguttaget samtidigt.
  • Ergonomiskt, robust handtag. Ett väldesignat, bekvämt och robust handtag är centralt för att få full kontroll över trimningen.
  • Prisvärd. Man ska få valuta för pengarna.
  • Hög användarnöjdhet.

Vad är skillnaden mellan skäggtrimmer och rakapparat?

Namnen skäggtrimmer och rakapparat skvallrar om skillnaden mellan dessa två: en är menad för att trimma skägg och en är menad att ge en slät rakning. Bladen hos en skäggtrimmer är oftast designade på ett annat sätt som gör det möjligt att fixa frisyrer i skägg och ge ett mer välvårdat skägg.

Att tänka på vid valet av skäggtrimmer

Det finns inte en skäggtrimmer som passar alla. Olika längd, grovhet, känslighet och andra faktorer bör spela in för att man ska bli så nöjd som möjligt med sin skäggtrimmer. Här nedan kommer ett par tips som kan vara bra att ha i åtanke vid valet av skäggtrimmer.

  • Lär känna ditt skägg. Hur tjockt och tätvuxet är det? Hur vill du att det ska se ut?
  • Om man har bockskägg, polisonger, mustasch eller annat ansiktshår som kräver en del precision så kan man behöva en skäggtrimmer med många olika inställningar och kammar.
  • Alla behöver inte en dyr skäggtrimmer. Vill man endast jämna till skägget och har en längd så kan en billigare skäggtrimmer med färre funktioner vara fullt tillräcklig.
  • Den som trimmar skägget i duschenbör välja en vattentålig skäggtrimmer.

Tips vid användning av en skäggtrimmer

Oavsett om man är rutinerad eller nybörjare så kan en del tips på vägen alltid vara användbart. Här nedan kommer en del råd för hur man får ut det mesta av sin skäggtrimmer, under längst tid.

Från stort till litet

Den som har ett stort, yvigt skägg som ska minskas bör gå från stort till litet. Starta på största inställningen och minska sedan ju kortare skägget blir. Eftersom att skägg oftast växer ut och ner så bör man raka åt motsatt håll, alltså upp och mot håren.

Rengör

Efter varje rakning bör man skölja av kammarna och helst även rengöra dem med tvål om de är gjorda av plast för att se till att få bort allt hår och fett som kan ha fastnat. Själva trimmern bör rengöras med liten borste, tops eller dylikt. Efter rengöring bör man köra trimmern några sekunder för att få bort extra hår som kan ha fastnat. En vattentålig trimmer kan givetvis rengöras under vatten.

Om man inte rengör sin trimmer kan den tillslut få en ryckande istället för trimmande funktion på grund av fett och hårstrån som fastna i trimmern.

Olja in

Glöm inte att olja in din skäggtrimmer då och då för att den ska fungera smidigt. Torka bort kvarvarande hår och droppa sedan lite olja över trimmern och låt den köra ungefär 20 sekunder i luften. Torka sedan av trimmern noggrant så att topparna är torra.  

Förvara rätt

För att hålla skäggtrimmern vid liv länge bör man ha passande förvaring för trimmern och dess tillbehör.

Hur ofta bör man trimma skägget?

Om man har ett långt skägg som man vill hålla snyggt eller har specifik form (mustach, bockskägg etc.) på skägget så kan det enligt experter och barberare räcka med att trimma det var tredje vecka. Om man bara vill hålla skägget snyggt så räcker det med en gång i månaden.

Om man har ett stort och tjockt skägg

För den med stort och tjockt skägg finns ytterligare saker att tänka på. Till att börja med om man vill klippa eller trimma skägget. En skäggtrimmer kommer att göra skägget något kortare, oavsett vilken längd man väljer medan en sax kan trimma bort kanter. Vid valet av en skäggtrimmer för tjocka skägg bör man leta efter en med tillräckligt kraftfull motor och passande trimmerkammar, såsom vårt val Panasonic ER-GB96.

Innan den med stort skägg börjar trimma är den en god idé att först tvätta skägget, torka det och sedan kamma det för att få bort eventuella knutor och göra det lättare att klippa. På så vis kan man få ett bättre och jämnare resultat.

Bästa just nu

Oavsett om man vill snygga till det spretiga skägget, få den perfekta mustaschen eller fixa en snygg stubb så finns det en skäggtrimmer som passar. Här nedan presenteras fyra olika skäggtrimrar, en mer exklusiv, en billigare för att alla skäggtyper, en för precisionsrakning och en för mycket tjocka skägg.


Braun BT3040 – Bästa trimmer till budgetpris

Söker man ett billigare alternativ än vår skäggtrimmer bäst i test ovan så är Braun BT3040 ett mycket bra alternativ. Genomtänkt design, 39 längdinställningar, en kraftfull motor och behaglig trimning gör att Braun BT3040 förtjänar sin plats i denna skäggtrimmer bäst i test guide.

Specifikationer Braun BT3040

Passar för Alla sorters skägg
Vikt~ 327g
Batteritid 60 min
Laddningstid ca.8h
Längdinställningar 39 lägen mellan 1–20mm (0.5mm steg)
Antal kammar 2
Vattentålig Ja
Display Nej
Övrigt Markör för batteritid; Automatisk anpassning efter volt mellan 100V–240V; Manuell rakhyvel ingår; Rengöringsborste ingår

Passar för de flesta

Braun har tillverkat skäggvårdsapparater under många år och det märks verkligen. Den passar för de flesta skägglängder och har fått många fina recensioner tack vare att den erbjuder effektiv och exakt trimning utan krångel.

Oavsett om man har ett massivt skägg eller fläckig stubb så kan alltså Braun BT3040 trimma skägget fint. Med de 39 olika längdinställningarna kan nästan vem som helst hitta en passande inställning. Utöver de många längdinställningarna medföljer två trimkammar och en manuell rakhyvel. Men för den som har ett mycket stort och fylligt skägg som passar bättre för att klippas med sax rekommenderar vi Panasonics skäggtrimmer som presenteras senare i testet.

Enkel att använda

Något som ofta framhålls när det kommer Braun BT3040 är dess enkelhet. Att ställa in längd sker med en enkel vridning. Men framförallt så kan man raka lite hursomhelst (vinkel och sådant är inte så noga) och ändå få ett bra resultat. Den rakar smidigt med vassa blad utan att rycka hårstrån och trassla. Smidigt för den som ofta är stressad när man trimmar sig och som vill trimma snabbt.

Att rengöra den är även det enkelt, särskilt med den medföljande miniborsten. Efter trimning rengörs den smidigt under rinnande vatten.

Snygg och smidig

Dess diskreta och eleganta design passar in i de flesta hem. Det är en smidig och behaglig apparat att använda. Dessutom är den smidig att ta med då den går på både ström och batteri. Många kunder gillar att den är så väldesignad, robust och välfungerande. Rakbladen har även de fått beröm av användare då de bibehåller sin skärpa länge.

Vad säger andra om Braun BT3040?

Expertreviews Topprankad ”This Braun is proof that you don’t need to spend a lot for a consummate trimmer.”
Which? Topprankad ”The Braun BT3040 beard trimmer has an impressive-sounding 39 precision length settings; is washable for easy cleaning and comes with a free Gillette manual razor.”
T3.com Topprankad ”If you’re looking for a good all-rounder to keep your beard looking its best – the BT3040 is well worth a look.”
TheTelegraph 7/10 ”If you don’t mind overnight charging the 3040 is a solid choice at an affordable price.”
Fashionbeans Topprankad ” Braun has long been a vanguard in trimming technology with its Cool-Tech model seen as a shining beacon of hope for those prone to painful shaving rash.”

Braun BT3040 – plus och minus

Prisvärd
Kan trimma de flesta skägg med precision och komfort
Automatisk voltanpassning
Enkel att rengöra

Lång laddningstid


Philips OneBlade Face + Body – Smidig trimmer för finliret

Om det är skarpa linjer, raka mustascher eller välvårdad stubb man söker så är Philips OneBlade ett riktigt bra val. Den är snyggt designad, smidig att använda och kan uppskattas även av den med känslig hy. Det är en av de bäst säljande skäggtrimrarna på marknaden och det är inte svårt att förstå varför. Den har presterat bra i test då den snabbt ger ett snyggt resultat för korta skägg.

Specifikationer Philips OneBlade

Passar för Kort skägg
Vikt~ 324g
Batteritid 60 min
Laddningstid ca. 4 h
Längdinställningar 1 & 3 & 5 mm
Antal kammar 3
Vattentålig Ja
Display Nej
Övrigt Kan användas med eller utan rakskum; Indikator för batteri och byte av blad; Reservhuvud för andra OneBlade-modeller passar

Skön och enkel att använda

Med ett ergonomiskt utformat ribbat gummihandtag, smidiga click-on trimmerkammar och blad som följer ansiktets former är Philips populära OneBlade mycket enkel att använda. Dess lätta vikt och nätta design gör att man med enkelhet kan följa ansiktets konturer vid trimning eller skapa vilka former av skägg som man än önskar.

Något som gör det lättare att forma skägget som man önskar är det vassa och effektiva bladet. Har man ett fylligt och stort skägg så kan trimmern dock få det kämpigt. Men om man vill trimma ett skägg av lite mindre storlek, eller om man vill ha lite stubb så är denna snabb och smidig att använda. Den kan snabbt ge en mycket kort och välvårdad stubb.

Rengöringen

Många användare besväras av krånglig rengöring av skäggtrimrar, detta är något man slipper med Philips OneBlade. Det delvis tack vare dess ”öppna” design av bladet, men främst då den är vattentålig och enkelt kan sköljas av efter att man är färdig med sin trimning. Många användare gillar dessutom att den, jämfört med sina konkurrenter, inte skvätter särskilt mycket hår omkring sig, det samlas smidigt i handfatet.

Hög kvalitet och hållbarhet

En anledning till att Philips OneBlade är så populär är dess robusta och kvalitativa bygge. Såväl handtag som blad känns enligt flera användare robusta och högkvalitativa och den kan användas i vatten utan problem. Skärbladen är unika och rör sig cirka 200 varv per sekund, vilket ger en jämnare trimning. Extra pluspoäng får den för att ha ett behagligt hummande istället för ett irriterande surrande som större maskiner ofta kommer med.

Vad säger andra om Philips OneBlade?

Buzzodor.com 4.2/5 ”Den är enkel att använda och resultatet är fantastistk!”
TrustedReviews 4/5 ”Philips’ hybrid styler is a reasonably priced and adaptable shaver that will give you a decent close shave as well as an even facial hair trim.”
Shaveguru.com 9.3/10 ”The Philips OneBlade is designed to procide a smooth and comfortable shave. And since it’s made by Philips you’ll appreciate its durable and long-lasting quality.”
Electricshavers 4.3/5 ”If you alternate between clean-shaven and bearded. I’d unhesitatingly recommended that you try the OneBlade!”
Independent Topprankad “At the other end of the spectrum – both in price and simplicity – is the Philips OneBlade – a plucky little go-getter of a shaver and trimmer with massive appeal.”
TheTelegraph 7/10 ”Designed for those who want to style regularly rather than clean shave. The OneBlade can trim/edge and shave depending on what you fancy.”

Philips OneBlade – plus och minus

Prisvärd
Kan trimma både torrt och vått
Ergonomisk och smidig design
Skonsam mot huden

Passar inte bra för stora och fylliga skägg


Panasonic ER-GB96 – Kraftfull skäggtrimmer för stora, fylliga skägg

Det är inte alltid man vill trimma sitt långa skägg med sax, då behöver man en skäggtrimmer som kan ta sig an en stor mängd hår. Det kräver en kraftfull motor och helst ett bredare trimmerhuvud med stora kammar. Allt det och mer har Pansonic ER-GB96 som har berömts av flera användare för sin behagliga och effektiva trimningsteknik.

Specifikationer Panasonic ER-GB96

Passar för Alla sorters skägg. Särskilt bra för stora och fylliga skägg
Vikt~ 160g
Batteritid 50min (Ni-MH batteri)
Laddningstid 1h
Längdinställningar 57 (0.5mm–30mm)
Antal kammar 4 (1–10mm/11–20mm/21–30mm och en precisionskamm på 5mm); 0.5mm utan kam
Vattentålig Ja (IPx7)
Display Ja. Som visar batteritid
Övrigt High-Torque DC Motor; 60% bredare avstånd mellan bladen; Förvaringspåse till kammarna medföljer

Kan ta sig an även de ymnigaste av skägg

Det finns framförallt två anledningar till att Panasonic ER-GB96 kan tackla även tjocka skägg som andra skäggtrimrar inte klarar av: den starka motorn och de specialanpassade trimmerbladen och kammarna. Motorn är en high-torque DC motor. Den är kraftfull och kan ta sig an tjocka skägg men det är inte den snabbaste skäggtrimmern på marknaden. Det kan dock vara något positivt om man har ett stort skägg som man vill ha god kontroll över under trimningen.

De många längdinställningarna imponerar på användare. Man kan trimma upp till 30mm, vilket passar bra för fylligare skägg. Kammarna är smidiga att byta och ger mycket trygghet vid trimning.

Kraftfulla blad

Panasonic ER-GB96 har 60% bredare avstånd mellan bladen än de flesta andra skäggtrimrar på marknaden. Det i kombination med att eggen är bredare men tunnare gör att den kan klippa igenom tätt skägg och lyfta upp krulliga eller liggande hårstrån. Den kan alltså komma åt även de svårfångade hårstråna och ge en jämn och fin trimning. Bladen är tillverkade i rostfritt och tåligt stål och kräver varken inoljning eller vässning. De håller sig vassa år efter år.

Enkel att använda och rengöra

Gemensamt för alla produkter i vår skäggtrimmer bäst i test är användarvänligheten. Panasonics skäggtrimmer är inget undantag. Den har en skön tyngd och ett ergonomisk handtag som enligt många användare ligger skönt i handen och ger en känsla av kontroll under trimning. Kammar och blad är enkla att byta ut. Den är smidig att rengöra tack vare sin totala vattentäthet. Längdinställningarna ställs in via ett smidigt vred och batteritiden visas på en liten skärm. Dessutom känns den högkvalitativ och har en snygg design. Här får man onekligen vad man betalar för.

Vad säger andra om Panasonic ER-GB96?

Trustedreviews Topprankad ”If you’re trying to maintain anything longer than a few millimetres the ER-GB96 should have you covered.”
Buzzador 4.5/5 ”En riktigt bra skäggtrimmer. Smidig och lätthanterlig.”
Prisjakt 8.96/10 ”En riktigt bra trimmer som i de flesta avseenden är den bästa jag testat.”

Panasonic ER-GB96

Passar även för tjocka skägg
Många längdinställningar
Bekväm och smidig trimning
Kraftfull motor

Dyr


Sammanfattning av skäggtrimmer i test

Här ovan har fyra riktigt bra skäggtrimrar presenterats, alla med olika egenskaper. Vinnaren av vår skäggtrimmer bäst i test guide blev Braun BT3040 som visar att man inte måste betala flera tusen för att få en fullt tillräcklig trimmer. Om man vill ha en smidig trimmer för kortare skäggväxt som är skonsam mot huden så är den omåttligt populära Philips OneBlade ett givet val. Men för den med ett fylligt och långt skägg så kan Panasonic ER–GB96 bli den nya bästa vännen med sina vassa blad och hela 59 längdinställningar.

Bäst på Pricerunner just nu