Rakapparat bäst i test

Henrik Rådmark - Senast uppdaterad: 2020-09-07

Att stå i badrummet för att utföra den traditionella våtrakningen med hyvel klockan 04:30, för att hinna med både slät hud och pendling, är kanske inte att föredra. Men en slät hud på kort tid är fullt möjligt genom att investera i en riktigt bra rakapparat.

Din nästa rakapparat ska inte bara vara effektiv. Se till att du får en som inte väcker huset, inte lämnar din hud rödblossig av irritation och som är enkel att rengöra. Vi har hittat fyra rakapparater bäst i test och guidar dig till bästa rakapparaten för dig.

De bästa rakapparaterna 2020

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa rakapparaterna i år.

Uppdaterade från PrisjaktUppdaterade från PrisjaktUppdaterade från PrisjaktUppdaterade från Prisjakt

Därför ska du välja en rakapparat som är bäst-i-test

Att raka sig med en rakapparat är både enklare och skönare än traditionell våtrakning med hyvel. Men det är inte säkert att resultatet blir lika bra. I det avseendet är skillnader mellan olika modeller betydande. En rakapparat för också betydligt mer oväsen än en manuell hyvel, och måste förstås laddas eller anslutas till ett eluttag. Väljer du rätt modell kan du minska de här nackdelarna till ett minimum och de bästa rakapparaterna ger nästan lika bra resultat som en hyvel och låter inte heller särskilt mycket. Men de är bara bäst-i-test-modeller som når ända fram.

Vad är viktigt hos en rakapparat?

Resultatet är förmodligen den allra viktigaste aspekten när du väljer rakapparat. Hur slät blir huden? I princip ingen modell ger ett lika bra resultat som en hyvel. Däremot finns det några som kommer väldigt nära. Och som helt tar bort risken att du skär dig.

Exakt vilket resultat en given modell ger beror inte bara på själva rakapparaten utan också på hur din hy är beskaffad och självfallet vilken typ av skägghår du har. Ett kraftigare hårväxt är naturligt nog svårare för en rakapparat att hålla borta än tunnare skägghår.

Hur skiljer sig olika modeller?

Philips och Braun är de två dominerande tillverkarna av rakapparater i Sverige. De använder två olika tekniker för själva rakhuvudet. Philips har roterande knivar medan Braun använder knivar som löper fram och tillbaka. Vilken teknik som är bäst är inte givet. Däremot är Philips runda rakhuvuden kanske aningen svårare att använda för att skapa raka, skarpa gränser mellan rakad hud och skägg, exempelvis.

Å andra sidan hävdar många – såväl testare som användare – att de runda huvudena ger ett bättre resultat. Åtminstone för somliga. Att döma av just användarkommentarer på nätet kan de runda huvudena med roterande knivar irritera huden mer än modeller där knivarna löper fram och tillbaka. Slutsatsen blir att det inte går att dra någon generell slutsats av vilken typ som är bäst, utan att olika tekniker passar olika hudtyper olika bra.

Tillverkarna själva gör en stor poäng av hur deras rakhuvuden anpassar sig till formen på ditt ansikte när du för rakapparaten över huden, och hur de på andra sätt använder olika tekniker för att ge en rakning med bättre resultat och slätare hy.

I övrigt finns skillnader i hur olika modeller tål vatten, om de går att ladda medan du använder dem och huruvida det finns rengöringsstationer till dem. Utöver sådana grundläggande skillnader förekommer också några modeller som är avsedda för våtrakning. Det är en teknik som lämpar sig särskilt väl för dig med känslig hy.

Ljudnivån kan vara viktigare än du tror

När du går upp om morgonen och ställer dig framför spegeln i badrummet vill du förmodligen inte att din rakceremoni ska väcka partnern och barnen. Även om du inte behöver ta sådan hänsyn är en alltför ljudlig rakapparat inte särskilt angenäm att använda. Notera därför ljudnivån hos den rakapparat du funderar på att köpa.

Går rakapparaten att ladda medan du använder den?

Även om det förstås är enklast att använda rakapparaten på ren batteridrift finns det en viktig poäng med att kunna ansluta den till ett eluttag när du använder den. En rakapparat med tomt batteri är ju tämligen meningslös såvida du inte kan använda den med sladd. Det här är något som inte alla modeller klarar.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet?

De billigaste modellerna klarar inte mer än 20 minuter på en laddning. Det är förvisso tillräckligt, men kräver att du alltid har laddaren med dig när du reser. Dyrare rakapparater klarar sig ofta uppåt en timme på en laddning. Samtidigt varierar laddningstider markant. I värsta fall kan det ta så lång tid som 10 timmar, medan de bästa modellerna laddas fullt på betydligt kortare tid.

Hur känns den mot huden?

Beroende på hur rakhuvudet fungerar och hur väl det kan följa din ansiktsform känns olika rakapparater olika mot huden. I bästa fall ska du bara behöva hålla rakhuvudet med ett lätt tryck mot huden för att det ska ge en nära, effektiv rakning. Motsatsen, att du behöver trycka rakhuvudet hårt mot huden, ger inte bara en obekväm upplevelse utan ökar också risken för irriterad hud.

Har rakapparaten trimmer?

Om du har skägg eller hör till dem som inte rakar dig särskilt ofta kanske du behöver använda en trimmer innan du ger dig på skäggstubbet med en rakapparat. Somliga modeller har trimmer inbyggd. Däremot bör du vara medveten om att en sådan sällan är lika bra som en separat hår- eller skäggtrimmer.

Behövs egentligen rengöringsstation till rakapparaten?

En del tillverkare säljer särskilda rengöringsstationer till sina rakapparater. De fungerar som en slags docka som du placerar rakapparaten i, och som rengör rakhuvudet med en särskild vätska. Visserligen går det att skölja av moderna rakapparater i vatten, men den speciella rengöringsvätskan gör ett bättre jobb med att få bort bakterier och förhindrar dessutom korrosion av rakknivnarna – något som gör dem väsentlig slöare.

En väl rengjord rakapparat minskar också risken för inflammationer i huden

Så har vi valt..

Efter en omfattande undersökning av såväl svenska som internationella,
tester av rakapparater har vi kommit fram till följande fyra modeller som bästa rakapparaten. Ingen av dem är förvisso särskilt billig, och det beror helt enkelt på att billiga rakapparater inte presterar särskilt bra.

Ansvarig skribent

Henrik Rådmark Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Han byter regelbundet mellan Android och Ios, mellan Windows och OS X och är närmast besatt av att hitta det optimala ljudet i stereon, få den bästa bilden ur kameran.